Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa ili bez optike u lovu na srndaca

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa ili bez optike u lovu na srndaca
Podunavac
 Po mom ličnom mišljenju najbolja je skidajuća montaža u kombinaciji sa mehaničkim nišanima. Za lov srneće divljači je u većini slučajeva potrebna optika, međutim prilikom lova DS ona često više smeta nego što pomaže (pogon). Iako postoje optike koje su skoro univerzalne i upotrebljive za sve vrste lova, ipak nije loše da se optika može skinuti, ako ne zbog korištenja mehaničkih nišana a onda zbog transporta i čišćenja. Na Zastavu M70 smatram da je najbolje montirati švenk montažu. A Hamerles Rade ima dobar odnos cena-kvalitet.
Tri prsta 2Kolce

darko7x64
 Veoma sam zahvalan drage kolege lovci na ovim vašim iskusnim savetima. Kada sam uzimao optiku vodio sam se nekom svojom logikom pa otuda i tunelska montaža,a vidim da ima i bolje od togaika
IN VINO VERITAS

sheytan
 ^ Logika ti je bila sasvim ispravna, za pochetnika, a i u teoriji se dugo prichalo kako je tunelska montaza "univerzalna"... Medjutim, mozesh i sam probati, koliko ti VIDNOG POLJA oduzme taj "tunel", tj. sama montaza, kada gledash kroz nju... TUGA NAJOBICHNIJA, videtjesh... Ako vetj nisi! Odobreno

+ optika bude dosta visoko, tako da je i za gadjanje optikom - jako losh izbor... Itd, itd...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Cvele
 Nidzo, nikako se ne bi' slozio s' tim da se stavi optika fiksnog uvecanja na fiksnu nisku montazu, jer su takve optike najcesce uvecanja 4 ili 6x, a to je mnogo za pogonski lov... ja bih stavio, kao sto planiram 3-9x50 sa 30mm tubus... mislim da ce mi sasvim odgovarati sa tubusom i vidnim poljem i za blizu tj pogon...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

nidzamotocross
 Noo, noo, Cvele. Pod fixno sam mislio na montazu, za optiku samo varijabL. iveli 3

Ja bih za moj teren tako nesto ali bih krenuo od 1,5x. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Cvele
 Odobreno lose sam procitao Tri prsta

Podunavac

Cvele kaže:
Nidzo, nikako se ne bi' slozio s' tim da se stavi optika fiksnog uvecanja na fiksnu nisku montazu, jer su takve optike najcesce uvecanja 4 ili 6x, a to je mnogo za pogonski lov... ja bih stavio, kao sto planiram 3-9x50 sa 30mm tubus... mislim da ce mi sasvim odgovarati sa tubusom i vidnim poljem i za blizu tj pogon...

Cvele za pogonski lov je mnogo i 3x uvećanje. Namenske optike za pogoski lov su uvećanja 1x ili 1,1-4(6)x, a "univerzalne" 1,5-6x. Probaj da nišaniš na kratkim distancama sa 3x pa ćeš videti kako to izgleda. Nije nemoguće, ali je prilično teško.
Tri prsta 2Kolce

Cvele
 Podunavac, probao sam s' 3-9x42, 25mm tubus, i nije toliko problem... ne bih kupovao 1,5-6 jer ce mi trebati mozda da pucam i na 150-200m, tada je bolje uvecati na 9 nego na 6, lepse se vidi... ali kao sto napisah mislim da ce sa objektivom 50 i tubusom od 30 biti sasvim ok na uvecanju 3 za blize pucanje... Bye

sheytan
 Cvele, sa 6x ja vrlo lahko pucam na 300m(nisam neki extra strelac!), a za osmatranje se koristi dvogled... Ako biramo UNIVERZALNU optiq, 1.5-6 je, po meni, za klasu bolje, nego 3-9... Dim
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

aca81
 Skoro sam imao prilike da probam redfild 2-7x33 i prijatno sam iznenadjen,mislim treba posle odabira terena,divljaci i nacina lova videti i koje uvecanje najbolje lezi strelcu pa na osnovu toga birati varijabl a vremenom ce puska sama sve bolje lezati u rame i brze pronalaziti divljac sa vecim uvecanjem Confused samo vezba i vezba Odobreno
DOBAR POGLED

Podunavac

Cvele kaže:
Podunavac, probao sam s' 3-9x42, 25mm tubus, i nije toliko problem... ne bih kupovao 1,5-6 jer ce mi trebati mozda da pucam i na 150-200m, tada je bolje uvecati na 9 nego na 6, lepse se vidi... ali kao sto napisah mislim da ce sa objektivom 50 i tubusom od 30 biti sasvim ok na uvecanju 3 za blize pucanje... Bye

Cvele tubus promera 30 m i objektiv promera 50 mm više imaju veze sa propuštanjem svetla u slabijim svetlosnim uslovima, a nikako sa vidnim poljem. Vidno polje zavisi isključivo od uvećanja i što je uvećanje manje vidno polje je veće. Namenske optike za pogonski lov na malim distancama su isključivo 1-4x22(24).
Što se tiče uvećenje 6x realno rečeno ono je dovoljno za sve lovačke distance (cca. 200 m). Što je veće uvećanje veće je i "drhtanje" slike i mogućnost promašaja. Nekažem da je 9x uvećanje preveliko, ali već na 12x neiskusniji strelci često greše i promašuju.
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Deder molim te pojasni mi to drhtanje slike??
Indjijanac

Podunavac
 Zbog prevelikog uvećanja svaki i najmanji pokret dovodi do igranja slike kada se puca iz ruke. Preveliko uvećanje daje lažni osećaj preciznosti ako se nema čvrst oslonac. Mladim lovcima je dovoljan nalet adrenalina da im se puška trese, a kamoli ako su još i zadihani od fizičkog napora. Što je uvećanje veće to je veći i problem stabilizacije slike.
Tri prsta 2Kolce

golf071
 A sta mislis o 2-12 x 50 tvoje misljenje, kako je za pogon?iveli
Novine

Huntr
 ako krenemo od one da je za gadjanje pokretnih meta najbitniji kundak,za taj x 50 ti ne gine poseta kundacaru.a za pogon fina niska fiksna montaza i x 22.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti

golf071

Huntr kaže:
ako krenemo od one da je za gadjanje pokretnih meta najbitniji kundak,za taj x 50 ti ne gine poseta kundacaru.a za pogon fina niska fiksna montaza i x 22.
Odobrenoiveli 3
Novine

nidzamotocross
 Za pogon fiksna? Hmmm

Huntr
 a ha uvecanje 1 do 4 x 22 nisko bez da menjas ergonomiju kundaka.Odobreno
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti

nidzamotocross
 A sta uraditi u situaciji u kojoj se svako moze naci, da ode u komercijalni lov, ili lov u gostima, pogon, a tebe postave na mesto gde je tesko i sa mehanickim nisanima, a kamo li optikom nisaniti. Recices mi sigurno da sa optikom od 1x nisanis lakse nego sa mehanickim, ali vidno polje je smanjeno pa je skidanje optike jednostavno resenje. Zato bih vise bio za kvalitetnu svenk montazu kada su u pitanju pogoni, dok za sve ostale nacine lovova, izabiram i ja tvoj izbor. Odobreno

A ko sto rece Podunavac, nije lose moci povremeno skinuti optiq, zbog transporta i ciscenja.
Mozda sam malo skeptican prema tim fiksnim, alii.. Confused

DakiNS
 Nidžo naučiš lepo pucati sa oba oka otvorena
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
ZEISS optike OPTIKE I MONTAŽE 233 11.08.2020. 23:05
TRUGLO optike, red dot, nišani,mušice .... OPTIKE I MONTAŽE 50 22.11.2017. 12:37
Optike Schimdt & Bender OPTIKE I MONTAŽE 107 18.11.2017. 13:55
Rusan nosači i montaže optike OPTIKE I MONTAŽE 26 16.11.2017. 18:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
Obaveštenje korisnicima lovišta
dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,130,063 posete www.srbijalov.com