Skupa puška ili puška za svaki dan? Kakva je razlika?
|
DESPERADOS |
Objavljen 26.11.2011. 21:35
|

Lovčina

Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
Svaka puska je za lov , bila skupa ili jeftina jedino se mozda kazem mozda malo vise cuvaju i ciste skuplje od jeftinih .
Ali sve je individualno pa i ovo .
Puska je za lov a ne za orman i goste .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ ..  .. 308W CAR.. 
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 27.11.2011. 06:00
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Svakome je ideal da ima "radnu" i "paradnu" pusku.
Radna je za svaki dan a paradna, znas ono kad se skupi neko jako drustvo ...
A radnde puske postoje itekako. Pa sve verzije sa polimernim kundacima su itekako radne |
|
|
|
Drago |
Objavljen 27.11.2011. 11:29
|

Mlađi član

Upisa: 35
Pristupio: 19.10.2010. 20:11
|
Kad bih bio u mogucnosti onda bi to bila ova puska Blaser BBF 95/97 |
|
|
|
duskov |
Objavljen 27.11.2011. 19:59
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
U lov nositi pušku koja će pucati. Ko će u lov nositi nešto preskupo da bi pao u nešto polomio, što je u lovu vjerovatno.
Biti praktičan i pametan! |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 27.11.2011. 20:12
|

Lovčina

|
Pao ...???? Polomio ... ???
E to nedoziveh .... S druge strane onda bi svi nosili voodovodne cevke ...
Volem bre lepu pusku |
|
|
|
duskov |
Objavljen 27.11.2011. 21:48
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Vjerovatno Stojkuki loviš u ravnici. Predpostavljam. Ja imam jako skupe i dobre puške i nosim ih u lov. Ali ima mjesta i lova kad ih ne nosim. Uzmem one druge. Šteta je polomiti pušku u lovu a meni i još ponekima se to dešavalo nekoliko puta. U kanjonima, na kamenitim terenima gdje ima dosta leda...
Ovo sa vodovodnim cijevima je trebalo biti provokacija. Neka! Imam i toga za one nekulturne i nadobudne! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 27.11.2011. 21:59
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolege ima par stvari koje sam nekada čuo, jedna od nijih je: Šta će mi skupa puška ako je ne koristim i niko je ne vidi.Mogu reći da imam skupu pušku , barem je bila skupa ito mnoogo kada sam je kupovao, nisam nikada pao jer do sezone lova i tikve oberu pa nemam gde da zapnem , ali imam polomljen kundak. Gotovo uvek idem u lov svojim autom i to sedamdesetak km u jednom pravcu dok kolege koje žive tamo dolaze peške (da se ne troše) pa kada je trebalo ići na jedan malo udaljeniji teren povezao sam njih trojicu, i vratiše mi uslugu jer su mi seli na pušku. Nije mnogo bitno kakvo je lovište iako ima uticaja, negde su bitne godine(kao kod mene jer nisam više spretan kao nekada) negde nepažnja aljkavih i neodgovornih kolega negde nesrećan slučaj ali se desi .Svejedno ako je puška preskupa i još je ne koristiš ostavi je u izlogu prodavnice neće se oštetiti , uvek je možeš gledati a ništa ne košta
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 28.11.2011. 10:44
|

Lovčina

|
duskov kaže:
Vjerovatno Stojkuki loviš u ravnici. Predpostavljam. Ja imam jako skupe i dobre puške i nosim ih u lov. Ali ima mjesta i lova kad ih ne nosim. Uzmem one druge. Šteta je polomiti pušku u lovu a meni i još ponekima se to dešavalo nekoliko puta. U kanjonima, na kamenitim terenima gdje ima dosta leda...
Ovo sa vodovodnim cijevima je trebalo biti provokacija. Neka! Imam i toga za one nekulturne i nadobudne!
Ih bre bre, sad ispadoh nekulturan i nadobudan ... pa nisi me shvatio uopste, ali nič ...
Prvo malo o meni, lovim i uravnici i po brdu i planini i po ledu i po hladnoci i po vrucini, i nikada mi se nije desilo da padnem a jos manje da ostetim pusku, a o lomu ... necu ni da pricam.
Prvo lov jeste zasnovan na upotrebi oruzija, ali jako mnogo ima i u kretanju po terenu, anticipaciji terena, pazljivosti.
Odmah da te zaustavim ... ne govorim tebi nista .... govorim principijelno. Desava se, samo meni se do sada nije desilo. Stavise, moja lovacka pusaka izgleda kao nova ali zaista kao nova ako se izuzme par sitnih ogrebotina na kundaku koje su posledica trnja u bragremarima, a koristim je dugo.
Sa druge strane nikada ali nikada mi se nije desilo da pusku koristim kao stap za podupiranje, za sklanjanje vegetacije i slicne radnje, a to lovci cesto rade. Svojim ocima sam to video, ne jednom. Nemoj mi reci da nikada nisi video da se neko penje uz reku i da zabode kundak u zemlju, odupre se da bi se popeo, da sklanja kupine ili granje ispred sebe puskom.
Takvi lovci nose vodovodne cevi, na to sam mislio, oruzije koje je izudarano, osteceno, iskrljano ....
Licno volim da vidim vrednu pusku koja je stara i preko 50 godina, a koja je u odlicnom stanju i na kojoj se vidi da se koristi ali i da se dobro odrzava. To puno govori o onome ko je nosi.
Zaista mislim da treba da postoji radno i paradno, ali isto tako ni da to radno ne mora da bude gadno!!! |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 28.11.2011. 10:49
|

Lovčina

|
Mnogo zavisi od terena na kome se lovi , pa onda od lovnih dana ( neko samo 5 a neko 55 ) , a narocito od lovca da li je pedantan ili nije voli li svoje oruzje ili mu je svejedno .Sve su to faktori koju uticu na ocuvanost oruzja i sve je individualno.
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 28.11.2011. 11:02
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Ima svacega i svasta moze da se dogodi meni se desilo da mi BAR padne na zemlju u sobi i da pukne musica prednji nisan koji je od fiber vlakna i sada su muke da nadjem da to zamenim ,a kako se desilo prilikom ciscenja odnosno zavrsetka ciscenje zvoni mi mobilni telefon a kako mi puska bila u ruci spustim je pored stola naslonim je na sto ,vadim mobilni iz dzepa ,mala neopreznost paznja odvracena telefonom i puska klizi lagano ivicom stola i hvatam je u padu ,dobro da nije zveknula optikom o beton ali musica je platila danak ,a ja sam neko ko stvano oprezno rukuje cuva,cisti i odrzava oruzije ....ali djavo nikada ne miruje
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 28.11.2011. 11:33
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Sniper Hunter kaže:
ali djavo nikada ne miruje
IZVOLTE?
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 28.11.2011. 11:38
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
B)
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 28.11.2011. 12:36
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
www.youtube.com/w...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 28.11.2011. 13:57
|

Lovčina

|
Ma slazem se ja da se svasta desava.
SAmo kazem da iako sam lovio po razlicitim konfiguracijama terena, pa i zemljama, nikada, ali nikada mi se nije desilo da mi puska ispadne, da je ogrebem ili slicno. Mozda zato sto nisam bio u situaciji ili mozda, zato sto sam pazljiv .... Sustinski imam mnogo respekta prema oruziju svake vrste.
Verujem da ste i vi kao i ja vidjali razlicito oruzije od onog naj jeftinijeg do skupocenih rucnih radova. Zaista sam se nagledao svega, i uvek sa duvljenjem posmatram nekoga ko zna da lovi a u lov dolazi sa biranim dobrim oruzijem.
E sada, neko ce da kaze dobra je i Turkinja ova ili ona ili IZ TOZ ili slicno i sta ce ti Holland Holland ili neka skuposena SOO Bereta ili Merkel.
Ima i radnih pusaka koje kostaju mnoooogo. a ipak su radne, ...
Svako oruzije ima svoju klijentelu, i nikada necu za nekoga ko nosi dobru i skupu pusku pomisliti da je sminker, vec da na prvom mestu zna sta je dobro. Tek kada vidim kako puca i lovi, komentarisacu kojoj grupi lovaca pripada.
Odlutah, ubio me bog ............ |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.11.2011. 19:09
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Onaj ko može da si priušti skupu pušku ne vidim razlog zbog čega je nebi koristio kao radnu. Ne mogu da kažem da nikada nisam pao, ali sam svaki put gledao da se dočekam tako da puškom ne udarim u bilo šta. Neka moja oružja su kod mene u intenzivnoj upotrebi i po 15-ak godina, ali dan danas izgledaju skoro kao nova. Ovakav sam odnos imao i prema službenom oružju, koje je bilo vlasništvo vojske i MUP-a. A mnogi kolege su se podsmevali (i dan danas se neki podsmevaju) ovakvom mom odnosu prema oružju. A kod tih i takvih je oružje u katasrofalnom stanju. Nekim ljudima ne vredi da imaju vrhunsko i skupo oružje, jer ne znaju pravilno da postupaju prema njemu i uništili bi ga isto kao i ono najjeftinije. Lično da mogu da si priuštim skupo oružje svakako bi ga koristio kao radno, jer to i jeste namena oružja. Onaj ko hoće da oružje drži samo na zidu ili u vitrini može da kupi i dekorativno oružje, manje će ga koštati a neće imati ni zakonske peripetije sa njim.
Međutim kad kažem skupo oružje onda tu mislim na umereno skupo oružje, koje svoju relativno visoku cenu postiže zbog kvalitetnih materijala i sistema koji su u njega ugrađeni. Astronomsko skupo oružje sa raznim pozlatama, i drugim perverzijama koje dižu cenu oružja bez upotrebne vrednosti nemam ni želju da posedujem. Jer divljač ne odstreljuju gravure i pozlata niti garantuju kvalitet oružja. I najobičnije i najjeftinije oružje može umetnički tako da se uradi i ukrasi raznim plemenitim materijalima da postigne astronomsku cenu, a zadrži nizak nivo upotrebne vrednosti.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 28.11.2011. 19:48
|

Lovčina

|
Slazem se.
Samo hajde da definisemo sta je skupo oruzije.
Ili smo to vec uradili.
Siguran sam da se i tu razlikuju arsini. Ali hajde da probamo |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.11.2011. 19:55
|

Lovčina

|
Pa za naše uslove trenutno je skupo sve što košta više od 700 evra. Međutim realno rečeno skupo oružje je ono čija cena prelazi 3000 evra. Po mom ličnom mišljenju.
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 28.11.2011. 20:22
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
svako mora da se prema svojim mogućnostima opremi kako bi mu lov bio što prijatniji pa je to individualna stvar dali da se opremimo najboljom opremom ili da se obučemo na buvljaku u vojnu opremu,svako ima svoj ukus i mogućnosti,tako neko voli težu,a neko lakšu pušku,neko uživa u poluatomatu,a neko u jednocevki,nekom odgovara ruskinja da nemora da čisti baš posle svakog lova,a neko uživa u čišćenju....ma dobro kaže stara poslovica"sto ljudi,sto ćudi,sto žena ,dvesta ...."
|
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 28.11.2011. 20:27
|

Lovčina

|
Ne samo kod nas nego i u svetu je skupo svako oruzje koje je preko 1.000.- ura .
To sto mi ne cenimo pare to je nas problem na zapadu je jedan evro vredan a da ne pricamo o vecim ciframa.
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.11.2011. 20:40
|

Lovčina

|
DESPERADOS kaže:
Ne samo kod nas nego i u svetu je skupo svako oruzje koje je preko 1.000.- ura .
To sto mi ne cenimo pare to je nas problem na zapadu je jedan evro vredan a da ne pricamo o vecim ciframa.
Pa realno gledano svaka iole bolja puška je skuplja od 1000 evra. Znači da su sve puške skupe? Mislim da je cena do 2000 evra za dobru pušku povoljna. Problem je što su kod nas plate male pa nam je sve skupo.
Planiram da do proleća kupim karabin, pa sam obišao mnoge prodavnice po HR i pregledao mnogo modela. Osim Zastave, sve košta od 850-1100 evra. A one skuplje i do 3000-35000 evra. Zastava je najjeftinija i košta 750 evra. U Srbiji je Zastava jeftinija, a sve ostalo je tu negde po cenama. A da su nam plate 2500-3000 evra sigurno nam ne bi bile skupe puške koje koštaju 1500-2000 evra.
|
|
|