Vuk
|
nenadx |
Objavljen 16.02.2010. 22:23
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Jedan prijatelj organizuje na Sutjesci.Sada u subotu imaju hajku.Kad se nelovi medved,lovi se sa tih udobnijih ceka.Ako ti je to interesantno javi na pp.Verujem da nije problem i za ova srbija sume.Ako si u kontaktu sa Hemyem i on bi nesto sredio(mada je mozda u Rusiji trenutno)
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 17.02.2010. 21:17
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Dobar pogled.
|
|
|
|
Vilotije |
Objavljen 17.02.2010. 21:44
|

Mlađi član

Upisa: 48
Pristupio: 24.01.2010. 16:53
|
Tako to biva kad neki 'oce da se na brzinu "europeizuju"... |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 17.02.2010. 21:56
|

Lovčina

|

Ovako to izgleda gde prodje Vucija trojka.

Potpis.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 17.02.2010. 22:05
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Siroma Žuća sa prve slike...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 18.02.2010. 15:04
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Pa dobro bar mu je glava ostala na ramenima,mala sala
Pas je Vuku najsladji zalogaj.  |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 18.02.2010. 21:43
|

Moderator

|
Ma super je sala.Morbidna,ali bravo.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 25.03.2010. 14:32
|

Moderator

|
E imamo na nasem sajtu i lovce na vukove,pa bi mogli da raspletu malo o njima.Moja iskustva su vise zasnovana na pracenju i posmatranju.Mada sam ih pucao nekoliko puta,nikada nisam sa ceke i na mrcinistu,koji je izgleda najuspesniji nacin.Postoje lovci koji se specijalizuju za njega i veoma su uspesni...a ima i mnogo interesantnih detalja vezanih za ovu zver.Jedan NIksicanin je recimo odstrelio na desetine vukova....Na severu CG se navodno vidjaju crni vukovi,da li neko zna nesto o ovome...Ajde Rade i ostali progovorite
Dobar pogodak
|
|
|
|
rade iz 27 |
Objavljen 26.03.2010. 16:00
|

Član

Upisa: 106
Pristupio: 23.03.2010. 21:06
|
za crne vukove nisam cuo ni vidio a bas sam sa sjevera cg. ja sam ove zime pucao jednog vuka sa ceke bio je dosta daleko i bio je u prolazu tako da sam morao da pucam posto nije bilo mrcinista pucam ga jednom i ode mi posto je bilo bez snijega nisam ga nasao a ujutru je snijeg napadao 30cm tako da sam mislio da sam ga ranio samo jer sam bio siguran daje pogodjen posto se okreno u krug.Posle 2 mjeseca covek koji zivi tu nasao ga je pojedena citavog samo glava ostala i rep 200 metara dalje. po meni najlakse ga je loviti kad se pari decembar i januar tad je najmanje obazriv.sto se hajke tice najbolje je da se ide dje se ljudi zale da im prave stetu bar mi tako radimo ostalo je sve sreca.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 27.03.2010. 18:00
|

Moderator

|
To za crne vukove sam citao u DANu ili nekom drugom dnevnom listu,pisalo je o tom Calu(Vukicevic)sto je ulovio 25 vuka.Navodno su neki imali kanadske crne vukove pa ih pustili.Kasnije je neko video ili cak odstrelio u predelu ka Zlatiboru.Tako je pisalo,a koliko je istina neznam,pa sam pretpostavio da bi ti mozda nesto nacuo.Za parenje se slazem,kako neko kaze vuciji svatovi,da li se i kod tebe desava uvek na istom prostoru.Ja sam im pratio tragove po kojima se zna da je krenulo,jer pocetak zavisi od jacine zime.
Dobar pogodak
|
|
|
|
rade iz 27 |
Objavljen 27.03.2010. 20:18
|

Član

|
Cuo sam i ja za tog lika sto je ubio 25 vukova svaka mu cast ja idem na to cekanje i hajke dosta al mrka kapa samo sam ga jednom pucao jeste da su ga nasli kasnije al ja to ne brojim kad ga nisam odmah nasao imam sliku sta je ostalo od njega pokusavam da je postavim al mi nesto ne ide al snacicu se valjda. Pa uglavnom je na istom prostoru i kasni uvijek bar 15 dana. slusao sam na tv da cuje i vidi preko 3kilometra al ima slab njuh. |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 27.03.2010. 20:45
|

Moderator

|
Rade,mozda si u pisanju pogresio.Njuh je u vuka mozda najrazvijeniji,kada ostari i ostala cula zakazu njuh ostaje i dalje super.Utvrdjeno je(ruski izvori)u tundrama oseti miris na nekoliko kolometara naravno pod povoljnim strujanjem vazduha(tako da je tvojih 3km.za njuh a ne vid)Sluh mu je odlican,recimo sto covek cuje na 5m,to ce vuk cuti na 50.Ili tonove od 90 do 100 hiljada treptaja u sekundi,covek uopste necuje,dok je za vuka to normalna frekvencija.Vid mu je slabije culo od prethodnih,ali i tada odlicno.Kao i vecina divljaci,uoci i najmanji pokret u svom vidokrugu Probaj da ubacis tu fotku,bilo bi interesantno videti je.
Dobar pogodak
|
|
|
|
rade iz 27 |
Objavljen 27.03.2010. 21:50
|

Član

|
Nisam pogrijesio u pisanju nego sam sigurno slabo cuo il pogresno shvatio.Hvala na ispravci. |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 29.03.2010. 12:21
|

Lovčina

|
Nedavno odrzana hajka u Blacu je navodno dala cak 7 Vukova.
Postoji i reportaza sa slikom u poslednjem Zovu.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 29.03.2010. 14:57
|

Lovčina

|
Stari sve je moguce,tamo ima dosta Vukova.
Jedne zime sam isao kod njih u lovu to je blizu mene i u jednom danu sam video sa brda na brdo 2 primerka i bezbroj tragova,na zalost nije nam se posrecilo. |
|
|
|
sumadinac |
Objavljen 14.04.2010. 17:25
|

Član

Upisa: 150
Pristupio: 25.03.2010. 17:42
|
Hajka Zaplenje.
STOLE
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 14.04.2010. 18:52
|

Lovčina

|
Sumadinac,lepi primerci kako koja godina sve ih je vise i vise. |
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 14.04.2010. 20:02
|

Veteran

Upisa: 632
Pristupio: 02.02.2010. 22:26
|
Ja u Zovu sada citao da ih sve manje i manje............
Samo NLT..... B)
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 14.04.2010. 21:26
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
Porodica: canidae psi
Rod: canis vukovi
Vuk canis lupus
Vuk je zver iz porodice pasa I pored risa,najkrvolocniji I najlukaviji je predator zasticene divljaci u lovistima. U velikom broju zivi I danas u prostranim stepama I sumama rusije,severne I srednje azije,severne amerike I u svim evropskim zemljama osim engleske,gde je vec davno istrebljen.
U jugoslaviji ga ima u planinskim krajevima srbije,I to do zapadne morave,gde stocarima zadaje velike brige. Ima ga u crnoj gori,a jedna mikro populacija zivi I u vojvodini u deliblatskom pesku.
Naraste u duzinu oko 1,50m, u visinu oko 0,85m, odrastao moze da bude tezak I do 50kg,a zivi do 20godina.
Cvrste I muskulaturne noge nose vizljasto telo,vrat mu je snazan,glava izvucena u siljastu gubicu,usi podugacke I uspravne,pogled podmukao,rep kitnjast,spusten I do 45cm dugacak. U celjusti ima 42 zuba,sa jako razvijenim ocnjacima.
Vuk je obicno zuckaste boje sa crnom primesom na celu I sa donje strane nesto svetlije,a po obrazima zuckaste. U severnim zemljama vise naginje ka beloj,a u juznim crnoj nijansi. Leti zive po 2-3 zajedno,a zimi se zbijaju u copore od preko 10 vukova radi lakseg nalazenja hrane.
Plasljiv je I lukav,oprezan,uporan I izdrzljiv. Danju se skriva u gustisu I napusta ga samo nocu,a preko dana ako je lose vreme ili je jako gladan. Tada obilazi sumske proplanke I krstari branjevinama,necujno prilazi livadama I iz daleka posmatra nebi li ugledao neku divljac ili neku sitnu stoku. Dok koze I ovce bezbrizno pasu,a srna polako podize glavu,culji usi I razgleda okolinu da ne bude iznenadjena,vuk se polako privlaci,ulazi potrbuske,koncetrise snagu u skok I u casu se nadje kod cilja. Ostrim zubima pregriza zrtvi vrat I odvlace je u zaklonjeni siprag. Tu ispusta plen I u besnom rezanju otkida komade I pohlepno guta meso. U sumama naseljenim visokom divljaci,srnama I jelenima zimi,kad se uhvati na snegu pokorica,naprave vuci pravi pokolj. Iznenadjuje vestina kojom se vuci sluze u hvatanju srna. Po tragovima na snegu moze se utvrditi kako su jedni,rasporedjeni,zauzeli bosije,a drugi pretrazivali teren I nagonili divljac prema postavljenoj zasedi. Zimi kad je gladan,postane vrlo opasan I krvolocan,pa napada I krupnu stoku konje, magarad I goveda,te ostaje opasan I za coveka.
Dubok sneg u planini prisili vukove da se spustaju u nize reone sa manjim snegom I blazom klimom,pa nocu nalecu na sela,prikradaju se torovima,provaljuju u obore I odnose Prasad,ovce,koze I pse. Gonjeni gladju ne znaju za umor,pa su u stanju u toku jedne noci da predju preko 50km.
U decembru pocinje parenje I traje do februara. Za vreme parenje vuci se dozivaju urlikanjem. Kada zavijaju samo dva vuka,izgleda kao da ih je ceo copor,jer ritam I boja glasa se tako brzo menjaju I tesko se moze oceniti da li zavijaju dva ili vise vukova. Tek drugi dan po tragovima na snegu moze da se izbroji koliko je vukova bilo.
Vucica nosi 9 nedelja. U zaklonu ranije odabrane pecine I gustisa napravi od suvog lisca I trave meki lezaj na kome okoti 4-9 malih slepih vucica. Posle 10-12 dana stenad progleda. Mladi sisaju dva meseca a samostalni su posle 6 meseci. Polno zreli postaju sa dve godine. Stencima majka u skloniste donosi lovinu I privikava ih da jedu. U to doba vuci naprave veliki pustos u lovistu,pokolje I potamane srne I divokoze,zalecu se medju stada ovaca I koza I odnose jagnjad I jarad.
Zbog velikih steta koje nanose lovnoj privredi treba im svesti brojnost na podnosljiv broj.
Na vukove je uobicajen lov hajkom sa hajkacima I cekanjem u zasedi na visokoj ceki.
Lov hajkom izvodi se na isti nacin kao I na ostalu divljac,samo pogoni treba da budu sto duzi a lovci strpljiviji,mirni I dobro sakriveni. Lovci I hajkaci moraju na svoja mesta izaci bez razgovora da oprezni I plasljivi vukovi ne bi pobegli pre nego sto hajka pocne. Udaljenost lovaca treba da bude tolika da vide jedan drugoga da se izmedju njih vukovi ne bi ne primetni provukli. Hajkace treba voditi u pravcu vetra da vukovi ne osete zasedu lovaca. Kad pocne hajka,vukovi se brzo krecu,pa mogu u pocetku pogona da nalete zasede lovaca. Da vukovi ne bi pobegle u stranu,hajkaci treba da se rasporede tako da I krila budu zatvorena. U hajci vukovi pokusavaju da se provuku kroz cestare I siprage,zbog cega treba narocitu paznju posvetiti ovakvim mestima.
Lov u zasedi na visokoj ceki zahteva od lovaca veliku izdrzljivost,jer se mora cesto po vise noci za redom sedeti na mesecini,na jakom mrazu,dok vukovi dodju na izlozenu strvinu. Da vukovi ne bi osetili miris coveka,lovac dojase na konju,a kad lovac kod ceke sjase,pratilac vrati oba konja u selo. U lovu na vukove upotrebljava se sacma broj 4 ili se lovi lovackim karabinom I adekvatnom municijom. |
|
|
|
sumadinac |
Objavljen 14.04.2010. 23:34
|

Član

Upisa: 150
Pristupio: 25.03.2010. 17:42
|
Sve to lepo pise,ali to treba docarati u priridi i doziveti, pojedine susrete sa vukom.Godisnje da nepreteram preko desetinu dobrih kerova udavej,jer lovimo na oko hiljadu i trista metara nadmorske visine.Pojedina sela su napustena mali je broj ljudi ostao u tim planinskim selima,zato se spustaju nizim predelima iprave pustos.
STOLE
|
|
|