GONIČI - naše blago ili ....
|
neca90 |
Objavljen 02.05.2011. 19:59
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Hvala kolega!Dobrodosao i ti meni!Moje LU je poznato po velikom broju srnece divljaci,uostalom,zove se "Srna",pa izvoli u lov na srndaca,sezona je pocela...Okolina Krusevca,Tacnije,izmedju Krusevca i Aleksinca.
A sa predatorima ne mogu bas da se pohvalim...Ubio sam samo jednog sakala,tj.dotukao sam ga,jer je bio ranjen. Moji "trofeji" su uglavnom zecevi i fazaniB) |
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 02.05.2011. 20:21
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
Alal vera za sakala!Hvala na pozivu!Srndace jos uvek nisam poceo da lovim,nekako mi je d.svinja zanimljivija,ali sam siguran da i lov na srndaca ima svojih cari!
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 02.05.2011. 20:30
|

Veteran

|
Hvala na cestitkama!Ni ja nisam srndace lovio,jer nemam ni karabin ,a bez toga ne moze po zakonu.DS nisam ulovio nijednu,ali sam ucestvovao u lovu pogonom uz pomoc terijera u brakova.Zanimljiv lov,pogotovu kad vepar pocne da lomi trnje ispred sebe,kerovi ga oblajavaju,a tek cujes opaljen ili 8x57,a lovci se dovikuju gde je ko video vepra da je pobegao...Lov jednom!B) |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 02.05.2011. 21:04
|

Stari član

Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Rece neko pobacila srna zbog dugog gona od strane vise pasa?????? Ili ovi nasi gonici ne znaju da gone ili ova nasa divljac pije RED-BUL,trece nema??????Pa gde moze da stigne ker srnu u planini aman ljudi?????Pa srna na jednom brdu a ker na drugom i ide po tragu,cak je nikad i ne vidi nikad??!!Ja ovo pricam jer lovim sa gonicima od uvek,i stvarno nikad nisam doziveo da pridju na ne znam nekih 500-600 metara,a kamoli da uhvate srnu?Stvarno to nikad nisam vide niti doziveo,ni ja ni bilo ko od nas sto lovimo po planinama??!!Mozda je to moguce negde po nekoj ravnici nepreglednoj,ali verujte da je to ne moguce da se desi u planini,prosto nemoguce.Drugarski pozdrav za sve kolege lovce
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka 
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 02.05.2011. 21:22
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Kolega lovdzija nisam rekao da je Srna uhvaćena nego da se radi o tome da visoko bremanita divljač usled napora koji iziskuje blizak gon (ako me razumeš),može ponekad pobaciti plod..e sad stvarno neželim nikoga niti da uvredim niti nikoga da ubeđujem... sve što mislim o ovome sam već napisao u predhodnim postovima, pa da se ne ponavljam!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 02.05.2011. 21:26
|

Veteran

|
Niko nije ni rekao da moze da je stigne!Kolega cudi me da nisi video nekad kako srna bezi ispred psa..Bezi pa zastane,pa opet napravi razliku u distanci pa opet saceka psa..Zato i odvuce pse p.mate.inu..Jednom sam na otvorenom video kako tri srne beze od gonica,zastale su i pustile psa na 40m. Da ne poverujes..;)
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 02.05.2011. 21:31
|

Lovčina

|
duskodugusko kaže:
Verujem da toga ima,narocito ako vise pasa goni divljac,ali zakljucak ostaje isti:KRIVI SU VLASNICI A NE PSI. B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 02.05.2011. 21:35
|

Veteran

|
Zoki,jesam mlad lovac,al' da znas sta sam sve video kad je u pitanju zloupotrba gonica u krivolovu ne bi mi verovao..Tj. cujem ja necije pse,protrci srna pored mene,pa posle 10ak min. cujem pucanj.Odem do tog mesta..Srna mrtva a frajer pobegao..
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 02.05.2011. 21:43
|

Lovčina

|
Kolega odrastao sam uz goniče i uz lov sa njima, smatram ih našim velikim blagom i znam sigurno da imamo rase goniča koje su cenjene i van granica naše zemlje, ali sam također jako puno puta vide i čuo šta su u stanju DIVLJACI uraditi u lovištu uz upotrebu ovog našeg plemenitog lovačkog bogatstva!!!...i žao mi je što to neko ne želi da prizna ili jednostvno nevidi da su takvi tkz. lovci glavni uzrok što nam se ovo dešava po pitanju tih zabrana koje su nekada bezrazložno donešene, a nekada su jedini način da se stane na put divljanju po lovištima!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Lala |
Objavljen 02.05.2011. 21:44
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Kolege, hajde malo podučite ove mlade lovce, šta i kako se sme raditi u lovištu, i čime se sme loviti.
Neco90, izmenio sam ti upise u tri navrata si dobio cenzuru, a ti razmisli zašto, ili ako ne možeš da skontaš, cimni me na PP, pa ću ti reći.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 02.05.2011. 21:53
|

Veteran

|
Ne mogu ja poucavati nekoga o lovnoj etici ako mu narodski receno ne dolazi iz dupeta u glavu.Zbog takvih sam se prvih lovnih sezona tresao kao je.ena zecica..Zamisli situaciju,ja,student prava,posvecen pravu i pravdi,a divljaci iz moje sekcije satiru sve sto mrda..Nebitno da li je fazan ili fazanka,moze i srna,samo da se puca..Posle te nedelje NIKADA vise u lov nisam isao s njima,niti sam lovio u svojoj sekciji,a kad me pozovu navodno sam bolestan,obaveze itd..Ima tu i lovocuvara..tuga da te uhvati.
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 02.05.2011. 22:01
|

Lovčina

|
duskodugusko kaže:
Ne mogu ja poucavati nekoga o lovnoj etici ako mu narodski receno ne dolazi iz dupeta u glavu.Zbog takvih sam se prvih lovnih sezona tresao kao je.ena zecica..Zamisli situaciju,ja,student prava,posvecen pravu i pravdi,a divljaci iz moje sekcije satiru sve sto mrda..Nebitno da li je fazan ili fazanka,moze i srna,samo da se puca..Posle te nedelje NIKADA vise u lov nisam isao s njima,niti sam lovio u svojoj sekciji,a kad me pozovu navodno sam bolestan,obaveze itd..Ima tu i lovocuvara..tuga da te uhvati.
Ja se samo pitam dokle će se tako moći raditi i imamo li imalo svesti da divljači neće biti uvek i da divljač nije neiscrpan prirodni resurs, nego baš naprotiv!!! 
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 02.05.2011. 22:14
|

Veteran

|
Promenio sam grupu..Lovim sa dobrim drugom i mjegovim ocem,vanserijskim lovcem,i imali smo sta od njega da naucimo..Pravi lovac,iz udzbenika!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 02.05.2011. 22:15
|

Moderator

|
duskodugusko kaže:
Ne mogu ja poucavati nekoga o lovnoj etici ako mu narodski receno ne dolazi iz dupeta u glavu.Zbog takvih sam se prvih lovnih sezona tresao kao je.ena zecica...
U upisima Nece90, nije bila samo reč o lovnoj etici, nego o popriličnom nepoznavanju zakona, a ako takve stvari piše (to što sam cenzurisao), verovatno je to video kod nekoga u praksi.
Evo za Necu90, tri pitanja, iz poznavanja zakona vezanih za lov:
1. Čime je dozvoljeno loviti srneću divljač (kakvim oružjem i municijom)?
2. Čime je dozvoljeno loviti DS (kakvim oružjem i kojom municijom)?
3. Kako se postupa sa psima i mačkama lutalicama u lovištu?
A koliko smo pisali o tome!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 02.05.2011. 22:24
|

Veteran

|
Lalo moj,nisam ni ja vrstan poznavalac zakona koji regulisu lovstvo,trnutno sam okupiran Zpp-om,ali svako koga to iole interesuje moze da se informise,a i neki urodjen osecaj za pravdu i moral kod coveka igra veliku ulogu.Mislim da Neca nije los momak i lovac.samo da ga malo "uoblicimo" i bice to LOVCINA.B)
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 02.05.2011. 22:26
|

Moderator

|
Slažem se 
Upise menjam kad neko napiše nešto što direktno krši zakone, koje lovac mora da zna.
Odgovori na pitanja:
1. Srneća divljač se sme loviti isključivo oružjem sa OLUČENIM cevima
2. DS se sme loviti ili oružjem sa olučenim cevima, ili neolučenim cevima ali sa jedinačnim zrnom (PP je zabranjen!)
3. Pse i mačke lutalice je zabranjeno ubijati u lovištu, treba obavestiti službu za hvatanje pasa (opštinski komunalci)
Tako kažu zakoni, ali je pitanje da li se sve baš poštuje.
Kršenje nekog od ovih propisa, može da dovede pojedinca u veliku nevolju, a i njegovog grupovodju, i LU.
Tema su GONIČI, vraćamo se na temu.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 02.05.2011. 22:34
|

Veteran

|
Evo Lalo odgovora:
1) Srnecu divljac je dozvoljeno loviti lovackim karabinima i kuglarama.Najmanji dozvoljeni kalibar za odstrel ove divljaci je 5,6x41.tj .223 Remington,a zrno ne sme da je lakse od 3,5 grama.Lov srnece divljaci iz pusaka sa glatkim cevima zabranjen je.Gde ja napisah nesto suprotno ovome???Gde ja pozvah nekoga da ovo krsi???
2)Lov DS dozvoljen je upotrebom lovackih karabina i kuglara.Najmanji dozvoljeni kalibar je 7x57,ili,sto bi englezi rekli .275 RagbyNajlakse dozvoljeno zrno je 11 grama.Upotreba vojnih metaka i vojne municije zabranjena je,kao i vojnih pusaka.Pored ovoga,DS moze se pucati oruzjem sa glatkim cevima,tj kuglama,dok je upotreba bilo koje sacme ZABRANJENA!!!!Kad sam pisao o PP,pisao sam da je tyo bilo u vreme vazenja Zakona o lovstvu iz 1993. godine,koji je vazio do skora,a pucanje na DS koje sam ja pominjao desilo se pre stupanja na snagu ovog novog Zakona o divljaci i lovstvu,dakle kada to JOS UVEK NIJE BILO ZABRANJENO!!!!Sada je to zabranjeno i mi to postujemo!!!
3)Kako se postupa sa psima i mackama lutalicama?Zabranjeno ih je odstreljivati,na osnovu Pravilnika.Kada sam o njima pisao,to se odnosi na ZAKON IZ 1993.GODINE,KADA JE VAZILO PRAVILO 200M OD ZADNJE KUCE U NASELJENOM MESTU!Naglasavam da nakon stupanja na snagu novog Zakona o divljaci i lovstvu nisam ni bio u lovu,a to je bar lako proverljivo.
Ako postoje jos neka pitanja vezane za mene,rad sam da odgovorim. |
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 02.05.2011. 22:38
|

Veteran

|
Rece ja da ce od njega biti nesto! Veliki pozdrav svima!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 02.05.2011. 22:38
|

Moderator

|
Važi 
Pročitaj zakon o dobrobiti životinja, i kad je stupio na snagu. Tada nisi mogao biti lovac, jer si imao 18 godina, i nisi mogao da položiš lovački ispit. Nemoj da se preganjamo, molim te, znam šta sam izmenio, i šta si napisao.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 02.05.2011. 22:45
|

Veteran

|
duskodugusko kaže:
Rece ja da ce od njega biti nesto!  Veliki pozdrav svima!
E kolega lovac i pravnik,ti stize do ZPP-a,a ja polako "lovim" drugu godinu,redovno,razume seB)Kad ti i ja budemo pisali zakone,to ima da lici na nesto A sad |
|
|