Lov na Fazana
|
duskodugousko |
Objavljen 28.09.2011. 12:00
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
Kod nas lov na fazana pocinje 23.10. i smatram da je to neko optimalno vreme za pocetak lova na ovu divljac,a radovi u polju,tacnije branje kukuruza,su uveliko u toku.Tome je doprinela jaka susa i do 23. bi trebalo da se stvore svi uslovi za lov na fazana.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 28.09.2011. 12:33
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
B)

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
strahinja |
Objavljen 28.09.2011. 16:05
|

Veteran

Upisa: 523
Pristupio: 19.01.2011. 17:48
|
stojkuki kaže:
Hmmm. Pa da ih je led pobio valjda bi ih videli ispod drveca...
.
Pa druze ima mnogo grabljivica koje bi pojele te mrtve fazane,sakali lisice itd..Nije li to logicno da im se moglo desiti,kad ih je vec ta nesreca zadesila.. A i kod mene u kraju se zito uveliko bere,jer je ova susa doprinela ranom sazrevanju zita,tako da bih 16 bio najverovatnije pocetak glavne sezone.. |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 28.09.2011. 17:27
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Ma vide se tragovi, perje, uostalom uvek zaostane neki mrc. Ne znam. Sumnjivo mi je to tako. Pobio grad. Ne znam. Nisam kompetentan. Onda opet pa i te tice kadpocne sr..je beze i sklanjaju se u zbunje itd ... I opet ... Cudno je to |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 28.09.2011. 19:12
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Vec sam napisao da je grad poceo da pada oko 21h, znaci vec je bio mrkli mrak, a tada bas i nisu mogli da vide da se sklone u zbunje i sl... A i kad bi ih lisica nasla mrtve, msm da bi ih odnela u jamu da ih tamo jede...a i da podeli obrok sa ostatkom ekipe!
Ne znam, mozda se i nije to desilo, iskreno se nadam da nije, ali to je moja predpostvaka, a i jos par kolega imaju isto misljenje...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 28.09.2011. 21:04
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Jos malo pa cemo videti ...  |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 28.09.2011. 23:31
|

Admin

|
U LU Opštine Bačka Palanka lov na fazana počinje 16.10.2011. godine

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 29.09.2011. 01:14
|

Lovčina

Upisa: 3225
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa blago vamaaa mi fazana necemo loviti, a ima ga u sasvim dovoljnom broju, mozda cak i vise nego sto je potrebno da bi' se pustio lov, ali sta da se radi, izbacen je iz plana divljaci za odstrel ove godine, mozda je to i dobro, da ga ne diramo da se namnozi za iducu
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 29.09.2011. 08:30
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Mozda Cvele samo mozda ako intenzivirate lov na predatore ,a tamo gde se namnozi neka divljac koja je pri dnu lanca ishrane namnozice se i predatori
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 29.09.2011. 20:14
|

Lovčina

Upisa: 3225
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Preko zime se dosta odstreljuju kune, divlje macke, lisice manje vise, ali kune i divjle macke se dosta odstreljuju po napustenim pojatama ili ti kucicama u kojima su nasi stari ziveli cuvajuci stoku i obradjivajuci zemlju da ne bi' svakog dana isli kuci....
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 29.09.2011. 21:29
|

Admin

|
Ko je pitao za komercijalni lov pravog divljeg fazana
|
|
|
|
aleksa |
Objavljen 29.09.2011. 22:14
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Na vecerasnjem sastanku sekcije na kojem nisam prisustvovao iz poznatih razloga(spremanje ispita) ali jeste moj cale,saopstena je odluka Udruzenja da lov na fazana pocinje 16. oktobra.Lovice se najverovatnije do pocetka januara,znaci nekih 12 nedelja.
I kod nas ima dosta mladih petlova koji jos nisu "stasali" za odstrel i ja prvi a nadam se i ostali necemo pucati na njih dok potpuno ne odrastu,uostalom kao i prethodnih sezona.
Dobar pogled svima u lovu ove prelepe ptice pa se vidimo na temi sa izvestajima iz lova!;) |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 30.09.2011. 09:37
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Najrealnije i najbolje poceti sezonu kao i ranijih godina od 15-og. Pocetak sezone od 2 okt ili dve nedelje ranije samo bi i ovako jos vise osiromasio i onako slab Fond Fazanske divljaci po nasim Lovistima.
Moramo priznati da nam popolucija sveukupno gledajuci u Srbiji jos uvek relativno mala. Cast pojedinim udruzenjima i lovistima.
Zelim svima Dobar Pogled u nastupajucoj sezoni .
Dobar pogled.
|
|
|
|
aleksa |
Objavljen 30.09.2011. 13:21
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Kada sam saznao da je sezona lova na fazana produzena za citavih mesec dana,zacudio sam se i zapitao zasto,a lov predatora se maksimalno destimulise.Onda sam vremenom razvio teoriju i procenio sled dogadjaja u buducnosti.
Prvo lov na fazana pocne ranije,zavrsi se kasnije.Fazanski petao se izlovi u obimu koji je veci nego prethodnih godina vec prve sezone,samim tim se smanji maticno jato.Onda kad vise divljeg fazana ne bude dovoljno,a u mnogim lovistima ga odavno nema,pojedini lovci da bi namirili svoje apetite ulove i po koju fazanku,znaci maticno jato se dodatno osakati.Jedino resenje je unosenje fazana iz vestackog uzgoja,sto se kaze pred pusku.To naravno mora da se plati pa Udruzenja,tj. drzava imaju opravdanje za podizanje cene clanarine.Takodje,fazanerije zbog vece potraznje prosiruju svoje kapacitete ili se izgradjuju nove fazanerije i tako se dolazi do izvlacenja vece sume novca iz dzepova lovaca koji imaju dve opcije,da prihvate ili da prestanu da se bave lovom.Tako bi se doslo do potpune komercijalizacije lova na sitnu divljac.
Takodje sam predvideo da bi za drzavu i ostale interesne grupe verovatno bila veca steta zbog toga sto bi vecina lovaca prestala da se bavi lovom nego korist od podizanja cene bavljenja lovom ali je pitanje da li bi to oni shvatili i koliko bi vremena proslo.
Nadam se da sam pogresio u proceni i za sada je situacija dobra,makar kod mene u sekciji.Iskustvo iz prethodnih sezona pokazuje da je maksimalan broj nedelja za lov fazana,12 i da disciplinovanim odstrelom uvek ostane dovoljno divljih petlova uz koke koje ne odstreljujemo da reprodukcija bude uspesna.Tu je i unos odraslih pilica koji se slabo ili nikako prime i ove godine smo uneli odrasle petlove u prolece sto je bolje resenje nego sa pilicima.Ipak,najvise zavisimo od nasih divljih jedinki i to je ono sto svako treba da neguje.Sve ostalo moze da pomogne ali nije sustina. |
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 30.09.2011. 13:31
|

Lovčina

Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|
Ja imam komercijalu na fazana od 1.10. i na zeca od 15. 10.
Ko hoce neka se javi !!060 0 841 843!!!Staro Selo!!Lovi se na terenu pored Velike Morave!!!!366 hektara!!!!
Cena za fazana 11 eura za zeca 33 eura! Za lovce koji dodju organizovano u grupi od 3 poseban popust!!!!!
B)
Radi stimulacije, članovima Srbijalov foruma obećaj pivo gratis!
Srbijalov Admin Tim! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 30.09.2011. 13:32
|

Admin

|
Samo jedno mi nije jasno kako raspoznajete fazane iz uzgoja od onih iz divljine. Kako onda regulisati lov jer svako udruzenje koje unese 1000 jedinki moze da lovi cele godine dok ne odstreli 1000 jedinki, zanci li to da nece predatori dirati one iz uzgoja koji su trapavi nego ce traziti matore lukavce iz prirode , kako odrediti koliko jedinki propadne, zanci svako udruzenje moze da lovi dok ne izlovi sve do onog broja koji su pustili, a sta je sa onima koji su preziveli pustanje ove godine da li spadaju u plan lova za sledecu . Onaj koji je pisao zakon nema pojma o lovu a iz poznavanja prirode u osnovnoj skoli je imao dva popravna i na protekciju zavrsio razred peti osnovne
|
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 30.09.2011. 13:39
|

Admin

|
aleksa kaže:
Kada sam saznao da je sezona lova na fazana produzena za citavih mesec dana,zacudio sam se i zapitao zasto,a lov predatora se maksimalno destimulise.Onda sam vremenom razvio teoriju i procenio sled dogadjaja u buducnosti.
Ja se bojim da se ne radi o drugoj teoriji:
U cilju borbe protiv predatora treba potući svu plemenitu divljač.
Nakon toga će svi ti gladni predatori biti isterani na čistinu i laki za krkanje, a neki će i pocrkati od gladi!!!
Koliki su nam stručnjaci u lovstu, ništa me ne bi čudilo......

|
|
|
|
Lala |
Objavljen 30.09.2011. 13:55
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Svako LU odlučuje kada će otvoriti lov. Od pameti lovaca, a pre svega od sposobnosti rukovdstava LU, zavisi kako će postupiti.
Kod mene, na 120 lovaca (aktivno izlazi 2/3 u lov), pripremili smo 1080 fazana, nećemo sve pustiti odmah, ali gruba računica kaže da teoretski, svaki lovac može da računa na 10 fazana u sezoni, dakle, svaki izlazak po jedan. Tu treba dodati postojeće fazane u lovištu, i prirodno leglo, ove godine bi trebalo da bude dobro.
Mi otvaramo lov 9.10., nećemo odmah da krenemo u prangijanje, dok se atar malo ne očisti (bezbednost ljudi koji skidaju letinu), a i da pušteni fazani malo 'podivljaju'. A kad se očisti atar, onda je veća verovatnoća da naletiš na nekog predatora tokom lova...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 30.09.2011. 14:04
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
U nasem LU fazan se uvek lovio maksimalno 8 nedelja,nekad i krace ali nikad iznad navedenog maksimuma a tako ce biti i ove sezone.Pre nekih 6 god. odustali smo od unosenja fazanskoh pilica u loviste,jer se veoma mali broj njih adaptira i prezivi,te smo se odlucili za kupovinu odraslih jedinki koje se pustaju na prolece i jesen.Kao sto je naveo kolega Aleksa,oslanjamo se na divlje jedinke.Takodje je primetno da su petlovi iz vestackog uzgoja dosta agresivnijih od divljih i da ih "teraju" sa terena na koji su pusteni.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
|
|
|
petar |
Objavljen 01.10.2011. 00:13
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
[xhide]Kod nas bi trebalo od 16-tog, e sad, videcemo jos...mada sto se mene tice, ni 1. novembar nije prekasno...B)[/xhide]
Just like old times!
|
|
|