Rodjaka ti nema vise u jelenju a mislim da ih nema vise uopste u vlasnistvu kumova jer je skoro bila emisija sasvim prirodno gde Memedovic skuplja po Srbiji mecke i salju za Bugarsku
Tema je vuk,a nemoze se bez medjeda.Hvala Mikac na podatku.
Idemo dalje.Vuk...Evo malo podataka iz Hrvatske,gde pokusavaju da stave u okvire,statistike...znaci podaci zvanicni.2003,god je prihvaceno 2700 primera napada vuka na domacoj stoci,pri brojnosti vuka od 250 primeraka.2005,godine je stradalo 662 kom.divlje krupne divljaci od vuka i usput da dodam i 126 od risa,naravno pri mnogostruko manjoj brojnosti i stanistu istog.
iako je možda pomalo glupo da na forumu srbijalov,analiziramo lovstvo hrvatske ja i dalje nastavljam u tom pravcu iz razloga što smatram da su oni na neki način korak ispred nas i umesto da učimo na njihovim greškama mi nažalost iste pravimo,kao da smo telad
evo sada jedno malo veće piskaranje na tekst pod nazivom Vukovi u janjećoj koži, koji je objavljen u časopisu Dobra kob, broj 86 iz meseca studenog (novembar) 2008 god. .....pa tamo nakon uvodne reči i konstatacije da se brojnost vukova stabilizovala na nekih 209 jedinki na području Gorskog kotara,Like,Dalmacije i Banije,a povremeno (širenje areala)na području Korduna,Učke i Čićarije, što znači da je prisutan na ukupnoj površini od preko 2.4000.000 ha....piše sledeće citram...Dokazane štete na domaćim životinjama su velike,a od svih šteta,oko 90 posto otpada na Splitsko -dalmatinsku i Šibensko- kninsku županiju,gdje navodno obitava oko 40 vukova.tete na divljači se ne računaju,jer se divljač smatra prirodnom hranom vuka.Od sedam odobrenih prošle godine su odstreljena četiri vuka (Gorski kotar , Lika),dok u Dalmaciji (ponovno)nije izvršen plan odstrela vuka. Ove godine je utvrđeno stradavanje 11 jedinki u prometu i na druge načine.Na osnovu iznesenih podataka o broju vukova u susjednim državama (Sloveniji i BiH)proizilazi da je brojnost vukova na ovom dijelu Dinarida oko 1000....kraj citata.
E a sad malo ja o mom Zeljovu kojim se izgleda strašna lovačka služba očigledno šali, gde je da je ...evo ovako vele 209 jedinki,a onda 90 posto štete u dve županije u kojima ima 40 jedinki?????jel to znači da ovih 40 jede kao slon po sto kila mesine za dan,a ovih ostalih 169 prešlo u vegetarijance.....e onda dalje od sedam odobrenih uloviše moje Likote i Gorski kotar(ko zna zna ) četiri komada, a Dalmatinci ni jednog iako je baš u dve strogo da tako kažem dalmatinske županije 90 posto štete od vuka...pa đe nesta avet???? ..e onda jope se pojavi zvijere na cestama i koje kude,jer vele nastradalo u prometu i NA DRUGE NAČINE (šta god to značilo) 11 komada Zeljovina ...okle izbiše samo da mi je znati???? ođe bi moji Majkani rekli...pobro, ma zvijere je to !!!!! ...i na kraju šlag na tortu vele stručnjaci iz tri države da na Dinaridima ima znači oko 1000 jedinki našeg Europskog Zeljova...pa jeli ovo ikome liči na iole ozbiljno gazdovanje jednom vrstom divljači ,i na nešto što bilo kome može poslužiti kao možda neka smernica za isto??? Svakako ima toga još u tome članku,ali o tome kada malo mi prodiskutujemo na osnovu ovoga što sam danas napisao
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Hrvatsku sam spomenuo,bas iz razloga koji sam naveo na pocetku prethodnog teksta.Nazalost,analize isl kod nas nisu poznate siroj javnosti,one se izgleda koriste na skupovima i ......pa se koriste po potrebi.Ko je ispred ili nazad nebih.ali i sami ovi tvoji navodi nesto govore.Same analize,tablice...mogu debelo zavarati,ako nisu potpune i nesadrze sve aspekte sagledavanja...Vuk,kao i svi predatori lovi najlakse dostupan plen,pa ga zbog toga neko prozva sanitarcem,Ja bih rekao netacno,ili najblaze ,delimicno tacno....Domace zivotinje stradaju tamo gde su vise pustene na pasarenje i slobodno kretanje...A naravno vuk strada vise tamo gde su bolji lovci xaxaxa.Kad smo vec spomenuli dinaride,od lovaca sa tih prostora se jednoglasno cuje da je brojnost skoro dvostruko veca,ali ajde i to.U vecem delu Dalmacije brojnost nije konstantna jer vuk migrira,posebno u zupanijama juznijim,to su populacije koje se krecu iz BiH u Hr i obrnuto.Da ubacim zanimljivost.Mnogi bivsi i sadasnji strucnjaci su tog dinarskog vuka proglasili posebnom vrstom,pa pored latinskog dobio je i svoj lokalni naziv Kurjak,on je naravno i na zapadnim delovima Srbije,u istocnim je druga podvrsta.I majkane,(mada i ostali)brzo si mi preskocio tablicu,bez komentara,pa cemo i o napadima na domacoj stoci,imam i te podatke,br.copora isl.pa kad vec nemamo nase podatke na kraju da napravimo pretpostavke o mogucim napadima(da nekazem stetama)pri 3 do 4 puta vecoj brojnosti.
Kolega ne nisam je preskočio tablicu no tu je jasno da ona pokazuje da gde je malo divljači ima puno vuka,e sada moje razmišljanje je sledeće...splitsko dalmatinska županija u ratu nije ni blizu stradala kao recimo Zadarska ili Šibensko-kninska...što opet govori da nema ni blizu napuštenih i opustošenih krajeva kao u ove dve gde su ta područja ogromna ,a sve zbog progonstva Srba sa tih teritorija..šta to dalje govori samim odlaskom stanovništva je došlo i do degradacije stočnog fonda..tu moram da dodam da do 95 -e je recimo zaseok Čubrile,selo Bruvno u Gračačkoj opštini odakle je moja mater i gdje sam ja provodio jako puno vremena u lovovima,je imalo u tri domaćinstva, odnosno desetero ljudi u ta tri domaćinstva je svaki dan na pašu teralo oko 160-200 OVACA I KOZA, BLIZU 30 GOVEDA I 16 KONJA ,i tako skoro svaki zaseok koja su bila na koji kilometar jedno od drugog...sada je to ogromna pustoš sa gde pokojim domaćinstvom,a stoke gotova da i nema...bitna je činjenica da se divljač jako namnožila osobito divlje svinje i srneće divljač,čak su lani odstreljena dva grla iznad moje nekadašnje kuće i to oba u zlatu,pa toga nema ni ovde u LD Jelen ,ali kao što vidiš iz tabele štete nema na divljači...šta to govori ???? za mene je odgovor đe nama naroda i đe nema marve , nema ni VUKA!!! Jednostavno se nezadržava u takvim delovima, ja drugog objašnjenja nevidim!!!! Zapamti Zemo nemože Vučina bez Ličana !!! Drugo što se tiče vrste vuka,ja i dalje sam ubeđen kao što sam i naušen da je to Evropski vuk (canis lupus),a mislio sam da to znaš da je Kurijak narodno ime za Vuka,i jako se često koristi na tom području...kao što se Šakal tamo u tim delovima zove Čagalj,a i ja sam više nekako nakolonjen da toj vrsti pripišem neku autohtonost nego Vuku,ali to je neka druga priča...samo prži da neko nešto i nauči,a možda se i neko još javi,pa da i mi nešto naučimo i nije valjda samo u Lici vučina arambašila ;)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
zaboravi vic.....Zemo kad ukrstiš Ličana i leptira dobiješ letećeg medvjedića!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Evo dobro ce doci,neka ima na forumu.
Jos je Bolkay(1925)na osnovu morfoloskih,taksonomskih osobina lobanje utvrdio posebnost kurjaka,pa je kao podvrsta imenovan prema autohtonom nazivu Canis lupus kurjak.Ovo je uradjeno na osnovu lobanja sa podrucja planine Borjr(Teslic).Miric i Djulic 1967.navode.U Sloveniji,Hrvatskoj i Vojvodini zivi C.l.lupus a u BiH,C.Gori i Srbiji C.l.kurjak.a 1970 Miric koriguje na BiH i okolne planine.to isto tvrdi i Merch te godine.Bojovic i Colic 1973.se sa ovim slazu a kasnije 1988.i Brancelj.Te godine i Bosiljcic analizom 46 lobanja dolazi do slicnih rezultata......Kakva je sada situacija,videce se,posebno u Hrvatskoj i Srbiji
Coveku je staniste u naseljenim mestima, a gde je vuku ? Kad ljudi kolju zivotinje za ishranu, to je opravdano. A kad vuk trazi hranu za opstanak, tad je on stetocina ? Da li vuk nekad cisti prirodu od nekih ljudskih nemara, kad ugine zivotinja pa je ljudi ne ukopaju, nego bace u blizini sela. Pa ljudi intilegentna bica a zivotinje ne. Trebamo biti realni. Za lovca je vrh karijere ubiti vuka.
Konflikt izmedju coveka i ostalih predatora nije od juce.Jos od kada su delili staniste(mada bih rekao da ga i sada dele)njihovi interesi su se sukobljavali.Ako bi smo prihvatili teoriju evolucije,covek je samo brze i svestranije evoluirao,pa nevidim u cemu je problem.Po toj teoriji koje se svi hvataju,kada treba zastupati neke stavove protiv lovaca,normalno je sve osim realnog sagledavanje coveka.Jesmo li mi vanzemaljci,da li nam nije mesto u prirodnom okruzenju ili smo....Za razliku od vuka pored prirodnih nagona svojstvenih zivim bicima,covek ima neke kvalitete vise,to bi moglo izmedju ostalog biti saosecanje sa zrtvom.To ostali predatori nemaju...,svaki od njih ce bez ikakvih emocija zaklati lane,jagnje,,,a kod ljudi ce biti bar suprostavljenih osecanja....Rekao bih,da probamo biti realni,ziva bica imaju svoj nazovi interes.Vukov je da opstane,loveci plen,izbegne opasnosti od jaceg suparnika i unisti suparnike koji mu smetaju na terenu koji smatra za svoj.Covekov je deo prirode pa mislio neko suprotno ili ne,razvojem je samo definisao neka ponasanja...jedna od njih je strast.Ta strast je zamena za neke oblike instikta samo sada unapredjenih.....Paa su od reproduktivnih izmenjeni u seksualne.......tako su i neki morali da opstanu u obliku koje poseduju lovci.Ako su ove lose,nestace evolucijom i daljnjim napretkom ljudskih osobina,za sada vidimo samo da drugacije sagledavamo prirodu ali i ljudsku vrstu.....
Dobro malo i saljivo,ali...Sustina je da lovac nezeli da istrebi konkretno vuka,jer sa njim zadovoljava svoju strast,problem je samo sto lovci zele da kontrolisu njegovu brojnost,po svom nahodjenju i potrebama.Ako je deo prirode,ima pravo na to.Ako neko misli da nismo deo prirode,onda se slazem da nema.
I slozili smo se ranije,bar vecina da nekoristimo termine ubijanje i stetocine.
Kolega verujem da ima tu nešto iz razloga što je raznoliko njegovo područje u kojem obitava, a samim tim i njegova ishrana i drugi uslovi staništa,a opet na to se nadovezuje i fizička stvarnost neke životinjske vrste ...složit ćemo se da proces evolucuije je jedan još uvek aktivan proces, pa samim tim mnoge vrste se i danas prilagođavaju staništu svojom veličinom, bojom,itd...Opet sa druge strane u Velikoj enciklopediji Lovstva, kapitalnom delu LSJ-a isti Dušan Bojović (stručnjak koji je pisao takve članke da se i danas divim tom čoveku) ne navodi nikakav podtip u smislu latinskog naziva (što je da tako kažem zvaničan reprezent neke vrste kao neovisne), ali napominje citat...u načoj zemlji postoji nekoliko geografskih rasa. Na širokom području rasprostranjen je vuk sivo-zelene boje, dok u Makedoniji nalazimo vukove više riđe boje,manjih dimenzija... kraj citata. I to bi sve što se tu napisa na neke morfološke razlike vuka sa područja SFRJ-e. U gore navedenom broju Dobre kobi ima jedan odvojen tekst pod nazivom Vukopsi nisu ubrojeni, i tu na fotografiji ima vuk sa paleđima na njušci i oko očiju kako trči kroz sneg...e sada ćemo opet citat...Prema podatku nemačke TV, u Evropi obitava oko 20 000 vukova.Vuk je još uvijek ugrožen samo u zapadnoj Europi, jer ga oni naprosto ne žele više od 100 godina.Kod nas je samo genetska čistoća vrste ugrožena pojavom nepoznatog broja križanaca (mešanaca).Teško je shvatljivo zašto naši zaštitari i istraživači koji toliko "brinu" o vuku zanemariju ovu pojavu. Još je teže razumjeti stav eksperata kako će pravi vukovi kroz dvije-tri generacije asimilirati križance i ponovno postići genetsku "čistoću". Možda kao "divlje" svinje?.....kraj citata..e ovako nešto "pametno" ja odavno nisam pročitao...prvo dali je iko ikada vidio i u jednom čoporu vukova psa koji je bio sa njima, zar neko stvarno misli da će vučica sići u selo da bi se kucala, parenja između psa i vuka koliko ja znam su zabeležena samo u zoo vrtovima ili kod nekih ljudi koji su uhvatli mladog vuka i da je ostao u društvu sa psima, koliko vuk voli psa ja sam vidio i čuo dosta puta gde smo imali slučajeva srčanih goniča koji su gonili vuka, a samo nakon dvadesetak minuta smo morali pucati u zrak nebi li vuk pustio psa pošto ga sačekao i počeo daviti,a mi nemožemo da ih stignemo..nikad neču zaboraviti te zvukove, ražanje i ciku psa...( mogu i to napisati ako nekoga zanima)...zatim znalo se dešavati sa jeseni kada stoka ne ostaje na pašnjacima, da predveče priđe selu vučica u teranju,koja napravi kucaljku od seoskih pasa koji odvezani pa su krenuli za njom,a ujutro smo nalazili jedva koju šapu od istih...neverujem u parenje psa i vuka u slobodnoj prirodi, jer pari se samo Alfa par,a zna se kako se to postaje, jedino ako neko nije pustio film Beli Očnjak ...drugo su divlje svinje i to se nemože nikada usporediti!!! Zaista bih volio kada bi neko postavio neku sliku navodnog kako ga zovu Hrvati Vukopsa
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Zemlace,dobar si mi ti.Ta velika enciklopedija je pored svih pohvala za poduhvat samog izdavanja,puna supljina,.Da je kojim slucajem uradjena sa dopunjenim izdanjima,verujem da bi se popunile.Ali da nezalazimo,odvuklo bi nas u druge vode.Sto rece evolucija je konstantna,pa videcemo.....sama genetika je bar meni isuvise komplikovana,kada se zadre malo dublje,ali je svakako dobro tvoje zapazanje o ukrstanju,ima jos prica o crnim(kanadskim)u CG,,,ali nista potvrdjeno.
...kada iz šuma prestanu izlaziti gotovi Ličani, koji su do juče bili međedi..e onda je evolucija završena, do tata JOK...
Što se tiče enciklopedij sigurno je da ima šupljina, jer se htelo puno reći u svega dve knjige, ali mislim da se kod nekih vrets obratila malo veća pažnja,pa smatram da je i vuk dobro obrađen u globalu gledano, a podtipovi su globalna dlika svake vrste, pogotovo ako su autoru poznati......
...crni vukovi u crnoj gori..to mi malo liči na onu..ako je ođe u crnoj gori mora i on biti crn.. ...po meni je to melanizam, ako je uopšte to istina da i postoje
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Opaaaa... vidi vidi... Zoranp, odličan komentar, svaka čast! Iznenadio si me i rečitošću, a i duhovitošću (gotovi Ličani iz šume ). Čak ni naš Nenadx, koji ima miolion i jedan podatak i znanje o divljači, nije našao bilo šta da doda tvom postu. B)
Udri samo, Majkane, imaš ti o divljači izgleda puno toga što bi valjalo da napišeš.
Zemo, kurjak je podvrsta a ne vrsta.Ako se ukrste jedinke različitih vrsta dobićemo potomke koji su jalovi, a jedinke različitih podvrsta daju potomke koji se mogu dalje razmnožavati.
tetrao urogallus.. slažem se sa konstatacijom,ali i kod podvrste postoji latinski naziv odnosno treće ime u celom imenu,ako me pamćenje dobro služi prvo ide kod svake vrste porodica kod vuka je to mesojedi ili canidae,zatim u ime ide rod psi ili canis i ime vrste vuk ili lupus u nastavku bi ako se radi o podvrsti istog svakako trebalo stajati neko regionalno ili nekakva druga oznaka koja ga odvaja od osnovne vrste...recimo da se dalo ime u nastavku boccanela ili balkanski..kažem opet ovo je s rezervom jer pišem većinom iz glave,a memorija ipak opada svakim danom. ..ali znači da je to tačno utvrđeno onda bi se lako dodao taj naziv koji bi označio našeg vuka kao podvrstu evropskog vuka, kao recimo što je slučaj sa Lasicom koja ima balkansku podvrstu i specifična je po tome što nemenja boju krzna u zimskom periodu...znači jasno i decidno...dok je kod vuka izgleda dosta toga pisano i mereno onako kad se nekome prohtelo. ..samo pišite treba nam svima edukacije i drago mi je da se uključuje što više ljudi na ovu temu,a kad ovu iscrpimo imamo još toliko divljači koja jednostavno vapi da je konačno upoznamo i osmotrimo, onako domaćinski na terenu i kroz razmenu podataka, a ne radi dnevnica i titula...
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Druže Zoranpe hvala ti što si okačio moju sliku na profilu, ja to nisam umeo. Takođe sam stekao pogrešan utisak da neki ovde neznaju razliku između vrste i podvrste, a i pogrešno sam napisao "kurjak je podvrsta a ne vrsta". O statusu vuka sa Dinarskih planina neznam mnogo, ali znam da je među narodima i narodnostima SFRJ kurjak a i vuk omražen i svi ga smatraju štetočinom.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.