Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 7x57

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
7x57
sheytan
 Ne bih ja, al, koliko vidim, komshije ga izbacishe... Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac
 Bata Šeki neće biti baš tako. U kalibru 7x57 sa SP zrnom od 11,2 grama, PPU navodi podatak da je kinetička energija preko 2600 J. Što znači da prolazi i u HR. A u kalibru 7x57 R sa zrnom Grom, težine 10,2 grama na 100 m kinetička energija 2535 J. Znači prolazi i on. Premda da budem iskren za mene je za lov DS 8x57 IS ipak bolji izbor, sa zrnom mase 12,7 grama.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 http://www.prvipa...p?id=A-376

http://www.prvipa...p?id=A-090

Ako Sheki laze, rog (mu) ne laze! Stari

Grin

iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac
 Oni izgleda variraju sa podacima kao i sa pogodcima. U zavisnosti od serije baruta.Grin Ja nađoh podatke u Kettner katalogu za PPU municiju koje sam naveo.
Ali ako ne zadovoljava PPU zadovoljava RWS. Kalibar 7x57 zrno ID Classic 10,5 grama, energija na 100 m 2654 J. Kalibar 7x57 R sa istim zrnom 2521 J. Ovima se ipak može više verovati.
Tri prsta 2Kolce

mrwa22250
 A veliki beli lofci tolike sloneve pobise po Afriki sa istim tim 7x57Confused.
I opet se sve svodi na staru pricu o njegovom velicanstvu pogotku.Ako je isti losh,dzaba i 500 nitro,ode divljac da skonca u mukama.
Sto se ogranicenja tice,ko je zdrav u glavi,sam ce znati sa cime se koja divljac loviika
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

sheytan
 ^ Eee, takvih u Srbistanu bash nema previshe! Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac
 Pobiše slonove pogotkom kroz oko u mozak. I to pre 100 godina i više. U Africi je najmanji dozvoljeni kalibar za veliku petorku 375 H&H magnum, a mnogi iskusni lovci kažu da je sve ispod četvorke slabo (.400). Jedan od omiljenijih je 416 Rigby. Ja sam uvek za evropsku filozofiju (teži i sporiji projektili većeg promera) nego za američku (laki i ultra brzi projektili manjeg promera). Naravno za odstrel krupne i tvrde divljači (DS, evropski jelen i medved).
Tri prsta 2Kolce

krilas
 Drage kolege, pitao bih, posto sam pred kupovinom CZ M70 u kal. 7x57mm, jeli moguce koristiti i municiju 7x57 Mauser sa Zastavinim karabinom, jer kako kazu u PPU-u to nije ista municija!? Nazalost u Srbiji je ponuda municije (i pored domace proizvodnje) vrlo siromasna, dok strana uvozna ima nesto bolju ponudu i dijapazon zrna (konstrukcija i tezina) ali u "Mauser" varijanti, tako da me interesuje moze li se ista bezbedno koristiti ?Zbunjen
Siroma

Podunavac
 Možeš kolega koristiti bez ikakvih problema. To jeste ista municija. Međutim problem kod ove municije je u različitim pritiscima propisanim od strane C.I.P. i SAAMI (USA) koji se ne poklapaju. Dok je po C.I.P. normama max. dozvoljeni pritisak 3900 bara, po SAAMI normama je max. dozvoljeni pritisak 3510 bara. Mala je razlika i u promeru zrna kod evropskih proizvođača 7,24 mm (0,285 inča) i američkih 7,21 mm (0,284 inča). Verujem da PPU kao 7x57 municiju računa onu za evropsko tržište sa višim pritiscima, a kao 7x57 Mauser onu za američko tržište sa nižim pritiscima. Pošto Zastava pravi karabine po evropskim standardima znači da bez problema može da koristi oba metka. I na evropskom tržištu teško da ćeš naići na 7x57 municiju namenjenu američkom tržištu. Premda i nju bez problema možeš da koristiš iz Zastava karabina, ali ima lošije balisitičke performanse od municije namenjene evropskom tržištu.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 Hmmm... Ajmo krenooti redom! Smile

http://en.wikiped...7mm_Mauser

U prva dva reda texta je vetj jasno da su to sve razlichita imena za isti kalibar Smile .

Nisam previshe struchan za dotichni kalibar, ali definitivno sam ubedjen da je to jedno te isto! Shta mi je samo chudno - na PPU sajtu postoje i 7x57 i 7mm Mauser, di su brzine sa istim zrnima IDENTICHNE, za razliq od mechitja kod 8x57 i 8mm Mauser(koji prave za USA trzishte, po chijim je SAAMI specifikacijama max. pritisak za 8mm Mauser oko 2500Bar, da bi se bezbedno mogli koristiti iz nekih starijih, loshijih karabina, nego shto je bilo koja ozbiljna verzija Mausera 98)...

Drugo, veruem da tje u ovom qliberu standardna lovachka dzebana raditi jaaako lepo, iako je, naravno, nema bash previshe po radnjama...

edit: Tebra Podunavatz ulete pre mene, sa lepim, pouchnim textem Bravo 2 ! I iz njegovog texta zakljuchih - za razliq od 8mm Mauser, koji je ZNATNO SLABIJE normiran po SAAMI standardu, 7mm Mauser je par stotina bara samo slabiji, i tu se Shumadinatz dosetio, pa sve puni ISTO, tj. maximalno do SLABIJE norme! Zato i jesu iste brzine, barem na sajtu! Odobreno

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

krilas
 Meni je neki ing. iz PPU-a izricito rekao da su to dve razlicite municije, da nisu iste mere ni uglovi ni caure ni zrna! 7x 57 i 7mm Mauser‏

7 x 57 i 7mm Mauser
PPU RAZVOJ () Dodaj u kontakte 16.9.2014 Zadržite ovu poruku na vrhu prijemnog poštanskog sandučeta

Poštovani,

Municija 7 x 57 je rađena prema Evropskim standardima ,prema C.I.P-u što znači da su sve dimenzije čaure i zrna prilagođene ovom standardu.
Municija 7 mm Mauser je rađena prema Američkom standardu,prema SAAM-iju što znači da su sve dimenzije i zrna prilagođene ovom standradu.
Konkretno različito je mnogo dimenzija recimo ugao konusa čaure,visina barutne komore,prečnik venca.Što se tiče zrna, prečnik zrna kod municije 7 x 57 je nešto veći nego kod
7mm Mauser iz razloga što je Američki standard oštriji i propisuju nešto uže ležište metka.S obzirom da ste pomenuli da planirate da kupite novu ,,cev,, obavezno vodite računa koju municiju kupujete jer 7mm Mauser ne odgovara za 7 x 57 i obrnuto.
Što se tiče Vašeg konkretnog pitanja vezanog za balistiku nije greška u katalogu.Obadva pomenuta kalibra se pune sa istim barutom i istom količinom baruta te ostvaruju istu enegriju,pritiske i imaju iste vrednosti balisitke.
Jedina razlika je u već pomenutim dimenzijama i još jednom napominjemo da municija 7 x57 i 7 mm Mauser nije ista dimenzijski i ne može se korisititi zajednički za jedan od karabina( 7 x 57 ili 7 mm Mauser).
Ukoliko imate još pitanja stojimo na raspolaganju.

Hvala Vam što koristite našu municju.

Mihailo Erčević M.Sc.Eng
Siroma

sheytan
 Hmmm... Chovek deluje struchno, naravno, ali ja josh ne prihvatam da to nije isti kalibar, a on nek doobi na vugli! Grin

Ni na netu ne nadjoh nishta, trazetji tipa "7x57 vs. 7mm Mauser" - Google mi odgovara neshto u smislu: Gospodne, el ste vi bazdareni??? Smeko

A definitivno sam bio u pravu shto se tiche brzina i sl., mr sci je potvrdio - oba su napoonili da ne predje SAAMI specifikaciju, i zabole ih chisto paenis shto 7x57 po CIP-u moze znatno jache/brze/"energichnije"! Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac
 Ne vidim uopšte problem oko ovoga. Kupiš Zastava M70 karabin kalibra 7x57 i za njega evropsku municiju kalibra 7x57. Sa municijom za američko tržište ne treba da se opterećuješ, jer ćeš je jako teško uopšte i naći na našem tržištu kao i na evropskom uopšte. Čovek valda zna šta priča kad je stručno lice zaposleno u fabrici municije. Premda ja i dalje smatram da bi bez ikakvih problema i posledica po oružje mogao da ispališ metak 7x57 Mauser iz puške u kalibru 7x57, ali ne i obratno.
Tri prsta 2Kolce

krilas
 Lako je reci "kupis evropsku municiju", a mozes misliti kako je lako, kad ni domacu nemozes naci u svakoj prodavnici, a jos i u svim (3 slovima i brojevima ) tezinama, mozda u Uzicu u frabrici! To je misaona imenica, nazalost!Ne razumem
Siroma

Podunavac
 Ne verujem da neko u Srbiji ima u ponudi municiju kalibra 7x57 za američko tržište. A i negde u ostatku evrope da dođeš i tražiš municiju 7x57 siguran sam da ti niko neće "uvaliti" drugačiju municiju koja je rađena za američko tržište. Kalibar 7x57 je evropski kalibar i ako bi hteo neku varijantu koja odudara od C.I.P. normi morao bi posebno da je naručiš. Tako da to ne treba da te brine.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 уосталом, европска варианта је јача, а пушке су прављене за њу,тако да кајне секирација
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

krilas
 Sve to lepo drage kolege! I ja to znam. Samo ima jedna sitnica, kazite mi gde to ima u Srbiji da se kupi "ta evropska " municija!?
Siroma

ssekir75
 па сигурно нема у пољопривредној апотеци Smile види у боље снабдевеним ловачким радњама. није ми требало па нисам ни тражио, али код ових великих трговина свакако има или могу да набаве. ако хоће.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

krilas
 E to si dobro rekao, samo ima jedna sitnica, nema ga! A sto se tice PPU-a i njihove elaboracije ovog kalibra , ispada da ima slabije balisticke podatke, tj. trajektoriju nego naprimer 8x57 , sto nema veze sa mozgom, ili bar teorija tako kaze!Ne razumem
Siroma

ssekir75
 колико ја знам, или ми је нешто промакло, ти још ниси купио карабин у том калибру? чини ми се да сам негде прочитао (мислим у калибру) да ће неко да увезе норму на пролеће, па окушај срећу онда... до тад ћеш ваљда и да се снађеш некако за пушку.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,542 posete www.srbijalov.com