Madjarska kratkodlaka Vižla
|
od komtema |
Objavljen 11.12.2011. 15:44
|

Stari član

Upisa: 427
Pristupio: 30.04.2010. 21:08
|
Kerovi su radili dobro,ja sam ostrelio 4 fazana,kerovi nafatali 2 sto je ukupno 6 i cela grupa namirena. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 11.12.2011. 19:29
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Komnenoviću 
vižljani su B)
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 11.12.2011. 20:06
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Od komtema svaka cast za pse,lepo ih je videti ovako na okupu. A tamo gde prodje 6 dobrih pasa tesko da sta ostane ne pronadjeno,tako da je uspeh zagarantovan. B) Pozdrav
 Engleski poenter 
|
|
|
|
od komtema |
Objavljen 12.12.2011. 18:15
|

Stari član

|
Hvala na pozitivnim misljenjima,takodje pozdrav. Ovo je moja grupa sa gostima sa kojom lovim zeca.Lov zeca u Temerinu 4.12.2011.Napravio sam par video zapisa iz lova mozda cu postaviti nesto od toga kad budem imao vremena.Ovo nam je drugi i poslednji lov zeca ove lovne sezone.Odlucili smo da ga vise nelovimo zato sto nismo zadovoljni sa brojem zaceva na nekim terenima pa smo odlucili da ga sacuvamio.Imali smo pravo da ostrelimo jos oko 100 zeceva ali nismo hteli.Dobar pogled. .U lovu je ucetvovalo 5 madjarsih vizli,od toga moja jedna. |
|
|
|
od komtema |
Objavljen 18.12.2011. 15:32
|

Stari član

|
tema je MV, a ne izveštaji sa utakmica, a za čega postoji tema, ne duplirajte upise! |
|
|
|
fred |
Objavljen 05.01.2012. 15:30
|

Mlađi član

Upisa: 38
Pristupio: 30.08.2009. 16:01
|
dobar pogled vizlari slike su sa telefona pa nisu u nekom kvalitetu

|
|
|
|
fred |
Objavljen 08.01.2012. 16:21
|

Mlađi član

Upisa: 38
Pristupio: 30.08.2009. 16:01
|
dobar pogled vizlari evo dve slike od danas prelepo vreme za lov a ovakvih situacija je bilo na desetine

|
|
|
|
lile |
Objavljen 09.01.2012. 14:18
|

Član

Upisa: 59
Pristupio: 20.04.2011. 11:58
|
Uvalila se i mala njemica |
|
|
|
od komtema |
Objavljen 05.02.2012. 12:07
|

Stari član

|
http://www.parad.... Nekoliko pasa iz Madjarske. |
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 05.02.2012. 20:45
|

Lovčina

Upisa: 1169
Pristupio: 17.07.2010. 15:32
|
odgajivačnica relativno mlada,
a od svih pasa u rodovniku, jedino moj pas inter, lepo, Int Ch Baglyasalji Szlvsz Bta, može da se desi da dobiju dosta njegovih osobina, izuzetno genetski jak pas,
|
|
|
|
alex |
Objavljen 10.03.2012. 22:21
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|

[img][/img]
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.03.2012. 22:36
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Aleks gde je tvoj vižlan?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
alex |
Objavljen 10.03.2012. 22:39
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
DakiNS kaže:
Aleks gde je tvoj vižlan?
Moja vizlica t.j Virslica se priprema za sakale i lije samo da malo ukrademo vremena ima i slike u Kratkodlaki jazavicar ne izlazi mi iz kola ide mi se u lovv.
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
od komtema |
Objavljen 19.03.2012. 19:19
|

Stari član

|
Pozdrav svima.Ovo je Brik |
|
|
|
DJULE78 |
Objavljen 19.03.2012. 20:29
|

Član

Upisa: 185
Pristupio: 17.06.2009. 17:18
|
Bas lep pas,svaka cast B) |
|
|
|
od komtema |
Objavljen 21.03.2012. 14:04
|

Stari član

|
Hvala.Poz. |
|
|
|
od komtema |
Objavljen 19.04.2012. 06:57
|

Stari član

|
BIL. |
|
|
|
tulipan |
Objavljen 24.04.2012. 10:42
|

Stari član

Upisa: 372
Pristupio: 16.01.2011. 16:22
|
huntinggirl1- jel moze da postavite sliku vaseg INT CH Baglyasalji Slelvesza Beta extra pas
Poenter-kralj polja
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 26.04.2012. 19:43
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
Voleo bih da cujem misljenje iskusnih odgajivaca pticara.Zelim da nabavim prvo stene pticara,15god. sam lovio sa gonicima po Sumadiji,sad lovim u Barajevu,teren pomalo brdovit,ima sume i manjih cistina.Dvoumim se izmedju nkd,poentera i vizle.Koje su njihove glavne karakteristike i osnovne razlike. |
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 30.05.2012. 11:58
|

Lovčina

Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
APIS
Pošto su se utisci malo slegli, da rečem i ja koju oko malog šteneta koga sam nazvao Apis, po meni kako sam naveo ranije, jednom od meni omiljenih istorijskih likova.
Naime, u meni se kao nekom ko lagano prihvata zakon braće javila želja da imam svoje štene. I to iz više razloga. Kao što se videlo iz mojih upisa, moj otac je čitav svoj život živeo za lovstvo i šumarstvo. To mu je bila struka i profesija bezmalo punih 40 godina. Uz njega sam i ja imao povremeno dodira sa tim, a naročito lovstvom. Još se uvek sećam kada sam imao nekih 7,8 godina, kada je matori, obično petkom popodne u svojoj sobi punio municiju za svoju vernu Ižejku, a ja kao klinac mu izbijao kapisle i pertlao patrone. Još uvek postoji sećanje kada sam imao 4 godine i kada je u naš dom ušla ženka brak jazavičara koja je veoma brzo dobila štence sa kojima sam se ja kao dete igrao. I to na jedan smešan način. Ali to zaslužuje poseban pasus.
U produžetku dvorišta nalazile su se kod nas šupe u kojima je matori držao kerušu sa štencima. I sad, ja klinac, 4 godine, još uvek sam pio mleko na cuclu, i traže oni mene po dvorištu, mene nema. Viču me oni i skontaju da sam ja u šupi kod keruše. Dođu oni do šupe, a ja pijem mleko na cuclu, gledam kerušu i štence, pa malo mleka dam njima, a malo ja uzmem da cuclam. Pa ponovim. Matori umro od smeha, keva i baba da ga ubiju. Viču na njega, i traže da štence pokloni zajedno sa kerušom. Tako su oni otišli, ali je kod starog uvek u dvorištu bio makar jedan pas. Da li obični seoski džukac, ili terijer koga smo jedno vreme imali, a poslednjih 16 godina imali smo pulina crne boje koji je kod nas došao kao štene i koji je kod nas i uginuo od starosti. Sahranjen je kod matorog u vinogradu koji se nalazi na obroncima Fruške Gore i gleda sa brda na šidske njive. Matori se baš bio vezao za njega, a paralelno sa njim doneo je pre par godina još jednog pulina koji je polako počeo da ulazi u priču.
Sve ovo pričam kako bi se shvatilo da je bilo samo pitanje dana kada bi bilo koje štene ušetalo u naše dvorište. Kako sam počeo da se interesujem za lov, jedna od logičnih stvari je bila da krenem da se raspitujem oko pasmine mog budućeg lovačkog psa, jer sam smatrao da je totalno prirodno da sebi priuštim jedno štene, što zbog sebe, što zbog mog sina koji isto u julu puni 4 godine. Dakle imaće isto godina kao i ja onoga dana kada sam se onako lepo družio sa štencima brak jazavičara.
Jednostavno sam želeo da moje dete vidi kako se gaji jedna životinja, da i sam koliko može učestvuje u tome, da ga hrani, da ga mazi, da se igra sa njim, da mu usadim ljubav prema životinjama bez obzira na vrstu.
Jer ko ne voli životinje, ne voli ni ljude, rečeno je odavno.
Što se tiče pasmine, po rečima matorog, NOD je za njega jako dobar pas, ali s obzirom da sa mnom u grupi dva lovca imaju mađarske vižle, one su mi se svidele na prvi pogled. Mada sam razmišljao i o bretonu kao i kućnom, i lovačkom psu. NOD mi nije bio prihvatljiv za početak jer mi je klinac mali, a imam i jednu sedmomesečnu bebu, pa su me ona čuvena brada i brkovi kod NOD-a odbijali, da mi se deca ne plaše i ne steknu odbojnost prema psu, što mi nije namera. Naprotiv.
Sve to sam napisao na forumu, i stavio u avatar sliku vižle. Nedugo potom sam dobio PP od člana foruma pod nickom Srem koji mi je javio da u okolini Erdeviku postoji kvalitetno leglo vižli, a potom me je nazvao jedan čovek iz Šida koji mi je rekao da upravnik Vorova Branko Babić ima ženku vižle koja se parila sa mužjakom G-đe Sanje Momčilović Bognič.
Kockice su počele da se sklapaju. U nedelju, 20.05.2012. nazvao sam Branka Babića koji me je zaista obradovao kada je rekao da ima štene za mene, i da dođem kod njega u Bingulu odmah sutra. I naravno da povezem sa sobom matorog.
Šta reći o upravniku Vorova osim da je zaista prijatan sagovnornik koga se sećam dok je matori radio, kao nekoga sa kim se matori često i rado družio, kao dobrog i kvalitetnog čoveka. I pored svih teškoća i krize Vorovo dobro radi, imaju zavidan i raznovrstan fond divljači, a po rečima upravnika u toku je izgradnja dodatnih objekata kojima će kvalitet svoje usluge još više podići.
U ponedeljak žurim sa posla kući, par zalogaja u usta, klinca u kola, pravac po matorog. Potom odlazimo do Slavka Bajića iz Šida, od koga pozajmljujem plastični boks za transport šteneta.
I pravac Bingula.
Tu nas dočekuje domaćin sa kojim moj matori evocira uspomene na zajedničke zezancije koje su jedan drugome priređivali, a moj mali samo gleda dedu i Branka i verovatno memoriše sve što kažu. Nakon toga sa Brankovom ženom odlazi u dvorište da mu ona pokaže kakve sve životinje imaju, uključujući tu i dva prelepa NKD-a, jedno štene neke doge čiju pasminu nisam uspeo da zapamtim, potom jednog malinou koji ne izgleda ni malo gostoljubivo, i... ženku vižle sa štencima koji joj se veselo vrzmaju oko nogu. Sve mužjaci i svi prelepi. Kada ih je branko pustio, prvo mi je prišao jedan mali švrća koji je odmah počeo da se igra, a kada je otišao od mene, prišao mi je jedan mirniji koga sam ja hteo da uzmem, ali mi matori reče da uzmem onoga koje mi je prvo prišlo, i moj sin Aleksa i ja uzimamo malog švrću prelepe braon boje, sa dlakom tako čistom i lepom, da se zaista sa pravom može reći da vižla ima neku dozu elegancije u sebi, a to je nešto što me je odmah privuklo toj pasmini.
Lagano se opraštamo sa Brankom uz dogovor za papire i napomenu Brankovu da štene mora da ima ime koje počinje sa slovom A, što je mene dodatno obradovalo jer sam par dana pre sa suprugom ređao imena i nekako mi se u glavi iskristalisalo ime Apis po uzoru na Dragutina Dimitrijevića Apisa, šefa srpske obaveštajne službe u I sv. ratu, jednom zaista intrigantnom čoveku iz tog perioda istorije kome je montiran Solunski proces i čovek na pravdi Boga streljan zbog izmišljenog pokušaja atentata na Aleksandra Karađorđevića, kasnije, 1953. godine rehabilitovanog.
Štene uživa u vožnji do Šida, i veoma brzo stižemo kući gde mu dajem granuliranu hranu koju sam pre toga kupio. Odmah sutradan, po rečima Branka Babića, odlazim da ga vakcinišem, i nastavljam sa hranjenjem do današnjeg dana, 3 puta dnevno.
Slikan je prošle srede, mislim i naprečac je osvojio simpatije ukućana, čak i moje žene koja baš i nije bila oduševljena sa mojom idejom, ali šta ćete. Skoro svaka žena lovca budućeg ili sadašnjeg nije baš uvek oduševljena sa onim šta mi radimo.
Takav je život.
E, da. Umalo da zaboravim. U pravu je Lala. Sad ste gotovi, jer ima da vas sve ovde udavim sa raznim pitanjima, potpitanjima i tako to...

ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|