Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Odavanje poslednje počasti ulovu

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Odavanje poslednje počasti ulovu
Joe the hunter
 Dugo sam razmisljao dali uopste da odgovorim na ovu temu obzirom da ima predhodnih postova sa kojima se ne slazem al reko ajde.Naime 4 denecenije lova me mozda i obavezuju na komentar obzirom cega sam se sve nagledao(negativnog) u nasim lovistima.Mislim da sve zapravo pocinje jos od kucnog vaspitanja , i licnog morala koji bi trebao da se nadgradjuje sa godinama zivota i usvajanjem normi pisanih i napisanih(obicajnih) zakona.
U Jugoslaviviji lovacka etika se razlikovala od Mavrova do Triglava a isto je i u Srbiji gde se lovni obicaji takodje razlikuju(citaj postuju)Od Vranja do Subotice.Srbija je multi nacionalna zamlja gde su izrazene razlike u kulturi i vaspitanju etnickih grupacije koje je cine dosta razlicitu od mono nacionalnih drzava.U tome je i nasa prednost jer mozemo jedni od drugih da ucimo i primenjujemo ono sto je pozitivno.
Neki od predhodnih postova postavlja pitanje uticaja zapada(EU) na nasu kulturu i obicaje.O tome bi se naravno dalo diskutovati jer ako je sve sto dolazi iz EU lose zasto onda vozimo strana kola, nosimo farmerke, hvalimo se stranom municijom i oruzjem i sl.Neko ovde rece "netrebaju nam strani OBREDI".Neradi se o obredima vec o lovackoj etici usvojenoj (bez pisanih pravila) vekovnom tradicijom lovstva i lovackom generaciskom edukacijom mladih lovaca.Lovstvo u Srbiji u 19 veku je ustrojeno po Austriskom modelu a izmedju dva rata po Ceskom., naravno sa varijantama prilagodjenim nasim terenima i podneblju.Moj deda je bio lovac u Kraljevni Srbiji,Kraljevini Jugoslaviji i naravno u novoj FNRJ i pricao mi je puno o lovackoj etici,postovanju izvodjena lova i pocasti odstreljenoj divljac.Mozda je to i bio uticaj Evrope ali ja u tome ne vidim bas nista lose, na protiv.Dobar pogled

zoranp
 Joe the hunter svaka čast na postu ... Bravo 2..
Lalo ti samo organizuj pa ćemo se svi "učepiti" za janjca...samo zovi Bye

... onaj kome se nije desilo da u žurbi da ode u lov zgrabi rusak i psa, a zaboravi pušku ili municiju nezna o čemu pričamo ovde .. Smeko
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nenadx
 Joe,verujem da kao stari lovac,sa sirokim iskustvom mozes dosta doprineti ovoj temi....Nebih se slozio,sa onim prihvatanjem farmerki,auta,,,,ipak se tu radi o materijalnim vrednostima,o etickim se mozemo sloziti,one su opste.Ovde ipak imamo izrazen mentalni sklop.Sam cin odavanja poste je rekao bih najproblematicniji kod nas...Takvi kakvi smo,zelimo da smo specificni,da imamo svoje.....u ovom slucaju rekao bih,nemamo ,pa se saroliko ponasamo,a ne prihvatamo tudje.Zato verujem da bi Vase iskustvo i znanje,mogli da uticu na razvoj i prihvatanje ovog lepog obicaja,posebno kada i to sto imamo pisanih tragova nije uobliceno po meri srpskog lovca.Pozdrav.
Dobar pogodak

Joe the hunter
 Postovani kolega nenadx, za vreme moga radnog veka koji se srecom blizi kraju sluzbovao sam na tri kontinenta(Evropa, Azija, Afrika) u 9 zemalja koje su, veruj te, uzasno razlicite po civilizaciskim, kulturnim i antropoloskim osobinama tih naroda.U svim tim zemljama cuo sam pricu da su pripadnici bas tog naroda razliciti od drugih naroda po svemu i svacemu.Ustvari oni nisu ni po cemu sem po boji koze, jeziku i veri, bili razliciti od bilo kojih drugih naroda.Zasto?Pa zato sto su Homo Sapiens-i sa svim svojim manama i vrlinama koji su svojstveni sveukupnom ljudskom rodu na ovoj nasoj planeti.
Problem nas , stanovnika Srbije i nas pojam posebnosti u odnosu na druge narode nastao je 90-tih godina i nazalost traje do danas.Ne zelim da elaboriram razloge za to ali ostaje cinjenica da je Srbija po svom geopolitickom, kulturnom i civilizaciskom polozaju uvek bila i bice deo Evrope.Mozda jedan primer moze da potvrdi da je Srbija uvek bila okrenuta Evropskim kulturnim vrednostima je stil gradjenja pravoslavnih hramova.Jos u 18 veku napusten je tradiionalni stil Vizantiske gradnje crkava i pocinje gradnja baroknih crkava (u Evropskom stilu).Dokazi za to leze rasuti od Beograda(Saborna crkva) pa sirom panonske nizije sve do Sent Andreje.
Sta sam ovim hteo reci?Pa zar ako smo mogli promeniti mislenje u onome sto nam je najsvetie(bar bi tako trebalo biti) i prihvatili neke druge estetcke vrednosti zasto onda nismo u stanju prihvatiti i nesto banalno koje je stvar dobre volje a ne necega sto je predodredjeno rodjenjem.Dobar pogled

nenadx
 Postovani kolega Joe,opet se neslazemo u nekim detaljima,ali ne i u sustini cini se.Covek ima isto poreklo ma koju teoriju da prihvatimo(evolucionu ili religisku)ali posebnost nismo mi izmislili,pa jos devedesetih....Ovo je odlika svih naroda,pa se hvataju svega i svacega da bi to dokazali.O ovome bi se moglo dosta pricati,ali bih se osvrnuo,uz postovanje i na pomenuto arhitektonsko nasledje.Ono na prostoru koji ste naveli ima vise veze sa kompromisom,tadasnje vlasti i srpskog naroda(crkve)Pa i tada je promenjena fasada,ali dusa nije...Danas se na tom prostoru grade hramovi u tradicionalnom stilu,a ponegde su i sacuvani isti(manastir Mesic,Vrsac 1400 i neka)....A rekao bih povodom toga.Necemo mi biti evropski narod ako se odreknemo necega,tu smo oduvek,pa je teza nametnuta,ili se radi o necem drugom.Prihvatanje kvalitetnih vrednosti su sasvim OK,potreba,nuzda...U nasem slucaju,odavanja pocasti.....nisu mi poznati kanoni kod nas i tu ima dosta prostora za prihvatanje istih.Po meni,mozda neke detalje promeniti,ne zbog zelje za posebnoscu,koliko zbog prilagodjavanja nekim oblicima tradicije naroda,pa ako hocete i etno folkloru.....Verujem da ni u svim zemljama zap.evrope,ovaj cin nije isti,ali sluzi nameni.Pozdrav
Dobar pogodak

canis aureus
 "Pored zvucnih izraza kao sto su moral i etika postoji jos nekoliko na kojima se ova prva dva baziraju i kojeg je mnogo teze iskarikirati .. uopsteno , mislim na dostojanstvo i samopostovanje.
Ako ja moram zeca da polozim na levu stranu zato da bih se svideo nekom Zelenom ili nekom tamo shiljatom shehsiricu u kratkim hlacama sa tregerima ...mozda je bolje da onda njih okrenem na levi bok pa da se vise ne bakcemo oko lova i obicaja.
Te obicaje smatram nepotrebnim glumatanjem i dramatizacijom momenta (uz naravno odgovarajucu kostimografiju).
verujem da svaki lovac treba da postuje divljac koju lovi i koju je ulovio ali ne na nacin da i od sebe i ulova pravi u najmanju ruku nepotreban egzibicionizam.
***ote, jos samo da placamo narikace dok uz fanfare odajemo poslednju pocast ubijenim (odstreljenim je jos jedna slinava rec) zivotinjama.
Ako je lov nekome hobi za koji se plasi da ce ga zigubiti zbog ovih ili onih tokova u drustvu bolje neka sada odmah predje na sakupljanje postanskih marki ili modelarstvo.
Ja sam davno rekao da cu da lovim dok budem fizicki i psihicki u stanju za to. Postujuci moju lovinu i postujuci kodexe lova.
Lovicu i ako se lov zabrani makar to po moralnim i etickim normama na kojem se bazira pravni sistem drustva u kojem zivim smatrao kriminalom,. Lovicu toljagom ako mi oduzmu sve puske nozeve i strele..."
-citat koji mi je drugar poslao znajući da se prilično slažem sa napisanim pa ...

Poštujem tuđe počasti, običaje ... jer kako bih očekivao da i ti drugi ispoštuju moje običaje ako bih ja prvi blatio njihove. Svoje njima ne namećem dok oni njihove nameću svima, dal vladajući nad nekima kao Austrougari ili reklamom i propagandom nekih drugih koji su najpametniji te pokušavaju ortodoksima i primitivnima da otvore oči i iste nauče vrednostima savremenog shvatanja života i svega ostalog u tom životu i življenja u takvom društvu na zavidnom nivou po tom shvatanju ...ma sve je to njihovo lepo i neka to njima! Nego, imali smo i mi nekada neke svoje vrednosti, neku svoju kulturu, svoje običaje, na našim dvorovima viljuške dok su neki kidali prstima, i gde sve to naše nestade?! Da se nije gubilo među njihovim boljim kulturama koje smo nekada morali da prihvatamo a nekada i bez moranja prihvatali oberučke odričući se svega našega jer neko je uvideo i zaključio da to nešto tamo bijade bolje!?!

Sa poštovanjem(doduše nekada i sa nevericom) gledam na tuđa mišljenja iako se razlikuju od mojih shvatanja i mišljenja, poštujem lovački kodeks i lovačku etiku, lov shvatam tako kako shvatam, ... jbg ponekad nosim farmerke i vozim Mazdu ...

podsetih se jednog zanimljivog događaja
-gledam pripremu za snimanje emisije o lovu na DS. Dogovara se sve do u detalje pa i scene nakon lova tj odavanje počasti. "Ma onako ćemo kao što rade austrijanci" rekoše njih par. Pojaviše se tri lovca kao iz "ratnih filmova"!, maskirne uniforme, PA karabini sa kojekakvim nišanskim spravama, noževi od po 30tak i više cm i snimanje je moglo i da krene ali pojavi se neki od poznavalaca tematike te reče ne može da se snima dok bar jedan od njih tri ne nađe lovački šešir sa peruškom, čekinjom ili već nečim kako bi taj bio u prvom planu. Posle pola sata i jače pribavi se šešir koji je više bio šeširić na obimnoj glavi "Ramba" i počinje ... Malo teraj, malo dozivaj, primamljuj i DS se pojaviše! Kad "scenarista" da znak za rokanje ... UUH kad zagrmeše PA slivalo se kao rafalno ... Izvlači, traži, juri pogođene a nema se vremena. "Koliko ima? Tri velika i pet malih! Kako pa dvadeset metaka! Ma ostale ćemo naći posle, daj te velike 'vamo!"
Postaviše ih ovako pa onako pa opet ovako, pa se posvađaše ko je u pravu za "austrijsku postavku" ... i na kraju slikaše i ove kamuflirane uz upaljene vatre gde im se neki zahvalio na poštovanju divljači i domaćih običaja te im poželeo uspešnu sezonu naglašavajući kako bi voleo da mu ponovo gostuju takvi pravi lovci koji znaju šta je lovstvo, etika, kultura i ...

AcaNik
 canisaureus B)
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Lala
 Dobro, evo ja čitam ove postove, pa me sad konkretno zanima jedna stvar samo:
da mi neko kaže, koji je to naš način odavanja počasti, pa da počnem da ga primenjujem? Ja ne razmišljam po rezonima 'naše' i 'njihovo'. Kodex do detalja opisuje odavanje počasti, moram da kažem da mislim da je preterao sa detaljisanjem. Meni nije bitno da li je divljač položena na levu ili desnu stranu, da li je čekinja zakačena na ovu ili onu stranu šešira, da li je grančica od hrasta ili od vrbe... Meni je važan sam čin odavanja počasti, a na koji način ko to sprovodi, to je njegova stvar. Poštujem svačiji način odavanja počasti. Jel ono Eskimi pojedu sirovo srce divljači, i time pokazuju poštovanje?
Dakle, treba razdvojiti u komentarima pojavu da se 'pegla' po divljači, i trpa u gepeke i prikolice, od odavanja počasti. To je suština teme, po meni. A ne način na koji se počast odaje. Svako neka odaje počast kako misli da je najbolje, ja pozdravljam svačiji način. A ide mi na živac način 'tras', pa u gepek, i trk iz lovišta kući, brzo peri-deri, u zamrzivač guraj!
A možda je zamrzivač način da odaš počast? Kao da trpaš divljač u mauzolej?Hmmm
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 Druze moj c,aureus,imamo ovde tvoj stav,koji je odraz individualnog.U tom slucaju,sloboda je svakog ponaosob da se ponasa po nahodjenju....Ovde imamo potrebu da se u grupi postuju neka pravila.Hteli mi ili ne u svakom drustvu postoje neka pravila.Ona opet postoje bas da se nebi svako ponasao kako zeli,te sputavaju i neretko ogranicavaju ljudske slobode,kontrolisu...ali i odrzavaju red.Kad je vec tako,u ovom slucaju se individualno pretace u kolektivno,kako bi se izrazio zajednicki stav o postovanju plena,pa sve to uvije u lep aranzman...Zamisli igra se kolo.Preko njega se izrazi emocija,tradicija.....ali svi moraju da igraju isti korak,inace popadase....Jesam li malo udavio.
Dobar pogodak

Sniper Hunter
 Kad citam ovako u svim vasim postovima ima stvari sa kojima se slazem i one sa kojima se ne slazem ,u bar 50% lovova u kojima sam prisustvovao i ucestvovao je bilo nekog oblika odavanja poslednje pocasti odstreljenoj divljaci ali niko nije radio 100%po kodeksu i smatram da mora mnogo da se radi na tome jer ko sto rece lala sve se svodi na trpanje u zamrzivac u velikoj vecini slucajeva, a i licno kada pokusam da neke stvari objasnim ljudi pocinju sa ismejavanjem nisam ni ja upoznat sa svim radnjama oko pocasti ali bar ono elementarno da se ispostuje i nisam za totalno preuzimanje obicaja od drugih ali mora mnogo da se radi kod nas na tome pogotovu sa mladima ako se secate one fotografije na kojoj se jase svinja(bila je postavljena negde na forumu) poznajem sve aktere licno i hvala bogu da nisam ucestvovao u tom gostinskom lovu to datira nekih sigurno 10-12 godina unazad nekolicina je i iz moje mozda sada bivse sekcije i drustva (cekam odluku dali ce da me izbace jer je doslo do podele) da ne skrecem sa teme pokusao sam da popricam sa nekolicinom od njih koji su to postavili ponosno i na fejsbuk ali nije islo kad se popije po neka vise izgubi se mogucnost zdravog rasudjivanja ali to ne opravdava postupke dok si trezan ako to isto radis ali po meni je to odraz opsteg stanja u drustvu ili mozda gresim?Confused

Joe the hunter
 Postovani kolega nenadex, namera mi nije bila da polemisem sa vama ili bilo kim drugim vec da prosto iznesem svoje mislenje.Sto se tice razlika i slicnosti raznih naroda, ukljucijuci i nas na ovim prostorima potpuno smo saglasni obojica.Sto se tice uzimanja crkava kao primer nije mi bila namera da polemisem zasto su se i kako gradile verujte da o tome znam mnogo(istoricar sam po obrazovanju),vec sam uzeo samo kao osnovu da potkrepim tvdnju da se sve moze kad se hoce(bez obzira na cenu).A usput budi receno ako su se ckve(pravoslavne) gradile po Austrougarskoj kao kompromis onda neznam kako Saborna crkva u Beoradu(barok)koji u vreme gradnje je bio glavni grad Knezevine Srbije i nije morao da pravi kompromise sa Austrougarskim vlastima.A za sve ostalo se potpuno slazem sa vasim stavom.Ipak dug je put do kraja tunela.Samo treba krenuti.Nadam se da me razumete.Vazna je dobra namera.Dobar pogled

Sniper Hunter
 i55.tinypic.com/2v8kflz.jpg

Skinuto sa neta iz francuske primer poslednje pocasti

zoranp
 canisaureus zašto kada ne prihvaćaš ništa tuđe (kako ti kažeš) stavljaš latinske nazive na svoj profil, zašto se nazivaš lovcem ako je reč odstrel za tebe šprdnja... a taj primer koji si opisao na kraju negovori o lošim običajima nego o grupi ubojica koji se igraju rata sa divljim svinjama po lovištu ili možda bole da kažem ratištu, a onda se sete da bi to trebao biti lova,pa ajd sad da se predstavimo kao lovci ...i tu si u pravu takvi zaista ispadnu smešni .. i stvarno neznam šta ti tu viđe da je u korist tvom izlaganju Hmmm
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

canis aureus
 sniperu
od pre 10-12god pa do danas?!
-zašto onda na to jahanje ne gledaš kao na tradiciju, običaj, počast?!Grin(da li je i kolega sa foruma kome je avatar(sličica u levom gornjem uglu) jahaći na DS iz tvog kraja?-ako jeste pa to je onda tamo prava tradicijaGrin)

moj individualni stav nigde ne pozivaše na sakrivanje ulova, bežanje sa istim ili samo pohlepno punjenje zamrzivača! Ja, lično to ne praktikujem niti sam ikada pa ne poručujem ikome!!(mada neko reče "mauzolej" za zamrzivačGrin eto kao faraoni u svojim ...)
Recimo da slično, odstreljenoj visokoj divljači, odajem počast kao kolega Lovac Stari(tamo gde je pohvaljen na predhodnim stranama), dok sitnu divljač, ptice, štetočine uvek pokažem lovniku, fotografišem, "prostudiram" učinak projektila na toj divljači i ophodim se na "ljudski" i "normalan" način što znači bez jahanja, gaženja, čupanja za uši, čupanja za rep, čerečenja ... ali i bez okretanja na posebnu stranu i polaganja između zapaljenih "logorskih vatri", slaganja u razne oblike(kao sa samog početka teme) i maskirajući se u "vilenjaka", planinara, ili već šta koji glumi nekakvu tugu držeći svoj šešir sa čekinjom na levoj strani od korena dlake ka kraju iste u rukama ispred sebe, dok isto tako tužan grupovođa drži reč terajući nas na grižu savesti i zamisli na ispravnost učinjenog dela dok smo poklonjeni nad samim delima ... kao i velika većina ljudi sa kojima lovim!

canis aureus
 zoraneP
Nikada i nigde nisam napisao niti rekao "ubio divljač, životinju" ili slično a ovo što si pročitao su tuđe reči koje sam citirao, pošto nisi primetio a voliš da osećaš kroz priču sa čovekom! tu priču sa čovekom ne saslušaš ili uopšte i ne čuješ a već si ga napao! Sebe ću nazivati LOVCEM i pre toga ČOVEKOM jer to i jesam pre nego neki koji se kriju iza tuđih "običaja" i mišljenja! Da li se ŠPRDAM to je moja stvar i ako nije za ovde nek me banuju!

zoranp
 od sebe i ulova pravi u najmanju ruku nepotreban egzibicionizam.
***ote, jos samo da placamo narikace dok uz fanfare odajemo poslednju pocast ubijenim (odstreljenim je jos jedna slinava rec) zivotinjama.
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lala
 Kolege, nema smisla da se zbog različitih mišljenja u vezi teme, podžapate.
Bez ljutnje, ali obadvojici ću da izmenim upise i da sklonim teške reči. Obadvojicu vas poštujem kao kolege i članove, i poznavaoce lova, k'o Boga vas molim, nemojte na ovaj način da diskutujete.
Spustite loptu. Stvarno nema smisla da padate u vatru i da kažete nešto što (ubedjen sam) ne biste rekli da ste staloženi.

canis aureus
 -citat koji mi je drugar poslao znajući da se prilično slažem sa napisanim

zoranp
 Lalo kada čovek nađe i jednu reč kojom sam ja njega više uvredio u mojim postovima nego on nas koji mislimo drugačije, onda sam spreman čak i da se izvinem,ali ajde pročitajte prvo sve postove,pa onda dajte zaključak...
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lala
 Brišem obadvojici delove postova, koji vam stvarno ne priliče, niti je kolegijalno niti ljudski, da ovakve stvari ozbiljni ljudi i lovci kažu jedan drugom.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 30
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,052,030 posete www.srbijalov.com