Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srpski gonič

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srpski gonič
Predator
 I moja Azra lijepo napreduje. Istrčavam je kad god odem kući. Dosad sam zaključio da ima vid i sluh, ali nos još izgleda ne prihvata kao svoj dio tijela. Na svježem tragu zeca nije dala ni znaka da je nešto osjetila. Da li je zbog vrućine, ili još nije svjesna svoje uloge, ostaje da se vidi. Prošli put kad sam je puštao vidio sam dvoje mladunaca "lisice" koji su me toliko zbunili da nisam siguran da li sam dobro vidio. Da li lisice laju? Ne mislim na onaj zvuk koji ispuštaju, nego na kratak lavež (nešto slično onom lavežu mladog psa kad se uplaši, jednom zalaje i otrči u kućicu). Bilo je negdje oko 8 sati, jurim biciklom da bi natjerao Azru da trči što brže može. Pažnju mi privukoše dvije siluete koje se sjuriše lijevo od mene niz neku strnjiku. Njiva pod kukuruzom mi je zaklonila pogled, pa sam se morao vratiti. Siđem sa bicikla i krenem lijevo kroz taj prolaz između kukuruza i šume. Azra je ostala iza mene. Odjednom, pravo na mene izlijeću dvije mlade "lisice". Jedna smota u kukuruz, a druga zastade na 20-ak metara i gleda u mene. Stojimo i gledamo se dobrih 5-6 sekundi. Pogledom iza sebe tražim Azru koja njuška na obodu kukuruza iza mojih leđa i ne vidi šta se dešava. "Lisica" kratko "zalaja" (nešto između režanja i lajanja) želeći valjda da vidi moju reakciju i sekund kasnije se munjevito baci nazad i otrča. Siguran sam da nisam vidio kitnjast rep i čini mi se da je visina preko 35 cm, uglavnom poduge noge. Jest da je bio sumrak, ali mislim da je "živuljka" bila žućkaste boje. Sve mi se nešto šakal mota po glavi, ali male su šanse da sam naišao na njega. Ima li neko iskustva sa nečim sličnim?

Sasvim prirodno

PEZ
 Nidzo doslo im je,malopre sam dosao sa terena,pobego sam od kise koja me pokvasila ali se isplatilo.Bilo je pesme,

nidzamotocross
 Drago mi je kolega pez, bice one sve bolje i bolje. ;) Ja cu sutra da izvedem moju Lunu, jer ima malo vlage, ova vrucina ne dozvoljava kerovima da rade. Angry Strpljenje samo. Bye

Predator, verovatno je lisica, mlade lisice nemaju kitnjast rep, a umeju na kratko da ispuste zvuk slicno keru koji stekce na tragu. Obicno takvom zvuku prethodi igra mladunaca, dozivanje majke, ali i borba muzjaka ili neposredna opasnost. ;) Bye
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

PEZ
 Nadam se Nidzo,jos nekoliko izvodjenja uvece i krece jutarnja obuka,taman dok pocne sezona a onda ce uz neki odstrel, nadam se, da
jos vise peku zanat.

neno1971

pez kaže:
Nadam se Nidzo,jos nekoliko izvodjenja uvece i krece jutarnja obuka,taman dok pocne sezona a onda ce uz neki odstrel, nadam se, da
jos vise peku zanat.

Kolega Pez, pitanje za tebe, do kog perioda(starosti) obavljas popodnevno izvodjenje pasa.Ja imam psa trobojca starog 5 meseci i izvodim ga u vecernjim casovima pa me zanima da li taj deo treninga zavisi od starosti psa ili kada prvi put vidi divljac(nadam se zeca),zanima me kada bih trebao da krenem sa jutarnjim izvodjenjem.Pas 2
nebojsa savkovic

PEZ
 Kolega Neno,popodnevna(bolje reci vecernja) obuka je ustvari period kad se stene "budi" tako da starost zavisi od jedinke do jedinke,stenci koji imaju krvi krenu ranije oni drugi kasnije ili nikad.Ja drzim iskljucivo zenke a one se opet ranije bude od muzjaka(ne mora da znaci) i uglavnom pocinjem vrlo rano sa setnjama po terenu
otprilike sa 4-5 meseci.U ovom uzrastu se od stenaca ne moze ocekivati mnogo ali u svakom slucaju je korisno da se upoznaju sa terenom,raznim mirisima,nauce da prate vodica.
Nastavi da izvodis svog kerica uvece na mestima gde ima zeceva,ako ima krvi krenuce,moras biti strpljiv jer se cesto desi da stene iako vidi zeca ne reaguje onako kako bi mi hteli(u ovakvim situacijama treba mnooogo zivaca) nikakvo kaznjavanje ne dolazi u obzir jer bi time postigli samo kontra efekat.Kasnije kad se stene probudi kad recimo u nekoliko uzastopnih vecernjih izlazaka na teren pronadje divljac i goni prelazi se na "jutarnju"
obuku.
Nadam se da sam ti koliko toliko pomogao.iveli 3

duskodugousko
 Malo pesme,snimljena jutros. Tereni izuzetno suvi,nema rose,teško i za divljač i za psa.

http://youtu.be/o...
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

neno1971

pez kaže:
Kolega Neno,popodnevna(bolje reci vecernja) obuka je ustvari period kad se stene "budi" tako da starost zavisi od jedinke do jedinke,stenci koji imaju krvi krenu ranije oni drugi kasnije ili nikad.Ja drzim iskljucivo zenke a one se opet ranije bude od muzjaka(ne mora da znaci) i uglavnom pocinjem vrlo rano sa setnjama po terenu
otprilike sa 4-5 meseci.U ovom uzrastu se od stenaca ne moze ocekivati mnogo ali u svakom slucaju je korisno da se upoznaju sa terenom,raznim mirisima,nauce da prate vodica.
Nastavi da izvodis svog kerica uvece na mestima gde ima zeceva,ako ima krvi krenuce,moras biti strpljiv jer se cesto desi da stene iako vidi zeca ne reaguje onako kako bi mi hteli(u ovakvim situacijama treba mnooogo zivaca) nikakvo kaznjavanje ne dolazi u obzir jer bi time postigli samo kontra efekat.Kasnije kad se stene probudi kad recimo u nekoliko uzastopnih vecernjih izlazaka na teren pronadje divljac i goni prelazi se na "jutarnju"obuku.
Nadam se da sam ti koliko toliko pomogao.iveli 3

Postovani kolega Pez,hvala ti puno na pomoci, nastavicu sa treningom kao i do sada pa se nadam da ce uz puno strpljenja i rada i moj ljubimac pokazati kakvog je kova.Hvala jos jednom i dobar pogled.Odobreno
nebojsa savkovic

PEZ
 Nema na cemu kolega,ovde smo da se druzimo i razmenjujemo misljenja.
Sve najbolje u daljem radu sa kericem!Bye

Predator
 Mislim da se jako rijetko desi da štene krene da goni prije 6-7 mjeseci. Slažem se sa pezom da ženke obično prije krenu od mužijaka. Smatram da i štenad koja nisu potekla od radnih roditelja mogu biti dobri goniči. Samo treba biti uporan i izvoditi ih što češće. Važan je i odnos vodiča i psa. Ako mladi pas vidi da ga vlasnik voli i poštuje, vratiće vlasniku na najbolji mogući način.

Sasvim prirodno

PEZ

Predator kaže:
Mislim da se jako rijetko desi da štene krene da goni prije 6-7 mjeseci. Slažem se sa pezom da ženke obično prije krenu od mužijaka. Smatram da i štenad koja nisu potekla od radnih roditelja mogu biti dobri goniči.Samo treba biti uporan i izvoditi ih što češće. Važan je i odnos vodiča i psa. Ako mladi pas vidi da ga vlasnik voli i poštuje, vratiće vlasniku na najbolji mogući način.

Pozdrav Predatore,ti malo malo pa postavis neki snimak sa "vriskom" resio si izgleda da me "ubijes".Odobreno
Za upis Bravo 2,samo bih dodao da se sa stencima koja nisu od radnih roditelja treba mnoogo namuciti da bi postali radni psi,nekima to uspe nekima ne jer opet kazem mnogo je tu zivaca i rada potrebno.

Predator

pez kaže:

Predator kaže:
Mislim da se jako rijetko desi da štene krene da goni prije 6-7 mjeseci. Slažem se sa pezom da ženke obično prije krenu od mužijaka. Smatram da i štenad koja nisu potekla od radnih roditelja mogu biti dobri goniči.Samo treba biti uporan i izvoditi ih što češće. Važan je i odnos vodiča i psa. Ako mladi pas vidi da ga vlasnik voli i poštuje, vratiće vlasniku na najbolji mogući način.

Pozdrav Predatore,ti malo malo pa postavis neki snimak sa "vriskom" resio si izgleda da me "ubijes".Odobreno
Za upis Bravo 2,samo bih dodao da se sa stencima koja nisu od radnih roditelja treba mnoogo namuciti da bi postali radni psi,nekima to uspe nekima ne jer opet kazem mnogo je tu zivaca i rada potrebno.

Za "vrisak" je ovaj put kriv duskodugousko, a Bože zdravlja biće za koji mjesec i mojih snimaka. ;)
Naravno da je za štenad koja nisu od radnih roditelja potrebno mnogo više truda, ali isto tako nije garancija da će sva štenad iz legla od radnih roditelja biti dobri lovni psi. Ta genetska karakteristika povećava vjerovatnoću da će štene samo po sebi biti dobro. Surovi uslovi tržišta, smanjenje broja divljači, uvođenje zabrane za lov goničima, smanjenje broja lovaca, kao i smanjenje broja pasa goniča su samo jedni od uzroka da se sad većinom uzgajaju psi koji imaju dobar eksterijer, a rad je stavljen na drugo mjesto. Više se pažnje posvećuje izgledu glave (posebno dužini ušiju), rasporedu boja i "dubini" plašta, a sve se manje gledaju proporcije psa, kvalitet dlake i neke stvari koje su važnije za svrhu za koju su ovi psi i namijenjeni. Zato danas često imamo priliku vidjeti pse sa ušima kao kod baseta, sa izvijenim i dugačkim tijelom, do milimetra preciznog prelaza između crnog plašta i žute boje, a loše podlake. Ti psi nisu u mogućnosti da se koriste u cjelodnevnom lovu, prvenstveno zbog svoje konstitucije i donekle zbog osjetljivosti na izrazito niske zimske temperature. Po meni, pravi odgajivač i iskren ljubitelj goniča i lova, treba uzeti sve ove parametre u obzir i raditi na dobijanju svoje linije koja bi ispoštovala okvire standarda, a bila upotrebljiva u praktičnom lovu. To je dugačak, težak i skup put, ali kvalitet uvijek ostaje kvalitet i uvijek će postojati ljudi koji će znati da ga cijene.

Sasvim prirodno

PEZ
 Ne mislim na ovaj snimak od Duska,nego na onaj sto si postavio na temi o zecu,sve jedno hvala i nastavi sa postavljanjem snimaka, i ja cu uskoro posto su ove moje kerusice krenule pa ce biti "vristanja" .

Slazem se u potpunosti sa svime sto si napisao.Necu dalje da komentarisem jer bi mozda doslo do rasprave(ne izmedju mene i tebe jer se razumemo) na forumu sto mi nije namera.
Pozdrav i Dobar pogled !

neno1971
 Kolege cujem da menjaju neka pravila vezano za upotrebu gonica zna li iko o cemu se tu radi, cujem da neki optuzuju biznismene pticardzije koji svoje pse prodaju Italijanima, te je stoga ceo pravilnik prepisan od Italijana.Zna li iko ista o time?Pas 2

Da li moze pticar da jurca po ovim brdima?
nebojsa savkovic

PEZ

neno1971 kaže:
Kolege cujem da menjaju neka pravila vezano za upotrebu gonica zna li iko o cemu se tu radi, cujem da neki optuzuju biznismene pticardzije koji svoje pse prodaju Italijanima, te je stoga ceo pravilnik prepisan od Italijana.Zna li iko ista o time?Pas 2

Da li moze pticar da jurca po ovim brdima?

Menja se pravilnik o radu pasa gonica tako sam bar procitao na Picugi.

Pticar ne moze da jurca po tim brdima ali ako gore pri vrhu ima jarebice kamenjarke moze da odradi posao za 10-ku.markaBye

huntinggirl1
 ja o tome čujem prvi put sada,
pravilnik o upetrebi lovačkih pasa je na snazi, a ne verujem da će se skoro nešto menjati

a šta ste to čuli da će se menjati
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

duskodugousko

huntinggirl1 kaže:
ja o tome čujem prvi put sada,
pravilnik o upetrebi lovačkih pasa je na snazi, a ne verujem da će se skoro nešto menjati

a šta ste to čuli da će se menjati

Načuo sam da su za izradu istog zadužene sudije Milić Ralić i Mića Nikolić i da se navodno prepisuje italijanska verzija. Međutim to je sve rekla-kazala.

PEZ
 Eno na Picuga lov-knjiga utisaka post Gojka Panica ,96267 od 12.08.
Kolko sam ja shvatio menja se pravilnik o radu gonica a ne pravilnik o upotrebi lovackih pasa.

duskodugousko

pez kaže:
Kolko sam ja shvatio menja se pravilnik o radu gonica a ne pravilnik o upotrebi lovackih pasa.

I meni se tako cini.

Predator

duskodugousko kaže:

pez kaže:

I meni se tako cini.

Ako se radi o tome da se traži od odgajivača goniča da specijalizuju svoje pse da gone samo jednu vrstu divljači (npr. da goni samo zeca, a ne lisicu), ja prvi potpisujem peticiju da se traži od odgajivača ptičara da njihovi psi ne markiraju zeca. Možda budem još veća cjepidlaka pa tražim da markiraju samo fazane, a nikako prepelice ili ne daj Bože šljuke. Jeli pošteno sa moje strane?
Nedavno sam tražio i našao film koji sam kao dijete gledao, a vezan je za ljubav između dječaka i njegovog psa poentera. Film se u originalu zove "Biscuit Eater" i snimljen je davne 1940-e godine. U tom filmu ima jedan interesantan detalj kada se publika koja gleda takmičenje ptičara glasno smije i negoduje kada je pas stao u marku, a ispred njega iskače zec. Pas je bio u marci na prepelicu, ali zec se samo tu našao slučajno. Hoću reći da se tada još kako vodilo računa šta pas ptičar treba da lovi i šta smije da markira. Od svih ptičara koje sam imao prilike da vidim i da s njima lovim, mislim da je bio samo jedan seter koji nije markirao zeca. Mislite o tome ...
Poštujem ptičare kao jako dobre i korisne pse koji su našli jako dobru primjenu u lovu. Ali opet ne mogu ostati ravnodušan da neko ko ne lovi goničima i iz nekog razloga nema lijepo mišljenje o njima, kroji njihovu sudbinu i određuje kako bi oni trebali da se ponašaju. Čemu onda sav trud koji su naši preci vjekovima ulagali da se dobiju baš psi ovakvih karakteristika? Nije bez razloga šarplaninac nastao na ovim prostorima, nije bez razloga ridžbek nastao u Africi, nije bez razloga gusta i jaka dlaka kod npr. zapadnosibirske lajke ... Isto tako nisu ni naši goniči korišćeni u lovu baš na ovim prostorima bez razloga.

Sasvim prirodno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Srpski Žuti Gonič KINOLOGIJA 133 06.03.2018. 23:53
Srpski Trobojni gonič KINOLOGIJA 731 11.06.2017. 04:00
Posavski gonič KINOLOGIJA 363 25.01.2017. 15:05
Planinski gonič Alpinac KINOLOGIJA 313 13.08.2015. 20:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,372,529 posete www.srbijalov.com