Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kugla

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kugla
ssekir75
 могуће Confused само одбацујем могућност да је до стрелца, јер ако једним зрном гађа добро, значи да зна да гађа.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Miroslaw
 Moze biti a i ne mora da znaci... Ne znam koliko se mozemo osloniti kao parametar na patron koji je star 10 i vise godina (ne znam kada je Trepca prestala da proizvodi municiju????) u poredjenju sa savremenim kuglama i performansama koje one poseduju. Ukoliko uzmes dva ptrona sa istim tezinama projektila a da jedan patron ima manju brzinu na istim daljinama gadjanja projektil sa manjom brzinom ce imati veci pad... Sto moze dovesti do zakljucka da ukoliko strelac ubacuje pusku nisko u rame ili mu je kundak visok sa projektilom manje brzine imace dobre pogotke ali ukoliko puca na isti nacin projektile koji poseduju vecu brzinu kao rezultat se dobije prebacaj... Mozda bi bilo dobro da jos neki strelac proba iste kugle iz kolegine puske, moguce da bi se stvorila slika da li je problem do strelca, puske ili patrona...

nidzamotocross
 Odobreno

Većina lovaca koji isprobavaju kugle ih ne isprobavaju na pravi način, što ih može dovesti u zabludu a i do promašaja i propuštanja, možda životne šanse.
Juče mi jedan drugar kaže, probao sam onu tvoju Rottweil kuglu, ništa, slabo pogadja.
Na pitanje kako je isprobao, rekao mi je da je usput iz lova pucao u drvo na 80-ak koraka, iz ruke, iz punog čoka. Iznenadjen

Za testiranje kugle bi dobro bilo da prisustvuju bar tri strelca, sa tri različite puške, različitih čokova. Pucanje u metu na 50m, isključivo iz naslona. Da svako ispali bar po 3 kugle iste vrste. Onda bi se dobili neki realniji rezultati. Ali za to treba, vremena, para... Kad pogledam koliko košta jedan Rottweil Brenekke. Jaooo
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Milanco
 Kad' smo vec kod kugli... Evo jedne vrlo interesantne.
Palla Baschieri & Pellagri lead free
http://www.youtub...l6gfKYp638

Podunavac
 Standardna kugla nije ni namenjena za distance od 80 metara, niti je mušica na standardnim lovačkim sačmaricama predviđena za gađanje jedinačnim projektilima na daljini od 80 m. Ljudi previše očekuju od kugle, glatkih cevi i standardnih nišana.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 мирославе, сасвим је могуће да је тако како кажеш, али то онда не значи да човек не зна да гађа.

Moj problem je to sto mi je ostalo malo tih kugli pa rekoh da probam neke druge.Rezultat testiranja katastrofa ,od probanih 6 vrsta kugli iz cilindra,1/4 coka i 1/2 coka,svaka na svoju stranu i sve prebacaji, sa tim sto se 1/2 coka opet najbolje pokazala ali ni priblizno kao sa Trepcom.

ако пребачаје припишемо брзини савременог пројектила, како објаснити ово свака на своји страну? Confused да је до човека, поготци би били груписани, макар и пребацивали, и онда би било лако одрадити коректуру ватре. овако... Confused
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Milanco
 http://www.youtub...0LVYvuqDKY
Palla B&P lead free - Test

Miroslaw

ssekir75 kaže:
мирославе, сасвим је могуће да је тако како кажеш, али то онда не значи да човек не зна да гађа.
Moj problem je to sto mi je ostalo malo tih kugli pa rekoh da probam neke druge.Rezultat testiranja katastrofa ,od probanih 6 vrsta kugli iz cilindra,1/4 coka i 1/2 coka,svaka na svoju stranu i sve prebacaji, sa tim sto se 1/2 coka opet najbolje pokazala ali ni priblizno kao sa Trepcom.
ако пребачаје припишемо брзини савременог пројектила, како објаснити ово свака на своји страну? Confused да је до човека, поготци би били груписани, макар и пребацивали, и онда би било лако одрадити коректуру ватре. овако... Confused
Seki vodimo diskusiju a nemamo adekvatne parametre, tipa: na kojoj je daljini pucano, da li je pucano iz ruke ili sa naslona (ako je iz ruke onda je jasno zasto svaka svoju politiku vodi), posto je korisceno 6 razlicitih kugli (verovatno misli na 6 razlicitih proizvodjaca patrona??) da li je kod svih isti tip projektila tipa brenerke, foster i td (i ovo ce uticati na grupu ne ponasa se svaki tip projektila isto)... Znaci ovo sto mi pisemo su samo pretpodstavke...

Miroslaw
 Nisam ni rekao da covek ne zna da gadja, obicno problem kod prepucavanja projektila se pripisuje visini kundaka ili poziciji puske u ramenu pogotovo ako se to ponavlja sa vise projektila. Korekcija strelaca nije nista lose ili strasno....

ssekir75
 ma naravno, ali ti reče

Moguce da imas problem sa kundakom ukoliko se na vise testiranja pokazalo da kugle imaju prebacaj ili cak da lose nisanis..

ako je čovek pogadjao sa jednom kuglom znači da ume da nišani. e da li nišani na pravo mesto drugo je pitanje ;)

Cadara
 Od kojeg materijala je izrađena ta najnovija Baskijerijeva kugla lead free?
Vidim da je težine 19gr sa plastičnim čepom ukupno 22,5gr i početne brzine od čak 610m/s.
Jeli ima već kod nas da se kupi?

Milanco
 Kugla je od neke metalne legure. Predpostavlja se da je legura formirana od bizmuta, kalaja i jos necega. Sastav legure se cuva kao poslovna tajna, zbog konkurencije... Ove kugle jos uvek nema kod nas u prodaji. Bila mi je interesantna zbog svojih karakteristika, pa sam je zbog toga i okacio na forum.

Miroslaw

ssekir75 kaže:
ma naravno, ali ti reče

Moguce da imas problem sa kundakom ukoliko se na vise testiranja pokazalo da kugle imaju prebacaj ili cak da lose nisanis..

ako je čovek pogadjao sa jednom kuglom znači da ume da nišani. e da li nišani na pravo mesto drugo je pitanje ;)
Tacno ukoliko ubacuje pusku nisko u rame lose nisani, naveo sam i to kao opciju, to sto sa jednom pogadja a sa 6 promasuje i to je neki parametar... Kao sto sam vec rekao korekcija strelca nije nista lose, strasno, sramno...

AcaNik

Milanco kaže:
Kugla je od neke metalne legure. Predpostavlja se da je legura formirana od bizmuta, kalaja i jos necega. Sastav legure se cuva kao poslovna tajna, zbog konkurencije... Ove kugle jos uvek nema kod nas u prodaji. Bila mi je interesantna zbog svojih karakteristika, pa sam je zbog toga i okacio na forum.

где је слика те кугле?

Milanco
 Evo slike

AcaNik
 хвала.
и та кугла иде 610м/с?! баш би волео то да видим

Milanco
 Odobreno
Nisi jedini...Smile

Inertia
 Kolege hvala na trudu!

Pucano je na strelistu sa naslona, udaljenost 50m.
Pucao sam sa jos jednim kolegom i imali smo identicne grupe,s tim sto m90 kugla obojici je isla u gornji levi ugao mete,thrill shock po sred ali visoko neke i van mete,lambro je sarao ali isto visoko,remington iz polucoka nekih 20cm iznad i on je bio najbolji, itd.
Probali smo m90 iz iz27 ,donja cev 10cm levo od centra a gornja 10cm desno,cilindri bili u obe cevi.

Nebih rekao da je do mene 20god. lovim, od 7-me g. se druzim sa lovackim oruzjem,pa sa vojnim,ima tu dosta ispaljene municije.

Znam da su cevi iste kod svih pusaka,pitanje je bilo zbog coka koji se navija kod PA i bojazni od ostecenja navoja i samog coka prilikom ispaljivanja kugli,pricamo o punom coku.Kod pusaka gdje se cokovi ne menjaju ,gdje je suzenje vec uradjeno u samoj cevi ,znam iz iskustva da ne moze nista da se desi,lovio sam sa iz27.

Verujem da par kugli nece biti problem ,jedino ne znam ako se vise puca, pa zato pitam ,ako je neko slucajno imao llose iskustvo.

Cadara
 U Zrenjaninu ima da se kupi u Lovac AGP trill i black sock od B&P, cene su 100-110 din, verovatno će uskoro nabaviti i ove najnovije lead free.
Nije mi jasno kako se ponaša u čoku ako je od nekih lehura metala.
Gledao sam na yu tubeu nekoliko snimaka i u kalibru 12 uglavnom se pominje ima početnu brzinu od 610m/s što je malo po meni preterano, ali moguće je sve. Trill ima oko 420m/s početnu sa 32gr.

Podunavac
 Nema razloga da ne poverujemo u podatak koji fabrika daje za početnu brzinu. Ovaj projektil je skoro duplo lakši od klasičnih olovnih za ovaj kalibar. Pa kad sa težinom kugle od 36 grama postiže 470 m/s, onda je lako moguće da sa kuglom od 19 grama (22 grama sa plastičnim nosačem) postiže 610 m/s.
Meni je interesantniji odgovor na pitanje koji su materijali koršteni za izradu ove kugle, kad mogu da se ispaljuju iz svih čokova a ne sadrže olovo. Proizvođač na ovo pitanje nije dao konkretan odgovar, nego samo objašnjenje da su korišteni meki metali koji se prilikom prolaska kroz cev ponašaju slično kao olovo (formiraju u čoku). Na slikama koje je fabrika dala u javnost se vidi da ta kugla ima veliku deformaciju prilikom udara u cilj (verovatno želatinski blok), što znači da upotrebljeni materijal jeste mek.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,544,147 posete www.srbijalov.com