Šakal (mali vuk) iz Trskara
|
zoranp |
Objavljen 25.01.2011. 21:25
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Evo sad i mojih zapažanja i svaka čast Canisu i Nenadu na želji da malo razmotrimo šta imamo u svojim lovištima ..
Znači meni su sledeće karakteristike čudne .. zatupljena kvadraična crna njuška netipična za šakala, peti prsti ili zaporci na zadnjim nogama što je po meni nesvakidašnja pojava u vuka, lisice, pa samim tim i šakala, zatim podbradak je kod Šakala bele boje, kod dlake mi je također zanimljiva boja i slabija odlakanost stomaka , uši su atipične za šakale, barem one koje sam ja video do sada..drugo kao oblik i dužina repa, te gustoća dlake u predelu vrata i leđa odgovaraju šakalu..no opet ima vas iskusnijih ,pa da vas čujem..B).
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 25.01.2011. 22:42
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Bela nabaci to.
Zorane,video si te primerke uzivo(tj,umrtvo)pa sigurno mozes bolje da ih identifikujes.Na fotki je najupecatljivija glava(oblik),nedostatak beline koju si naveo i boja i odlakanost krzna.Trebao si mozda pogledati stopala,karakteristicna i prepoznatljiva.

Sakal je veoma malo istrazivan i uglavnom su studiski obradjeni indiski i malo africki.Ovi nasi,uglavnom prepisivanje isl.Tek sada se radi jedna sistematicnija.Mislim da je sve moguce,pa cak i ukrstanje.U casopisu Biology letters su iznesena najnovija saznanja o genetskim istrazivanjima...Da nedavim,sustina je da se ukrstaju i daju potomstvo recimo beli medved i kodijak,Vuk i kojot.....pa ko zna mi smo zemlja cuda,mozda se i ovde nesto desava.Nastavicemo ovih dana,ako hocete.
Dobar pogodak
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 25.01.2011. 22:48
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Ja zaista nisam zagledao jastučiće, ali mislim da je neko rekao da su spojeni kao na ovoj tvoj slici..no nisam siguran..mene su zaintegrirali peti prsti, i čudna glava..ali opet kažem taj rep je skroz šakalov..nisam načisto..imaju dosta slika predhodnih ulova, pa će Slavo verovatno moći usporediti i doneti neki zaključak..u mešance neverujem previše, to već znaš
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
charuga |
Objavljen 25.01.2011. 22:59
|

Veteran

Upisa: 580
Pristupio: 26.10.2010. 13:43
|
canis aureus kaže:
Ja ovakve još video nisam!!
Ovi sa slike su odstreljeni u hajci u ataru Starog Sela ...
Voleo bih ako još neko ima fotografije istih ovih iz SS da ih "nabaci" tamo na temu(hajka...) ili ovde da vidimo kakva je to vrsta, podvrsta, rasa ... o čemu se radi.
Na ovoj sliKi k'o mutanti ...
ubedjuje me kolega, sto je bio sa mnom ,da to nije shakal ili da nije cist shakal..ja pojma nemam,ali cujem ovi slavini govore da jesu shakali..sad vidim da je u pravu.nisu tipicni shakali...
..............
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 25.01.2011. 23:04
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
E sad ste i mene stavili u dilemu , ona nenadova slika šakala je gotovo identična sa onima odstreljenim u SS ali do sada nisam uživo video to čudo pa ne mogu da komentarišem....B)
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 25.01.2011. 23:06
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Zeznuo si me,taman sam se odjavio...Moraces da pocnes da verujes.Malo sam u toku,cudne stvari se desavaju.Kod nas se takoreci tek pocelo raditi sa najnovijim genetskim istrazivanjima,pa ko zna sta ce sve izbiti na videlo,do sada su radili kranimetriska i slicna ,nazovi fizicka ispitivanja,ali su ona samo deo mozaika.Sakal u Evropi i kod nas postoji odavno,digne se populacija,pa skoro da nestane i tako ciklicno....ajd sutr cemo,imam domace obaveze
Dobar pogodak
|
|
|
|
marcony |
Objavljen 26.01.2011. 00:52
|

Član

Upisa: 171
Pristupio: 08.11.2010. 13:33
|
Moram da se umešam u temu,kad sam prvi put video slike iz Plane pomislio sam sta je ovo?nije da ne liči na šakala ,ali nisu ko ovi naši iz Vojvodine,ona njuska kockasta ,dlaka,boja (njuške) dlake...sve ono sto je Zoranp naveo.Ne mogu da se pohvalim da sam imao sreće sa odsrelom šakala, ali sam se nagledao odstreljenih šakala i leti i zimi,kažem zbog krzna veoma se razlikuju od ovog "našeg" vuka iz trske, |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 26.01.2011. 01:01
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Jank kaže:
E sad ste i mene stavili u dilemu , ona nenadova slika šakala je gotovo identična sa onima odstreljenim u SS ali do sada nisam uživo video to čudo pa ne mogu da komentarišem....B)
Jank, nije gotovo identična nego je to ta slika, samo je kontra okrenuta, verovatno zbog komp. obrade!
Vidiš i deo lisice ispod, i veličinu i sve!
Manje vina, manje vina!

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 26.01.2011. 01:51
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
[xhide]I ja sam se nagledao sakala,ali ovakvih...
Pre 3-4 godine sam imao priliku da u lovistu vidim psa lutalicu i sa njim jos jedan primerak,koji je bio slican ovome sa slike.Cak je i vise podsecao od ovih na sakala,samo mu je oblik glave bio drugaciji,a boja,rep,odlakanost,sve u originalu.
[/xhide] |
|
|
|
gardista |
Objavljen 26.01.2011. 06:52
|

Član

Upisa: 114
Pristupio: 07.08.2010. 20:56
|
imao sam odstel sakala, gledao ih gomilu i zivih i odstreljenih, ali ovi vasi kao da su ukrsteni sa kerovima...
nije ni oblik glave odgovarajuci,klopave im ushi, ni boje ... samo zadni deo sa repom je kako bi trebalo da biva...
kad bih video samo prednji deo ( na fotografiji ili u prirodi, nebitno) gotovo bi sigurno tvrdio da su to neke dzukele...
daleko od toga da nekom omalovazavam ulov, nemojte me pogresno shvatiti, sta god da je - dva predatora manje u lovistu....B) |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 26.01.2011. 10:32
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
canis aureus kaže:
Ja ovakve još video nisam!!
Ovi sa slike su odstreljeni u hajci u ataru Starog Sela ...
Voleo bih ako još neko ima fotografije istih ovih iz SS da ih "nabaci" tamo na temu(hajka...) ili ovde da vidimo kakva je to vrsta, podvrsta, rasa ... o čemu se radi.
Na ovoj sliKi k'o mutanti ...
nenadx bravo za slike stopala(jastučića)B)
baš sam ih tražio i planirao ubaciti ali si me preduhitrio
Mnoštvo sam ih video, što živih i zdravih što odstreljenih, neke i sam odstrelih(nisam najsigurniji ali oko 30tak) u poslednjih x godina i svi su bili "atipični" šakali likom i oblikom što se može videti na nekim fotografisanim koje sam ubacio na ovu temu! Nisam upoznat sa ukrštanjem, i o tome ništa još nisam ni čuo, sa drugim vrstama tj domaćim psima(lutalicama ili ne) ali ovi su očigledno proizvod takvih ukrštanja jer sigurno je da nisu "atipični".
Razlike koje su navedene uglavnom se i vide na fotografiji i čudi me da "na licu mesta" niko nije malo više obratio pažnju jer se ovako nešto možda i prvi put inače susrelo ... pa baš na našim terenima!
Izgled lobanje, vilica, njuške, ušiju ... ovih sa slike mnogo odudara i razlikuje se od svih koje sam do sada video!
Boja krzna može i da varira u zavisnosti od uslova i terena gde su nastanjeni, od vremenskih uslova, od godišnjeg doba, od starosti jedinke ... i video sam svakojake varijacije u boji ali ovakve još ne!
...
Ima priličan broj slika šakala na temi pa uporedite ...
a uporedite i ovu sliku glave za koju smatram da je "prava šakalska" sa ovima iz SS
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 26.01.2011. 14:23
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Ako je neko bio u nedoumici trebao je ovo na Bioloski Institut da posalje.
Ali me necude reakcije i komentari vecine. Desio se slican slucaj u Pomoravskom selu pre 4 god, pala je Vucina od 50 kg sa lobanjom u zlatu. I tada je njih 70% bilo u nedoumici: Vuk,Sakal,Vucjak(Nemacki Ovcar) mesanac itd.
Ovo se vidi iz Aviona da su seoski Psi ili sa nekog salasa. Zar niko nije imao priliku da vidi celi okot stenadi? Pa vecina su slicna, tako i ovo dvoje sa slike. Imali smo jednom prilikom copor od 11 podivljalih u Lovistu, svi od jedne linije(majke),kada ih ugledas izdaleka kao da su Vukovi, strogo i disciplinovano u koloni po jedan.Jedva smo im doakali, hranili se lovom i mrcinama. Par ljudi je imalo bliske susrete sa njima.Ali necemo vise o tome.Nezelim da licitiram sa cifrom koliko sam odstrelio Sakala do sada, ali jako mnogo. I zna se kako izgleda Sakal(mali) Vuk iz Trskara. Pa i vecina vas je bila tamo, valjda neko zna kako izgleda Sakal.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 26.01.2011. 14:34
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|

Sliku sam preuzeo samovoljno od naseg Kolege, mislim da se na mene nece naljutiti.
Mora li svako Pseto da ima dugacak rep i sa sto kracom dlakom na njemu?
Nisam u Srbiji svaki dan kao neki od vas, ali sam
do sada video na ulicama,magistrali itd gomilu Pasa koji deluju ili podsecaju na ovog Predatora. E sada neka i ja kao Stari Lovac pogresim kao jos neki .
Dobar pogled.
|
|
|
|
Limun |
Objavljen 26.01.2011. 14:51
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
Stari mislim da ljude malo buni i sama slika jer ko je bio na licu mesta i video ovo uzivo mogao je da se uveri u ovu tvoju pricu koju sada iznosis. Sama slika odaje utisak da se mozda i radi o nekoj vrsti sakala ili neznam kako to vec da nazovem ali ponavjam ko je bio na licu mesta mogao je da se uveri o cemu se radi!
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 26.01.2011. 15:22
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Stari,
ako si znao o čemu se radi zašto nisi odmah "odreagovao"? Ne bi se došlo u zabludu, zabunu i razmišljanja!
Nisam bio na licu mesta tako da sam ove video samo na ovoj jednoj jedinoj slici koja je bila do tada postavljena na temi Hajka ... i koliko se vidi sa te slike ...
Verovatno ima i ovde bar poneki lovac koji zna kako izgleda šakal. |
|
|
|
arsa |
Objavljen 26.01.2011. 15:35
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
arsa kaže:
 Evo jednog gro plana glave ovog opakog predatora. Inace ovaj je od prosle godine.
Ja nikada nisam video sakala ili lisicu bez belicastog podbratka i donje vilice !!!
Verujem (neznam ali cu proveriti) da se zbog razlicitih hromozoma nemogu upariti sakal i pas, pa je po meni nemoguce da su mesanci.
E sad ako je u blizini neko skladiste nuklearnog otpada mozda su mutanti-nikad se nezna!
Joca i Luka
|
|
|
|
Limun |
Objavljen 26.01.2011. 15:36
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
canis tu sliku je postavio moj kolega mirko koji je samnom bio u Plani a ja ga na to nagovorijo jer se pre toga cinimise kolege koje su prisustvovale hajci ustrucavale da bilo sta postave, verovatno jer niko bas nije bio siguran sta je to, ali komentari na licu mesta su bili da se ne radi o sakalu, bar sam ja dosta takvih komentara cuo.
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 26.01.2011. 15:46
|

Lovčina

|
Sremac75 kaže:
Jank kaže:
Jank, nije gotovo identična nego je to ta slika, samo je kontra okrenuta, verovatno zbog komp. obrade!
Vidiš i deo lisice ispod, i veličinu i sve!
Manje vina, manje vina! 
Ovakvih šakala ima pun Beograd, gotovo da nema ni jedan veći beogradski park da nema ovakvih zverki.....Nenad uvek postavlja slike iz svoje arhive (iz naftalina) pa nisam obratio pažnju da su to slike iz SS...
evo i mog doprinosa razrešavanju enigme...

Sremac nije zbog manje vina, manje vina
nego zbog necinog naftalina ...ha ha ha
Ako je šakal samo kilo ili dva veći od lisice onda su ovo te zverke.....neznam ko zna neka nas ubedi....:uF
I još da dodam da je veća životinja u sredini ili do lisice gravidna ili kako se to kaže skotna pa izgleda mnogo veća ali da je nisu sredili lokalni lovci uskuro bi bilo još nekoliko "šakalčića"....
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 26.01.2011. 15:54
|

Lovčina

|
nenadx kaže:

Neco, neco, kako izbledi ovako sliku pa si i mene učesnika i očevidca u tom događaju stavio u dilemu jeste šakal, nije šakal .....
jeste da sam pio vino sa Fruške
ali znam dobro da razlikujem
jabuku od kruške.................e toliko o tome....B)
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 26.01.2011. 16:03
|

Lovčina

|
Evo još jedne slike....

E da nije pao onoliki sneg kod Slave slika bi bila mnogo drugačija u to sam siguran....
|
|
|