Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Krušik municija

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Krušik municija
krilas
 Kolege Aco i She, bas vam hvala! Puno ste mi "pomogli", nema sta!Bravo 2
Siroma

krilas
 Dakle, gledao sam po ko zna koji put "Krusik"-ov sajt, i celo vise se ne razume sta je tacno a sta ne! Ko zna kad je zadnji put azuriran, jer u njihovom cenovniku(iz 2010.g) pise da "stanadard"(ovde mislim na kalibar 12/70) ima celih 34 grama olova, dok "specijal" ima isto 34 grama, a na istom tom sajtu pise da "stanadard" ima 32 grama a "specijal" 33 grama, a da u prodavnicama "standard" ima 30 grama a "specijal" 34grama. Vise puta sam pokusao putem mail-a da dobijem neku informaciju ali NIKADA nisam dobio ni jedan odgovor, cak ni na pitanje za broj telefona nihovog maloprodajnog objekta u Valjevu! Ovim putem bih pohvalio "Belom"koji se vrlo korektno ponasa prema svojim klijentima lovcima i koji se trudi da ima komunikaciju i sluha sa svojim potrosacima!Respekt
Siroma

AcaNik
 На њиховом сајту још увек стоји да има муниције у кал 28 али је нема Sad

krilas
 Molio bih da mi neko ko zna objasni (ali stvarno ) sta u stvari znace V10 brzine na Krusikovom sajtu?Ovde sam mislio na njihova jedinacna zrna(jer su to jedini podaci sa brznima koje su objavili!!), i kolike bi bile pocetna brzina V0 (na ustima cevi) ako je V10 - 400 m/s?
Siroma

DakiNS
 To znači da je brzina zrna na 10 m od usta cevi 400 m u sekundi
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

krilas
 Jesi li siguran kolega Daki? Ili da nije mozda na 1metar od usta cevi?
Siroma

DakiNS
 Ima Vo pa brzina u m, brzina se daje uvek u m a ne u cm tako i udaljenost od usta cevi u stvari daj link pa da zajedno pogledamo.

krilas
 http://www.krusik...s/rs_1.htm
Siroma

DakiNS
 Odobreno

Podunavac
 V je oznaka za brzinu projektila, a broj iza slova označava na koliko metara. Ako je V10 onda je to brzina projektila na 10 m od usta cevi, kao što je Daki već rekao. Sigurno.
Tri prsta 2Kolce

krilas
 Pa dobro kolega Podunavac, u tom slucaju kolika je pocetna V0 brzina?
Siroma

DakiNS
 Kolega Krilaš , očigledno je da proizvođač nije dao u tabeli tu brzinu , ali naš kolega Sniper dao je veliki doprinos našoj dilemi oko brzina pojedine municije. Ne znam tačno gde se nalaze njegovi upisi sa snimcima gde je pucao i hronom merio brzinu. U principu na tako maloj razlici udaljenosti merenja ne bi trebala biti neka velika razlika možda dvadesetak metara u sekundi. Malo prolistaj po forumu i naći ćeš.

krilas
 Daki, ja sam i odgledao vise puta te njegove testove, tj merenja! Ali ... Nije isto sa sacmom i sa kuglom, drugo on je pucao sa sacmom na 1 m od hronija i na dobijene vrednosti dodavao plus 7 m/s! Pitanje je da li je Krusik ovde dao vrednost od 10 metara ( usta cisto sumnjam!), ili od 1 metra sto je vrlo verovatnije?! Uz to Belom-ova kugla ima (bar tako deklarisano) pocetnu brzinu od oko 430 m/s a V10 382 m/s, ako me matematika dobro sluzi ta razlika izmedju V0 i V10 je 48m/s sto i nije bas malo, pitanje je samo koja je to vrednost V10??
Siroma

krilas
 http://www.belom....bar-12.php
Siroma

DakiNS
 Ne znam kolega zašto ti je toliko bitno, meni je mnogo bitnije kako moja puška nosi koje zrno. Džaba mi i 100m u sekundi brže zrno ako ga cevka rasipa.

Podunavac
 Ne vidim kolega šta tebe to toliko muči. Naravno da je kod jedinačnog projektila ispaljenog iz glatke cevi veliki pad brzine i to nije ništa čudno. Proizvođači kako koji daju različite podatke o početnoj brzini u odnosu na usta cevi. Neki daju podatak za brzinu na samim ustima cevi, neki na 2,5 m, neki na 12,5 m, a neki na 10 m od usta cevi. Zavisi gde postave hronometar. I ne vidim zašto ne veruješ proizvođaču da je brzina merena na 10 metara ako lepo piše V10?
Evo za primer jedan vrhuski metak sa vrhunskom kuglom RWS Rottweil (Brenneke kugla) u kalibru 12/70 sa zrnom težine 31,5 gram. Na ustima cevi početna brzina 430 m/s a na 25 m 370 m/s. Razlika čitavih 60 m/s ili skoro 15%. Sobzirom na veliku težinu kugle, njen oblik, relativno malu početnu brzinu i niske pritiske koje postiže municija namenjena pušakama sa glatkim cevima to nije nikakvo čudo, nego najnormalnija stvar.
Tri prsta 2Kolce

krilas
 A sad hoces reci kolega da je isto izgubiti( pod pretpostavkom da je V10 na 10m od usta cevi) 58 m/s i da na 25metara od usta cevi izgubi 60m/s ?! Razlika je po meni izuzetno velika da ne kazem drasticna! Ali ja mozda gresim...Ne razumem
Siroma

DakiNS
 Kolega Krilaš , kod klasične muinicije , retko je toliko veliko odstupanje brzine zrna, da ne kažem skoro nemoguće. Kažeš da si pregledao Sniperove snimke, verujem da si uočiokoliko ima odstupanja od fabričkih deklarisanih vrednosti, a i da nema neko veliko odstupanje municije različitih proizvođača.

Tomash
 Sve to zavisi od merenja, nekada i tu omanu

Velika je razlika u sitnoj sacmi i jedinicnom zrnu.

Prvo sto se nauci kada polazes za pusku je, da to mora negde da padne, pa tako se u grubo navodi da je domet=(granulacija sacme)x100m.

To znaci da krupnija zrna, vece mase stizu dalje, a ona opet putuju dok imaju brzinu.

Sto znaci da krupnija zrna cim stizu dalje, slabije gube na brzini od sitnijih zrna.

Tako da taj podatak o V10 brzini za projektil tezine 30+gr i kalibra 18,6mm u opste ne treba da cudi... Ide to dobro!

mrwa22250
 TomashBravo 2,lepo objasnjeno.Iz tog razloga sitna sacma brze gubi brzinu od krupnije,a samim tim i energiju.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,632,341 posete www.srbijalov.com