Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
Sniper Hunter

sheytan kaže:

Podunavac kaže:
Dali ta patrona sama ulazi u cev ili mora malo da se pomogne prstom? I dali takav sistem punjenja može da izazove zastoj?

MP153 radi apsolutno besprekorno na taj nachin, nikakva pomotj nije potrebna(a i ondaK to ne biH bilo to!)!

Neki poluautomati mogu da rade sa metkom na donosachu, neki ne mogu. Zvanichna lista, koliko znam, ne postoji. Ako imate neki redji poluautomat, probajte, nishta strashno se ne moze dogoditi! Stari

Sheekee stavi ti sipcicu u magacin i prikljuci nam se tamo 13 avgusta ja te pokupim u batayi uz putGrin pa da nas vidi Bogiveli 3

sheytan

Lala kaže:
Sheytanovitju, ja oprobao to još odavno sa metkom na donosaču na Lanberu, fercera, a kasnije sam probao i na Franchi, isto šljaka.
OprobaTo je i na winchester pumparici, šljaka.
ProbaTo i na Benelli M1, može.
Za početnu listu, ja dadoh prilog 4 komaTa Smile

Bravo 2

Fino, fino!

Franchi je, verujem, 48, sa trzajem cevi? A LJanber?

Zna li neko, moze li MC21?

(inache, da ne bude zabune, to stavljanje metka na donosach uopshte nije brzo & prosto, nakon shto opalite metak-dva u lovu. Ako ga i metnem na donosach, to je najcheshtje na pochetq lova, ili posle doroochka...)

Sniper Hunter kaže:
Sheekee stavi ti sipcicu u magacin i prikljuci nam se tamo 13 avgusta ja te pokupim u batayi uz putGrin pa da nas vidi Bogiveli 3

Meni je shipchizza, da prostish, uvek u rupi! Grin

A za 13. ne mogu da obetjam, ali videtjemo... B)
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Lala
 (se)Ljanber je gasni, a Franchi je inercioni.
Ma, sheytanovitju, nemoj da izvodiš, nacrtaj se 13.8. u Bečeju, evo ti profa Sniper obećao i prevoz... Očekujem te obavezno.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

sheytan
 Jako ste ljbumorni, dragi kolega Kiss, ali videtjemo shta ena kaze, looda je za lovachkim Kolce i iveli, srbijalov, i tako to... Jaooo
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac

canis aureus kaže:
Po ovoj novijoj tabeli koju si predstavio, ti sa tvojom "magnumkom" 12/76 ne bi mogao da koristiš ni 12/70mag a takođe ni 12/76, pa koliko je onda bezbedno, iako je 12/76 da koristiš išta teže od 12/70 jer je tormentovana na 900 bara?
Zbunjen

Pošto je bilo mnogo nejasnoća vezanih za upotrebu savremene municije visokih pritisaka u puškama standardnih tormentacija i posebno za puške Baikal IŽ-27 u kalibru 12/76 Magnum, obratio sam se za pomoć i informacije na dva mesta putem email-a. Prvo našem časopisu za ljubitelje lova i oružja Kalibar i Talijanskom proizvođaču minicije Mirage Clever. Od uredništva Kalibra sam dobio odgovor koji je izašao u novom broju 177 za Jul mesec. Od Mirage-a još nisam dobio nikakav odgovor.
Koristim priliku da se još jednom zahvalim uredništvu časopisa Novosti Kalibar na nesebičnoj pomoći lovcima i ljubiteljima oružja i na dobrom radu. Pitanje i odgovor prenosim u celosti da svi vlasnici ruskih pušaka ne budu više u dilemi oko izbora municije.

i54.tinypic.com/flefc3.jpg

Premda sam i sam imao ovakvo mišljenje, ipak nisam bio siguran i nisam hteo da savetujem kolege da koriste municiju koja može izazvati oštećenja oružja i povrede strelca. Mislim da su ovim odgovorom otklonjene sve dileme oko upotrebe ovakve municije.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Hmmm
... ne da su pojasnili "situaciju" nego su je baš pojasniliFrown
svaka čast uredništvu na tako iscrpnom i ... objašnjenju tj pojašnjenju situacijeGlavu o zid ako kažu da je tako ... ma nego šta je!ROFL
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Misliš Canise da nisu u pravu, ili ti se samo ne sviđa odgovor (dužina i objašnjenje)?
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Po ovom odgovoru i "objašnjenju" može da se zaključi kakvi "znalci" daju odgovore!!
Siguran sam da na ovom forumu ima mnogo boljih odgovora i boljih "poznavalaca tematike" ... i ok, trpe te puške mnogo više od onoga što piše, tako da slažem se sa tvojim mišljenjem ali da su ONI "ovim odgovorom otklonili sve dileme oko upotrebe ovakve municije" mi je Grin jer odgovor je i više nego ROFL

"Nemojte da vas zbunjuje oznaka dozvoljenog pritiska od 900 bar." (na kraju teksta svoga zaključiše i poručiše)
(jer nemaju pojma ti rusi šta i gde pišuJaooo ili što bi naš narod rek'o: "i na tarabu barabe napisale ..."Grin)
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Jeste bio prilično kratak i bez tehničkih detalja, ali je ipak odgovoreno na konkretno pitanje. Još neke stvari nisu razjašnjene i to je tačno. Zašto na cevima piše 90 Mpa (900 bara) a ne 1370 bara koliko je propisao C.I.P. za kalibar 12/76 Magnum? SSSR nije bi član C.I.P. ali koliko ja znam današnja Rusija jeste i to ima tri zavoda ovlaštena od C.I.P. za vršenje tormentacije. Tormentacija se vrši sa municijom 30-35% jačom od najjače fabričke municije na tržištu, što znači ako je max. dozvoljeni pritisak 1050 bara sa tormentacionom municijom min.1370 bara. Ruske puške u kalibru 12/76 Mag. jesu namenjene za taj kalibar i moraju da podnose takve pritiske. Prodaju se po celom svetu i nisam čuo ni čitao bilo gde da je dolazilo do oštećenja oružja ili lufta u glavi. Ali zbog čega je onda na cevi otisnuto 90 Mpa? To je bila stara vrednost max. pritiska do 1989. godine kada je C.I.P. promenio vrednosti. Dali je moguće da Rusi vrše tormentaciju na 1370 bara a i dalje iz samo njima znanih razloga i dalje na cevi stavljaju oznaku 900 bara i kako mogu kao članica C.I.P. da stavljaju oznaku tormentacije manju od propisane?
Tri prsta 2Kolce

Mare
 Ljudi nije sve u Odstrelu divljaci ima nesto i u druzenju prirodi iveli
Lovacka je tuga pregolema kad promasi tu kajanja nema Bravo

DESPERADOS

Podunavac kaže:
Dali je moguće da Rusi vrše tormentaciju na 1370 bara a i dalje iz samo njima znanih razloga i dalje na cevi stavljaju oznaku 900 bara i kako mogu kao članica C.I.P. da stavljaju oznaku tormentacije manju od propisane?

Sve je moguce pogotovu sa njima ali nijedna cev dosada nije pukla pa prema tome nema razloga za brigu. Rus je dalje No. 1 za nas po ceni i kvalitetu .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

Podunavac
 Ne samo da nije pukla cev, nego je teško naći rasklimanu rusku pušku sa luftom u glavi. U nedelju u lovu u mom LD-u bio jedan gost koji ima istu pušku kao moja (IŽ-27 12/76 Magnum). Malo smo razgovarali i čovek mi reče da koristi 12/76 Magnum municiju konstantno (za razliku od mene). Puška je stara 4 godine i na njoj nema apsolutno nikakvih (nenormalnih) tragova korištenja.
Tri prsta 2Kolce

lela172
 Pozdrav,

Htela bih da cujem vase misljenje o Beretta rs 202 12/76. Mogu da pocnem da lovim s njom sledece godine pa me zanima da li je dobra za lovce pocetnike?

Više vredi zrno iskustva nego brdo teorije!

Podunavac
 Beretta RS 202 je pumparica. A po mom mišljenju pumparica baš i nije dobar izbor za početnike, pošto treba dosta vežbe i privikavanje da se na nju privikne. Smatram da je bokerica ili položara daleko bolji izbor.
Tri prsta 2Kolce

DESPERADOS
 Polozara iliti Hamerles je najbolja za lovce pocetnike , a bas ko voli moze i bokerica da posluzi.
Pumparica nikako nije za pocetnike .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

klaja
 za devojke sto laksa i mozda 16-tica zbog manjeg trzaja

lela172
 Ako je baskula aluminijumska, a ako je jedna cev u pitanju, nije bas teska za mene? Sta mislite? 

Podunavac
 Kod pumparice nije problem u težini, nego u sistemu funkcionisanja. Prilikom repetiranja puška izlazi iz nišanske linije, a položaj slabije ruke u podkundaku je u prilično lošem položaju u odnosu na klasičnu lovačku pušku. Naravno ovo se odnosi na lovce početnike.
Tri prsta 2Kolce

lela172
 Hoce suprug da mi pokloni tu pusku da lovim njome, pa mi nekako dodje jeftinija varijanta al iskreno da vam kazem ja sam gledala i gledala pusčice i nekako mi je Beretta S55 najbolja. 

lela172

Podunavac kaže:
Kod pumparice nije problem u težini, nego u sistemu funkcionisanja. Prilikom repetiranja puška izlazi iz nišanske linije, a položaj slabije ruke u podkundaku je u prilično lošem položaju u odnosu na klasičnu lovačku pušku. Naravno ovo se odnosi na lovce početnike.

Da, videla sam kako se rukuje pumparicom...isla na prepelice s lovicma nekoliko puta.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,474
Najnoviji član: springer

Poslednje vesti
Донете измене и допуне Правилника о проглаша...
Обавештење корисницима ловишта о поступању з...
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,906,248 posete www.srbijalov.com