7x64
|
vlada lovac |
Objavljen 07.06.2011. 09:30
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Evo malo uporedne balistike za dva često korišćena kalibra, možda nekom bude od pomoći prilikom odabira kalibra
[xhide]

[/xhide] |
|
|
|
milek |
Objavljen 07.06.2011. 11:28
|

Član

Upisa: 61
Pristupio: 13.01.2011. 20:59
|
Podunavac kaže:
milek kaže:
Ja druze koristim 7X64 sa zrnom PPU od 11.2grama i sa njim pucam sve od lisice ...a mogu ti reci da je i ovaj veliki pao od njega a jesenas sam u trku na oko 300metara dve DS oborio...
lepa putanja,brzo zrno,i sto je najvaznije nema trzaja....
Pravi kalibar B)
Na 300 m u trku?  Ti kolega ili si vanserijski strelac ili slabo procenjuješ udaljenost? A to dve, jel jednim metkom ili sa dva metka? I to jedno za drugim ili u dve situacije na istoj daljini? Malo mi ovaj tvoj upis nejasan. Nemoj da se ljutiš, samo sam malo zbunjen.  .
Pa sad druze sta sam nemam pojma bilo je mojih kolega sto su gledali a neki i dvaputa koracali udaljenost...taj dan sam tri odstrelio prvog na nekih 70-tak,druga dva na preko 300m.
Drzi me jos pocetnicka sreca ...;)
Nije lako znati treba to i umeti....

|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.06.2011. 11:50
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Svaka čast meni bi na 300 m i slon bio daleko
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 07.06.2011. 12:06
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Sve u svoje vreme Dare .
Treba znati da
- divljac ne cita balisticke tablice
- svaki dobar pogodak zavrsava posao.
npr ako i sa 9,3x62 pogodite vepra kroz mekano u stomak, ode taj i tesko se nalazi....
Kad ga je Breneke pravio - napravio ga je za vekove. Mislim na voljenu mi sedmicu. Izbalansirao ga je bas kako treba ! I ko god ga ima ili se misli da ga kupi - nece da pogresi ! ! ! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.06.2011. 12:10
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kad već spomenu sedmicu za mene je najbolji onaj kalibar koji na kraju ima sedmicu (12.7)
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 07.06.2011. 13:05
|

Veteran

Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
Da prikupim koju kintu idem da polazem za oruzje. E prvo moralo sacmaricu a tek onda posle karabin. Ima jedan karabin u ovom kalibru koji mi je dosta povoljan(oko 300e) mada mi neki preporucuju 30-06. Hoce li neko da napise malo uporedne karakteristike ova dva kalibra. bicu mu veoma zahvalan |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 07.06.2011. 15:03
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
... a jes vala lepo ti velju! Ma što zna svinja što je 300 metara a pogOtOvo ako je u trkE!
al treba to tako dobro i pogoditi na daljinu i brzinu

Dobra ta sedmica al ne kao ona na loto
Dare priupitaj Admine i ostalu vlastelu da ti otvorU temu recimo -7x64Brenneke vs .30-06Jamerike(Spring)- pa tamo da se to komentariše da nam ova ne odlazi
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 07.06.2011. 15:15
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Nema tu mnogo komentarisanja. Svako ce svog. Kao cige. Razlike i nema previse. Genije kakav je Breneke je napravio sedmicu kao odgovor na vec postojeci 30-06 /na zalost, 64 je kasnije nastao/
medjutim, citava paleta kalibara 64mm je svetski cuvena.
Dare, biraj pusku - koja ti vise lezi, koja je bolje ocuvana i koja ima bolje drvo. Sa oba ces loviti samo tako. |
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 07.06.2011. 17:00
|

Veteran

Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
SUMO kaže:
Nema tu mnogo komentarisanja. Svako ce svog. Kao cige. Razlike i nema previse. Genije kakav je Breneke je napravio sedmicu kao odgovor na vec postojeci 30-06 /na zalost, 64 je kasnije nastao/
medjutim, citava paleta kalibara 64mm je svetski cuvena.
Dare, biraj pusku - koja ti vise lezi, koja je bolje ocuvana i koja ima bolje drvo. Sa oba ces loviti samo tako.
hvala kolega. posto tek sada pocinjem po malo sa lovom pa sam hteo da pitam kako da se opremim za sve lovacke situacije. prvo moram da uzmem sacmaricu(znam koju i koj kalibar) ali o karabinu nemam pojma jer dosad nikad nisam pucao sa takvu pusku. interesuje me ko je najmeksi od srednjih kalibara a ipak dovoljno efikasan za nasu krupnu divljac. pozdrav iz makedonije |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 30.06.2011. 14:01
|

Lovčina

|
Uz prethodnu saglasnost autora g.Djurdjeva, tekst prenosim u celosti i bez izmena sa foruma Lorist
KALIBRI IKONE XX VEKA
7x64
JEDAN METAK JEDNA PRIČA
Pisati o kalibru 7x64 a ne pomenuti njegovog tvorca Gospodina Brenneke-a je isto kao pričati o istoriji Amerike a ne pomenuti Kolumba.
Genijalni konstruktor municije Wilhelm Brenneke je podario istorijatu lovstva,današnjim i budućim lovačkim pokoljenjima,legat koji je vredan poštovanja.Milioni lovaca koriste njegove patentirane proizvode a najpoznatiji je svakako jedinični projektil za glatkocevne lovačke puške.Od 1897. godine kad je sačinjen,slug projektil za krupnu divljač je nezamenljiv metak svakog lovca koji lovi čuvenim sačmarama.U Srbiji je dobio i sleng naziv Brener.Generički stvoren kao naziv,postao je sinonim za snažno i precizano zrno posle koga divljač pada u vatri.Čuveni srpski Brener nije deo zavarivačkog alata,ali da može da zavari, može!
Brenneke je živeo od 1865. do 1951. godine i za svojih 86 godina podario nam je, sem konstrukcije jedničkog projektila i zrna TIG i TUG za lovačke karabine, i svetski priznate kalibre : 9.3x64 / 9.3x65r ; 8x64s / 8x65r ; 7x64 / 7x65r.
Neka mu je večna slava.
Kako je nastao
Brunneke je već 20 godina vodio svoju kompaniju u kojoj je razvijao municiju, proizvodio i bavio se izradom čuvenih Driling pušaka kada je počeo da razmišlja o municiji tipičnog lovačkog metka evropske orijentacije. U to doba,svi lovački kalibri su bili više ili manje naslovljeni na vojne kalibre koji su projektovani prema vojnoj doktrini.Wilhelem je želeo moderan metak lovačke doktrine.
Projektni zadatak je bio stvoriti univerzalni kalibar koji treba oboriti sve što se kreće Evropom. Od lisice do medveda.Brzo,snažno,precizno bio je imperativ kod konstrukcije.Ali započinje I Svetski rat. Obaveze prema ugovoru sa nemačkom armijom završava 1916. godine i kreće u razvoj onoga čega najviše voli. Lovački metak.Još 1912. je konstruisao čuveni 8x64s,lovni metak,i poučen njegovim balističkim svojstvima želeo je da stvori novi kalibar širokog raspona pucanja a ne teškaša.Takodje,novi metak je trebao biti namenjen obrtnočepnim sistemima Mauzer tipa.Brennere prepravlja čauru 8x64 i stvara legendarni 7x64 Brenneke. I tada počinje istorija.
Performanse
Metak 7x64 spada u kategoriju municije dugačke akcije. Namera konstruktora je bila da metak prilagodi sistemu Mauzer M/98 koji se pokazao kao idealan za repertirajuće oružije.
I danas je. Ova municija spada u grupu u kojoj se ostvaruju visoki pritisci u cevi. Radni pritisak je oko 415mp što ovom kalibru daje izuzetno veliku početnu brzinu. Današnje brzine se kreću do skoro 1000m/s na ustima cevi. Prečnik zrna iznosi 7.24mm ukupna dužina zrna sa čaurom je oko 84mm. Pad zrna, u zaviznosti od proizvođača i tezine, na 300m iznosi od 23 do 49cm. Lakše zrno, manji pad i obrnuto. Kalibar star oko 90 godina i danas ima izuzetna balistička svojstva. Današnja zrna teže od 8 do 11.5 gr. i daju svršen izbor za svaku vrstu divljaci. Sem preciznosti, pomenuti kalibar karakteriše jak zvuk kod opaljenja i muški trzaj u ramenu. Daleko od toga da liči na neka od magnum punjenja ali nije ni mek.
Lovački staž
Iako nastao u sam sumrak I Svetskog rata,7x64 Brenneke je brzo zaživeo kao popularni kalibar.Nova Evropa je odmah prihvatila ovaj metak kao svoj.U centralnoj Evropi je već 1927. bio na mestu broj 1 među lovcima.Svi Evropski proizvođači oružija i municije su ga uvrstili u svoj asortiman.Najzad,ozbiljni lovci toga vremena su želeli i morali da imaju
pravi lovački kalibar.
Dvadesetih godina prošlog veka svi su hteli da što pre zaborave strahote Velikog rata.Jednostavno,vojni kalibri su tih godina izlazili iz mode.Kolika mu je popularnost bila,govori i podatak da su šumske uprave mnogih zemalja izmedji dva svetska rata uvodile 7x64 kao službeni kalibar.Treba reći i da je 7x65r zaživeo u sistemu kombinovanih pušaka jednako brzo kao i njegov tata koji je potpuno istovetan /7x65r = 7x64/.Početkom treće dekade prošlog veka Francuska i Belgija prihvataju pomenuti kalibar i cela Evropa je bila u njegovim rukama.
Sve krunisane glave toga doba su u svojim lovačkim kolekcijama posedovale karabin u Breneke-ovom kalibru.I Jugoslovenski kralj Aleksandar je imao jedan,poklon Češkog veleposlanstva u Beogradu. Kasnije, čuveni lovacTito je od Puškarne Kranj, na poklon, dobio prelep ručni rad u kalibru 7x64.Od ostalih poznatijih ličnosti koji su koristili ovaj kalibar možemo nabrojati i magnata Krup-a,diktatore Pinočea,Geringa i Franka.
Između dva svetska rata German Wehrmacht uvodi pored 8x57is i 7x64 za službeni snajperski kalibar za posebne namene.To nije bilo masovno uvođenje, već oruzije za specijalne jedinice, ali je vredno pomena i dodatak reputaciji metku koga opisujemo.I čuveni Remington,1957 godine fasciniran Brennekeovim kalibrom,pravi svoj klon 7x64 i daje mu oznaku 280 Remington.Namera je bila da van Evropskog tržišta ponudi proizvod identičan evropskom ljubimcu.
I dan danas, u proizvodnoj nomenklaturi svakog ozbiljnijeg proizvođača lovačkih karabina stoji i kalibar 7x64. Naša Zastava ga takodje proizvodi.Prvi Partizan iz Uzica u svojoj ponudi ima cak osam zrna od 9-11.2 grama. Tu je i sve popularniji Grom.Tajna dugovečnosti ovog metka je verovatno u činjenici da stara dama Evropa se nerado odriče svog prvog pravog lovačkog ljubimca.Takođe,već četvrta generacija lovaca puca sa ovim kalibrom.Koreni lovstva u centralnoj Evropi su tradicionalni i ne podležu promenama od slučaja do slučaja već se temelje na dokazanim vrednostima.Čak i njegov najveći konkurent, cal.270 Win,ga je pretekao u popularnosti ali ne u Evropi, generalno.Konkurent je malo,malo bolji po svemu ali to nije značilo ništa.Ista stvar, drugo pakovanje.
Reputacija
Kalibar 7x64 Brenneke je reputaciju sticao kroz prostor i vreme.Faktor minulih 90 godina je nezaobilazan.Kroz taj period je dokazao svoju preciznost.mali pad zrna,grupu pogodaka i hiljade odstreljene divljači svih kategorija.Ostanak divljači na mestu nastrela i pogodak tamo gde je optika upucana je najbolja reputacija.Pouzdanost,domet i kolekcija trofeja je sledeći nezaobilazni fakror.Narodna poslovica kaže : dobar glas se daleko cuje .
I čuo se i još će se čuti.Lošeg glasa nema.Može postojati samo stvar afinitetata prema kalibrima ali teško se može bilo šta zameriti ovom.
Oduvek je bio opremljen izvanrednim zrnima tipa Brenneke TIG i TUG.Preko 70 miliona metaka je proizvedeno za lovačke potrebe u poslednjih 50 godina.Pomenuta zrna su žarila i palila svim lovištima na svim kontinentima a kreirana su za Brenneke-ove kalibre.Najnovija generacija Brenneke TOG zrna (torpedo konfiguracija u tvrdoj izvedbi) su doprinele da 7x64 ne treba da se plaši ni malo lošijeg pogodka lovca.On ispravlja njegovu grešku.
Reputaciju čine i balistička svojstva metka.Da se i ovde vodi računa o savremenim tehnologijama municije koju je lako poboljšati (kada imaš šta da poboljšaš) govori i podatak da savremeni 7x64 ima sa zrnom od 9.7 grama energiju od 3798J i pad zrna na 300m od 27.7cm.Pri tome je brzina na ustima cevi 890m/sec.Impozantno za metak koji nije magnum i koji je prečnika 7.24mm.Zrno od 11grama, u prvih 300m gubi samo oko 800J.Stari lovci znaju da crna divljac i na većim daljinama pada u vatri sa ovim metkom.I eto reputacije
Karakter
7x64 zrači nemačkim karakterom.Jedan od pasionirani ljubitelj ovog kalibra je posle uspešnog odstrela izrekao pred autorom ovih redova rečenicu : Napravio ga Švaba,svaka mu čast!. Made in Deutschland.Čist Art-deco stil a zapravo je mladić u 2000-tim.Miriše na stara dobra vremena i nepregledna lovišta , nostalgijom a u isto vreme je primeren današnjici.
7x64 je način lovačkog života.Moderni lovci ovaj kalibar nazivaju stara škola.U XXI veku u poplavi novih kalibara sa uskonamenskom svrhom,stari dobri 7x64 je pouzdan pratilac na koga se može osloniti u svakoj situaciji. Ispališ i zaboraviš-nema sekiracije. Divljač je ostala na mestu. A ukoliko se desio promašaj , lovac mora pronaći grešku u sebi.
Brenneke-ov kalibar je bio i ostao ikona.Može se reći da je i postao ikona pre nego što je većina korisnika i bila svesna toga.
Samo zamislite Mauser M3 u cal 7x64 ..kako to dobro zvuci.
Predrag Djurdjev |
|
|
|
petar |
Objavljen 03.07.2011. 07:10
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
[xhide]Ovaj poslednji pasus je covek potrefio, sta reci, svaka cast...B) [/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 03.07.2011. 09:42
|

Admin

|
"... Čak i njegov najveći konkurent, cal.270 Win,ga je pretekao u popularnosti ali ne u Evropi, generalno.Konkurent je malo,malo bolji po svemu ali to nije značilo ništa ..."

-sa poštovanjem i uvažavanjem, samo zbog prikupljenih istorijskih podataka od strane autora, pročitam ove tekstove "KALIBRI IKONE XX VEKA" ali takođe zbog favorizovanja njemu omiljenog .270Win pomalo mi je postao "naporan"!! Nije dovoljno "ravnopravan" pa neke kalibre "omalovažava i nipodaštava"(njegov tekst o 8x57 je i više nego -samo zato što se njemu taj kalibar ne sviđa i zato što mnogi "preuveličavaju upotrebnu vrednost i "nezaslužene" pričaju priče" rešio je da javnosti otkrije misteriju ... ) dok svog omiljenog kao i što "svaki ciga svoga konja hvali ..." diže u nebesa. Nemam ništa protiv ijednog kalibra, naravno ni protiv .270Win, što ne bi ni autor ovih tekstova trebao da ima ako već reši da piše "korektno", kako bi samo i trebao da piše ... pogotovo ako već svojim tekstovima utiče na buduće vlasnike pri izboru neke od "ikona"

|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 03.07.2011. 12:48
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Canise potpuno se slažem sa tobom. Međutim slavu kalibra 8x57 IS na našim prostorima (a i svim ostalim) ne može da pomuti niko. To je kalibar koji je kod nas proveren nebrojeno puta, i koji je još uvek najzastupljeniji kod naših lovaca. A što se tiče kalibra 270 Win. on nikada nije spadao u kategoriju srednjih ili univerzalnih, ni kod nas ni u Evropi, što može da se vidi iz razne literature i balističkih tabela Evropskih proizvođača municije. I ne vidim po čemu je on to pretekao kalibar 7x64 u Evropi? Nisam protiv kalibra 270 Win., ima položenu putanju i dosta energije, ali fali mu gramaže. On je za kategoriju muflon, divokoza, srna i lopatar. Može sa njim da se odstreli i DS i evropski jelen, ali nije to to.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 03.07.2011. 14:20
|

Admin

|
PodunavacB)
sve to jeste tako ali zato će neko svoje mišljenje da nameće kako bi stvorio sasvim neku drugu priču koja može da bude, a ne mora, tačna i istinita -takoreći, da utiče na svest i glupost drugih kako bi ih prosvetlio ... Pa još ako mu se omogući pristup širem auditorijumu ... te ga i neko proglasi znalcem i poznavaocem tematike ...
...
(ne odnosi se na "autora" već "naširoko" )

|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 04.07.2011. 20:47
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Podunavac kaže:
Canise potpuno se slažem sa tobom. Međutim slavu kalibra 8x57 IS na našim prostorima (a i svim ostalim) ne može da pomuti niko. To je kalibar koji je kod nas proveren nebrojeno puta, i koji je još uvek najzastupljeniji kod naših lovaca. A što se tiče kalibra 270 Win. on nikada nije spadao u kategoriju srednjih ili univerzalnih, ni kod nas ni u Evropi, što može da se vidi iz razne literature i balističkih tabela Evropskih proizvođača municije. I ne vidim po čemu je on to pretekao kalibar 7x64 u Evropi? Nisam protiv kalibra 270 Win., ima položenu putanju i dosta energije, ali fali mu gramaže. On je za kategoriju muflon, divokoza, srna i lopatar. Može sa njim da se odstreli i DS i evropski jelen, ali nije to to. Podunavac valjda 8x57 JS a ne IS Na mom bivsem karabinu pisalo je 8x57JSB) Nema boljeg univerzalcaB) |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 04.07.2011. 21:01
|

Lovčina

|
hamerles kaže:
Podunavac valjda 8x57 JS a ne IS  Na mom bivsem karabinu pisalo je 8x57JSB) Nema boljeg univerzalcaB)
Zbog uštede mastila sad je IS |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 04.07.2011. 21:04
|

Admin

|
IS = JS tj u ovom slučaju je isto samo zavisi od proizvođača
Nemci, koji ga izmisliše i ime mu dadoše obeležavaDu ga sa IS dok ima drugih proizvođača, kao što su i naši, pa ga obeležavaju sa JS
I -Infateria što u prevodu znači pešadija
S -Spitzgeschoss -špicasto zrno ...
(pisano je čini mi se na temi 8x57 o tome ma ne čini mi se no baš ja o tome pisa' )

|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 04.07.2011. 21:41
|

Lovčina

|
I PPU ga sad obeležava sa IS, za Groma sam siguran a verovatno i svu ostalu, mada na ovim kutijama sto sam kupio je sve ispisano na engleskom, možda je nešto bilo namenjeno izvozu ili je na svim kutijama Groma tako neznam |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 04.07.2011. 21:52
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Batalite vi 8x57 daj te malo po njemu(7x64).Koje zrno iz familije RWS-a bi moglo da se lepo upasuje u ovaj kalibar, imate li nekog favoprita?
Dobar pogled.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 05.07.2011. 00:42
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|