Samo ko je gledao vukove uzivo u prirodi zna kako to izgleda?Stvarno je velicanstven prizor gledati par komada vukova kako trce po snegu,milina.Imao sam prilike da 5 puta do sad gledam vukove u planini,lepota jedna.Drugarski pozdrav za kolegu predatorahttp://www.youtub...JcmR2g8VVE
Ljudi, sinoć u LU Šumadija - Kragujevac, sekcija Vodojaža, pao VUK. Drugari bili na čeki, za čekanje divljih svinja, kad oko 19 časova naišao vuk. Precizanim hicem u vrat (pošto se iz trave nije videlo više od glave i vrata) vuk je pao u vatri. Slavlje nije izostalo.
vucko kaže:
Ljudi, sinoć u LU Šumadija - Kragujevac, sekcija Vodojaža, pao VUK. Drugari bili na čeki, za čekanje divljih svinja, kad oko 19 časova naišao vuk. Precizanim hicem u vrat (pošto se iz trave nije videlo više od glave i vrata) vuk je pao u vatri. Slavlje nije izostalo.
Da dopunim mog brata nece mi zameriti,vuk je bio tezak 53kg i nepamti se u skorije vreme da je na tom potezu odstreljen vuk
Kazu strucne sluzbe lovackog udruzenja da je na ovom terenu, pre ovog, zadnji put odstreljen vuk pre oko 70 godina. Inace ovaj teren se nalazi na Gledickim planinama, Kragujevacka sttrana. Videcemo da sutra stavimo slike na forum.B)
Imam jednu pricu da ispricam,nadam se da ce biti zanimljiva...
Danas sam sa tatom izasao da se prosetam,u planinu.
Isli smo kao glavnim putem,i izbegavali precice zbog tragova...
Kad smo odmakli od sela naisli smo na trag od vuka koji je bio svez(posto je nocu padala kisa)i zastali malo(nisam se setio da slikam)...Trag je vodio preko puta,ukoso,i nestao u livadi...
Odustali smo od pracena traga.
Nastavili dalje i na nekih 500 do 700 metara bio novi trag,ali dosta veci od ovog prvog koji smo videli.Otac mi kaze da su ovo jos sveziji tragovi,i da sigurno niso daleko odmaki(opet nisam slikao )...Nije mi bilo svejedno,posto nismo poneli pusku,a ipak suma,neznas odakle moze da iskoci...
Nista nastavili dalje i kad smo izasli malo na cistinu,na nekih kilometar sigurno,uocili smo vuka,ali samo na krtko,posto je zbrisao u sumu...
Jako je zeznut osecaj kad si u sumi,nenaoruzan,a vukovi u blizini...
Imam jednu pricu da ispricam,nadam se da ce biti zanimljiva...
Danas sam sa tatom izasao da se prosetam,u planinu.
Isli smo kao glavnim putem,i izbegavali precice zbog tragova...
Kad smo odmakli od sela naisli smo na trag od vuka koji je bio svez(posto je nocu padala kisa)i zastali malo(nisam se setio da slikam)...Trag je vodio preko puta,ukoso,i nestao u livadi...
Odustali smo od pracena traga.
Nastavili dalje i na nekih 500 do 700 metara bio novi trag,ali dosta veci od ovog prvog koji smo videli.Otac mi kaze da su ovo jos sveziji tragovi,i da sigurno niso daleko odmaki(opet nisam slikao )...Nije mi bilo svejedno,posto nismo poneli pusku,a ipak suma,neznas odakle moze da iskoci...
Nista nastavili dalje i kad smo izasli malo na cistinu,na nekih kilometar sigurno,uocili smo vuka,ali samo na krtko,posto je zbrisao u sumu...
Jako je zeznut osecaj kad si u sumi,nenaoruzan,a vukovi u blizini...
U Vlasotincu je pao i prvi vuk ove lovne godine. Odstrelio ga je lovac Kocic Dragan iz Vlasotinca, u pojedinacnom lovu, docekom sa zemlje. Vuk je tezine oko 40. kg.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Neco, odstreljeni su na Pešteru, inače strelac se specijalizovao za lov na šumskog cara. Čini mi se da je odstrelio preko 37 primeraka ove prelepe životinje. Kalibar 8x57
37 vukova???MasalaB)To je i znanje i umece!Vec sam preneo deo teksta iz jednog starog Zov-a u temi "Medved",gde jedan stari crnogorski lovac govori kako ga je lovio.Deo koji se odnosi na vuka glasi:
"Od odlaska u vecna lovista Radoice Perovica,lovacke legende kolasinskog kraja,boljeg i uspesnijeg lovca na krznasice,u svom poluvekovnom novinarsko-lovackom stazu,nisam sreo od Radivoja Rakocevica iz Morackog Trebaljeva.Lovi samo krznasice,bez obzira sto krzno divljaci nije u modi zenskog sveta,pa lepo uredjena lisicija koza,prve kategorije,ne vredi ni pet evra.Kozicu kune zlatice,za koju je nekad crnogorski lovac kupovao kravu,niko i ne kupuje.
Ali,Radivoje i ne lovi zbog para.Njemu je lov strast,jedino zadovoljstvo u planinskoj samoci,gde zlom sudbinom zivi osamljen.
VUCJE GODINE
Pocetkom pedesetih godina proslog veka,vucja populacija u Crnoj Gori bila je pred istrebljenjem.Vukovi su masovno trovani ampulama cijankalija,kojima su lovci i lovocuvari "filovali" mrse,a usput su stradali i orlovi.Od tog pomora,tek pre nekih desetak godina,brojnost vukova znatnije je porasla.Sada ih vec ima previse.
Nadmudriti vuka,prevariti ga da okusi "strv"u zapetoj kljusi moze samo pravi praper.U cemu je problem?
-U iskustvu-kaze Radivoje.-Vuku mozes ponuditi biftek,citav ovcji but,ali ga on nece okusiti ako mu se mamac ucini sumnjiv.Zakljucio sam da ga ne mogu prevariti zapetom kljusom na suvu,pogotovo ne na snegu,pa je zapinjem u vodi-potoku ili lokvi.
U lovackoj karijeri,koju je zapoceo pored oca lovca,jos kao golobradi decak,do danasnjih dana,ulovio je 32 vuka,koje puskom,koje u gvozdja.Neka statistika kaze,da cak 95% lovaca,na kraju zivotnog veka,okaci pusku o klin,a da nije odstrelilo ni lisicu.Vuka,verovatno,ni pola odsto,a medveda samo koji promil.
.
.
.
Na kraju razgovora,privolim Radivoja,da iznese na svetlo dana svoj ulov u sezoni jesen 2002.-zima 2003. da bih napravio snimak za ovu rubriku.Ostao sam zapanjen.Ne brojem koza vukova(5),i 35 lisicijih i kuna zlatica,vec velicinom vucjih koza.Najkraca,od njuske do kraja repa,merila je 192 cm,a najveca 210 cm.Pomislio sam,da su to bili neki "kalemljeni" vukovi,pa sam ga zamolio da pokloni jednu lobanju za zbirku Lovackog Saveza Srbije,koja je jedinstvena u Evropi.Danas broji 461 lobanju.Verujem da ce lobanja vuka sa Sinjajevine biti 462".
Tekst je napisao novinar "Zov-a",V. Perovic,2003.g.
Svaka cast na odstrelu! Cestitke Draganu iz Vlasotinca, a kako je pregrizo jezik mozda ce imati srece i odstreliti jos nekog ove sezone.
Sacma krupnoce 5mm (popularno poznata kao "dvojka") je za vuka sasvim dovoljno krupna da ga ubije!B)Jos ti imas kalibar 16,koji ima duzi domet od dvanaestice,samo nesto manju krupnocu zrna,ali ne brini,nista,ama bas nista zbog toga nisi u zaostatku!Donja granica bi po meni bila "sestica",tj 4,0 mm,mada smatram da je najbolja kombinacija da u polu cok stavis "cetvorku"tj.4,5mm i time dobijas mogucnost da vecim brojem kuglica poklopis vuka ako je na manjoj razdaljini,a ako je malo dalje gadjas ga sa "dvojkom",tj.5,0mm iz punog coka,gde dobijas vecu efikasnost na vecoj daljini.Moze i PP,ali do 30-ak metara.Sve u svemu,ja bih ti preporucio dvojku i cetvorku da kombinujes1
Proizvodjac?Licno koristim Krusikovu municiju,mada postoje price kako je ona losa,spora...ali moje iskustvo je sa njom sasvim lepo!Pored nje,koristim i Belotovu municiju,ali manje!Sa Krusikom dobijas nizu cenu,a sasvim pristojan kvalitet!Krusik proizvodi i K-100 metak,sa korpicom,mozes i njega,ali ga ja licno ne volim nesto,pa ga ne preporucujem ni tebi!A ti kad ulovis postavi sliku;)
neca90 kaže:
Sacma krupnoce 5mm (popularno poznata kao "dvojka") je za vuka sasvim dovoljno krupna da ga ubije!B)Jos ti imas kalibar 16,koji ima duzi domet od dvanaestice,samo nesto manju krupnocu zrna,ali ne brini,nista,ama bas nista zbog toga nisi u zaostatku.Moze i PP,ali do 30-ak metara.
Neco moram da te ispravim za par stvari. Prvo (čudim se da si tako upisao), vuk (a i sva ostala divljač) se odstreljuje a ne ubija, verujem da je u pitanju greška zbog brzine kucanja. Drugo otkuda ti ideja da 16-ica ima veći domet od 12-ice? A i nije mi jasno šta si mislio pod manju krupnoću zrna? Jedinačnog zrna (kugle) ili sačme? A što se tiče PP sačme za lov vuka apsolutno je nepotrebna i opasna.
Što se tiče lova na vuka nemam apsolutno nikakvog iskustva, video sam ga uživo jedino u ZOO vrtu. Međutim odstrelio sam dosta pasa lutalica(dok je to bilo dozvoljeno) sa sačmom 4,5 mm i smatram da je ova granulacija dovoljna i za vuka zbog slične muskulature. Naravno na daljinama predviđenim za puške sačmarice. Eventualno 5 mm, sve ostalo smatram prekrupnim i nepotrebnim. Što se tiče izbora proizvođača za lov ovako atraktivne a u pojedinim slučajevima i potencijalno opasne divljači preporučio bi ipak municiju nekog renomiranog proizvođača. Npr. Rottweil ili B&P.
Moram ti priznati Podunavac da si u potpunosti u pravu za ovo prvo sto kazes!Zaista treba koristiti termin odstreliti,a ne ubiti!U pravu si!To je samo navika!Mnogo cesce ces da cujes izraz "ubio sam vuka',nego"odstrelio sam vuka",pa onda nesvesno i sam prihvatis taj izraz!Ali u pravu si,priznajem gresku!
Drugo 16-icu nisam koristio,ali kad god bi se povela prica oko toga medju lovcima sa kojima lovim,uvek je prica bila da sesnaestica ima duzi domet nego dvanaestica,a da dvanaestica ima kraci domet,ali da rasipa sacmu vise u sirinu nego sesnaestica...Sto ne mora da znaci da je tacno,kazem ti koje sam price slusao i samim tim ih,iz neiskustva prihvatio kao tacne!Kod krupnoce zrna sam mislio da,uzmimo za primer PP metak,i u 12 i u 16 staje 9 kuglica,ali su one za kalibar 12/70 precnika 8,5 mm,a za kalibar 16,ako se ne varam,valjda 7,6 mm.A 7,6 mm je manje od 8,5 mm...
I ja kolega isto tako kao i ti nemam apsolutno nikakvog iskustva sa vukom!I ja sam,kao i ti,dok je bilo dozvoljeno po pravilu 200 m od zadnje kuce u naseljenom mestu,od PP-a pa do 10-ke,i nijedan ker nije pobegao.Ali mislim da se slazemo da je za vuka najbolja kombinacija dvojka i cetvorka?Nista bolje vuka nece da odstreli,po mom misljenju Rotvajlova cetvorka od krusikove,ali to je vec druga prica.
Ja ne sporim Podunavac da je tvoje znanje o oruzju daleko vece od mog,ja sam iz tvojih upisa,kao i upisa canis aureusa i Dakija NS(svaka cast i drugima!) dosta naucio i saznavao,pa tako prihvatam i sada sve sto kazes,ja sam samo izrekao svoj stav da je najbolja kombinacija dvojka i cetvorka!;)
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?