Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Hrana za pse

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Hrana za pse
charuga
 sad sam bio do AMOS-a kupio hranu,i decko sto radi mi kaze da je juce poslao hranu u gospodjince,brzom postom,20kg-680din..mnogo je to.trecina hrane za prevoz.kad budete dolazili do beograda on ce vam doneti tamo..vise dzakova ne jedan,naravno
..............

Hunter forever
 Sta mislite o hrani Box Dog,danas sam uzeo 5 kg 850 din.
marka Engleski poenter marka

tulipan
 Ja svoje pse hranim granuliranom hranom,proizvodjac Bosch i Nuova Fattoria.Hrana je odlicnog kvaliteta ali se pored granulirane hrane u obrocima mojih pasa cesto nadju povrce,pirinac,riba i meso!

Bacelj Djordje
 VELIKI POZDRAV DRUGARI TEMA JE JAKO ZANIMLJIVA I SAROLIKA
UVEK JE BILO KOLKO PARA TOLKO MUZIKE
GRANULISANA HRANA JE JAKO DOBRA ALI OD MALO PROIZVODJACA TO JEST/ EUKANUBA,ROYAL CANIN,I ONDA PUNO MESTA PRAZNO PA JOSERA SVE OSTALO SLABO
TO SE KOD PASA MANJIH RASA NE PRIMETI ODMA ALI JA IMAM NEMACKU DOGU I SVE OSTALO SE POKAZALO SMESNO
VELIKI POZDRAV SVIMA
BACELJ DJ

Bacelj Djordje
 pozdrav svima pronasao sam jos nesto zanimljivo covek pravi premiks po receptu rojal canina besprekornojeiveli
odnos je sledeci 300grama na 1kg hleba sve se izmesa i popari u vreloj vodi ja hranim sa tim i nemacku dogu napreduje bas dobro
BACELJ DJ

Hunter forever
 Ja sam cuo da nemacki kratkodlaki pticar nemoze da izgleda lepo (da mu se nevide rebra) ako se nehrani samo mesom... Koliko je to tacno???

Bacelj Djordje
 ima istine u tomePas 2
BACELJ DJ

tomo vrbas

Bacelj Djordje kaže:
pozdrav svima pronasao sam jos nesto zanimljivo covek pravi premiks po receptu rojal canina besprekornojeiveli
odnos je sledeci 300grama na 1kg hleba sve se izmesa i popari u vreloj vodi ja hranim sa tim i nemacku dogu napreduje bas dobro
Kolega moze li cena tog premiksa i odakle je taj covek neki kontakt br.mobilnog ili fiksnoga!Unapred hvala!B)

charuga
 upario sam moju kerusu i malo vise se zainteresovao za ishranu stenadi i uopste pasa..na jednom polu-zivom sajtu sam nasao ovaj text,pa nije lose malo da se procita..priznajem, bio sam u zabludi sa granulama...
STA SE NALAZI U VRECI SA HRANOM?

Vreme je da vam pruzimo malo vise informacija koje vam mogu pomoci da odlucite izmedju "udobnosti" koriscenja gotove (komercijalne) hrane nasuprot "radu" potrebnom da pripremite sopstvenu hranu za svog ljubimca.

Upozorenje: ako imate slab stomak, izbegnite ovaj clanak i snimak!!

EVO STA JE U VRECI

Ocigledno, milioni i milioni kilograma hrane za ljubimce proda se u vrecama i konzervama svake godine. Da li ste se ikada zapitali odakle se nabavlja to "meso" i "masti"? Da li zaista mislite da postoje posebne farme ili rancevi na kojima se uzgajaju "sirovine"? Naravno, ne! Oni ih traze po mnogim "preradjivackim pogonima" (u originalu "rendering plants" - slicno nasim kafilerijama, prim.prev.) po celoj zemlji, da bi se obezbedili tonama koje su im redovno potrebne.

U prethodnom clanku (Hrana o kojoj treba razmisliti) spomenuta je kolicina uginulih kucnih ljubimaca dopremljena do preradjivackog pogona, da bi bila reciklirana i upotrebljena u psecoj hrani. Ipak vama ostavljamo na mastu da zamislite sta se desava u tim postrojenjima. Dozvolite da vam pruzimo nekoliko detalja kako bismo vam mastu podstakli! Prvo mi dozvolite da kazem da mi je drago da takvi "pogoni" postoje. Bez njih nasi gradovi bi se izlozili riziku da postanu izvor bolesti i trulih lesina. To je prljavi posao koji neko mora da obavlja. Pre Drugog Svetskog rata vecina klanica imala je sopstvene pogone za unistavanje lesina i neupotrebljivih ostataka. Posle rata, unistavanje lesina postalo je zaseban posao. Stoga ovi pogoni vise nisu potpadali pod vecinu pravila inspekcije vezane za proizvodnju mesa. Tako danas vidimo da ova delatnost uglavnom ima svoja pravila i van je "pogleda javnosti".

Da bismo uopste mogli da pocnemo da shvatamo ovu industriju, prvo moramo da pogledamo "sirovine" koje dolaze do pogona. Klanice su jedan od glavnih snabdevaca sirovinom za preradjivacku industriju. Da bi se u klanicama sprecilo dalje koriscenje mesa neupotrebljivog za ljudsku upotrebu, vlada je donela zakone po kojima meso mora biti "promenjeno" pre nego sto ce se poslati u preradjivacki pogon. Lepa rec, ali sta ona znaci?

U osnovi, to znaci da meso prvo mora biti na neki nacin "zatrovano" (kontaminirano) da bi se prakticno nacinilo nekorisnim za ljudsku upotrebu. Neke od supstanci koje se koriste da ispune ovaj zahtev su: karbolna kiselina, kreozot, loz-ulje, kerozin, citronela, itd. Kada se ovakvim supstancama meso bukvalno natopi, spremno je da se posalje na preradu u pogon.

Jos jedan od glavnih izvora sirovog materijala su veterinarske ustanove. Nisu samo (uginuli i eutanazirani, prim.prev.) psi i macke dopremljeni u lepim malim plasticnim kesama, vec takodje i rakuni, oposumi, jeleni, lisice, zmije, itd.

Takodje ne treba zaboraviti prodavnice prehrambenih proizvoda, koje se nekako moraju osloboditi pokvarenog mesa koje vise nije za prodaju, kao i masnoce, kostiju, itd., sve ono sto bismo mi kod kuce smatrali djubretom.

Tako se unutar "preradjivackih pogona" na podu nalaze velike naslage "sirovina" sacinjenih od mesavina celih lesina, delova zivotinja, plasticnih vreca, stiroporskih pakovanja, metalnih plocica, ogrlica ljubimaca - bilo sta i sve sto se smatra "otpadom", ali pogodnim za reciklazu.

"Preradjivanje" (u originalu "rendering") je proces kuvanja sirovog zivotinjskog materijala, da bi se odstranila voda i masti. Pogledajmo izbliza kako se ovo practicno radi.

Unutar pogona pronaci cete coveka sa maskom na licu (zbog smrada od trulih lesina) koji upravlja mini-buldozerom, tovareci "sivorine" u 10 stopa duboku celicnu nerdjajucu jamu. Na dnu ove jame ogroman noz za mlevenje pocinje da se okrece. Ovo masu pretvara u manje, podesnije komade. Odatle se transportuje u drugi "mlin" za finije mlevenje.

Sada treba da shvatite da je ovo posao kao i svaki drugi posao i da se troskovi trebaju smanjiti gde god je to moguce. Stoga, oni se ne maltretiraju i ne gube vreme da, na primer, uklone ogrlice protiv parazita sa ljubimaca, pesticidne plocice sa usiju goveda, plasticne vrece, ambalazu od stiropora, itd. itd. Sve je sirovina za mlevenje! Samo ga gurnite buldozerom.

Ova masa se tada kuva jedan sat na 280 stepeni. Tokom procesa kuvanja na vrhu se stvara sloj zute masti ili loja koji se skida. Skuvano meso i kosti (zajedno sa ostalim materijalom, pesticidima, itd.) salje se pod presu, kako bi se istisla preostala vlaga i masa usitnila u peskoviti puder. Posto je "serija" obradjena, sve sto preostane je zuta masnoca, "mesno" i kostano brasno. Ovaj neprekidni proces kuvanja se nastavlja, neprestano, 24 sati u danu, sedam dana u nedelji, izbacujuci tone i tone proizvoda za prodaju.

U zavisnosti od sastojka koji preovladava u pojedinim partijama, proizvod tada postaje: junetina, piletina, jagnjetina, mesno brasno, zivinsko brasno, riblje brasno, riblje ulje, zuta masnoca, loj, juneca masnoca, pileca masnoca, itd.

Nikada ne pise "psece brasno", "macje brasno", brasno od tvora, pacova, ili bilo koje "druge poslastice" koja se mesa sa svakodnevnim kolicinama "sirovog materijala". Iako ovaj proces efikasno unistava bilo koji od blagotvornih enzima, on ne unistava sodium phenobarbital u lesevima eutanaziranih zivotinja. Mogucnost da se razgrade druge hemijske kontaminirajuce materije procesom kuvanja takodje je veoma sumnjivo. Mozda bi, umesto sto ih zovemo pogonima za preradu mesa bilo bolje da ih nazovemo pogonima za reciklazu "toksicnih otpadaka".

Da li je potrebno da naglasimo ko su neki od najvecih potrosaca ovih finalnih proizvoda? Pogodili ste - kompanije za proizvodnju hrane za pse. Osnovni izvor mesa i masnoca u industrijskoj hrani za pse dolaze iz ovih beskrajnih procesa "kuvanja".

Zastrasujuci deo je da se milioni tona ove "obogacene hrane" takodje razvoze na farme zivine, goveda, farme mleka i svinja, fabrike hrane za ribu, itd. gde se mesa sa ostalim sastojcima za hranu za zivotinje i ribe, koju ce ljudi kasnije jesti.

Kasnije se u fabrikama hrana za pse "obogacuje" njihovim sopstvenim sastojcima (zastitnim sredstvima - prezervatima, bojom, sintetickim vitaminima...) Ko zaista zna sta se nalazi u vreci?

Jedan od najcescih problema sa kojim se srecemo su alergije na hranu. Odgajivaci prelaze sa jedne vrste hrane na drugu, sa junetine na jagnjetinu, sa zita na pirinac, itd. otkrivaju da su isfrustrirani i nemocni da rese problem. Stvari se mogu popraviti privremeno, a onda se ista stara stvar ponovo pojavi. Promena sa jagnjetinu na govedinu izgleda kao logicna stvar koju treba pokusati, ali kako uopste mozemo znati sta u vreci stvarno dobijamo? Evo hipotetickog primera sta bi se moglo naci u "jagnjetini" iz preradjivackog pogona, a da se ipak zvanicno moze nazvati jagnjetinom.

Ako se u jami za kuvanje nadje 25% otpadaka od jagnjetine, pomesanih sa 20% junetine, 20% piletine, recimo 15% pseceg i macijeg mesa, i recimo 20% razlicitog mesa leseva zivotinja ubijenih na drumovima, mozemo reci da u toj partiji preovladava jagnjetina (u ovom slucaju ignorisacemo procenat plastike, metala, stiropora, insekticida, itd. posto je procenat suvise mali da bi uticao na oznaceni proces).

Sve dok preradjivacki pogon ne napise pogresan procenat proteina, masnoca ili kalcijuma, itd, oni zvanicno mogu da prodaju svoje proizvode vasoj omiljenoj fabrici hrane za pse kao "jagnjetinu". Usput bi trebalo spomenuti da masnoce prodate iz preradjivacke industrije nemaju sve zivotinjsko poreklo. Zahvaljujuci sirenju fast-food restorana, skoro polovina "sirovog materijala" je upotrebljivana kuhinjska masnoca i precisceno ulje od przenja (posebna industrija).

Kada jednom shvatite od cega se zaista sastoji komercijalna hrana za pse, ne mozete biti iznenadjeni kada saznate da se mnogi zdravstveni problemi koje srecemo kod nasih ljubimaca mogu direktno prepisati nedostatku pravilne ishrane.

Kada me neko pita "zar se ne bojis salmonele ili da je sirovo meso koje koristis zarazeno?", samo zazelim da mogu da ih odvedem do preradjivackog postrojenja i pokazem im kako komercijalna hrana moze da bude losa! Vise nikada ne bi kupili vrecu ili konzervu hrane za pse, a da ne pomisle sta zaista rade. Nikada vise ne bi imali strah od upotrebe sirovog mesa umesto onoga sto industrija podsmesljivo naziva hranom za pse.

Za sve vas koji jos niste presli na sirovu ishranu (BARF), preporucicu vam da se vratite i procitate "Hrana o kojoj treba razmisliti", povezanim sa ovim clankom. Tako cete steci dovoljno osnovnih informacija da napravite osnovnu odluku kojom vrstom hrane zelite da hranite svoje zivotinje. Kako ulazimo u 21. vek, mozda je vreme da vratimo sat sto godina unazad i vratimo se nekim osnovnim nacinima ishrane.

Prevod sa: http://www.natura.../J_In_Lear ... TheBag.htm
Uskoro sledi i prevod clanka "Hrana o kojoj treba razmisliti", a koji je usko povezan sa ovim tekstom.

Video - nije za one sa slabim zeludcem:
http://www.youtub...9DTzDfYMxo
..............

charuga
 JOS JEDAN TEXT..STA SE PREPORUCUJE ZA ISHRANU
PRIRODNA ISHRANA PASA

U magazinu Industrija hrane za kućne ljubimce objavljen je tekst na naslovnoj strani pod naslovom Biološki podobna sirova hrana. U pitanjima koja slede bilo je nekoliko stranica posvećeno izjavavama ljudi koji ovako hrane pse.

Je li industrija pseće hrane zabrinuta o ovom prelazu na zdraviju ishranu.. sumnjamo da jeste .. jer do sada samo, 05% hrane za kućne ljubimce na tržištu je hranjenje sirovom hranom, jedva konkurentan procenat na više milijardi dolara. Ono što industrija pseće hrane vidi je još jedna mogućnost da zarade na onome što su mnogi ljubimci , vlasnici i uzgajivača otkrili .. zdrav način ishrane za njihove ljubimce. Oni su se već formirali 'sirovu dijetu' unutar industrije s namerom da se preuzme tržište i možda ostave bez posla neke od malih preduzetnika koji pokreću porodične poslove proizvodnje ove hrane.

Biološki podobna sirova ishrana je način kako su se psi hranili hiljadama godina. Zašto bi mi mislili da je granulirana, veštačka hrana zdravija? Neki će pokušati da to opravdaju da se pas udaljio od vuka, ali...

Zvanična naučna promena da se pas više ne zove Canis familiaris već Canis lupus familiaris ili ti pripitomljeni vuk, objavljena je 1993.g. od strane Smitsonian instituta u saradnji sa Američkim društvom za istraživanje sisara u publikaciji Sisari sveta.(Mammal Species of the World: a Taxonomic and Geographical reference, edited by D.E .Wilson and D.E.A Reeder. Published by the Smithsonian Institute in association with the American Society of Mammalogists). Dakle sada se tvrdi da su pas i vuk ISTA VRSTA, a da je razlika u podvrsti. Dakle imaju i istu DNK genetsku strukturu. Imajući ovo u vidu logično je da pas treba da jede slično što i vuk. Prosečno životinje iz porodice vuka i pasa vare sirovu hranu 4 sata, a ako je hrana neprilagodjena ili posebno priladođena za lečenje, varenje može trajati i do 24h.

Psima nedostaje enzim amalaze koji je enzim potreban da se svari kompleks ugljenohidrata. Samo jedan pogled je dovoljan da vidimo da komercijalna suva hrana za pse sadrži žitarice i punioce, dakle jeftine kalorije koje teško da su idealne za ishranu naših prijatelja pasa. Zapravo sada se mnogi poznavaoci ishrane-nutricionisti slažu da žitarice zapravo ne smeju biti najveći ili veliki deo ishrane pasa! Tako tvrdnje proizvođača da je to neophodno - ne stoje.

U knjizi fakulteta veterinarske medicine U.C.Davis piše:
" Šećeri i skrob su najčešće svarljivi ugljenohidrati. Njihovo varenje stvara glukozu koja se koristi za stvaranje energije i za spajanje masnoća sa rastvorljivim aminokiselinama. Pošto su skrobovi jeftiniji od proteina i masti koriste ih kao jeftiniju zamenu u komercijalnim hranama za pse."

U prirodi psi jedu životinje biljojede pa i sadržaj u stomaku sa izmetom biljojeda, od kojih bi obezbedili najveći deo zahteva za travom, povrćem i biljem. Setite se da psi u vukovi jedu u čoporima, na najjači jedu meso, dok mladuncima i starima ostaju kosti. Setimo se da su mladima i starima kosti dragocene jer sadrže kalcijum, koji baš ovom starosnom dobu treba. Naravno kosti moraju biti sirove, a ne kuvane. Sirova hrana je puna enzima, koji se kuvanjem uništavaju. Koliko su zapravo enzimi bitni. Pa samo toliko da život bez njih nije moguć. Postoje dve vrste enzima za varenje i metabolički.
Psi koji jedu granuliranu granuliranu imaju otečen pankreas, a otrovi se nakupljaju u organizmu.
Dakle enzimi za varenje menjaju hemijsku strukturu hrane tako da ona može ući u ćelije.

Lipaza je enzim za varenje masnoće, amilaza pomaže promeni ugljenohidrata (žitarica) u jednostavne šećere, Proteaza pretvara belančevine u aminokiseline i Laktaza radi sa mlečnim proizvodima.

Stotine metaboličkih enzima pruža pomoć u pretvaranju hrane u nove mišiće, meso, kosti, živce i žlezde. Radeći sa jetrom oni pomažu u čuvanju viška hrane za buduće energetske potrebe i izgradnju.
Enzimi takođe pomažu bubrege, pluća, jetru, kožu i debelo crevo u svojoj eliminaciji otrova. Gušterača je najveća fabrika posvećena proizvodnji probavnog enzima. Prebacivanje metaboličkih enzima u enzime za varenje napreže jetru, ali i sve druge organe koji treba to da potpomognu!

Istraživanja pokazuju da miševi hranjeni hranom bez enzima (veštačkom hranom) imaju dva i po puta uvećanu jetru u odnosu na one hranjene sirovom hranom. U eksperimentu miševi hranjeni kuvanom hranom su imali tri puta uvećanu jetru u odnosu na one hranjene sirovom hranom.

Štenci su rođeni bez enzima za varenje njihove hrane. Tokom prvih nekoliko nedelja primaju sve njihove hranjivr tvari kroz mleko keruše. Majka priroda je dizajnirala jedinstven proces u odvikavanju od sise, pa će tako keruša povraćati polusvarenu hranu, koju štenci jedu.

Predvarenje je zaista zanimljiv fenomen!
Eskimski psi mnogo bolje podnose meso koje je ostavljeno nesečeno i neočišćeno(čitav leš) da se razlaže, od onoga koje je bakterijski polusvareno (primer sirovo meso ostavljeno da odstoji u frižideru).

Koliko je sirovo meso stoke i sirovo živinsko meso zdravstveno sigurno za pse?

Šta je sa salmonelom, ešerihijom koli i drugim bakterijama? Jeste li ikada videli vašeg psa da zakopava kosti, da se valja po crkotini? Psi nisu samo lovci, već i strvinari, dakle u prirodi jedu uginule životinje. Mogu da podnesu bakterije bez ikakvih problema i to one koje bi ubile čoveka. Zdravi psi izloženi malim dozama bakterija postaju imuni na njih, a treba da znate da nisu svi sojevi bakterija primer salmonele, ešerihije koli i kampilobaktera izazivači bolesti. Čuo sam da je pas uginuo od streptokone infekcije. Da, ali to je mutant streptokoke, a treba da znamo da smo mi i psi rodjenjem uvek izloženi svuda streptokokama i nije nam ništa. Naravno bakterije se nalaze i u suvoj hrani.

Iako mislite da je pas zdrav, a hrani se suvom granuliranom hranom, on svakako nije u dobrom zdravstvenom stanju. Potreban je oprez u izlaganju bolesne životinje bakterijama za varenje. Potrebno je skuvanu hranu, postepeno, svakim obrokom kuvati sve manje i davati je sve siroviju. Na kraju veoma malo kuvanu hranu pomešajte sa živim mesom i bakterije će se rašiti ali razblažene, tj manje koncentrovane svuda. Ako ste baš paranoični potopite meso u sok semena grejpfruta pomešanog sa vodom i on će ubiti površinske bakterije. Počnite da dajete i sirove kosti, ali samo pileći vrat i leđa. Zaključeno je da je rizik mnogo manji od dobrobiti koja nastaje.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Istraživanja koja je sproveo Canine Health Concern u 1996.g sa timom veterinara dali su sledeće rezultate:

Posle hranjenja sirovom hranom u periodu od 6 šest meseci, oboljevanje se smanjilo za 85%. Stručan podatak (naučno to se rangira sa alfa 0.5% i P<.0014 sa 99.5% verovatnoće) 85 vlasnika je učestvovalo u istraživanju, a 74 je promenilo ishranu u sirovu, a 13% je već tako hranilo svoje pse.

Prijavili su sledeće promene: živahnije ponašanje, bolje desni i zube, bolju dlaku i kožu, prestanak češanja, prestanak problema sa varenjem i povraćanjem, nestanak zadaha, čistije uši i manju podložnost buvama. 88% učesnika je hranilo pse sirovim pilećim krilcima, sirovom jagnjetinom, svinjskim i goveđim kostima, sirovim škembićima(želudac) sirovim i kuvanim povrćem. Osim pilećih vratova i leđa i krila, koji sadrže B kompleks vitamina, visoko kvalitetne proteine i omega 6 esencijalne aminokiseline, potrebno je davati jetru, bubrege, mozak i srce, sve sirovo naravno. Povrće je nezamenljivo, sameljite ga, dobro je ono u krtolama (repa, cvekla) i borovnica, kupina i šipak, proklijale žitarice, kikiriki. Treba dodavati i beli luk

Napomena:
Crni luk je toksičan za pse. Grožđe nije dobro za pse. Ne sme se davati živo belance.

tekst preuzet sa:
http://www.well.o...s/vuk.html
..............

LU Aleksandrovo
 Pojima više nemam šta je dobro a šta nije ovaj godišnjak NKD je sve slabiji i slabiji, slabo klopa a nema već šta nisam probao, kuja od 9 meseci je nešto bolja, mada mi se ni njen izgled baš ne dopada, ovako su veseli i energični. Nema druge zvao sam veta i nosim ih popodne u Zrenjanin, nek ih pregleda i ispita, pa da vidim šta dalje.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

strahinja
 Ja moje stene hranim granulama Royal canin,ovde kod mene kostaju negde oko 650din kilo,i netrebaju mu drugi vitamin jer sadrzi sve sastojke u sebi,i stene sme jesti samo 30grama na dan..Hranim ga 4 puta dnevno,a vazno je davati mu hranu u odredjeno vreme i u obroke mu ubacujem po malo skuvane dzigerice koja kosta oko 100din u kompletu sa crnom belo i srcetom....I dajem mu neke tabletice umesto ad kapi,koje su 2,5din po komadu...dajem mu jednu ujutru i uvece tako mi je receno,i te tabletice mu trebam davati sve do sestog meseca..Bye

alex
 Ja stene hranim sa granulama Royal canin ili cibau sve zavisi sta mi se vise dopadne naravno dajem mu i sardinu zbof kostiju dobija i Kotlenikovu hranu a i džigericu dobija i pilece meso ali mu sve to tacno doziram da sve bude u kolicinama i hranim ga 4puta dnevno 
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

Hunter forever
 Cime hranite odrasle NKP???

alex
 Hrani ga sa nekom hranom Kotlenik ili NID to jest njihovom hranom to je po meni najbolje a u manjem obrocima mu daj granule ali ne svki dan granule jer je po meni bolje da uzima pravu hranu nego granuliranu

charuga

strahinja kaže:
Ja moje stene hranim granulama Royal canin,ovde kod mene kostaju negde oko 650din kilo,i netrebaju mu drugi vitamin jer sadrzi sve sastojke u sebi,i stene sme jesti samo 30grama na dan..Hranim ga 4 puta dnevno,a vazno je davati mu hranu u odredjeno vreme i u obroke mu ubacujem po malo skuvane dzigerice koja kosta oko 100din u kompletu sa crnom belo i srcetom....I dajem mu neke tabletice umesto ad kapi,koje su 2,5din po komadu...dajem mu jednu ujutru i uvece tako mi je receno,i te tabletice mu trebam davati sve do sestog meseca..Bye

citao sam i ostale postove na tom sajtu..
zakljucak svih kinologa je da je ziva govedina,junetina NAJBOLJA..vidim ulazes dosta u psa,postoji neki sistem za hranjenje,cini mi se da se zove BARF..izguglaj po netu sta je to i hrana ce te izaci dosta povoljnije a pas ce biti zdraviji..jos nesto za stence,kazu da je starter ubedljivo najbolji..500 din/kg a daje se po 50 grama dnevno bez ikakvih AD kapi i kafortana..
nick pepita na tom sajtu je rekla da joj je uginula dobermanka od 8 godina.odneli je na obdukciju i rekli joj da je jetra izgorela kao kod najvecih alkosa..granule su nuzno zlo[zbog kuvanja] ali ih treba davati vec rastopljene u jogurtu ili pirincanoj vodici,supi jer psima treba 10 sati da ih svare i cesto dolazi do kile na zelucu zbog toga..junetini svega par sati..
..............

strahinja
 OK,hvala na savetu..a inace granule joj potapam u mlaku vodu,posto su mi tako rekli...pa zelim je odnegovati samo kako treba,i nadam se da ce izrasti u lepo odnegovanog kera...pozz

alex
 NEmoj nikako granule u vrelo mleko ili vodu to mu je ko da jedee travu tako su meni rekli stari lovci

strahinja
 Ok,sacu da kuvam porinac,i u pirincanu vodiu da ubacujem granule Pozdrav

alex
 da i jasam mu davao pirinac sa tim sto mu ubacim i neki šargarepu i pola krompira i neko parče džigerice i oliže posudu i ima snage za svaki trening Smile

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,713,674 posete www.srbijalov.com