Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: IŽ -18 puške sačmarice

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
IŽ -18 puške sačmarice
DakiNS
 Dobih porukom jedno pitanje pa da ga zajednički prokomentarišemo.

jedno pitanje vezano za zakon

moze li upravnik lovista (sam) ili sa "svojim ljudima", izglasati ili doneti odluku (zakon), o tome da se NE SME LOVITI PUSKOM JEDNOMETKOM?

mislim konkretno na IZ 18, koju imam ja...pored dvocevke sulovke i karabina.
dakle, imam s cime loviti ali jednometku volim.
taj isti upravnik lovista rekao mi je da je on uticao na to da se izglasa ovaj, nazovi zakon i to KAKO ON KAZE, na nivou udruzenja, STO ZNACI DA BIH JA BILO GDE DRUGDE MOGAO LOVITI POMENUTOM PUSKOM, A OVDE KOD NAS ne.

kada sam ga pitao zasto je to izglasano, dobio sam odgovr: "jednometkom mogu raniti divljac, drugi metak nemam kako bi istu usmrtio, te ona postaje , molicu lepo, plen predatora..."

navedoh mu nekoliko primera gde ljudi sa petometkama imaju ranjenu ili promasenu divljac...

kaze upravnik:"NE,TO JE TVOJA TEORIJA...NE MOGU JE PRIHVATITI.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

sasaruma

DakiNS kaže:

moze li upravnik lovista (sam) ili sa "svojim ljudima", izglasati ili doneti odluku (zakon), o tome da se NE SME LOVITI PUSKOM JEDNOMETKOM?

taj isti upravnik lovista rekao mi je da je on uticao na to da se izglasa ovaj, nazovi zakon i to KAKO ON KAZE, na nivou udruzenja, STO ZNACI DA BIH JA BILO GDE DRUGDE MOGAO LOVITI POMENUTOM PUSKOM, A OVDE KOD NAS ne.

kada sam ga pitao zasto je to izglasano, dobio sam odgovr: "jednometkom mogu raniti divljac, drugi metak nemam kako bi istu usmrtio, te ona postaje , molicu lepo, plen predatora..."

navedoh mu nekoliko primera gde ljudi sa petometkama imaju ranjenu ili promasenu divljac...

Jednometka je lovacka puska dok zakon o oruzju i municiji ne kaze drugacije.Po toj njegovoj teoriji lovac koji u lovu ostane sa jednim patronom mora biti iskljucen iz lova.Smesan neki covek ne mogu da verujem.

AcaNik
 Законе доноси Скупштина Републике Србије! Не неки приучени управници нити било ко мимо Скупштине!
Адвокат и тужба ако те врати из лова због тога.

Tomash
 Aco da li bi ti tuzio LU gde si bio na hajci, a vratili te jer si poneo karabin, iako si bio upoznat sa tome?

Da li je u pravu ili ne oko lova jednometkom....nema veze,

ali svakako svaki korisnika lovista IMA PRAVO da tako nesto odluci.
Ok, po zakonu jeste dozvoljena jednometka i merak ti je, ti onda idi u drugo loviste, i to je to...

Isto bi bilo i kada bi se lovci na hajkama bunili jer je uprava donela odluku da se ne lovi karabinom, vec samo sacmarama...

Debilno jeste, ali ako si u gostima, budi dobar gost, ako nisi bori se da to promenite u tvom LU i kraj price.

PP sacma jeste legalna u lovu na predatore, pa kada lovnik izvrsi kontrolu i podeli sitniju sacmu, i tada je problem. Jednostavno uprava lova UPRAVLJA LOVOM, i ako odluce da se taj i taj dan moze loviti iskljucivo polozarama, nema sta bokerica tu da trazi...(debilan primer navodim)

Uprava lova JEDINO NE SME DA TRAZI OD LOVACA DA KRSE ZAKON, a ako je dvocevka ili trometka (petometka) jedino dozvoljenja, pa i to jeste po zakonu, sta dalje da se prica...

Negde ne dozvoljavaju lov sa ceke na visoku divljac bez krvoslednika, zakon to ne nalaze, ali pravila lica koje upravlja lovistem to nalazu, a to nije protiv zakona...

mrwa22250
 Tomash,druze,ne bih se slozio sa tobom.Ne iz razloga sto cesto lovim sa IZ-18,vec iz razloga sto mi je vec pun q.rac polupismenih upravnika koji misle da su dobijanjem licence uhvatili Boga za mooda pa se sad od njihovih nebuloza ne moze loviti.A sta cemo ako neki nadobudni upravnik sutra kaze da moze da lovi samo ko ima plave oci ili pusku skuplju od 2000 evra.Kao razlog navesce da plavooki bolje vide i da skupe puske teze promasujuGlavu o zid.
Zakon nalaze grupu od najmanje tri lovca,pa ce valjda neko drugi reagovati u slucaju ranjavanja,a o potrebi grupe da ima psa u lovu na sitnu divljac,ne bih trosio reci.Po njegovoj debilnoj tvrdnji,kiplaufi bi definitivno bili zabranjeni kao da niko naoruzan petometkom ili dvocevkom nije nikad izgubio divljac.
Stotinu puta smo ponovili da je najbolja kocnica ona u glavi i kad lovim jednometkom obicno lovim polu cokom i nekom disperzante mundzom,uz neizbezne kratkodlake nemce.Pucam iz marke ili na divljac koja se podize neposredno ispred pasa i na taj nacin svodim ranjavanja na minimum.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

AcaNik
 Буди сигуран да бих их тужио!

Tomash
 Da ne bude zablude, i ja mislim da je to debilno, ali svakako uprava lova moze da upravlja lovom onako kako hoce, sve dok ne krse zakon.
Dobili su loviste na gazdovanje i lov organizuju u skladu sa svojim odlukama.

Zakon kaze, fazan se lovi od 1.10 do 31.01.
Da li sva LU love svaki vikend lovne sezone? Ne!

A po zakonu mogu.
Isto je i sa zecom.

Koliko god ovo sa jednometkom bilo debilno, imaju prava na to, isto kao i LU koja organizuju hajku na DS ili predatore i kazu da su dozvoljenje samo puske sacmare, iako po zakonu je dozvoljen i karabin.

Jeste debilno ovo oko jednometke, i nevidjeno glupavo, ali moze im se...
LU organizuje lov u skladu sa zakonom (dvocevke i trometke nisu zabranjene, ne traze nista sto je u suprotnosyi sa zakonom)...

Ako ponese jednometku u lov, i bude uhvacen u lovu sa jednometkom, on ne moze biti tuzen sudu za krsenje zakona, ali moze biti sankcionisan u svom LU zbog krsenja odluka/pravila koja vaze u LU.

Isto tako, u zakonu nigde ne pise, da se lovcu moze zabraniti lov na nedelju dana, ako mu se pronadje prazna hranilica za vreme snega, a lovci to postuju, jer to je odluka njihovog LU, koja je tako odlucila. Ako si clan necega, ta pravila postujes i tacka.

Ako ti se ne svidja, promenis LU, i gotovo. Mislite da se meni sve svidja u mom LU. Ne. Ne svidja mi se ni ovaj kolegin problem oko jednometke, ali treba da se postuje neki red, iako debilan, neka se postuje.

darkon
 DakiNS, da se taj kolega ne šali, ili se neko šali sa njim? Grin Ja skoro veću glupost nisam čuo...
A jedno je poštovanje zakona, koji mora da se poštuje kakav god da je, a drugo poštovanje glupih zamisli, još glupljih ljudi...

DakiNS
 Na žalost nije šala , ali je dokaz gluposti i samovolje , što je uobičajeno u lovstvu počev od LSS i LSV pa do sekcija.

bogoljub

DakiNS kaže:

To je teorija upravnika lovišta koji ima veoma malo znanja o IŽ18.Dok sam lovio sa njom brže sam prepunjavao drugi metak i pucao na divljač od mnogih koji su koristili dvocevke.To se najbolje videlo u lovu na patke i guske dok u lovu na fazana moraš da paziš na kolege ispred i sa strana pa sam uglavnom pucao na pticu koju su svi promašili.Ista situacija je bila i sa zecom četvorka ili dvojka i pucaš kada se svi izpromašavaju.Pošto cevka ima pun čok najbolji pogodci su bili na divljač koja je odlazila ispred.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

sasaruma
 Opet pitam ako lovac u tom LD ostane u toku lova sa jednim patronom,treba li ga iskljuciti iz lova? Tu istu samovolju polu pismenih upravnika placamo mi lovci.

mrwa22250

Tomash kaže:

Zakon kaze, fazan se lovi od 1.10 do 31.01.
Da li sva LU love svaki vikend lovne sezone? Ne!

A po zakonu mogu.
Isto je i sa zecom.

Da ne pobrkamo babe i zabe,broj lovnih dana na gajene vrste divljaci odredjuje se planskim dokumentima i ona lovista koja imaju veliki broj npr.fazana,kao sto je kod mene slucaj,love ga 12-13 nedelja,pa i duze dok se odstrelna kvota ne ispuni-isto je i sa zecom.U slucaju da se primeti pad brojnosti,iz bilo kog razloga(meteo uslovi,predatori,bolest)lov se redukuje ili potpuno obustavlja i to se onda zove gazdovanje.
Ako neko pokusava nekog da udalji iz lova zato sto ima zute cizme,ceslja se u levo,ne jede luk,ne slusa narodnjake ili lovi jednometkom(koja je zakonom dozvoljena),onda to nije gazdovanje vec proseravanje i takav bi "strucnjak"trebao pod hitno biti odstranjen iz uprave,jer mu nije tata loviste ostavio pa da se u njemu ponasa kako mu se digne.

, ali treba da se postuje neki red, iako debilan, neka se postuje.[/quote]

E bojim se da nas je ova zadnja recenica i dovela tu gde se trenutno nalazimo.Ako je neko"debilan"i na takav nacin pokusava da se nametne "normalnima",a oni mu to tolerisu-postavlja se pitanje KO JE TU U STVARI DEBILAN???
Na zalost takvi biseri sve cesce dobijaju podrsku vecine po skupstinskim salama,pa smo kao sto sam vec spomenuo,na celo lovstva doveli lovokradicu(po sopstvenom priznanju) i potpunog diletanta u oblasti lovstva,pritom krstenog zecom u glavu.Svaki dalji komentar bio bi suvisan.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

DakiNS
 mrwa22250

Na zalost takvi biseri sve cesce dobijaju podrsku vecine po skupstinskim salama.

Kako je krenulo ovo mi trebalo menjati sa reči štalama , jer nas je sve više volova , konja i magaraca .

kolega_LOVEc
 https://huntland....27/izh-18/
Vim vi repellere licet

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Puške sačmarice, češke proizvodnje LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 287 07.03.2022. 01:57
Crvena Zastava - Puške sačmarice LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 375 13.09.2016. 15:02
Turske sačmarice "Kral Arms" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 26 27.01.2014. 12:52
Sačmarice cal.16-iskustva i mišljenja LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 200 11.02.2013. 01:15
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,528,985 posete www.srbijalov.com