Lov na Muflona
|
Boban |
Objavljen 26.03.2010. 19:42
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Kile,verovatno je ukusna vidi samo kakve je boje.Uuumm |
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 26.03.2010. 20:18
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
pa da,lepo izgledam.pogledacu bas da li je ima u metrou.
znam da imaju zamrznuta pakovanja sa mesom muflona,jelena lopatara,evropskog jelena i ostale evropske divljaci,sigurno imaju i ovo
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 27.03.2010. 09:45
|

Lovčina

|
Pogledaj bas me zanima dali ima kod nas u prodaji,hvala unapred. |
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 27.03.2010. 11:07
|

Lovčina

|
wazi,javicu ti.ma nistra bre
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 02.04.2010. 16:06
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Dok vi trazite konzerve,oni se setaju oko zgrada.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 02.04.2010. 20:51
|

Lovčina

|
Ovaj kao da je pobegao iz zoloskog vrta. |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 26.04.2010. 17:24
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
Porodica: bovidae - supljorosci
Rod: ovis - ovce
muflon - ovis aries musimon
U visokim brdima azije,afrike I amerike,cak I do 6000m nadmorske visine,zivi vise vrsta divljih ovaca. Jedini predstavnik ove vrste divljaci koji zivi na evropskom kontinentu I kod nas je muflon.
Ovaj supljorogi prezivar prenesen je sa ostrva korzike I sardinije u visoke planine alpa I karpata,gde se vrlo dobro klimatizovao I razmnozio.
Prema uzrastu muflon spada medju najmanje divlje ovce. Odrastao muzjak poraste do 1,25m u duzinu I do 0,75m u visinu. Vrat muflona je kratak,a glava malena. Glava muzjaka ukrasena je polukruzno unazad povijenim rogovima,koji su do 80cm dugacki I u preseku trouglasti sa poprecnim prstenastim zadeblajnjima,po kojima se moze odrediti starost. Zenki koja je manja,laksa I neznijeg sastava,samo izuzetno,kao I pitomoj ovci,izrastu rogovi. Muflon ima ostar sluh,osetljiv njuh I daleko vidi. Usi drzi uvek na oprezu,a pogled upravljen u daleke prostore otkuda bi mogao biti iznenadjen. Pokriven je kratkom ostrom I uz glavu cvrsto prilegnutom dlakom kestenjaste boje,koja se na donjem delu vrata produzava u kratku grivu. Glava,grudi,prednje noge I unutrasnje strane straznjih nogu crne su boje,dok je mali 10cm dug repic beo. Zimi je dlaka nesto tamnija nego leti,samo je pojas iznad bokova,koji je leti siv,zimi sasvim svetao.
Odrastao muflon moze da bude I do 50kg tezak I da dozivi do 25 godina. Zenka je teska 30-35kg. u visokim planinama,ispod kamenitih pecinama na vrletnim kosama obraslim retkom slatkom planinskom travom,pasu nocu stada muflona. Jaka rosa u visokim reonima planine zamenjuje im izvorsku vodu bez koje inace mogu da izdrze nedeljama.
Pred zimu,kad rani snegovi pokriju najvise vrhove,mufloni se spustaju u nize reone planine gde jos mogu da nadju uvenulu travu,suvo lisce I otpale sumske plodove. Zimi, kad duboki sneg pokrije letnja ispasista,gonjeni gladju mufloni prilaze postavljenim hranilistima,na kojima se divlja cud muflona miri sa lovcem odgajivacem koji divljac u nevolji stiti.
Parenje pocinje vec krajem oktobra I traje do decembra. U to doba stari ovnovi,privuceni ostrim mirisom koji za vreme parenja luce ovce iz zlezde medju zadnjim papcima,prilaze ovcama. Letnja velika stada za vreme parenja razbijaju se na manja stada u kojima cesto dolazi do zestoke bitke izmedju ovnova. Cesto za vreme borbe oba ovna padnu u duboku provaliju. Bremenitost traje 21-23 nedelje. Ovca se jagnji od marta do aprila I ojagnji 1-2 mladih,koji sisaju 4-5 meseci,samostalni su sa 6 meseci,a polnu zrelost dostizu sa godinu do godinu ipo dana. Mladi mufloni,iako jos potpuno neodrasli,sposobni su vec prve godine za rasplod.
Postavljanje zasede za lov je tesko,jer mufloni nemaju,kao druga divljac,odredjene prelaze,pa se nikad unapred ne moze oceniti na koju ce stranu uplaseni copori pokusati da se probiju. U lovu na muflone puca se kuglom,pa se zato upotrebljava samo lovacki karabin.
Ukus mesa slican je ovcijem. U visokim planinskim lovistima muflone napadaju vuci,lisice I orlovi,a cesto cele copore zatrpaju lavine.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 27.04.2010. 13:55
|

Moderator

|
O muflonima znam samo teoretski deo,jedini prakticni je da je meso zaista slicno ovcijem;)Mozda je razlog i to sto su kod nas uglavnom u zatvorenim,ogradjenim lovistima koje izbegavam za lov.Mada konacno po mojim saznanjima ima ih u jednom otvorenom.Inace cini se da je vrlo zahvalna divljac,netrazi mnogo a puno daje,pa bi naseljavanjem na pogodne terene LU mogla da profitiraju.Inace u svetu pored naseg muflona(da ga tako nazovemo) postoji i Ovis orijentalis,crvena ovca koja zivi od male azije do Himelaja.O.ammon,argali,srednja azija,ovde spada i podvrsta O.a.polii.ili marko polo ovca,koja je i najveca.O.canadensis,nekada je zivela od Kanade do Meksika a sada je dosta smanjen njen zivotni areal i O.dalli koja zivi od Aljaske do Britanske kolumbije.Tamo ih nazivaju Bighorn.Nas muflon je najmanji iz roda ovaca,ali izgleda dosta zilav.Prilagodio se izvanredno hladnoci i ...Na pogodak ume cudno da deluje,jedan moj prijatelj ga je lovio u lovistu ispod Pristine,Trazio ga je dva dana u ogradjenom hmmmPosle pucnja ovan je stajao na nogama,kao da se nista nije desilo i tek kada je drugar hteo opet da puca ovaj je odjednom pao.Ovakve i slicne primere sam jos cuo,a moguce je da su u pitanju krvni i nervni zavrseci.
Dobar pogodak
|
|
|
|
neso |
Objavljen 06.06.2010. 00:16
|

Stari član

Upisa: 238
Pristupio: 24.05.2010. 16:27
|
Da vam malo dopunim album
</noscript> |
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 15.06.2010. 20:45
|

Lovčina

|
e jeo sam pastetu od muflona,ali ne tu sa slike,drugaciju ima da se kupi u metro.
i sad sam bio kupio i pojeo argetinu pastetu od divljaci. u sastojcima pise da sadrzi meso jelena.tamne je boje i jaceg pikantnijeg ukusa nije losa
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Lovac1 |
Objavljen 16.06.2010. 00:31
|

Mlađi član

Upisa: 37
Pristupio: 06.06.2010. 12:43
|
Ovaj je ulovljen prošle godine u okolici Senja.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 17.06.2010. 23:13
|

Moderator

|
Rekao bih odlican trofej po svim merilima.Cestitke kolega.Jesu li se ti mufloni naselili sa Biokova,Secam se da su se tamo izvanredno prilagodili i namnozili,kasnije nisam imao informacija sta se desavalo......
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac1 |
Objavljen 18.06.2010. 08:51
|

Mlađi član

|
Biokovo je jako daleko od senja- cca 400 km uz obalu, U senj su stigli sa Brijuna ali je to bilo prije dosta godina. Glavno im je stanište između Jadranske magistrale i mora. To je dosta velik teritorij skoro neprohodan. Po današnjim procjenama na tom terenu ih ima oko 600 jedinki. Jedan dio je prešao preko magistrale na Velebit i domači lovci kažu da su tamo izvanredni primerci. |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 18.06.2010. 19:27
|

Moderator

|
Naterao si me da pogledam mapu i uvidim koliko sam se prebacio.Permutovao sam Sinj i Senj,(a vidi se i more iza..)U svakom slucaju to su tereni,koji predstavljaju pravo prirodno okruzenje za muflona...A Velebit je cudo od planine.......Muflon se izvanredno prilagodio u kontinentalnim krajevima,eto i slovenci ih imaju dosta po onim planinama.Kod nas je uglavnom u ogradama sa lopatarima,sto je veliki promasaj,narocito ako su dugo tu...tek sada ga ima u jednom otvorenom lovistu,koliko znam.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac1 |
Objavljen 19.06.2010. 03:15
|

Mlađi član

|
Ja sam član hrvatske lječnjčke udruge- PSUNJ.
Gospodarimo sa 11600 hektara - južna strana Psunja između Okučana i N Gradiške u otvorenom lovišu imamo preko 500 jedinki muflonske divljači.
U RH je dosta rasprostranjen i na morskoj strani i na kontinentalnoj. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.06.2010. 21:32
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Lovac1 kaže:
Ja sam član hrvatske lječnjčke udruge- PSUNJ.
Gospodarimo sa 11600 hektara - južna strana Psunja između Okučana i N Gradiške u otvorenom lovišu imamo preko 500 jedinki muflonske divljači.
U RH je dosta rasprostranjen i na morskoj strani i na kontinentalnoj.
Mislim da si hteo napisati 'lovačke udruge', a ne 'lječničke'... osim ako karabinom ne lečiš divljač
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 20.06.2010. 21:40
|

Moderator

|
Ne,ne,mislim da je ispravno napisao.Postiji takvo udruzenje,lepo bi bilo da nam objasni,Inace bogati su to tereni sa svakom vrstom divljaci.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac1 |
Objavljen 21.06.2010. 00:45
|

Mlađi član

|
Lovačku lječničku udrugu osnovala je ekipa lovaca doktora, broji oko 50 ćlanova, od toga je aktivnih možda 15, ostali dolaze u lov jednom ili nijednom godišnje. Zakupleno je lovište Psunj cca 11000 hektara . Teren je prekrasan i bogat sa divljaći.
U lovištu imamo oko 500 kom. muflonske divljaći. naravno u otvorenom lovištu. dosta svinja, srneče. i nešto jelena.
Lovimo uglavnom sa čeka i piršom, maksimalno izbegavamo pogonske lovove sa kerovima, radi mira u lovištu.
Tokom zime odradimo nekoliko pogona i to je sve.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 21.06.2010. 07:33
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nisam znao da se kod vas osnivaju cehovske LU?! Biću slobodan da kažem da mi je to malo bzvz... LU doktora, LU stolara, LU advokata, LU pekara... To malo vuče na izdvajanje od ostalih ljudi i zatvaranje u uski krug ljudi, iako je jedan od ciljeva lova širenje kruga poznanstava i druženje. Uopšte mi se ne dopada ta ideja!
Ja sam mislio i mislim, da su u lovu svi lovci samo lovci, a izvan lova su ono što su po zanimanju... Možda sam malo naivan! Iskreno, meni bi bilo dosadno da lovim sa ljudima iz moje struke (ima veze sa medicinom), koje vidjam redovno radnim danima.
Ali totalno sam van teme, izvinite!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Lovac1 |
Objavljen 21.06.2010. 08:59
|

Mlađi član

|
Da malo pojasnim, Udruga se zove lječnićka ,ali sada u njoj najmanje ima lječnika. Da nema ostalih članova nelječnika udruga nebi mogla opstati.
Treba sijati i obrađivati remize, kojih imamo preko 30 hektara, Imamo vlastiti traktor sa svom potrebnom mehanizacijom.
A to što se zove lječnićka verojatno je pogodovalo kod zakupa lovišta , pa i danas pogoduje u nekim situacijama, Dok su vremena bila bolja dobivale su se i ljepe donacije od farmaceutskih kuća, ali je danas situacija težka što se tiće donacija. |
|
|