Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zabrana lova

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zabrana lova
marcony
 Kolega ssslavaplana svi mi normalni znamo da se svaka dokumentacija mora se čuvati 10 god. svi koji su registrovani u APR su pravna lica koja moraju čuvati svoju dokumentaciju,kao sto je i lovačko društvo.O tim problemima koje navodiš o tome nesmem ni da razmišljam to nas tek očekuje ušta će se uveriti i naši lovci.Što se tiče naše dokumentacije koja je uništena naš bivši ili sadašnji predsednik pošto još on zaseda i vedri i oblači je izjavi da mu je telefonskim razgovorom gospoda PREDSEDNIK I SEKRETAR LSV rekli da to može slobodno da uništi (kolko je ta izjava istinita to treba ta gospoda da ispitaju) jel treba smestiti 13 blokova dozvola to zauzima mnogo "mesta", a inače sam se lično uverijo da LSV je institucija koja nemože nista da reši što se tiče lova verovatno oni nemaju ingerencije povodom problema u lovstvu oni rešavaju ko zna kakve probleme a možda se i oni boje dotične gospode iz Bačke Palanke. Bilo bi lepo kad bi ta gospoda došla malo u naš mali lepi grad pa se pozabavila oko našim a i više njihovim problemima.Možda ste primetili poštovane kolege lovci da na ovom forumu kao i na LORISTOVOM forumu mi pišemo o ovoj temi otvoreno jel znamo da nelažemo i da govorimo istinu poduprenu sa mnoštvo dokaza i spremi smo da sednemo sa svim nadležnim institucijama i da njima kažemo u oči šta imamo.Ako smo mi krivi za bilo šta snosićemo posledice (naravno nismo toliko glupi da javno napadamo bez dobrih argumenata), ali ako se dokaže suprotno neka gospoda će morati dobro da se zapita!!!!!!!! Naši dokazi kojih ima dosta su dokazi od samo jedne godine "poslovanja" LD Jelen a gde su ostalih 9 god.Tako da postovane kolege lovci i postovane institucije koje su usko vezane sa ovim problemom neka se malo zapitaju i svate da mi moramo da ovo isteramo do kraja jel je ukaljano naše ime i naš obraz i da nam oduzimaju nešto što volimo a to je lov !!!!!!!!

Lala
 Marcony, razumem da emotivno reaguješ, ali hajde malo smanji emocije, pa da trezveno razmislimo:
LSV i LSS su ubuduće dobrovoljni savezi LU. Niko te više ne može naterati da budeš član LSV, osim ako vas neki vaš interes ne upućuje na to članstvo. Kakve su ingerencije LSV i LSS, po novim propisima? Polaganje lovačkog ispita i distribucija lovnih karata, i ocena trofeja, to je odgovor. Polaganje se svakako plaća, pa tu nema nikakvog interesa da bi se učlanjivali kolektivno, a lovne karte izdaje ministarstvo, pa valjda može jednom godišnje vaš sekretar ili predsednik da ode u BGD po lovne karte? Što bi se neko učlanjivao u LSV ili LSS? Da im plaćamo kao do sada 1000 dinara po članu, a da zauzvrat dobijamo povremeno nešto što se zove 'Lovac'? Negde sam već napisao ranije: u Srbiji ima 85000 lovaca, puta 1000 dinara, prihod LSS samo po ovom osnovu je bio 85 miliona dinara! Gde su ostali prihodi? Sada, kad su LSS i LSV izgubili ovlašćenja i mogućnost da raspolažu silnim novcima, sad im ništa ne odgovara! Kako da ti oni reše problem u tvom LD i LU? Da izgrde nevaljalog predsednika? Nemaju oni više nikakva ovlašćenja, razumi! Ne branim ja njih, ni Beukovića, ni Popovića ni Ćeranića, tako je kako je. Ali sada, po novim propisima, nema ingerencija. Možda ćete sutra čuti da se osniva neki drugi Savez lovačkih udruženja, ne mora da bude na teritorijalnom principu, ko zna? Pa kome odgovara taj se učlani u saveze, kome ne odgovara, ne mora biti ni u jednom savezu. Do sada se moralo biti u LSS/LSV. Prošao voz! Sada su LU (odnosno, od Nove godine) potpuno samostalni u odlučivanju unutar svog članstva. Obrni okreni, morate da rešavate problem u svom LU, a nadležni za pomoć u rešavanju su pravosudje, policija, inspektorat min. poljoprivrede i inspektorat min. za upravu i lokalnu samoupravu. I eventualno pravobranioci.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

marcony
 ok Lalo prihvatam kritike!uleteli smo u ovu priču u najgorem momentu kad se sve menja zakon,ingerencije... sve to manje više doprinosi rešavanju ovih problema,nije laka stvar znam da razumeš šta pričam?!

Lala
 Kapiram ja, ali iskreno, od priče na forumima nećete imati neke velike koristi, osim možda ako članovi vašeg LD i LU čitaju forume, pa da ih na taj način osvestite da krenu u rešavanje problema, a da ne guraju pod tepih.
Akciju morate voditi kroz nadležne institucije, džaba vam moralna podrška na forumu, ako izostane rezultat.

nedzad
 Drogari dosta tih problema ce se resit kad budemo usli u EU zato se sada i toliko kuva ljudi su poceli na vreme da se grabe.
Drugarski Pozdrav

zoranp
 Pozdrav svim kolegama!!!! Ova tema je lično meni jako ineteresantna iz razloga što sam i sam u celoj priči od početka....Kao prvo pozdravljam moje kolege iz društva,a zatim želim da pozdravim i Lalu koji je jedan od retkih koji hoće uopšte da priča na ovu temu.... pozdrav i čitamo se uskoro

Lala
 Pozdrav i tebi Zoranp, i tebi

zoranp
 kolega nedzad ulazak u EU nikako ne rešava problem sam po sebi,jer gazdovanje sa divljači u evropskoj uniji nije isto u svim državama...mi moramo znati da se lovstvo u zemljama EU deli na dva globalna prava na lov i to na dominalni i regalni lovački sistem...ugrubo to znači dominalni - slobodna živeća divljač je bez vlasnika i pravo na lov iste proizilazi od posedovanja zemljišta na kojem divljač obitava, a regalni - je kada je vlasnik lova i divljači država i onda daje licence osobama ili zakupcima na lov određene vrste divljači na manjem revirom delu ili na celoj površini neke oblasti ili na teritoriju cele države....evo recimo jedan primer Nemačka-klasičan zakupni sistem
-živa divljač je bez vlasnika,a mrtva pripada onome koji je ulovi ili nađe uginulu
-pravo na lov je povezano sa vlasništvom nad zemljom
-vlasnici zemlje udružuju zemljišta te ih tako daju u zakup za novčanu nadoknadu..manja površina veća nadoknada,lovišta moraju imati min.250ha u visokogorju min. 500ha
-državna lovišta su 10% teritorije zemlje,1/3 se daje u zakup,a ostalo je u upravljanju šumarskog personala
-vlastita privatna lovišta min.80 ha se mogu davati u zakup
-revirni sistem lova jer je interes imati što manja lovišta radi većih naknada

E sada kolege možete da usporedite gde je naše poimanje o načinu zakupa lovišta od ovoga sistema...zanimljivo je da je sličan sisitem gazdovanja bio na području bivše Jugoslavije do drugog svetskog rata,ali na područjima koja su pripadala u prošlosti austro-ugarskoj monarhiji..verovatno je zato Slovenija jako dobro i lako sprovela reforme ,na koje su u prošlosti i bili naviknuti....da više nedavim teško će to ići kod nas ,ali sam siguran da sa ispravnim motivima svaki zakupac radi na dobrobit divljači jer je u njegovom interesu, a ovaj polu sistem gde će se dati opet grupama građana da zakupljuju lovišta ...bojim se dovest će do pustošenja i ovako loših lovišta,a i do sukoba unutar LU jer većini će biti lov ekonomsko opterećenje...bojim se i da če doći do velikog broja vučijih glava u lovištima,ali o njima posle...pozdrav

Lala
 Odličan komentar, Zoranp! Ne znam samo što se ustežeš da napišeš do kraja svoje razmišljanje, ne daviš, čoveče Smile
Što se mene tiče, dobar komentar može da bude i 3 strane dugačak.

zoranp
 Nema kod mene ustezanja Lalo,to ti mogu potvrditi svi koji me znaju...nego pitanje je koga nešto interesira,pa sam zato napisao da nedavim Smile
...vučije glave tema za danas.....
u srednjem veku u Engleskoj su lovištima upravljali bogati vlastelini,e sada iz filmova o Robin Hudu svi znamo da su imali šumare i lovočuvare jedan je od njih bio i sam Robin,,ali da se vratimo u zbilju..naime u to vreme ko bi se od običnog naroda usudio da ulovi divljač bio je smesta pogubljen,pa su ljudi bežali u šume, a raja ih je nazivala Vučijim glavama iz razloga što za ubistvo takvog čoveka nisi odgovarao kao ni za ulovljenog vuka....činjenica je da su u savremenom lovstvu na ovim prostorima,a po mom mišljenju jedan od osnovnih problema lovokradice...i to više profila njih...
- zvanične - koje ne podležu nikakvim proverama, jer su oni sami na vrhu hierarhije
-odobrene- sačinjene od ljudi koji su dobri sa ovima iz prve grupe i sve se rešava uz dogovor
- terenci - to su ljudi iz druge grupe koji to rade brzim prolaskom kroz teren i kupe samo sigurne odstrele (inače ova grupa je najveći pokazatelj krivolova u lovištu jer im dosta nastreljene divljači ode,pa se posle nalazi uginula po lovištu)
- sitnež - to je nabrojnija grupcija koja obično stvar završava sa dva tri zeca ili par fazana,a krupna divljač se odstreljuje ređe i to u posebnim uslovima...normano iz ove grupacije je i najveći broj sankcionisanih lica pred zakonom ili disciplinskom komisijom.

E sada kakve to veze ima sa zakupom lovišta...moje mišljenje je sledeće ako uzmemo Englesku u to vreme je bila glad i beda, a ako uzmemo nas i zemlje u okruženju gladi nema (bar ne tolike he he..), ali je krivolov je postao stvar našeg opusa u svim kategorijama lovaca...od vodećih do onih najobičniji članova..znači po sistemu u kojoj se grupi od gore navedenih nalazi želja je da se stekne protu pravna imovinska korist kod prve i dela druge grupe,pa do onog treba mi za kuma,brata, doktora kod preostalih grupa...a braćo kako onda i kome poveriti budućnost lovstva ovde,kad su nam sve kategorije lovaca dobrano protkane sa vučijim glavama ili bolje reći kod nas sa glavama od belih medveda, jer kod nas su takvi zaštićeni bolje nego Ris na Zapadu Srbije????? Smile ;)

....dalje ćemo se vratiti na temu zakupa i sistema lovova na zapadu i u Sloveniji i Hrvatskoj....gde su načini gazdovanja i zakupom lovištima skoro identični našem novom zakonu,a opet u jednoj zemlji je sve jako dobro, dok u drugoj je sve to na klimavim nogama....Pozdrav

nedzad
 Zorane znam sasvim dobro lovacki sistem u nemackoj u prste,jer sam ovde polagao isto, necu da cepidlacim a sto se tice velicine lovista i diferenciranja od republike do republike jer ima jedan globalni lovnii zakon u nemackoj, a posle je dato na mogucnost delimicnog odsupanja od zakona, mislim da ti je to poznato (nemoze biti blazi ako ga menjas nego samo stroziji).napr.( globalni zakon je najmanje loviste 81,755 ha,a u bavarskoj ne ne nego 150 ha) tako i druge stvari sto se tice lovostaja itd.itd. Za druge Drzave neznam stvarno, zato i nemogu da dam komentat i nebi bilo pravedno.
Tako sto sam time hteo reci da ce se promeniti dosta toga oduzece se dosta toga prava nasim lovcima, jos nisi oni svesni, ali otom potom.
Drugarski Pozdrav

zoranp
 nedzad s te strane si u pravu, ja sam mislio da si od onih koji lebde neged u snovima i misle da EU ima lek za sve...no ipak da se vratim na misao koju želim da podelim sa svima vama...
Znači imamo dve bivše jugo republike Sloveniju i Hrvatsku..
- Slovenija -
-divljač vlasništvo države,pravo na lov pripada državi koja daje pravo lova lovačkim udrugama uz koncesiju na min. 20 godina.
- pored lovišta lovačkih udruga ustanovljavaju se lovišta posebne namene kojima upravljaju javni zavodi (zavod za šume, protokolarni servis Vlade rep.Slovenije i TNP (neznam šta je to))
-min. površina lovišta je 2000 ha efektivne ili ti lovno produktivne površine

Hrvatska
- već 1994 god. posle 60 godina zakonom je došlo do radikalnih promene od regalnog na dominalni sistem
-pravo na lov imaju vlasnici dobra te druga pravna ili fizička lica koji steknu pravo na lova u državnom,zajedničkom ili privatnom lovištu pomoću zakupa
- min. površina otvorenog lovišta je 100 ha iznimka su otoci 500 ha,a ograđena lovišta također 1000 ha

Kada se vide ova dva organizaciona sistema lovstva može se videti i naš u budućnosti...e sada malo informacija ispod slame Lupa ...u Sloveniji je ovakvo uređenje prošlo kao dobar kompromis, jer su sve veći zahtevi zakupaca lovišta tj.privremenih vlasnika, ali u celosti koliko ja znam lovstvo u Sloveniji ide jednim stabilnim putem i neprezaju da sve ostatke "bivše etike "lome preko koljena da bi se uskladili sa EU...
Hrvatska je priča koja će pogoditi i nas jer se tu radi o srži onoga o čemu želim pričati,a to je MENTALITET u lovstvu...naime iakom su bili oduševljeni novim zakonom 94 godine ...nakon samo par godina većina lovačkih udruga su izgubila svoja lovišta od strane pojedinaca ili firmi koja su ista zakupili....pošto je došlo do rasparčavanja lovišta bolji delovi su izgubljeni na tenderima ,a oni slabiji su ili dati u zakup udrugama ili ih niko i nije zakupio već su u rukama države...na većinu lovaca je izvršen strahovit ekonomski pritisak te je dobar dio lovaca u HR obesio puške o klin, ali gde je tu problem...problem je moje drage kolege što se recimo i danas u srbiji u većini lovišta lovi zec iako su sve stručne službe zamolile LU-a da skrate ili potpuno obustave izlov ove godine zbog jako lošeg prirasta kako kod zeca tako i kod jarebice i fazana,a prepelica je i sami znate jako malobrojna bila ove sezone...zatim je problem što imamo čitave institucije koje nemaju nikakva ovlaštenja,a navodno gazduju sa lovištima i na raju problem je što niko od nas nemože da se suprostavi tom cunamiju koji nailazi na nas a podupiru ga Vučije glave koje se nadaju da će i dalje vladati kao što i sada vladaju ...pa sada se lovi i grabi u mutnom dok traje ovaj vakum,a onda će sve opet na tender i rasparčavanje ,pa ko šta uvati..e braćo to mene boli ČIJE JE TO!!!!! zar to nije naših sinova,zar to nije naša zemlja,zar to nije naše bogatstvo..u Hrvatskoj je jedan moj kolega završio sa mnom srednju i postao lovočuvar u jednom bogatom podravskom lovištu te on će meni i tako ja Zoki kupim si pušku i cuceka i erko čekam sezonu da konačno krenem u lov..kad ono nakon dva meseca svud na ulazima u šumu balvani i upozorenja da je to privatno lovište,a ja jadan obesim pušku i zaboravim na lov...kaže ne boli mene da je to zakupilo LU nego došo neki tajkun iz Hercegovine ...teškom mukom i prosvedima su došli do toga da uopšte ulaze u šumu,a na lov su već i zaboravili...povežite malo sami ako me niste razumeli...zakoni,moralno etičke norme i svest članova i vučije glave..pa kad sve stavite na papir šta je od toga kod nas zastupljeno i u kolikom procentu dobit ćete odgovor kako će nam biti..

nedzad
 zorane. mi se razumemo u potpunosti i nadam sa de se ne varam, takve slicne razgovore pricam ja mojima u banatu, ali oni mi svi masu rukom i kazu " dosao ovaj pametni iz nemacke" da nam soli pamet. (a zelim ih samo senzibilizirati)
Ali to ce tako isto doc i kod nas u srbiji (nazalost) jel smo mi nesuglasni bili i ostali (nazalost da nista nismo naucili za svo ovo vreme). Malo je tih koji poznaju tu materiju i znaju da citaju izmedju redova.. ali kako je tako je.
Drugarski Pozdrav

zoranp
 Drago mi je da smo se razumeli poštovani kolega Bye ..eto sreće da je više takvih sagovornika i u samom vrhu ove naše da tako kažem nesretne piramide zvane lovstvo u srbiji Frown ...no idemo dalje uvek će onaj koji je iskonski ljubitelj lovstva nači sebi zadovoljstvo i kroz jednu običnu šetnju kroz prirodu.... a vučije glave lovac će se same izjesti .... jedino mi brate žao DIVLJAČI JER ONA NIJE NIŠTA KRIVA !!!!! Cry Cry Cry

sumadinac
 Ma svejeto lepo sto pisemo na forumu ali kako da objasnis pojedincima koji nemogu i nezele da shvate sta ih ceka, jer to su ljudi kojima je tesko objasniti.iveli
STOLE

Sniper Hunter
 Kad ih bude lupilo shvatice ali mozda kasnoBrzo se vraćam

Lala
 Nešto razmišljam, pa sam dobio ideju za biznis: proizvodnja i prodaja klinova za puške!
Mislim da će taj artikal za nekoliko meseci biti dosta tražena roba. Proizvodiću standardne klinove (za jeftinije puške) i luxuzne (za skupe puške). Možda uvedem i graviranje klinova... Ideje mi samo naviru.
Jedino ne znam šta ćemo sa lovačkim psima! Kakva je budućnost kinologije, ako puške idu o klin?

sumadinac
  Da li ce biti popusta za clanove foruma. srbijaloviveli
STOLE

Lala
 Možda da napravim 'limited edition', ograničenu seriju sa gravurom Srbijalov? Nije loša ideja! Grin

Sniper Hunter
 GrinSmekoB)Bravo

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Beogradski sajam lova, ribolova i nautike LOVAČKI SAJMOVI 89 17.05.2024. 14:07
Umetnost na temu lova, slike i ostalo. GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 102 26.04.2019. 17:04
Smešni video na temu lova SVAŠTARA 314 24.02.2018. 01:43
Umetničke slike na temu lova SVAŠTARA 47 09.08.2017. 22:40
Metode i načini lova kod drugih... METODE LOVA 45 24.12.2016. 20:26
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,614,014 posete www.srbijalov.com