Srpski gonič
|
nidzamotocross |
Objavljen 20.08.2012. 17:04
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Medvedja je to usluga kolega.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
neno1971 |
Objavljen 20.08.2012. 22:58
|

Član

Upisa: 105
Pristupio: 24.02.2010. 13:43
|
vladant kaže:
DakiNS kaže:
.
Kolega po ovome se baš vidi da nisi još lovac. U ravnici se zec lovi kružnim načinom lova i potkovicom .Ja lično u takav lov uopšte ne vodim psa jer češće smeta nego pomaže.
Daki, ravnica nije samo Vojvodina, u Sumadiji u polju se zec lovi pticarima i ne samo u Sumadiji i kod mene na Kosovu a i u celoj Srbiji, gde je poljski deo lovista, vode se pticari.
A taj kruzni lov je meni totalno nezanimljiv, prvo sto se ne vode psi, drugo sto mi je to isto kao da gadjam glinene golubove samo mnogo lakse za pogodak.
Kolega Vladant kako god bilo, pticar je pticar sto i njegovo ime kaze, a gonic je gonic, u delu kosova gde ja zivim pticare koriste samo kao kucne ljubimce( ne zelim ovime da uvredim ljubitelje pticara), a kao lovacke pse koriste samo gonice nevezano o kojo vrsti gonica.Po meni je cak i to ogranicenje na 500 m nadmorske visine cista budalastina.
nebojsa savkovic
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 20.08.2012. 23:05
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolege upravo zbog takvog načina lova zeca , retko ga lovim. Ukoliko se u redovnom lovu na terenima koji nisu ravni ko tepsija nego valoviti ili prošarani grmljem ili šumarcima tu je već lepota loviti zeca. potpuno se slažem sa vama da nije zanimljiv " lovački" lov potkovicom ili kružno. U nekoliko takvih lovova počeo je lov u 8 sati a u 8 i 30 smo već ložili vatru za doručak.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 20.08.2012. 23:21
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
Koliko puta se desilo brdsko-planinskim lovištima da psi pokrenu zeca i ne vrate ga ili da ga uopšte ne vidimo tokom lovnog dana. Bitno je da ima pesme goniča,da šuma odjekuje,poželjan je i odstrel ali nije primaran.Lov je i druženje,uživanje u radu pasa a odstrel nekako dođe na kraju ovog nabrajanja a nije
smak sveta i ako izostane.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 21.08.2012. 00:02
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Slazem se Dusko za prave ljubitelje gonica pesma je poseban dozivljaj i kad pas podigne zeca bez obzira sto na kraju ne bude odstrela lov se smatra uspesnim. |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 24.08.2012. 00:46
|

Lovčina

|
Marka za pticara, pesma za gonica.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 27.08.2012. 13:54
|

Lovčina

|

Rastu polako, samo sto ne uspevam lepo da ih slikam. Jer nema sanse da ih zadrzis na jednom mestu.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 27.08.2012. 17:15
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Samo slikaj, Nidžo! Samo slikaj!
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 27.08.2012. 17:55
|

Lovčina

|
Nidzo 
Predatore, kako tvoja Azra napreduje? |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 27.08.2012. 18:34
|

Lovčina

|
Slikamo se cim se umorimo.
Puni su snage, samo bi da
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 27.08.2012. 19:07
|

Veteran

|
pez kaže:
Nidzo
Predatore, kako tvoja Azra napreduje?
S obzirom na vreme koje imam da joj posvetim, zadovoljan sam. Mama je dobro hrani, dlaka se sija, ima visinu skoro kao moja odrasla posavka. Za pet i po mjeseci, izgleda sasvim pristojno. Pošto moje slobodno vrijeme, a ni vremenski uslovi nisu dozvoljavali da se ozbiljnije posvetim puštanju na potencijalne zečje loge, uglavnom sam se skoncentrisao na istrčavanje i navikavanje na teren. Potrebno joj je da se navikava na udaljavanje jer joj je skoro svaki zvuk nepoznat i onda se osjeća nesigurno. Ako vidim da nema ozbiljnijeg napretka u narednih mjesec dana, planiram da joj održim jedan prijeki kurs (Nidža je pokazao metodu na svom snimku), jer bi mi trebala bar donekle radna kuja da pripomogne posavki kad krenemo na zimu na lisicu. Jest bezobrazno sa moje strane što pokušavam da je već iz nezavršene osnovne škole upišem na fakultet, ali uslovi mi diktiraju takav tempo i vrijeme će pokazati da li sam ispravno postupio. Otom - potom.
Već neko vrijeme se oštrim da kupim fotoaparat i nadam se da će to biti do početka glavne lovne sezone, pa će biti fotografija, a nadam se i "pjesme".
|
|
|
|
urosVA |
Objavljen 27.08.2012. 22:42
|

Stari član

Upisa: 276
Pristupio: 19.04.2010. 23:17
|
Zbog izuzetno pogodnog terena za lov sa gonicima,kao i velikog broja lisica i druge divljaci odlucio sam da nabavim srpskog gonica tj balkanca.Prvog septembra ce imati 3 meseca,a na slici je sa nesto vise od dva meseca.

obozava da se igra u cvecu i da lomi isto 
|
|
|
|
gruja |
Objavljen 28.08.2012. 00:06
|

Član

Upisa: 107
Pristupio: 20.08.2012. 16:50
|
Drugari,
lovim preko 20 godina po planini Radan,Juzna Srbija ,i pre par godina sam dobio bigla zenku bikolor kao kucnog ljubimca za sincice.Ona je bolje radila uz duplo manje izvodjenja na teren nego ostali gonici iz grupe!Uginula mi je od srcanog udara prosle godine a sad imam njenu unuku.Ne vredjam srpske gonice,naprotiv,i ja sam lovio sa svim nasim ex rasama,ali biglici su prva liga za one lovce koji u ponedeljak ujutru moraju da se jave na posao,nema trazenja danima po planini.A i uklapaju se u zakon o 500 m.nad.visine,sto licno smatram da je pisao neko ko nema pojma o lovu,ali je zavrsio prava i nasao se tu gde je.
Izvinjavam se sto sam napravio malu digresiju na temu. |
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 28.08.2012. 11:56
|

Član

Upisa: 192
Pristupio: 19.12.2011. 13:59
|
gruja kaže:
Drugari,
lovim preko 20 godina po planini Radan,Juzna Srbija ,i pre par godina sam dobio bigla zenku bikolor kao kucnog ljubimca za sincice.Ona je bolje radila uz duplo manje izvodjenja na teren nego ostali gonici iz grupe!Uginula mi je od srcanog udara prosle godine a sad imam njenu unuku.Ne vredjam srpske gonice,naprotiv,i ja sam lovio sa svim nasim ex rasama,ali biglici su prva liga za one lovce koji u ponedeljak ujutru moraju da se jave na posao,nema trazenja danima po planini.A i uklapaju se u zakon o 500 m.nad.visine,sto licno smatram da je pisao neko ko nema pojma o lovu,ali je zavrsio prava i nasao se tu gde je.
Izvinjavam se sto sam napravio malu digresiju na temu.
Sve zavisi od terenskih prilika. Mislim da se na mnogim terenima ne može loviti bez naših goniča. Svaka čast biglovima, ali moje je mišljenje da pravim strastvenim lovcima više ''leže'' naši goniči, pa makar ih nekada tražili po planini. Meni lično je veliko zadovoljstvo odstrijeliti lisicu oko podne ili još kasnije, a da su je goniči podigli rano ujutru i svo vrijeme gonili i mislim da je to veoma plemenit način lova, koji bigl ne može da nam priušti. A što se tiče zakonskih prepreka, mislim da ni one ne bi trebale da ugroze naše nacionalno blago zvano ''Srpski gonič'', dok je nas ljubitelja, biće i njih.
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! 
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 28.08.2012. 15:51
|

Lovčina

|
gruja kaže:
Drugari,
Kolega, da se ne lazemo, meni bi bilo draze da ceo dan cekam, ili jurcam za Srpskim gonicem, nego da gledam neke tamo "vrline" bigla. ;)
|
|
|
|
gruja |
Objavljen 28.08.2012. 17:05
|

Član

Upisa: 107
Pristupio: 20.08.2012. 16:50
|
Nase najbolje ,,nacionalno blago" uz ,,minimalnu nadoknadu"zavrsava u Grckoj ili Italiji a mi lovimo sa onima sto preostanu,nazalost.A ako vec moram da prodam psa,bolje da prodam nekog tamo Engleza nego Srbina ! |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 28.08.2012. 19:20
|

Lovčina

|
gruja kaže:
Nase najbolje ,,nacionalno blago" uz ,,minimalnu nadoknadu"zavrsava u Grckoj ili Italiji a mi lovimo sa onima sto preostanu,nazalost.A ako vec moram da prodam psa,bolje da prodam nekog tamo Engleza nego Srbina  !
Ti sto prodaju najbolje na stranu su glupi ljudi. ;) Ne razmisljajuci da ce taj najbolji pas da ostavi najbolje potomstvo koje ce otici na stranu, a opet iz tog legla ostaviti najbolje za sebe, pa cemo sada da imamo dva najbolja psa, koja ce da daju najbolje potomstvo, i uvek cemo najbolje gonice da gajimo. Teoretski je ovo moguce, i pravi lovac ce ovo i uraditi, ali tu postoji jedan razlog koji se zove novac. ;) Postoji dobra stvar u tvom upisu "bolje Engleza nego Srbina", ali postoji losa "ako vec moram da prodam psa". Ako gajis pse zbog prodaje, to nije osobina dobrog lovca. Gajis pse za sebe, prvenstveno za lov, onda kroz par generacija, dodjes do neke svoje linije, radis sa tim psima, ti psi daju potomstvo, i eto, uvek se nadje nekoliko stenaca za prodaju, a da ti ne ostanes bez svog blaga.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 28.08.2012. 22:16
|

Veteran

|
Dobro je. "Zaraza" se širi i na ostale članove. Jest da nam je malo gruja pokvario temu, ali zato smo mi ostali u većini. 
Šalu na stranu, cijenim bigla kao dobrog lovnog psa koji bi sigurno imao dobru primjenu u dobrom dijelu naših lovišta, ali naši goniči su za ovo podneblje stvoreni. Balkanci na prvom mjestu, pa onda svi ostali.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 28.08.2012. 23:18
|

Lovčina

|
gruja kaže:
Drugari,
Kolega Grujo,uz duzno postovanje,ne mogu da te ne zamolim da nam bar ukratko objasnis u cemu je bila bolja. |
|
|
|
duskov |
Objavljen 28.08.2012. 23:21
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Upoređivati naše goniče sa biglom je pomalo smiješno iako o ukusima treba raspravljati.
Postoji važno pravilo: dobrog psa nikada ne prodaj ili nema tih para za psa koji ti odgovara u lovu. Sva ostala logika je logika trgovca i nelovca... |
|
|