Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pištolji

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pištolji
neca90

canis aureus kaže:
9mm, 9mmPara, 9mmParabelum, 9mmLuger su oznake za kalibar 9x19mm a u nas još poznat i kao "duga devetka"! Možda ima još koja komercijalna oznaka i naziv ali ovo su najpoznatiji nazivi i najčešće korišćeni. Pošto su ovo oznake za isti kalibar, neravno da se mogu koristiit iz istog oružja.
"Kratka devetka" tj 9x17mm je sasvim druga priča! I ne može se koristiti iz oružja kalibra 9x19. Prilično je slabiji kalibar od ovog dužeg u smislu prenosa energije na cilj(iako ovde najveću ulogu igra konstrukcija zrna) i prodora kroz cilj a sve zbog veće brzine koja je dobijena većim barutnim punjenjem.
...
CZ99
Stariji modeli?!? Pa jeste da su bolji, kvalitetnijih materijala, manjih tolerancija, bolje završne obrade ... pa još ako su bili namenjeni izvozu na SAD tržište(na tim pištoljima ima natpis da su za SAD) ili isti takvi modeli koji su bez natpisa i uglavnom su pripali specijalnim jedinicama vojske i policije, e to je, što bi se reklo, No.1 od 99tke! Pored razlike u završnoj obradi i materijalima ovi CZejci su imali fabrički ugrađene "tricijumske cevi" u nišane, što i nije loše u uslovima smanjenje vidljivosti.
Iako su ti stariji modeli "bolji" ni ovi noviji nisu za potcenjivanje, naročito ako im je uloga "civilna bezbednost" gde se mnogo manje koriste, habaju , nego ako su u ulozi službenog ili oružja namenjenog za sportsko streljaštvo.
CZ99 je vrlo robusan i otporan pištolj. Više namenjen službama bezbednosti jer nije baš svojim dimenzijama pogodan za nošenje u civilnoj varijanti mada može uz odgovarajuće futrole za nošenje i to da se uredi.
Ako ti nije problem vrati se unazad na ovoj temi ... ima mojih upisa o CZ99 ...

Vojna i civilna municija
Ima razlike, nisam baš siguran da je 20% snažnija vojna, ali jeste snažnija i uglavnom je namenjena za korišćenje iz automata mada i iz pištolja funkcioniše bez ikakvih problema bilo po oružje bilo po municiju. Austrijski Hirtenberger je pakovao "vojnu municiju" 9x19mm namenjenu automatima i iz starijih modela CZ99(i za USA tržište) ista je funkcionisala bez problema dok iz novijih 99tki nije mogla da opaljuje već bi opalila tek posle dva tri udarca igle po kapisli, što je verovatno uzrok tvrđa kapisla! ...
Snažnija municija nema veze sa težinom zrna već sa težinom barutnog punjenja i samih barutnih pritisaka nakon opaljenja koji daju veću brzinu zrnu ...

Imaš li u planu kupovinu novog ili polovnog pištolja? I do koje sume novaca planiraš kupovinu? ... jer ima možda i boljih rešenja od CZa

Canis aureus!Prvo zelim da ti se izvinim zato sto sam se zahvalio samo kolegi Podunavcu,a ne i tebi!Pogledao sam zadnji upis samo,i mislio da mi niko nije odgovorio pre kolege Podunavca,a ti si vec bio upisao odgovorGlavu o zidKad sam debil pa ne gledam pazljivoGlavu o zidMolim te da primis moje izvinjenje,nije bilo na mestu,ali veruj mi da nije bilo ni namerno!Izvini,molim te!

E sad,kad je u pitanju pistolj,ne bih davao novac za nesto novo jer sam cuo da moze da se nadje pistolj u ekstra stanju,tj da bude formalno polovan,a u stvari nov...Naravno,ne postavljam ja kao uslov da mora da bude u fabrickom stanju i da nije opalio ni metka...bitno da je funkcionalan!Kad je o kalibru rec,9 mm smatram nekom zlatnom sredinom u paleti ponudjenih kalibara na nasem trzistu,jer meni pistolj ne treba za operativnu upotrebu,vec za IPSC streljastvo kojim Boze zdravlja planiram da pocnem da se bavim,pa verujem da je 9 mm sasvim dovoljan(a na kraju i minimalni dozvoljeni) kalibar.

Kad je cena u pitanju,s obzirom da nov kosta oko 450 evra,ja bih za polovan bio spreman da izdvojim do nekih 300 evra.

A to sto kazes da ima boljih pistolja od CZ 99 to se slazem,ja bih sad najvise voleo da kupim Glock 19 cetvrte generacije,takodje u kalibru 9 mm,ali cenu ne smem ni da gledam,cak ni polovnog...cak sam razmisljao i o CZ 75,isto u kalibru 9 mm...ali mi je CZ 99 nekako vizuelno lepsiSmile

Samo sam rekao da necu nikad da kupim pistolj ili bilo koje drugo oruzje koje je oduzimano!Pa i da je najlepse i najbolje na svetu i da mi ga neko poklanja!To nikako ne dolazi u obzir!

Samo mi reci da li mi oprastas nenamernu gresku?...Osecam se zaista glupo,i uvek umem da sam zahvalan kad mi bilo ko pomogne...Ljudski je i gresiti i oprostiti...Pa oprosti mi,molim teiveli 3

Srpska Zadruga
 @neca90
Ako nameravaš da se baviš IPSC streljaštvom, mnogo bolji izbor je CZ 75 SP-01 Shadow, koji je jedan od pištolja koji se pored Sig Sauer P226 X-FIVE najčešće koristi u tom takmičenju. Košta oko 800 e, Sig je oko 2200 e, pa se nažalost ne uklapaju u tvoj budžet.

Danijell
 CZ75 je odlican,sajsjno lezi u ruci i izuzetno je precizan,za razliku od cz99 za koji morate da imate sake kao gorila da bi vam lepo legao u ruci a i preciznost mu nije jaca strana,naravno ako ga uporedimo sa pistoljima novije generacije a ne sa m88 sa kojim ne mozete napraviti manju grupu od 50 cm na 25m.
za prvi pistolj i neku vezbu ili trening dok ne steknes rutinu i automatiku 99 moze da prodje ali ako planiras da napravis neki rezultat na zatakmicenju moraces da uzmes nesto skuplje.

canis aureus

neca90 kaže:

Canis aureus!Prvo zelim da ti se izvinim zato sto sam se zahvalio samo kolegi Podunavcu,a ne i tebi!Pogledao sam zadnji upis samo,i mislio da mi niko nije odgovorio pre kolege Podunavca,a ti si vec bio upisao odgovorGlavu o zidKad sam debil pa ne gledam pazljivoGlavu o zidMolim te da primis moje izvinjenje,nije bilo na mestu,ali veruj mi da nije bilo ni namerno!Izvini,molim te!

E sad,kad je u pitanju pistolj,ne bih davao novac za nesto novo jer sam cuo da moze da se nadje pistolj u ekstra stanju,tj da bude formalno polovan,a u stvari nov...Naravno,ne postavljam ja kao uslov da mora da bude u fabrickom stanju i da nije opalio ni metka...bitno da je funkcionalan!Kad je o kalibru rec,9 mm smatram nekom zlatnom sredinom u paleti ponudjenih kalibara na nasem trzistu,jer meni pistolj ne treba za operativnu upotrebu,vec za IPSC streljastvo kojim Boze zdravlja planiram da pocnem da se bavim,pa verujem da je 9 mm sasvim dovoljan(a na kraju i minimalni dozvoljeni) kalibar.

Kad je cena u pitanju,s obzirom da nov kosta oko 450 evra,ja bih za polovan bio spreman da izdvojim do nekih 300 evra.

A to sto kazes da ima boljih pistolja od CZ 99 to se slazem,ja bih sad najvise voleo da kupim Glock 19 cetvrte generacije,takodje u kalibru 9 mm,ali cenu ne smem ni da gledam,cak ni polovnog...cak sam razmisljao i o CZ 75,isto u kalibru 9 mm...ali mi je CZ 99 nekako vizuelno lepsiSmile

Samo sam rekao da necu nikad da kupim pistolj ili bilo koje drugo oruzje koje je oduzimano!Pa i da je najlepse i najbolje na svetu i da mi ga neko poklanja!To nikako ne dolazi u obzir!

Samo mi reci da li mi oprastas nenamernu gresku?...Osecam se zaista glupo,i uvek umem da sam zahvalan kad mi bilo ko pomogne...Ljudski je i gresiti i oprostiti...Pa oprosti mi,molim teiveli 3

neca90 Indjijanac
... koliko sam te upoznao, ovde preko foruma, znao sam da samo nisi pročitao moj upis i da nije ništa zlonamerno! Pošto si poodavno pokazao "svoj lik i delo" kroz svoje upise, nisam ni sumnjao u tebe i naravno da prihvatam izvinjenje!
Živ biJo!!iveli 3

Moja preporuka bi ti bila da ako naletiš na ČZ75B(BD naročito) nikako ne tražiš ništa drugo već da se opredeliš za tog čeha! Možda ti vizuelno CZ99 lepše izgleda ali veruj mi da ne mogu da se porede koliko je ČZ "superijorniji" od 99tke. Imam oba (CZ99 i ČZ75BD, oba u 9mmPara- ranije sam imao ČZ75B) i sa oba sam ispucao mnooogoo metaka i oba me odlično služe ... mogu provereno da tvrdim da je za "borbeno" gađanje(zašta tebi i treba) ČZ75 neprikosnoven i bolji i od mnogih skupljih a našeg CZjca da i ne spominjem. Iako u poslednje vreme dosta oprobavam mogućnosti Gloka17 ipak mi je ČZ No.1!!
Meni lično mnogo lepše izgleda ČZ75 od CZ99 ... ukusi su različiti ali ako oba uzmeš u ruku i uporediš hvat, visinu, nanošenje na cilj ... CZ99 zaostaje čitav vek!
A između ostalog, viđao sam po oglasima 75ice u odličnom stanju(korišćene samo po svadbama i ispraćajima u vojsku dok je iste bilo) po razumnim cenama, 300-400jura što stvarno nije mnogo koliko mogu da pruže! a i tu su negde u visini sa tvojim budžetom namenjenim za to.
ČZ75SP-01Shadow je još bolji izbor kao i ČZ75 TacticalSport koji je i namenjen u tu sportsku svrhu ali cenom odskaču od tvog budžeta. Imao sam prilike da ih koristim na strelištu i mogu reći samo IZVRSNO!!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

neca90
 Caniseiveli 3Hvala ti sto imas takvo misljenje o meni,zaista mi je drago;)Veruj da isto to ja mislim o tebiiveli 4

duskodugousko
 Može li mi neko od kolega reći nešto više o pištolju sa slike? Pištoqi su za mene velika nepoznanica. Znam samo da se radi o Zastavi 7.65mm Mod 70. Kakve su njegove karakteristike? Od dosta ljudi koji poseduju isti model čuo sam da je izuzetno neprecizan..
Unapred zahvalan!
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

duskov
 Imao sam ovaj pištolj. Nisam sa njim bio zadovoljan. Najveća njegova vrijednost je što liči na pištolj!

duskodugousko

duskov kaže:
Imao sam ovaj pištolj. Nisam sa njim bio zadovoljan. Najveća njegova vrijednost je što liči na pištolj!

Hvala imenjače na iskrenome odgovoru. Slična iskustva su mi preneli i drugi. Shvatio sam da je reč o modelu koji se koristio samo na veseljima, mada sam negde pročitao da je jedno kratko vreme korišćen i kao službeno oružje u policiji.

DakiNS
 I u vojsci.Kod nas ga delili kao bomboneSad
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

duskodugousko

DakiNS kaže:
I u vojsci.Kod nas ga delili kao bomboneSad

Sigurno da vlasniku uliva neku dozu sigurnosti u slučaju, ne daj Bože, provale ili nekog razbojništva. Što reče duskov "liči na pištolj".

DakiNS
 Toga pištolja se dvojica boje. Onaj ko ga drži u ruci i onaj u koga je uperenGrin

duskodugousko

DakiNS kaže:
Toga pištolja se dvojica boje. Onaj ko ga drži u ruci i onaj u koga je uperenGrin

Baš tako.Odobreno

duskov
 Ja sam pokušavao da iz njega ispalim što više metaka. Svaki treći nije opalio ili je bilo nekih problema. Imanječe, imaš danas beskonačno mnogo mogućnosti da nabaviš ili kupiš nešto što je sigurnije ili sigurno. Što se tiče svadbi i veselja kod nas je zabranjeno pucati jer su se često dešavale nesreće i ubistva. Čovjek kjoji puca među nekoliko stotina ljudi i koji je pijan-nije baš normalan jer obično strada neko potpuno nedužan. Inače svi su nedužni i nikoga ne treba gađati pištoljem pa makar bio i zastava m70. Šalim se. Postoje kopije pištolja koji pucaju veoma jako i ljudi ih i pored zabrane u nekim slučajevima koriste na veseljima i koji su praktično, bezopasni. Imam i takvih i koštaju u Crnoj Gori nešto manje od 100 evra.
Imanjače, nisam htio da te uvrijedim ali sam dužan da budem iskren. Pozdrav!

DakiNS
 Iskreno kod nas u Srbiji ne vidim smisao posedovanja pištolja. Zakon je takav da štiti lopove i barabe . Ne sme se nositi, ne sme se upotrebiti , jer je uvek prekoračenje nužne odbrane , služi samo za plaćanje poreza.Inače ako potegneš prvi ideš u zatvor ako zakasniš ideš na groblje , pa sad vidi vredi li ga imati. Imam tri komada i svi su drage uspomene na ljude kojih više nema, i to je jedini razlog što su kod mene.Lovac 3

duskodugousko

duskov kaže:
Ja sam pokušavao da iz njega ispalim što više metaka. Svaki treći nije opalio ili je bilo nekih problema. Imanječe, imaš danas beskonačno mnogo mogućnosti da nabaviš ili kupiš nešto što je sigurnije ili sigurno. Što se tiče svadbi i veselja kod nas je zabranjeno pucati jer su se često dešavale nesreće i ubistva. Čovjek kjoji puca među nekoliko stotina ljudi i koji je pijan-nije baš normalan jer obično strada neko potpuno nedužan. Inače svi su nedužni i nikoga ne treba gađati pištoljem pa makar bio i zastava m70. Šalim se. Postoje kopije pištolja koji pucaju veoma jako i ljudi ih i pored zabrane u nekim slučajevima koriste na veseljima i koji su praktično, bezopasni. Imam i takvih i koštaju u Crnoj Gori nešto manje od 100 evra.
Imanjače, nisam htio da te uvrijedim ali sam dužan da budem iskren. Pozdrav!

Ime moje, nisi me uvredio. Taj pištolj je u našoj kući sigurno 25 god. i nikada iz njega nije pucano, a što se mene tiče nameravam da tako i ostane. Nikada ne bih ugrozio tuđ život takvom budalaštinom kao što je pucanje iz vatrenog oružja na veseljima gde jedan zalutali metak može napraviti nepopravljivu štetu. U slučaju da neko upadne u moju kuću i kada vrag odnese šalu i preti ozbiljna opasnost mojim ukućanima, ne bih mogao unapred da kažem da ga ne bih upotrebio. Mlad sam pa možda iz mene govori životno neiskustvo..Želim da nekorišćen ostane i ubuduće. Postoje mnogo bolji načini da se proslave lepe zgode kao što su svadbe, rođenja.. Imam startni pištolj, 6mm, i koristio sam ga za obuku pasa i ponekad da rasteram mačke iz dvorišta. Pozdrav imenjače!

Kobac
 Posjedujem ga i ja nikad nista nisam gadjao iz njega tako da sto se tice preciznosti neznam kakav je, stalno ga koristim za Novu god. Bozic i nisam imao jos ni jedan mehanicki problem...
Lisica

duskodugousko

Kobac kaže:
Posjedujem ga i ja nikad nista nisam gadjao iz njega tako da sto se tice preciznosti neznam kakav je, stalno ga koristim za Novu god. Bozic i nisam imao jos ni jedan mehanicki problem...

Kolega, jedan istinit i tužan događaj..
Kao klinac raspuste sam provodio kod babe i tamo sam se družio sa dečakom mojih godina. Njegove sam upoznao i stekao utisak da se radi o finoj porodici, i dalje mislim tako. Baš za Novu 19.. otac tog mog drugara je rešio da praznik proslavi pucanjem u vazduh iz svog pištolja. Sticajem nesrećnih okolnosti, ni danas mi nisu jasne ili ih se ne sećam dobro, pogodio je svog sina, a mog drugara, u vrat. Nesrećni i ucveljeni otac je u očaju ispalio hitac sebi u glavu i uzeo sebi život, misleći da je ubio sopstveno dete. Taj moj drugar je preživeo ranjavanje, ali niti je on bio isti nakon toga niti je njegova porodica bila ista nakon te tragedije.

Najdobronamernije ali i kritički sam ovo napisao.Zato pamet u glavu.

Zlocko
 Ne znam zasto su nam takvi glupavi zakoni,ja se secam tamo negde oko 1999 do 2002 da je moj cale nosio pistolj oko pojasa na ulici,naravno u legalnom posedu,ali uglavnom kad je isao na neki dalji put...
Kad je dosao onaj glupavi zakon,uzeo i prodao ga(na moju zalost)
A kupio ga je zato sto je godinama radio kao cuvar Novosadske banke Smile
Ja takodje nameravam da nabavim pistolj,ali kad bolje razmislim,koji ce mi,da skuplja prasinu,i da placam porez?

DakiNS

Zlocko kaže:
Ne znam zasto su nam takvi glupavi zakoni,ja se secam tamo negde oko 1999 do 2002 da je moj cale nosio pistolj oko pojasa na ulici,naravno u legalnom posedu,ali uglavnom kad je isao na neki dalji put...
Ja takodje nameravam da nabavim pistolj,ali kad bolje razmislim,koji ce mi,da skuplja prasinu,i da placam porez?

Ipak si ti Dobrica ne ZloćkoBravo 2

Da je zakonodavac razmišljao o samilosnom hicu bila bi druga situacijaLovac 3

Sniper Hunter

Zlocko kaže:

Kupi MK pištolj na nega se ne plaća porez a dobar je za trening ,jeftinija je i municija.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
PIŠTOLJI PRODAJEM 9 27.03.2023. 17:34
PIŠTOLJI KUPUJEM 6 05.03.2019. 12:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 55
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,717,929 posete www.srbijalov.com