|
Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji
|
| Podunavac |
Objavljen 19.09.2012. 17:38
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
neca90 kaže:
duskov kaže:
Vazdušne puške se, takođe kupuju na LK a jedva čekam da se kupovina oružja u potpunostu liberalizuje.
Mislis,da se oruzje moze kupovati bez dozvole???Ako bude tako bice dobro,mada ne verujem da smo te srece!Jel ima naznaka o tome u Crnoj Gori?
Neco svuda u svetu se vazdušne puške kupuju u slobodnoj prodaji i bez ikakve dozvole (uključujući i Hrvatsku). Jedino još u Srbiji treba nabavna dozvola za vazdušno oružje. Isto tako i tetivno oružje (lukovi i samostreli). Ja sam pre par godina sinu kupio vazdušnu pušku, nisu mi tražili čak ni ličnu kartu. Daj pare i nosi pušku.
|
| |
|
|
| duskov |
Objavljen 19.09.2012. 18:28
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Pa da li će se puške naći u slobodnoj prodaji bez ustaljene zakonske procedure-viđećemo. Svakodnevno se usvajaju zakoni koji su u skladu sa zakonima EU tako da ne znam šta nas može čekati kod nabavke oružja. To nisam čitao ali nisam ni imao namjeru. Vlast u Crnoj Gori, koliko vidim, radije primjenjivala a i primjenjuje neke "zakone" Divljeg zapada. Kada je oružje u pitanju-sa tim bi se i ja složio... |
| |
|
|
| vuk71 |
Objavljen 20.09.2012. 21:26
|

Veteran

Upisa: 584
Pristupio: 18.11.2010. 10:13
|
kolega podunavac u Srbiji se zakoni menjaju to je cinjenica, al lipsi magare dok trava naraste... odprilike je tako i bar jos 15 godina ima da cekamo svakojake izmene zakona i podzakonskih akata...a treba da lovimo i uzivamo u durzenju |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 20.09.2012. 21:33
|

Lovčina

|
Vuče srpski političari polomiše noge za Evropskom Unijom, ali se što se tiče zakona o oružju i municiji ne odriču starih komunističkih zakona još iz Titovog doba. Dobro što i za lovačke noževe nije potrebna nabavna dozvola. Nadam se da će se ovi zakoni promeniti i to vrlo brzo, na opštu radost svih nas. Premda se nebi baš u to kladio.
|
| |
|
|
| neca90 |
Objavljen 21.09.2012. 22:10
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Naravno da se u svim normalnim zemljama vazdusno oruzje kupuje bez dozvole i registracije,a negde cak i vatreno...
Pa posto je tema vezana za predloge,ako pisci toliko iscekivanog Zakona o oruzju i municiji citaju nas popularni sajt,sto nije nemoguce,predlozio bih sledece promene:
1.Ukinuti porez na posedovanje bilo koje vrste oruzja!!!!!Naravno,ovo pitanje ne regulise Zakon o oruzju i municiji,ali posto je sa njim u tesnoj vezi,nije zgoreg pomenuti i to.Mozda se bude raspravljalo i o Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji,pa...;
2.Dozvoliti nosenje oruzja za licnu bezbednost samo na osnovu dozvole za posedovanje,a ne na osnovu posebne dozvole za nosenje.Pod nosenjem treba smatrati kada je oruzje sklopljeno,puno,sa ili bez metka u cevi,o obavezno zakoceno.Oruzni list vlasnik mora umati uza se u trenutku nosenja;
3.Kao sto rekoh gore,vazdusno oruzje U POTPUNOSTI skinuti sa sistema dozvola.Prema nacrtu Zakona o oruzju i municiji,kaze se da ako je vazdusno oruzje snage do 7,5 J,racunajuci i ovu vrednost oruzje se kupuje bez dozvole i ne prijavljuje,a ako je vrednost veca od 7,5 J onda se kupuje bez dozvole,ali mora da se prijavi...Sa ovim se ne bih slozio u potpunosti.Bez obzira na snagu vazdusnog oruzja,ne treba stvarati nikakvu obavezu prijavljivanja,vec treba dozvoliti kupovinu bez dozvole i bez obaveze prijavljivanja!
4.U pomenutom nacrtu,kaze se da je legalno posedovati do 200 komada municije PO REGISTROVANOM ORUZJU za olucene cevi.Bolje resenje od sadasnjeg jeste,ali dobro nije!Treba dozvoliti posedovanje municije za olucene cevi bez ikakvih ogranicenja,dakle,kao sto se trenutno prodaje municija za glatke cevi,identicni uslovi treba da postoje za olucene cevi!Pored toga treba omoguciti nesmetano punjenje bilo koje vrste municije za oruzje koje se legalno prodaje!
5.Staro i trofejno oruzje ne treba evidentirati,niti treba da postoji obaveza prijavljivanja.Isto vazi za sve vrste hladnog oruzja i tetivnog oruzja.
6.Umesto da Organ unutrasnjih poslova proverava neciju podobnost tako sto se o njemu raspituje u komsiluki,treba uvesti obavezan lekarski pregled.Ovo pitanje je nacrt...na dobar nacin regulisao i mislim da tu nista ne treba menjati.
7.Dozvola.Po sadasnjim resenjima,podnosilac zahteva mora za svaki komad oruzja da prolazi identicnu proceduru,izuzev polaganja,jer tu se predaje kopija uverenja,a ne original,tako da je moguce vise puta kopirati isto uverenje.To prolazenje iste procedure (uplate taksi,provere...)je potrebno samo prilikom nabavljanja prvog primerka vatrenog oruzja,a u ostalim slucajevima je apsolutno bespotrebno!Npr,neko poseduje dozvolu i oruzni list za pusku sacmaricu,a hoce da kupijos jednu sacmaricu.Takvom licu treba da bude dozvoljeno da na osnovu tog vec postojeceg oruznog lista,BEZ DOZVOLE kupi neodredjeni broj iste vrste oruzja za koji poseduje taj jedan oruzni list,i to na osnovu licne karte,cije podatke prodavac prosledjuje policijskoj stanici na cijoj teritoriji kupac ima prebivaliste.Kupac je duzan da u roku od 15 dana registruje to oruzje za koje ce mu biti izdat posebni oruzni list.Dakle,niko ne moze na osnovu dozvole za pistolj da kupi sacmaricu ili obrnuto,niti moze da na osnovu oruznog lista za karabin kupi sacmaricu,itd.Lice koje kupuje vatreno oruzje bez dozvole svoju podobnost sa zakonske strane dokazuje postojecim oruznim listom,a obucenost u rukovanju tom vrstom oruzja takodje istim oruznim listom.Na ovaj nacin,treba dozvoliti posedovanje oruzja bez ogranicenja kolicine.Bojazni od zloupotreba nema,jer je svo oruzje evidentirano.Jedina razlika je sto se za jednu vrstu oruzja provera prolazi jednom,a ne svaki put kao sada.
8.Dozvoliti fizickim licima da mogu da samostalno uvoze oruzje iz inostranstva.
9.Ratne veterane i sluzbena lica koja koriste oruzje osloboditi obaveze cak i onog jednog polaganja za obucenost u rukovanju,s tim sto i iva lica treba da imaju nabavnu dozvolu za nabavku prvog komada jedne vrste oruzja. |
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 21.09.2012. 22:22
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Neco, sve mi se svidja shto si predlozio, ali se bojim da vetjina stvari netje skoro da prodje u Srbistanu...
Ne znam da li je iko pomenuo igde na forumu, ali od pre nekog vremena, na osnovu valjda odluke bivsheg & sadashnjeg ministra, prilikom predaje zahteva za nabavq se daje nekakva izjava ZBOG CHEGA NABAVLJATE ORUZJE?!?!?! Takva izjava aktuelnim zakonom nije predvidjena. Chemu da se mi ubudutje nadamo sa nashim politicharima? Pa, koalicija na vlasti nam je i ukinula mogutjnost noshenja utoka i uvela reket na iste pre 12ak godina! I od njih da ocheqjem da to promene? Hotje, jedino ako ih neko iz EU na to primora, a mozda ni tada! 
PESIMISTA = OPTIMISTA SA ISQSTVOM
Nekad sam ja bio veeeeliki optimista...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| neca90 |
Objavljen 21.09.2012. 22:30
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
To za izjavu si u pravu,kad sam predavao dokumenta za dozvolu za pistolj maja ove godine pisao sam izjavu u tri primerka,dok za sacmaru,pre tri godine,niko mi izjavu nije trazio...
Ni ja nisam optimista bas nesto veliki,ali... |
| |
|
|
| duskov |
Objavljen 22.09.2012. 08:29
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Nisam baš pri punom vremenu pa nemam mogućnosti da iskomentarišem ono što je vrijedno napisao neca90. Ostavljam sebi mogućnost da iskomentarišem jednu činjenicu. Potencijalnim lovcima koji nabavljaju oružje ili bilo ko kome je objektivno potrebno, treba dati šansu da se oružje kupi na ličnu kartu sa tim da se vrši evidencija sa podacima o novom vlasniku i kupljenom oružju.
To znači, treba oružje kupovati u slobodnoj prodaji, osim za lica koja su opasna po okolinu tj. koja nemaju uredan ljekarski nalaz psihologa.
Sadašnja procedura nabavke oružja je zastarjela, skupa, komplikovana i tako namještena da puni budžet nesposobnim vladama. Izmišljenim taksama i prirezima... Ne vidim drugoga razloga za ovako nešto. |
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 22.09.2012. 09:30
|

Lovčina

|
^ + se izgleda visokomoralne osobe na vlasti izgleda ponovo boje svojih presretjnih podanika, pa traze i gorepomenutu izjavu, koja ne postoji u Zakonu! Komunizam is not dead!
E, sad, u braCkoj nam tisutjljetnoj susednoj drzavi imaju i POREZ NA LUXUZ prilikom qpovine SVIH VRSTA oruzja(mislim SVIH), tako da je pitanje vremena kada tje se inventivna vladajutja kasta dosetiti, pa da nam i to dostignutje naprednijeg suseda omogutji!
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 22.09.2012. 11:32
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
duskov kaže:
To znači, treba oružje kupovati u slobodnoj prodaji, osim za lica koja su opasna po okolinu tj. koja nemaju uredan ljekarski nalaz psihologa.
Tragična je činjenica, da se za polaganje vozačkog ispita čak i za motorcikle i mopede traži lekarsko uverenje, koje izmedju ostalog sadrži i mišljenje psihologa, dok za oružje toga NEMA!!
Za nabavku oružja nije potrebno lekarsko uverenje (?!?): prevedeno, svaki prikriveni ili otvoreni psihopata može da podnese zahtev za nabavku; proverama koje MUP radi (razgovor policajaca sa komšijama, npr., ili provera evidencije OKI - opšti kriminalni indeks) ne obezbedjuje se uvid u psihološko stanje podnosioca zahteva za nabavku oružja!
Pa se tako i dešava, da u lovištu ili u gradu, na ulici, naletite na evidentnog agresivca, ili se desi da npr. oružje za ličnu bezbednost (pištolj i revolver) ili lovačko oružje poseduje osoba koja ima psihološku/psihijatrijsku dijagnozu i terapiju; pa onda jednog dana takav neko ne popije lekić, i eto belaja!
Koliko znate vaših kolega lovaca, koji su devijantnog ponašanja, ali do sada nisu evidentirani kao prekršioci zakona, pa nema smetnji za nabavku i držanje oružja?
Birokratija ume zaista da naopačke postavi stvari.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 22.09.2012. 13:52
|

Lovčina

|
Sviđa mi se Necin upis i razmišljane. Međutim dodao bi nekoliko stvari.
Pod tačkom 4 gde se spominje punjenje municije (i prepunjavanje) i ja sam mišljenja da treba dozvoliti. Ali uvesti obavezno polaganje za one koji žele da se bave time. I da polaganje bude strogo nadgledano od stručnih lica uz polaganje pred komisijom u koju će biti uključen i predstavnik MUP-a. A ne kao polaganje za oružje gde većina ljudi da pare i dobije potvrdu, a pojedini ne znaju ni pušku da napune i isprazne. Punjenje municije je veoma opasno i nestručnost može dovesti do kobnih posledica. Naši ljudi vole da misle da sve znaju o ovakvim stvarima i vole da malo "dopune" municiju radi boljeg efekta.
Pod tačkom 5 gde se pominje staro i trofejno vatreno oružje, da ne treba ni evidentirati ni prijavljivati, ja se ne slažem sa takvim mišljenjem. Staro i trofejno vatreno oružje koje nije onesposobljeno je upotrebljivo kao i novo i tu može dođi do raznih zloupotreba oružja. Ovakav bi zakon čak omogućio i preprodaju ilegalnog vatrenog oružja i laku dostupnost istoga nepodobnim licima (osuđivanim kriminalcima). Ipak mora postojati neka evidencija o kalibru, serijskom broju i podacima vlasnika (kolekcionara). Od ovoga bi oslobodio jedino perkusiono vatreno oružje koje koristi crni barut a ne sjedinjeni metak. Premda i savremeni samostreli velike snage natega mogu da budu zloupotrebljeni za krivolov pa čak i za ubistva.
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 22.09.2012. 14:05
|

Lovčina

|
Slažem se da treba uvesti lekarski pregled za korisnike vatrenog oružja, a naglasak staviti na psihološko stanje korisnika. Međutim kad smo već spomenuli Hrvatsku kao primer, ovde je zakonom predviđen lekarski pregled za sve vlasnike vatrenog oružja svakih 5 godina. Ali se ovo no poštuje u celosti. Mnogi učesnici rata koji boluju od PTSP-a poseduju velike količine oružja, a istovremeno imaju lekarske nalaze o neuračunljivosti, penzije zbog psihičkih poremećaja i određeno bolničko lečenje. Ali im se ovo toleriše po ratnim zaslugama. A u Hrvatskoj je veoma velik procenat samoubistava i ubistava baš od strane ove grupacije ljudi (ratni veterani).
|
| |
|
|
| Baki58 |
Objavljen 15.11.2012. 21:07
|

Član

Upisa: 64
Pristupio: 25.09.2011. 09:53
|
Ja imam problem koji ne mogu da resim sam,mozda neko od kolega poznaje ovu materiju?problem je taj da ne mogu zakonski da podnesem zahtev za rezervnu cev, objasnjenje je da ne postoji u zakonu da mozes imati dve cevi za karabin. Moj karabin je predvidjen za menjanje cevi, cak u koferu za nosenje ima orginalno mesto za drugu cev. Rekli su da cekam da se zakon promeni ako je to za utjehu.
Branislav
|
| |
|
|
| kaludra |
Objavljen 15.11.2012. 23:03
|

Član

Upisa: 89
Pristupio: 13.10.2011. 22:05
|
da li ce zeleni znati da iskoriste ovo
http://www.oruzje... |
| |
|
|
| slavaplana |
Objavljen 16.11.2012. 17:29
|

Lovčina

Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|
Buki58 sa kontrolom svog oruzja u Zastavi u Kragujevcu ide zahrev MUPU za promenu cevi pa i kalibra za taj karabin ako za to postoje uslovi!!!Odobrenje se dobiaj sigurno i u Kragujevcu mozes da promenis cevi bez ikakvih problema !!To su price da ne moze i to se radi !!!! |
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 16.11.2012. 17:42
|

Lovčina

|
SashaPlavna , ne pita chovek to, i nick mu je Baki58!
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| gruja |
Objavljen 17.11.2012. 10:53
|

Član

Upisa: 107
Pristupio: 20.08.2012. 16:50
|
Pre petnaestak godina je moj prijatelj podneo zahtev za nabavku vazdusne puske i bio je ODBIJEN kao nepodoban!U tom trenutku je na svoje ime posedovao sledece oruzje:lovacki karabin ZCZ M70 cal. 8x57,bokericu ZH cal.12,polozaru Suhl cal.16,malokalibarku BRNO 2,zastavin magnum 357 i zastavin CZ M88!Naravno posto je p.....eo,otisao je sa svim oruznim listovima u SUP Leskovac i uz izvinjenje dobio odobrenje za vazdusnu pusku.Koliko je ljudi tako greskom odbijeno kada su predavali po prvi put za nabavku oruzja,uzimajuci u obzir ono famozno DISKRECIONO pravo policije da ne obrazlaze razloge odluke?Inace,moj kolega ucitelj je predao papire za lovacku pusku,a odbili su ga za pistolj!Toliko o azurnosti u radu drzavnih sluzbenika. |
| |
|
|
| Baki58 |
Objavljen 17.11.2012. 19:15
|

Član

|
slavaplana kaže:
Buki58 sa kontrolom svog oruzja u Zastavi u Kragujevcu ide zahrev MUPU za promenu cevi pa i kalibra za taj karabin ako za to postoje uslovi!!!Odobrenje se dobiaj sigurno i u Kragujevcu mozes da promenis cevi bez ikakvih problema !!To su price da ne moze i to se radi !!!! Slavo Brate nisi me razumeo radise o novom karabinu na kome mogu da se menjaju cevi. Fabricki je predvidjen za rezernu cev u drugom kalibru, koja se menja na klik. Pozdrav tebi i Mosi
Branislav
|
| |
|
|
| ohotnik |
Objavljen 17.11.2012. 19:47
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Baki58 kaže:
Ja imam problem koji ne mogu da resim sam,mozda neko od kolega poznaje ovu materiju?problem je taj da ne mogu zakonski da podnesem zahtev za rezervnu cev, objasnjenje je da ne postoji u zakonu da mozes imati dve cevi za karabin. Moj karabin je predvidjen za menjanje cevi, cak u koferu za nosenje ima orginalno mesto za drugu cev. Rekli su da cekam da se zakon promeni ako je to za utjehu. Kolega neznam odakle si ali to sto ti je receno nije tacno Mozes podneti zahtev za nabavku rezervnih cevi za oluceno oruzje konkretno tvoj karabin koji je predvidjen za zamenu cevi u razlicitim kalibrima Procedura je da trazis nabavnu dozvolu za rezervni deo za tvoj karabin konkretno cev Nakon kupovine ako ti uvoznik uveze trazenu cev u Supu se cev sa brojem i kalibrom upisuje u stari oruzani list Ako te odbiju u svome supu podnesi zahtev Supu Beograd za razjasnjenje pravnog smisla tvoje molbe ili zalbu Odgovorice ti sigurno vrlo brzo.Pozdrav |
| |
|
|
| Baki58 |
Objavljen 18.11.2012. 20:58
|

Član

|
ohotnik kaže:
Baki58 kaže:
Ja imam problem koji ne mogu da resim sam,mozda neko od kolega poznaje ovu materiju?problem je taj da ne mogu zakonski da podnesem zahtev za rezervnu cev, objasnjenje je da ne postoji u zakonu da mozes imati dve cevi za karabin. Moj karabin je predvidjen za menjanje cevi, cak u koferu za nosenje ima orginalno mesto za drugu cev. Rekli su da cekam da se zakon promeni ako je to za utjehu. Kolega neznam odakle si ali to sto ti je receno nije tacno Mozes podneti zahtev za nabavku rezervnih cevi za oluceno oruzje konkretno tvoj karabin koji je predvidjen za zamenu cevi u razlicitim kalibrima Procedura je da trazis nabavnu dozvolu za rezervni deo za tvoj karabin konkretno cev Nakon kupovine ako ti uvoznik uveze trazenu cev u Supu se cev sa brojem i kalibrom upisuje u stari oruzani list Ako te odbiju u svome supu podnesi zahtev Supu Beograd za razjasnjenje pravnog smisla tvoje molbe ili zalbu Odgovorice ti sigurno vrlo brzo.Pozdrav Kolega tacnije traziosam da podnesem zahtev u Pozarevcu,reklisumi da takav slucaj nisu imali do sada i da moraju da provere dali je tako nesto zakonom dozvoljeno. Izasao sam iz kancelarije i sacekao da oni navodno kontaktiraju Beograd? kada sam usao ponovo unutra reklisumi da zakonom nije moguce da dobijem 2 karabinske cevi u razlicitom kalibru. rekli su mi jos da oni moraju da prime moj zahtev ali da ce najverovatnije biti odbijen.Ne razumem bas nista zar je to moguce?
Branislav
|
| |
|