Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srpski gonič

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srpski gonič
DakiNS
 Kolege ne želim da pametujem,ali hajdemo od nekog drugog primera. Poznato je da su pored jamara ptičari najsvestraniji psi, ptičar ne sme da goni zeca,a zecu je teško odoleti, pa su svejedno uz mnogo truda mnogi odučili ptičare da gone.I ne samo da gone nego i da se odmah na poziv vrate.Pas koji ima dobre urođene osobine i veoma jak instinkt težak je često za obuku jer mu je temperament žestok, ipak obuka je moguća. Ako mladog goniča često izvodite a pre toga ste mu uradili osnovnu obuku plus stajanje na komandu onda na terenu uz redovnu vežbu to nije nemoguće jer jednostavno kao mlad shvati da je gonjenje srne nedozvoljeno i to ne čini. Pa zar psu nije urođeno da hvata pernatu divljač a tu spadaju i domaće kokoške pa ga još kao mladog odučite pa se ni ne osvrće na njih, tako je moguće i da se mladog psa oduči od srneće divljači.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

nidzamotocross
 Daki, poslusao sam te i obrisao sam video da ne dodje do komplikacija. Smile Strogo sam protiv mucenja zivotinja, ali da li su "zeleni" nesto preduzeli kad me je pre neki dan kroz gradski park, ganjao vucjak, da li ja spadam u sistem zastite? Smile Nego nema veze, svi to ovde razumemo jer mi lovci takve zakone najvise ispastamo. I ja odoh u Van teme A ti kolega Predator, nikako nisi odlutao, to je problem sa kojim se susrecu nasi Srpski gonici, zajedno sa ostalim gonicima. Potpuno delimo isto misljenje. A tvoj prethodni upis kao da je izasao iz moje glave. Svaka ti je na mestu. Bravo 2 Bravo 2 Respekt A sto se tice odvikavanja od toga, ja imam NLT koji je srcan samo tako, da ne kazem juri sve sto ume da bezi od njega. ALi od malena je naucio komandu "nazad" pa na tu komandu i za mackom kada pojuri ili za kokoskom, on se uvek vrati, bez obzira koliko je jak miris ili ga macka izaziva. Krene jos nekoliko puta, ali na svaku "nazad" vrati se kod mene. Smile Daki Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

PEZ

DakiNS kaže:
Ako mladog goniča često izvodite a pre toga ste mu uradili osnovnu obuku plus stajanje na komandu onda na terenu uz redovnu vežbu to nije nemoguće jer jednostavno kao mlad shvati da je gonjenje srne nedozvoljeno i to ne čini. Pa zar psu nije urođeno da hvata pernatu divljač a tu spadaju i domaće kokoške pa ga još kao mladog odučite pa se ni ne osvrće na njih, tako je moguće i da se mladog psa oduči od srneće divljači.

Daki nemoj da shvatis da imam nameru da te podbadam ili da se ne slazem sa tobom,bas naprotiv,potpuno se slazem sa tobom i teoretski je bas tako u praksi stvari stoje malo drugacije,pogotovo ako se uzme u obzir konfiguracija terena i zelja lovca da ima "dubokog psa" onog koji ce se prilicno udaljiti od lovca da bi pronasao divljac sto je u planinskom lovu veoma korisno onda sve ide teze.Predator je naveo jedan dobar primer kada je vrlo tesko ili nemoguce vratiti psa.
Moj otac je imao SG koji bez obzira sta goni(zec,lisica,neka druga divljac) i ukoliko prodje u neposrednoj blizini oca na komandu "stani" ostavlja gonjenje i dolazi ,opet ako je ta udaljenost veca (recimo s brega na breg,posto je kod nas takav teren) mogao je otac da vice od jutra do sutra,slaba vajda,jedino resenje u takvim trenucima je trk na prelaz i pokusaj da se ker uhvati,sto opet nekad uspe nekad ne.

Predator

DakiNS kaže:
Kolege ne želim da pametujem,ali hajdemo od nekog drugog primera. Poznato je da su pored jamara ptičari najsvestraniji psi, ptičar ne sme da goni zeca,a zecu je teško odoleti, pa su svejedno uz mnogo truda mnogi odučili ptičare da gone.I ne samo da gone nego i da se odmah na poziv vrate.Pas koji ima dobre urođene osobine i veoma jak instinkt težak je često za obuku jer mu je temperament žestok, ipak obuka je moguća. Ako mladog goniča često izvodite a pre toga ste mu uradili osnovnu obuku plus stajanje na komandu onda na terenu uz redovnu vežbu to nije nemoguće jer jednostavno kao mlad shvati da je gonjenje srne nedozvoljeno i to ne čini. Pa zar psu nije urođeno da hvata pernatu divljač a tu spadaju i domaće kokoške pa ga još kao mladog odučite pa se ni ne osvrće na njih, tako je moguće i da se mladog psa oduči od srneće divljači.

Razumijem ja tebe Daki i ne mislim da pametuješ. Slažem se sa tobom da to nije nemoguće, ali ima jedna bitna razlika. Ti kad tvoj pas pojuri zeca, ti to vidiš u 90% slučajeva i imaš i vremena i dovoljno si blizu da pas čuje komandu. Isto tako, kad je gonič na tragu divljači, ja (još nisam naučio) u 90% slučajeva ne znam na čijem je tragu, a vjerujem da ni iskusni lovci nisu uvijek sigurni. Kad pas srnu goni "na viđeno" ili ako joj je jako blizu, šteket je izrazito gust i kako ja sa udaljenosti od kilometar ili više mogu znati da li je pas uopšte čuo pištaljku ili ne? U glavnoj stvari se svi slažemo. Sa mladim psima treba što više raditi. Koliko je to izvodljivo u današnje vrijeme kad čovjek ima sve manje slobodnog vremena, neka je sasvim druga priča.
Evo, ja kucam, a kolega pez je već napisao istu stvar na koju ja mislim. Smile

Sasvim prirodno

DakiNS
 Ma kolega zašto tako o podbadanju pa razmenjujemo mišljenja, rekao sam na početku da nemam iskustva sa goničima samo sam izneo svoje mišljenje. Psi su čudo imam jednog koji je za vreme obuke na komandu UZ pištaljke, lezi nastavio pratiti trag, i posle par minuta se vratio na isto mesto gde je bio kada je izdata komanda i legao .Tada sam ja bio u čudu , šta uraditi ? Komandu je izvršio ali ne kada ju je čuo nego kada je završio sa praćenjem traga. To u stvari pokazuje njihovu unutrašnju borbu između temperamenta i itiligencije.

PEZ
 Daki iveli 3 vazno je da se razumemo.

DakiNS
 iveli 3iveli 2

nidzamotocross
 Drago mi je da je ova tema, malcice ozivela. Jedva cekam da se ulogujem i prvo trazim ovu temu. Sutra, ustvari vec danas, cu postaviti slike moja dva steneta. Rastu i oni polako. Pas

PEZ
 Evo a postavim slike mojih kerusica

Milorad
 Citam i razmisljam o Dakijevom predlogu, odlicno zvuci ali sa druge strane pticari su psi koji su vec decenijama selektovani i uparivani samo oni primerci koji su bili maksimalno obuceni ( u svakom pogledu ), dok gonice su ljudu uparivali one sa dobrim nosem i dugim teranjam a nisu obracali paznju na osnovnu obuku pa je to mozda uticalo na danasnje pse koje je veoma tesko obuciti za neke komande. Da li obratiti paznju pri parenju gonica kako su psi obuceni, sto automacki znaci da li pas ima "mozga" Smile odnosno da ce biti lakse obuciti ga

PEZ
 Evo i druge

PEZ
 Kolega Milorade verovatno i selekcija ima svog udela kao sto kazes ali posto imam i pticare i gonice iznecu jedan moj stav pa ocekujem da me ako gresim ispravite.
Osnovna obuka je slicna,i stene pticara i stene gonica ucimo najosnovnijim komandama(dodji,sedi,mesto...) mozda kod pticara imamo neku komandu vise ali nebitno.
E sad,kad pocne obuka u radu,tu prestaje svaka slicnost,pticara obucavamo da radi u nasoj blizini-od gonica ocekujemo da se udaljava,pticara "kocimo" da ne krene za zecom-od gonica se bas to trazi...ovo su samo primeri
Zamislite pticara koji jurca terenom(poljem) daleko od lovca,zamislite sad gonica koji se u planinskom lovistu mota oko lovcevih nogu,slaba rabota,nema nista od tih kerova a na kraju krajeva ni od lova.

lovdzij@
 S postovanjem prema svim kolegama sa foruma,moram da kazem da iz vecine upisa na temama o gonicima,vidim i garantujem 100% da vise od polovine kolega koji pisu na temama vezanim za gonice nikad u zivotu nisu lovili sa gonicima u dubokoj planini.Jer ko je i jednom lovio u dubokoj planini sa gonicima razumece o cemu pricam.ByeKoje pistaljke,koja obuka??Pa ako ker ide toliko blizu mene da cuje pistaljku i da mi cuva ledja,nema tu ni lova ni keraConfused
lovdzij@ priložio:
dsc01037.jpg

Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tackaPas

nidzamotocross
 Kolega pez, odlicne kerusice. Prave "zecarke". Smile

lovdzij@ kaže:
S postovanjem prema svim kolegama sa foruma,moram da kazem da iz vecine upisa na temama o gonicima,vidim i garantujem 100% da vise od polovine kolega koji pisu na temama vezanim za gonice nikad u zivotu nisu lovili sa gonicima u dubokoj planini.Jer ko je i jednom lovio u dubokoj planini sa gonicima razumece o cemu pricam.ByeKoje pistaljke,koja obuka??Pa ako ker ide toliko blizu mene da cuje pistaljku i da mi cuva ledja,nema tu ni lova ni keraConfused

Delimo isto misljenje, mi u nasem kraju iskljucivo lovimo gonicima, jer konfiguracija terena ne dopusta upotrebu pticara, jedino na sljuku. NLT cuvam zbog jamarenja. Ali kolega, mislim da je ipak potrebno da ker nauci osnovne komande, a takodje i dolazak na pistaljku, jer kada se ker vraca sa traga posle zavrsetka gonjenja, uz nekoliko zvizduka iz pistaljke, on ce se doci pravo kod vas. Postoje UZ(ultra-zvucne) pistaljke koje ker registruje dooosta daleko, sasvim dovoljno da kada se ker odvoji od vas cuje zvizduk i vrati se. Naravno to moze da bude i glasovna komanda ali sve jedno je KOMANDA - na koju ker MORA da reaguje.

zoranp
 lovdžija jako lepa planina...o koj se je planini reč i jesi li ti uslikao tu fotografiju??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

PEZ
 [quote]nidzamotocross kaže:
Kolega pez, odlicne kerusice. Prave "zecarke". Smile [quote]
Hvala Nidzo ! Odobreno

lovdzij@
 Ja sam slikao kolega.U pitanju su odronci Jastrebca.A evo jos jedneBye
lovdzij@ priložio:
dsc01032.jpg

lovdzij@
 Ja sam slikao kolega.U pitanju su odronci Jastrebca.A evo jos jedneBye
lovdzij@ priložio:
dsc01032_1.jpg

duskodugousko
 Do sada je kroz moje dvorište protutnjalo 5 pasa goniča (skromna brojka) i svakog sam psa odgajao od perioda kada je bio štene pa do kraja njihovoga veka.Neki su živeli duže,neki su i stradali u lovu ali nikada nisam uspeo goniča da naučim svim osnovnim komandama koje je savladao ptičar kojeg sada imam. To ne znači da su goniči glupi,naprotiv,radi se o izuzetno inteligentnim psima. Ko drži ili je držao goniče zna o čemu pišem. Glup pas ne bi mogao da pronađe gazdu nakon gonjenja kada pas zna da se udalji od vlasnika i po nekoliko km itd. Sistem rada ovih pasa,njihova samostalnost u lovu a donekle i njihove karakteristike koje su kakvom-takvom selekcijom stvarane čine ih teškim za obuku. Nije nemoguće naučiti goniča da ne goni srneću divljač,ali je jako teško,a zato i koštaju pravo bogatstvo psi koji ne gone srneću divljač.Imao sam priliku da gledam i slušam takve,ali njih mogu nabrojati na prste jedne ruke.Isto tako sam imao priliku da vidim na nekim utakmicama i odložljive pse.Sve to govori u prilog Dakijevoj tvrdnji da je moguće naučiti ih određenim radnjama ili odučiti ih od istih ali veoma mali broj takvih pasa svedoči i o teškoćama sa kojima se suočavamo pri njihovoj dresuri.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

Milorad
 Slazem se da je osnovna obuka obavezna, jer sta ce mi ker za kojim ja ceo dan zvizdim po sumi a on ne daje ni pet par na to...
Ali takodje mislim da to sa pistaljkom nece da upali...
Ipak, jednom sam cuo od jednoga staroga lovca koji zivi na Tari negde, prodao je komsi mom baraka, ode on da pusti kad ker potera srnu ovaj zvizne dva tri puta i ker odustane i vrati se.
Iskreno nisam verovao dok mi komsija nije pokazao da se ker stvarno vraca e sad kako je uspeo taj lovac sa tare ?
Kaze dok je stene mlado i kad pocne da ga izvodi kad vec pocne da se udaljava i da se vraca na poziv, saceka da se udalji i popne se na drvo tad pocne da ga zove i keric se vrati do mesta gde je pusten i kaze toliko se uznemiri jer ne moze da nadje gazdu, dva tri puta tako i uvek se na poziv vrati jer se uplasi da ne izgubi gazdu... Nisam probao na taj nacin da obucim psa ali vredi pokusati, hocu da kazem da nije mozda najbitnije psa oduciti da ne tera srne vec da prekine na poziv (naravno tamo gde je to moguce zbog terena)Smile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Srpski Žuti Gonič KINOLOGIJA 133 06.03.2018. 23:53
Srpski Trobojni gonič KINOLOGIJA 731 11.06.2017. 04:00
Posavski gonič KINOLOGIJA 363 25.01.2017. 15:05
Planinski gonič Alpinac KINOLOGIJA 313 13.08.2015. 20:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 27
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,688,118 posete www.srbijalov.com