Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Bok sačmara sa 1 selektivnim ili 2 obarača ?! :)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Bok sačmara sa 1 selektivnim ili 2 obarača ?! :)
Hunter forever
 Pa dobro boja nije bitna.Ali sa belom glavom je i teza.A za prednosti neznam.
marka Engleski poenter marka

Sniper Hunter

Podunavac kaže:
Vlado nisi u pravu. Ja imam IŽ 27 EM-1C. Bela glava, jedan obarač, izmenjivi čokovi i ejektori (izbacivači). Kalibar 12/76 magnum.

Podunavac izgleda da imamo isti laminat u sobama kada slikamo puskeSmekoiveliPivo 3

vlada lovac

Podunavac kaže:
Vlado velika većina lovačkih sačmarica ima automatsku kočnicu. Svaki put kod povlačenja ključa u desnu stranu one se zakoče. Selektor na kočnici ne znači da one ne koče automatski. Možda tvoja puška nije imala automatsku kočnicu, ali većina ostalih ima. Ako pod pojmom automatska kočnice ne smatraš nešta drugo?

Mislimo na istu automatsku kočnicu, moja nije imala, još jedan mod.Marocchi nije imao, prijateljev A.Zoli nema, gledao sam još par modela Franchi sa takvim selektorom na kočnici koji nisu imali automatsku kočnicu, (mislim da i ova Miloseva nema), još jedan Browning znam da nema, pa mi je bilo logično da kod njih nema automatske kočnice

Podunavac
 Lično to smatram prednošću. Jedina stvar koja mi se ne sviđa kod moje IŽ-ovke je automatska kočnica. Nekada sam imao TOZ-ovku bez automatske kočnice i bolje mi je odgovaralo.

Podunavac

Sniper Hunter kaže:

Podunavac kaže:
Vlado nisi u pravu. Ja imam IŽ 27 EM-1C. Bela glava, jedan obarač, izmenjivi čokovi i ejektori (izbacivači). Kalibar 12/76 magnum.

Podunavac izgleda da imamo isti laminat u sobama kada slikamo puskeSmekoiveliPivo 3

Izgleda druže. Smatrao sam da je laminat dobra pozadina za pušku. U stvari hteo sam da je slikam na drvenom stolu u trpezariji, ali me umalo žena ne utepa zbog te ideje.ena

vlada lovac
 Imao sam i ja TOZ 34EP kao mlad lovac, pa su mi govorili stariji da mi je kočnica pokvarena, sad automatsku kočnicu imam samo na Zastavinoj položari 16

Neca92
 Automatska kocnica nije nikakav problem! Ako se nekom ne svidja, ode kod puskara i zavrsi pos'o! Moguce je iskljuciti automatsku kocnicu, ali to rade puskari....
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

vlada lovac
 Može Neco, to je naj manji problem, ali za početnike nije preporučljivo

vlada lovac
 Podunavac, setio sam se još jedne puške kod koje je selektor na kočnici, Emilio Rezzini vlasništvo P.Topoljskog, koja takodje nema automatsku kočnicu, pa sam više ubedjen da kod pušaka sa takvim selektorom ne ide automatska kočnicaConfused

Podunavac
 Moj rođak ima Franchi bokericu sa selektorom i ima automatsku kočnicu. A gledao sam i Zafer O 1612 bokericu sa selektorom i imala je automatsku kočnicu.
Tri prsta 2Kolce

ohotnik
 90% Pusaka namenjenih za lov imaju automatsku kocnicu A sportske puske namenjena za trap,sporting i ostale verziju nemaju automatsku kocnicu iz razloga da nebi odvracale paznju strelcu a i na strelistu nije potrebna

canis aureus
 Neke Trap puške nemaju uopšte kočnicu, ni automatsku ni mehaničku!
Za to zašta su te puške prvenstveno namenjene kočnica i ne igra nikakvu ulogu.
Pošto je tema 1 ili 2 ... 'ajde onda o tomeConfused
-moja TRAPerica ima jednu obaraču dok sve lovne koje sam koristio i posedovao, "a la horizontale" ili bokerice, imale su dve obarače. Prednost jednih u poređenju sa ovim drugim!?Hmmm
Za sportske puške jedna obaračaje po mom mišljenju OK dok za lovne puške pre sam za dve! a to da je brži drugi hitac sa jednom obaračom u lovu i sl jeSad -ako nisi stigao da povučeš drugu obaraču na tu divljač koju si prvim promašio uglavnom znači da si i prvim gađao predalekoConfused I to što imam selektor na "jednoobaračnoj" pa mogu da biram iz koje ću cevi pa dok otkočim pa prebacim selektor pa nanišanim pa ... a ovde prosto otkočim prebacim prst sa jedne na drugu obaraču ... i to je to -nekako je lakše i prostijeYes manje radnji
Stvar izbora a kasnije navike i uvežbanosti!

iz razgovora sa oružarima svi su mi rekli da mnogo manje ima kvarova mehanizama kod dve obarače nego kod istog modela(proizvođača) ali sa jednom obaračom pa bila to ruskinja, nemica ili italijanka. Svakako da jedna Beretta, jedan Merkel, IŽ ... će kvalitetno uraditi i jedan i drugi model ali će pre zatajiti ...
Lično kod ove moje "golubare" nisam nikada imao problema iako je "jednoobarača" a nadam se da će i dalje tako da bude.

Podunavac
 Canis koju trap pušku imaš?
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Hunter forever kaže:
Pa dobro boja nije bitna.Ali sa belom glavom je i teza.A za prednosti neznam.

Boja glave nije bitna za težinu. Obadve su izrađene od čelika, samo je bela od nerđajućeg a crna od ugljeničnog. Obadve verzije puške su iste težine.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

Podunavac kaže:
Canis koju trap pušku imaš?

TOZ 57T 1Csrbijalov
ODLIČNA puška! još je kupih od čoveka koji je sa njom lovio dve sezone i "nikako mu nije legla a još nema ni kočnicu" a za glinene golubove nikada nije ni čuo, pa je sebi za lov ipak uzeo položaru kragujevku(M70) 12/70 koja je mnogo bolja jer sa njom ne maši kao sa ovom ... -takoreći nova puškaB)

Podunavac
 Nisam imao priliku da je probam. Kakva je u odnosu na IŽ 39?
Tri prsta 2Kolce

milols_lovac_ostrovac

vlada lovac kaže:

milols_lovac_ostrovac kaže:

aleksa kaže:
Jedan selektivni obarac kod dvocevki bi po mom misljenju trebalo izbegavati osim ako se radi o sportskoj puski i o kvalitetnijem proizvodjacu.Jeftino oruzje sa modernim resenjima treba izbegavati jer uglavnom to nije kvalitetno odradjeno i moze doci do kvara ili opaljenja obe cevi istovremeno sto je i opasno.Drugi razlog su neke prednosti 2 obaraca na primer jednostavnije i brze biranje iz koje ce se cevi pucati pogotovo ako su razliciti patroni u njima.Ili kod lova lisice cekanjem klik prilikom biranja moze je uplasiti i propade lov.
evo da se nadovezem i ja na ovu temu moja prva puska je Franchi bok sacmarica u kal.12 sa jednom obaracom i selektorom na kocnici i do sada nikada nisam imao probleme sto se tice opaljivanja.Pucao sam sve moguce patrone i nakada nista se nije desilo,inace puska prilikom opaljivanja trzajem u nazad prebacuje selektor i druga cev je spremna za opaljivanje,kada je zakocena okidac je relaksiran tako da moze slobodno da se povuce puska nema sanse da opali,!nije zakovan kao kkod ruskih pusaka! mada to nesme da znaci jer nikako nesmemo mlatiti u naokolo i imati potpuno poverenje u pusku pa makar ona bila i prazna i najskuplja !!

Milolse (možda je greška, ali tako piše) lovio sam puškama koje imaju isti sistem rada, isti selektor na kočnici, isto bravljenje, možda čak i isti mehanizam, Antonio Zoli, Marocchi Golden Snipe (bila u mom vlasništvu 5-6god), ipak je to malo viša klasa od ruskog oružja, tako da kod njih nebi ni smelo da dodje do zastoja, jeste da u početku malo deluje komplikovano ali se brzo navikne na pomeranje kočnice levo-desno i na taj način bira koja će cev prva da puca, prelamanjem puške se ne vraća u prvobitni položaj već ostaje dok je sami ne vratite. Takve puške nemaju automatsku kočnicu. Mislim da takav selektor može da ima samo prednosti, jer ja nisam primetio nedostatke.
Tacno je kolega nema automatsku kocnicu,ali brzo se nauci da po prelamanju puske odmah vratim kocnicu,tako da do sada ni jednom nisam uhvatio sebe da mi je puska otkocena posle prepunjavanja!!a za selektor se slazem sa tobom,meni je bolji nego da je na okidacu!!

canis aureus
 Razlika je kao i između TOZ i MC
IŽ39 mi nikako nije "legla" iako sam je više puta probao na strelištu ... i nikako pa sam na kraju digao ruke od 39tke
57ca je kao pojačana TOZ 34. Prilično jača i šira baskula od 34ke kao i samo bravljenje. Šina je skoro duplo šira(11mm - 6mm) kod 57 nego na 39. Završna obrada je na dosta višem nivou u odnosu na 39.
Jedino sam kundak morao "po meri" jer mi je fabrički bio previsok
...

Neca92

vlada lovac kaže:
Može Neco, to je naj manji problem, ali za početnike nije preporučljivo

Meni, naravno, ne smeta sto je automatska, cak sto vise, namerno sam uzeo sa automatskom kocnicom, i nikad je necu iskljuciti! Sto je sigurno, sigurno je! Bezbednost na prvom mestu! B)
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

aca
 tako je neco slazem se sa tobom.pozdrav

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,466
Najnoviji član: Perinakci

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta
Dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,276,020 posete www.srbijalov.com