Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lisica

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lisica
patak78

petar kaže:
Darkon, meni se desilo da hoce posle par minuta duvanja zeca, ta vabilica kao sto ti imas Hubertus, identicna, da se zagusi i nece vise da ispusta zvuk, kao da je zapusena, jel se to tebi ili nekom ko poseduje takvu vabilicu desavalo, jel zna neko resenje? Znaci vabim normalno kmecanje zeca i polse nekoliko minuta ona se zapusi sama od sebe? Confused

Video sam vaše postove o ovoj hubertusovoj vabilici i setio se da sam je negde video. Još 70. godina moj deda je doneo iz Nemačke. Našao sam je među lovačkim sitnicama i rešio da je isprobam i pre 15tak dana zaputim se u lovište .
Dan maglovit, vidljivost nekih 200m, temperatura oko -5 stepeni, snega 10cm. Krenuo sam u lovište. Posle dosta pešačenja, na nekih 200m primetim lisicu kako mišari, ali vetar mi ne ide na ruku. Na oranju sam i nemam zaklon ali sam maskiran u belo, zalegao i skoro sam neprimetan. Idealna situacija da isprobam Hubertusa.
Krećem sa vabim kao ranjeni zec. Lisica je čula i počela da osmatra, ali kao da me je osetila. Krećem intenzivnije da dozivam i taman kada je krenula prema meni, hubertus se zapuši i ispusti neki neprirodan zvuk. Na taj zvuk lisica se okrenu i laganim korakom krene da se udaljava od mene. Razočaran spakujem vabilicu u džep i put pod noge.
Kod kuće je rastavim (jednostavno se gornji drveni deo blagim povlačenjem i rotiranjem izvlači iz donjeg dela) i vidim da se od kondenzacije listić koji vibrira zalepio za plastično ležište. To ležište na sebi ima pomičan prsten sa kojim može da se šteluje zvuk vabilica.
Čekam prvu priliku da se okušam ponovo u vabljenju. Izgle da će to biti danas.

patak78

petar kaže:
Verovatno je to Stari, ako imas ovakav model Hubertusa i kod mene dok se ne osusi beskorisna...Confused

Ima li neko resenja? Confused

Ima Petre rešenja. Gornji drveni deo pažljivo izvuci iz donjeg dela blagim rotiranjem. Prebriši pisak paprirnom maramicom kao i plastično ležište. Vrati sve na svoje mesto obrnutim redom i vabilica je spremna. Sve ovo izgleda prosto i jednostavno, ali u kućnim uslovima na +20 u zagrejanoj sobi. Ali složićete se da je sa promrzlim prstima na severcu to malo komplikovanije, zato u terenskim uslovima budite pažljivi.

Aca iz Mp 153
 Kolege odoh na cekanje , nadam se odstrelu pucanje
BEga

patak78
 lovac

petar

patak78 kaže:

petar kaže:
Verovatno je to Stari, ako imas ovakav model Hubertusa i kod mene dok se ne osusi beskorisna...Confused

Ima li neko resenja? Confused

Ima Petre rešenja. Gornji drveni deo pažljivo izvuci iz donjeg dela blagim rotiranjem. Prebriši pisak paprirnom maramicom kao i plastično ležište. Vrati sve na svoje mesto obrnutim redom i vabilica je spremna. Sve ovo izgleda prosto i jednostavno, ali u kućnim uslovima na +20 u zagrejanoj sobi. Ali složićete se da je sa promrzlim prstima na severcu to malo komplikovanije, zato u terenskim uslovima budite pažljivi.

Evo druze, bas je sada drzim otvorenu i gledam. Hvala ti na savetu, pokusacu da ga primenim kad mi se ovo ponovo desi. B)
Samo mi jos molim te reci, da li brisem i deo plasticnog lezista koji se nalazi ispod listica koji vibrira pri duvanju i koji je (listic) malo odvojen od plasticnog lezista? Confused Plasim se da ne ostetim listic pa da posle vabilica ne ispusta stari zvuk kao pre jer je to sve prilicno osetljivo, pa moram da te pitam ako znas? Confused
Just like old times!

patak78
 Pomeri taj pomični prsten, ali zapamti gde je tačno bio, možeš i sa iglom da zagrebeš listić da bi obeležio položaj. obriši listić sa gornje i donje strane pamučnom krpicom ili još bolje štapićima za uši, ali pažljivo da ne bi iskrivio listić, a zatim vrati sve na mesto.

petar
 Aha, ide, hvala ti. Mislim da ce krpica biti bolja jer cu je tanko ugurati, stapic je malo debeo pa se plasim da ne iskrivim. Pomerio sam prsten, ali se jasno vidi gde je stojao po boji na listicu na mestu koje je bilo pokriveno njime. Kazi mi jos samo to za stelovanje zvuka, cemu to sluzi kad moram da vratim prsten tacno na mesto na kojem je bio, kako to funkcionise i kako se primenjuje? Confused
Just like old times!

patak78
 To stvarno nisam isprobavao. Probaj da menjaš položaj prstena i zvuk bi trebao da se menja

petar
 Menja se zvuk...B)
Hvala za sve savete oko vabilice...Smile
Just like old times!

patak78
 I drugi put. A ti se seti drugara kada ideš da vabiš, da se pridružim. Blizu smo!B)

petar
 B) srbijalov
Just like old times!

dreger
 i ja imam hubertusovu vabilicu mis\zec i ove zime mi se desilo prvi put da je posle izvesnog duvanja zakazala tj.verovatno se smrzla zbog kondenzacije vlage unutra.ali posle par laganih pokusaja ponovo je radila.nisam znao ovo za pomeranje met.listica i promene zvuka probacu .hvala drugari

Hunter forever
 Canis aureus koju tezinu zrna koristis kada lovis lisice sa 8x57js??? Odgovorite svi koji to radite..
marka Engleski poenter marka

canis aureus
 8x57JS ... uglavnom težinu na koju mi je karabin upucan. Trenutno za štetočine 12,7g PPU SP
a tu "hubertusovu" vabilicu imam i ja i nisam imao tak'i problema. Posle oglašavanja u unutrašnji džep i nije stigla da se zalediConfused

Hunter forever
 I "nerazbije" ti lisicu mnogo?

canis aureus

Hunter forever kaže:
I "nerazbije" ti lisicu mnogo?

Da, daa nekad mLogo a nekad i mnogo manje!!
Mesto pogotka i daljina na kojoj je odstreljena najviše i doprinosi "razbijenosti" sa 8x57JS
.243Win sa SP PPUa mi je umeo mnogo mLogo više da razbije lisicu nego ova sadašnja kombinacija!
Lagano a brzo ...

Hunter forever
 Nerazumem se u karabinsku municiju..Stidljiv

Gandalf the gray
 Danas je bio prelep dan za lov,lovio se Fazan ovde kod nas,a pala je i lija!!!
Ne pada sneg da pokrije breg,vec da zverka pokaze svoj trag!!!

zeljkox
 Evo i moje prve lije tj lisca. Nakon 9 izlazaka, konacno se sreca osmehnula. Vebanje
Primetio sam ga na oko 50m od ceke i resio sam da pucam posto jelte, do sada jos nisam pucao na lisicu. Naravno prevelika daljina, ispalio tri metka i ode lisac na jedno 200-300m od ceke i dalje se udaljavajuci. Poceo sam istog trenutka da vabim (hubertus vabilica za 460din Smile ), na moje veliko iznenadjenje lisac se okrece i pocinje da trci nazad kroz gustis oko same njive, pravi krug oko mene sigurno 300stepeni od tacke gde sam pucao na njega, odrzava distancu +/-150m od mene. Provlaci se kroz gustis (da nije bilo snega, sanse ne bi bilo da ga vidim) i ladno mi dolazi sa strane da mu vetar u facu duva. Prisao je na oko 20m, ode iza zbunja, ja dizem pusku i cekam. Njega nema i posle 1-2-3minute spustam pusku dole. E sad, on se meni nekako usunjao ispod ceke i kako sam spustao pusku, verovatno me je cuo i poceo je da se udaljava prema tom zbunu. Na ako 10m od ceke sam ga zapazio, na 15m zapucao i eto, mala avanturica.
Fasciniralo me da se vratio iako sam pucao na njega. B)

img411.imageshack.us/img411/2668/23012011302forum.jpg

Browningbar
 Svaka cast kolege na odstrelima!Bravo 2Bravo 2Bravo 2

Dok smo mi lovili sakala kos Slave u Starom selu, ni vi niste sedeli skrstenik ruku!B)

Za svaku pohvalu!Aplauz
Pravo u centar!
srbijalov

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,384,310 posete www.srbijalov.com