Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Univerzalni kalibar kod karabina

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Univerzalni kalibar kod karabina
canis aureus
 Takođe se često spominje "široka lepeza" različitih konstrukcija i težina zrna za neki kalibar a u prodavnicama te širine, te lepeze i različitosti i nema na odmet! Ako se išta i pojavi preterano je skupo da je glupo i komentarisati(RWS 1kom/4eur i sl), tako da se najviše koristi domaći PPU proizvod koji je najdostupniji i najprihvatljiviji sa cenom ... Zašto onda ne sagledavati univerzalnost kalibra najpre ako se uzme u obzir najmasovnije korišćenje PPUa u bilo kom kalibru pa tek onda obratiti pažnju na te neke "široke lepeze" stranih proizvođača nama skoro(ili nikako) ne dostupnih
...
možda je kod tebe(Podunavac) dostupniji veći izbor municije i ... pa možeš da biraš a ovde je PPU najkorišćeniji tako da ... a PPUov .30-06 od 11,7g odstupa više od 4cm na 200m a na 300 celih 48cm što po tvom mišljenju ne bi smelo ako će u "univerzalce"Confused
Ovi .300 i .338 su navedeni jer kakav je izbor municije za njih skoro da je i za ove "široko rasprostranjene" isti(ne ubrajam PPU)
A upotreba lov.karabina sa optikom do 250m eventualno 300m Hmmm na nekim takmičenjima(gađanje iz lov.karabina) sam učestvovao a negde samo bio u publici i video te pogotke na 150m sa štapa kao naslona -većina takmičara nije uspela da pogodi siluetu srndaća a iz ležećeg stava i sa naslona istu siluetu je pogodilo jedva nekih 50% a gađalo se iz svih univerzalnih kalibara a i onih koji to nisu(.223Rem, .243Win, 6,5x55, 6,5x57, .25-06, 7mmRemMag, .300WinMag ...) i sa raznolikim optikama "od PRC do Aut&Germany"
...
Ti imaš svoj LIČNI izbor(.30-06Spr) i neću da se natežem ali me čudi da nijedan "R" nisi ubrojao u "univerzalni" a ima kod nas i njih rasprostranjenih(7x57R, 7x65R i ne tako rasprostranjen ali svakako vredan ubrajanja u univerzalne 7,62x54R)

iveli

ohotnik
 Ovo je vrlo specificna tema i o njoj se moze pisati vrlo dugo Moje licno misljenje da nepostoji univerzalan kalibar za sve vrste lovova.Dugo se raspravlja o ovoj temi medju lovcima i strucnjacima i doslo se do nekog zajednickog stava da lovac koji lovi razlicitu divljac treba da ima tri razicita kalibra.Mada po meni sta ce coveku koji u planini lovi samo divlje svinje vise od jednog karabina.Dok kod ljudi koji love razne vrste visoke divljaci na razlicitim lokacijama i zemljama je i tri pitanje da li je dovoljno Ja licno nebih mogao da izaberem jedan a kada bih mogao da biram koja bih dva ostavio za sebe to bi bili 25-06 i 8x68s

ohotnik
 Canis u pravu si za 7,62x54 Odlican metak malo zastupljen i poznat kod nas po meni izvaredan problem je sto kod nas ppu proizvodi ga samo u 11,2 gr

canis aureus

ohotnik kaže:
Canis u pravu si za 7,62x54 Odlican metak malo zastupljen i poznat kod nas po meni izvaredan problem je sto kod nas ppu proizvodi ga samo u 11,2 gr

Pozdrav Radovaneika
PPU ga proizvodi u težinama od 9,7g i 11,7g u Soft Point Boat Tail konstrukciji zrna

Podunavac

canis aureus kaže:
Takođe se često spominje "široka lepeza" različitih konstrukcija i težina zrna za neki kalibar a u prodavnicama te širine, te lepeze i različitosti i nema na odmet! Ako se išta i pojavi preterano je skupo da je glupo i komentarisati(RWS 1kom/4eur i sl), tako da se najviše koristi domaći PPU proizvod koji je najdostupniji i najprihvatljiviji sa cenom ... Zašto onda ne sagledavati univerzalnost kalibra najpre ako se uzme u obzir najmasovnije korišćenje PPUa u bilo kom kalibru pa tek onda obratiti pažnju na te neke "široke lepeze" stranih proizvođača nama skoro(ili nikako) ne dostupnih
...
možda je kod tebe(Podunavac) dostupniji veći izbor municije i ... pa možeš da biraš a ovde je PPU najkorišćeniji tako da ... a PPUov .30-06 od 11,7g odstupa više od 4cm na 200m a na 300 celih 48cm što po tvom mišljenju ne bi smelo ako će u "univerzalce"Confused
Ovi .300 i .338 su navedeni jer kakav je izbor municije za njih skoro da je i za ove "široko rasprostranjene" isti(ne ubrajam PPU)
A upotreba lov.karabina sa optikom do 250m eventualno 300m Hmmm na nekim takmičenjima(gađanje iz lov.karabina) sam učestvovao a negde samo bio u publici i video te pogotke na 150m sa štapa kao naslona -većina takmičara nije uspela da pogodi siluetu srndaća a iz ležećeg stava i sa naslona istu siluetu je pogodilo jedva nekih 50% a gađalo se iz svih univerzalnih kalibara a i onih koji to nisu(.223Rem, .243Win, 6,5x55, 6,5x57, .25-06, 7mmRemMag, .300WinMag ...) i sa raznolikim optikama "od PRC do Aut&Germany"
...
Ti imaš svoj LIČNI izbor(.30-06Spr) i neću da se natežem ali me čudi da nijedan "R" nisi ubrojao u "univerzalni" a ima kod nas i njih rasprostranjenih(7x57R, 7x65R i ne tako rasprostranjen ali svakako vredan ubrajanja u univerzalne 7,62x54R)

iveli

Kod mene jeste širok izbor lovačke municije ne samo za 30-06 nego i za druge kalibre, a da je jeftino nije. I nisam ograničen količinski nego sa oružnim listom kupujem kad hoću i koliko hoću municije. PPU baš nije zastupljen u prodavnicama, ne znam zašto (politika valda)? Ovde je neki niži cenovni razred Sellier&Bellot. Što se tiče gađanja za druge ne znam ali znam da sam ja na 250m m sa niske čeke imao sasvim solidne pogotke, a na 150m pucam iz ruke ne treba mi ni štap ni oslonac. A lepo sam napisao da smatram realnim pucanje do 250m a da MOŽE da se puca u nekim situacijama do 300m. Premda su lovačke daljine po mom mišljenju do 200m. Za pad PPU zrna u kalibru 30-06 ne znam, ali evo ti podaci za S&B HPC 11,7 grama: 50m +1,4 100m +3,8 200m -4,3, 300m -31,7
Nijedan R kalibar nisam naveo jer se sve što sam do sada napisao odnosilo na karabine, a ne na prelamače i kombinacije. Mislim da su svi kalibri koji se kod nas koriste dobri i univerzalni (7x57R, 7x65R, 7,62x54R i 8x57 IRS). Od evropskih bi izdvojio 30R Blaser.

ohotnik
 Zeljko nisam znao da ppu proizvodi 7,62x54 u 9,7gr a moja greska umesto 11,7 sam napisao 11,2 Vrlo dobro sto ga ima i u manjoj gramazi

mihailo
 Zakoni propisuju upotrebu minimalnog kalibara i minimalnu težinu zrna za određene vrste divljači, što bi po našem zakonu značilo 7x57 pokriva sve do medveda a medved je zaštićen pa se i ne lovi,izbor zrna generalno veća biomasa divljači veća težina zrna,izbor optike ili mehaničkog nišana,upucanost oružija na očekivanu udaljenost pucanja i na kraju najbitnije uvežbanost.Proektil ide tamo gde je upućen a balističke karaktteristike zavise od mnogo toga a jedno je nadmorska visina,uvežbanost, zapitajte se koliko lovaca zna šta je kosi hitac,energija koju projektil donese je sasvim dovoljna ako se pogodi vitalna zona u suprotnom mozda ni zolja nekoga nemože da zadovolji pa je kriva puška ili municija. Univerzalni kalibar zavisi od spretnosti lovca što bolji strelac kalibar sve univerzalni i naravno minimum koji se propisuje.

Podunavac

ohotnik kaže:
Ovo je vrlo specificna tema i o njoj se moze pisati vrlo dugo Moje licno misljenje da nepostoji univerzalan kalibar za sve vrste lovova.Dugo se raspravlja o ovoj temi medju lovcima i strucnjacima i doslo se do nekog zajednickog stava da lovac koji lovi razlicitu divljac treba da ima tri razicita kalibra.Mada po meni sta ce coveku koji u planini lovi samo divlje svinje vise od jednog karabina.Dok kod ljudi koji love razne vrste visoke divljaci na razlicitim lokacijama i zemljama je i tri pitanje da li je dovoljno Ja licno nebih mogao da izaberem jedan a kada bih mogao da biram koja bih dva ostavio za sebe to bi bili 25-06 i 8x68s

AplauzOdlična kombinacija kalibara koji pokrivaju svu našu i evropsku divljač. B)

kelt
 s postovanjem svima u nekim novinama je bio tekst na istu temu mislim da se radilo o magazinu "upoznajte lov" koji vise ne izlazi, naime ovo je diskusija u kojoj svaki cigo svoga konja hvali a i pomalo se bez iskustva teoretise. moj stav je da ne postoji univerzalni kalibar i tacka. zna se koji kalibar ide za koju vrstu lova. onaj ko lovi vise vrsta divljaci na razlicit nacin i na razlicitom terenu mora imati vise pusaka ili jednu sa izmenjivim cevima. pa i old seterhend je imao tesku medvedarku i laku brzometkuKoTuKoga

Podunavac

Podunavac kaže:
Slažem se sa kolegama da univerzalni kalibar ne postoji. Trebalo bi posedovati barem dva kalibra, a tri bi bilo idealno. Ali činjenica je da kod nas većina lovaca to sebi ne može da priušti. Nego imaju jedan kalibar sa kojim love svu divljač. Taj kalibar treba da bude neka sredina za svu divljač našeg podneblja, pa ga uslovno rečeno ipak možemo nazivati univerzalnim.

Ovo je napisano na početku teme. Zbog toga i polemišemo oko univerzalnog kalibra što dobar deo naših lovaca ne može da si priušti više komada lovačkih pušaka u različitim kalibrima nego mora da izabere jedan za sve.

rk
 Moje misljenje je takodje da treba imati dva karabina po pravilu jedan nekog "manjeg" kalibra i jedan najcesce iz grupe srednjih kalibara 7-8mm.
Licno znam mnoge koji imaju .243 i 30-06 pokazala se kao odlicna kombinacija.Kao cest odgovor na ovu "USA" kombinaciju nudi se evropski odgovor 6,5x57 i 8x57 ili jos bolje 9,3x62

Medjutim u zadnje vreme cesto od ljudi koji imaju sredstava ,a pritom imaju dosta lovackog staza kako na papritu tako i u praksi cujem da je bolje imati jedan ali vrdan da tako kazemo recimo imati 30-06,7rem.mag,.300win.mag,8x68.... ,koji ce biti maksimalno uradjen prema potrebama njegovog korisnika.
Svi ti lovci imaju po nekoliko karabina i uopste ne kriju da su do skora lovili razlicitu divljac razlicitim kalibrima ,a sada su presli na jednan karabin koji po pravilu ima odlicno okidanje,posebno radjen kundak, montazu EAW,a optike su iz velike cetvorke.

Sad sta je bolje verovtno je sve to individualno ukoliko zelite da imate jedan karabin on mora biti stvarno maksimalno pripremljen za lov .

cokoladni
 30-06 Nato snage koriste kao kalibar i zato je to jako precizan i dobar kalibar,samo zbog toga je u evropi svrstan u vojni kalibar u odredjenim zemljama eu se nemoze koristiti kao lovacki kalibar i nije dozvoljen lov sa tim kalibromStari.
priroda i drustvo

Podunavac
 Kolega NATO koristi kalibar 308 Win. za snajperske puške i mitraljeze, a označavaju ga kao 7,62x51 NATO. 30-06 se u američkoj vojsci ne koristi od kraja 50-ih godina prošlog veka, kad je izbačen iz upotrebe zajedno sa puškom Garand M1, mitraljezom Browning M1919 i puškomitraljezom Browning BAR. A zamenili su ih automatska puška M 14 i mitraljez M 60 u kalibru 7,62x51 NATO.
Tri prsta 2Kolce

mirko knezevic
 Ko je gledao film Spasavanje redova Rajena zna da su jos krajem II svetskog rata nosili springfild u tom kalibru ako se ne varam... A posle procenili da im taj kalibar ne valja,ili gresim. A nesto sam citao jel ne nose oni mozda i snajpere u kalibru 338...Confused
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

cokoladni
 Pa kolege vidite ovako u francuskoj nam ne daju da nosimo te kalibre kada idemo u komercijalu sa tim kalibrima inace sam lovac pripravnik u Svajcarskoj i receno nam je da taj kalibar iz gore navedenih razloga ne nabavljamo jer ako idemo u komercijalu u frencuskoj nece nam dozvoliti da lovimo sa 30-06 e sada ako lovacki savez Fribourga to nezna a granici se sa francuskom i stalno idu tamo u komercijalu onda i ja lazem vas i izvinite.
Ja sam samo preneo informacije koje su nam oni dali.
Ali nemoj da za nekoliko godina bude taj eu zakon pa da svi menjamo karabine inace u Srbiji i ja imam 30-06 tako da nemam nista protiv tog kalibra.Confused
priroda i drustvo

cokoladni
 A zaboravio sam u Svajcarskoj su dozvoljeni za lov svi kalibri preko 6,5 mm medjutim nase komsije francuzi to ne vide tako.
priroda i drustvo

mirko knezevic
 Prijatelju daleko smo mi od EU,a sem toga ovo je Srbija a ne svajcarska ili evropska unija... Tako da za sad koriste dosta taj kalibar kod nas,a i sve ih je vise... Sta da radis lepota Srbije....Grin Kolce
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Podunavac

mirko knezevic kaže:
Ko je gledao film Spasavanje redova Rajena zna da su jos krajem II svetskog rata nosili springfild u tom kalibru ako se ne varam... A posle procenili da im taj kalibar ne valja,ili gresim. A nesto sam citao jel ne nose oni mozda i snajpere u kalibru 338...Confused

Osnovni snajperski kalibar je 7,62x51 Nato, ali se koriste još i kalibri 300 Win. mag., 338 Lapua mag. i 50 BMG.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

cokoladni kaže:
Pa kolege vidite ovako u francuskoj nam ne daju da nosimo te kalibre kada idemo u komercijalu sa tim kalibrima inace sam lovac pripravnik u Svajcarskoj i receno nam je da taj kalibar iz gore navedenih razloga ne nabavljamo jer ako idemo u komercijalu u frencuskoj nece nam dozvoliti da lovimo sa 30-06 e sada ako lovacki savez Fribourga to nezna a granici se sa francuskom i stalno idu tamo u komercijalu onda i ja lazem vas i izvinite.
Ja sam samo preneo informacije koje su nam oni dali.
Ali nemoj da za nekoliko godina bude taj eu zakon pa da svi menjamo karabine inace u Srbiji i ja imam 30-06 tako da nemam nista protiv tog kalibra.Confused

Kolega nisu mi poznati Francuski ni Švajcarski zakoni o lovu i oružju, i nisam ni rekao da to što si ti napisao o zabrani nije tačno. Premda mi jeste malo čudno, pošto je 30-06 Spr. jedan od naj rasprostranjenijih i naj popularnijih kalibara i u americi a i u evropi.I ne postoji verovatno ni jedan proizvođač lovačkih karabina u svetu koji ne proizvodi pušku u ovom kalibru. Samo kažem da 30-06 Spr. odavno više nije službeni metak ni američke vojske ni NATO pakta.
Tri prsta 2Kolce

vlada lovac
 Tačno je da je 30.06 Spr.u Francuskoj zabranjen, a za druge pomenute zemlje neznam

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
kalibar 16 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 323 19.07.2017. 19:47
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,567,144 posete www.srbijalov.com