Šakal (mali vuk) iz Trskara
|
Lovac Stari |
Objavljen 26.01.2011. 16:47
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|

Ovome sam cestitao i novu godinu i predstojeci Bozic.
Radi se o muzjaku sa dosta istrosenim ocnjacima.
E u to vreme je mogao 3 u red.

Ovaj se prenuo na zvizduk i pristao da napravimo van serijsku Fotografiju.
Oprzio ga 243 winc sa ppu od 6,5gr.
Dobar pogled.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 26.01.2011. 19:26
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Ajmo redom,pa sta se preskoci,ispravite i dopunite.
Ne znam da li je neko na forumu tvrdio da se radi o sakalima.
Rasprava je oko toga jesu li,nisu li.Na osnovu fotografije, se nemoze tvrditi,sem da nisu tipicni.I to smo odmah naveli,par nas.
Fotku sam rasvetlio da bi se bolje uocili detalji..recimo nema beline oko usnica i ispod njih....)
A mozemo i ovako pricati.Vrstu Canis aureus zastupa 12 podvrsta sa mnogo varijacija(Coetzee 1977)a to treba ponovo vrednovati primenom savremene molekularne tehnike,sto ce doneti jos novih podvrsta...a mozda i vrsta....Razlike medju njima su fizicki vidne u obojenosti krzna(koje je uocio i naveo C,aureus),,,,Polozaj i ugao,kao i velicina usiju.Lobanji,repu itd itd
Da li su SS sakali ili dzukci ja neznam,ali tvrdim da 99,9...lovaca nezna koje sakale love.Ne zbog neznanja,vec neinformisanosti,koju nemaju od koga dobiti.Recimo deo slovenacke ..pominju da love(sto pomenuh ranije)sakala iz trske,Doduse neznam latinski naziv te podvrste.....Bugari su naveli jednu novu podvrstu C.aureus moreoticus(na slici).....

Neki nasi strucnjaci navode da su ovi nasi pristigli iz Ukrajine..gde su opet genetskim istrazivanjima zakljucili da su mesavina dve vrste.Drugi da su dosli iz pravca Bugarske,a ovi iz Afrike...A moguce je i jedno i drugo.Ovo navodim da nebih davio mnogo,zato sto je utvrdjeno da razlike postoje,kao i da nastaju nove hibridizacije,pa svakako treba poslati bioloskom institutu,(mogu navesti kome i broj telefona)svaku novu ili sumnjivu zivotinjku na ispitivanje.Ovo je vazno i tice se i nas lovaca.
A evo iz arhive.Vrsta Vulpes vulpes,a lici na komsijinog sarova
Dobar pogodak
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 26.01.2011. 20:17
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Zemo sve si dobro napisao i to jeste istina..ja sam naveo dva po meni jako bitna detalja.. peti prsti na zadnjim nogama i kvadratična tipično pasija njuška..to su po meni uz atipične uši ubedljivi dokazi da se radi o psima koji su podivljali..kažem gledani su jastučići na nogama, ali nisam siguran šta je zaključeno..peti prsti koliko ja znam su anomalija, a ne pravilo kod vuka, lisica i šakala... dok ogroman broj mešanaca ima ovu pojavu na jednoj ili obe noge...ovde su oba primerka imala zaperce na obe zadnje noge...mislim nema sumnje da se radi o podivljalim životinjama i da su štetočine u lovištu, ali treba da se posveti pažnja ovoj lovini i da se na neki način donese neki zaključak o čemu se ovde radi..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 26.01.2011. 20:27
|

Moderator

|
Slazem se zemljace,meni licno neznaci nista ako su u pitanju psi.To neko vidi i iznese.Ima i drugih dilema.Samo navodim na mogucnosti,a to su i one koje ti nevolis bas,ali dokazani- mogucnost hibrida i sa domacim psima.
Dobar pogodak
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 27.01.2011. 19:20
|

Lovčina

|
Zemo jeste moguće ukrštanje,ali ja sam skeptik iz razloga što se tu treba podudariti jako mnogo detalja...ove lisice koje si postavio su produkt labaratorijskog ukrštanja, što znači da jeste moguće, ali...u prirodi je to malo teže, nekažem da je nemoguće..šakal iz afrike je imena crnoleđi šakal i ima tipičnu tamnu dlaku na leđima, ova slika koju si stavio iz Bugarske je šakal kakvog sam ja viđao u Dalmaciji i kojeg sam učio u školi..zato sam često bio predmet izrugivanja nekim "stručnjacima" što sam podržavao ime Čagalj kako se zvao Šakal u predelu odakle sam ja rodom..svaka podvrsta ili podtip neke vrste se mora odrediti, a samim tim stiče i pravo na ime..ako se slažete samnom?..smatrao sam i dalje smatram da šakal nije najsretnije ime za ovu vrstu divljači, jer se radi o vrsti koja je evoluirala na ovim prostorima i stekla očigledno svoje autentične morfološke karakteristike..ovde su kažem dve gotovo iste jedinke, radi se o kuji i mladom (mislim da je mužijak)..po meni su to odrasla ženka i mlado iz prošlog legla..no to je sve u sferi nagađanja...volio bih da Slava prokomentariše lovinu kaže dali je takvih lovina bilo i pre..to bi već moglo da navede na neki trag
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 28.01.2011. 22:02
|

Moderator

|
Slazemo se u mnogim stvarima,koliko vidim,ili bar imamo ista interesovanja,a to je bitnije.Ta dva SS primerka su mogli biti zanimljivi,bas zbog mogucnosti da su ukrsteni isl.O tome mozemo nastaviti na nekoj od temi,ekologije,da nebi zauzimali ovde prostora.Posebno sto su promene u prirodi nastale i ima do sada nezabelezenih slucajeva,koja pobijaju dosadasnja shvatanja......Ali ovo o nazivu moze,to se uklapa.Pa evo-Engle- Jackal, Nemac- Goldschakal, Frencus- Chacal Dor , Italian- Sciacallo; Span-Chacal; Hrvat- Cagalj,Rumun- Șakal,Madjar-Aranysakl; Alban- Cakalli.......po ovome bi se lingvisticki(za sta nisam bas strucan)moglo zakljuciti da su oba naziva u citanju ili prevodu ispravna,a ustvari su interpretacija,varijacija...na svim ili vecini navedenih jezika.Ispravno bi bilo mozda proizvesti naziv iz latinskog,ali bi onda bio zlatni pas..pa...sta znam,a i ko nas pita,Ali briga nas pricamo.Tako ti je i kod naseg medjeda,Svi ga nazivaju u prevodu po boji,a mi mu dajemo atribut mrki(namrgodjeni....)Lepo bi bilo kada bi c.aureus i ostali lovci koji love sakala nabacili sta su primetili,razlike izmedju primeraka isl.
Dobar pogodak
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 31.01.2011. 17:53
|

Lovčina

|
Nešo eno slike od šakala koji je ulovljen u istom reviru gde je bila i hajka..znači radi se o tipičnom primerku za svoju rasu...što u meni još više budi sumnju da su ono bili uopšte šakali u bilo kom obliku!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 31.01.2011. 18:04
|

Lovčina

Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|
Ovo sto je ulovljeno na hajci u Starom Selu 23.01. su definitivno sakali ali je doslo do mesanja sa kerovima !Mesanci su to je sigurno i prvi put je ostreljeno ovako nesto kod nas!!Na strani 17 hakalijada u Velikoj Plani imate ulov kapitalca od pre dva dana i u 100 % slucajeva svi su izgledali bas kao ovaj primerak! Ova dva primerka su ostreljena pored smetlista u V.Plani samo postoji mogucnos parenja keruse i sakala u to sam siguran!!!!Onaj dan je bio sa dosta snega ali vec posledva dana se cuju kako zavijaju pored Morave!Ima ih svuda!! |
|
|
|
veskokv |
Objavljen 31.01.2011. 18:34
|

Član

Upisa: 109
Pristupio: 02.01.2011. 21:04
|
Kolege dali moze neko da mi objasni zavijanje sakala? Nisam lovio ovih godina zbog nekih problema ali sam isao u ribolov i zadnje dve godine sam ih vidjao pred vece. Jednog odraslog i jedno mladunce,izvestio sam o tome lovce iz sekcije ali do dana danasnjeg nije odstreljena ni jedan. Pa stanem razmisljam da me oci nisu slagale sto nemogu da poverujem jer sam dugo godina lovio lisice i nisam pomesao sigurno! |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 31.01.2011. 18:34
|

Moderator

|
Svakako da samo pazljivim pregledom,pa ponekada je potrebna i strucna analiza da bi se definisalo i tvrdilo nesto.Oni sa slika svakako nisu tipicni,bar to se vidi,ali netreba lako odbaciti mogucnost hibridizacije.Pa ukrstaju se beli medvedi i kodijaci.Kojoti i vukovi.Psi i vukovi,hteli mi to ili ne...pa zasto i ovo neproveriti.Vazno je to.Savo ako je sacuvana bar lobanja,javi.
Dobar pogodak
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 31.01.2011. 19:33
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
U svakom slučaju "mešanci" iz SS su možda i jedinstveni na ovim prostorima tako da ih je trebalo mnogo bolje proučiti!! Ako je išta sačuvano od njih bilo bi dobro da se pošalje na institut ...
Ukrštaju se ti medvedi i kodijaci, ..., hteli mi to ili ne ima tih slučajeva ali u mnogo većem broju "kada bi mi to hteli" tj u laboratorijama nego što će se to desiti u prirodi! |
|
|
|
zoranp |
Objavljen 31.01.2011. 19:47
|

Lovčina

|
..nedavno sam gledao na nacionalnoj geografiji jednu emisiju gde se dakazalo da su na nekom području oko yellow stouna grizlijim usmrtili i pojeli nekoliko crnih medveda, a sve nebi bilo toliko čudno da to nije postala praksa u se zoni šišarki sa kojima se crni medvedi redovno hrane, a sad ispade da i grizliji dolaze ali ne na šišarke nego na crne medvede..znači ja neisključujem mogićnost uparivanja dvije rase iste vrste, ali je to više i to jako više izuzetak nego pravilo, a to je znamo svi i slučaj sa vukom koji jednostavno ne trpi u svom arealu ni psa ni kojota ni šakala...pa kod nas je vučica znala saći u slo organizovati kucaljku i sve pse odvesti za sobom u planinu, a sutra bi našli samo kaiševe od pasa, i malo dlaka, drugi primer je da sam dosta puta imao prilike da po ponašanju pasa vidmo da je vuk u blizini...većinom se sabiju u noge i nemrdaju od tebe, a oni hrabriji su često dobivali po ušima i za nji se više nikad nije čulo..znači jako je retko da se prirodni neprijatelji u prirodi pare, ali jeste moguće i to ne sporim!!..samo opet se postavlja pitanje koliko taj produkt može opstati kao neki podtip sa svojim iskristalisanim morfološkim osobinama, nemojmo zanemariti npr. mazge ili mule one su sterilne i nemože se razviti nova rasa, a da čovek ne uplete prste ??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 31.01.2011. 20:01
|

Moderator

|
Evo zapoceo sam ili nastavio u vezi sa tim na temi Impulsi u prirodi,da nebismo zauzeli prostor sakalima,ovo je ipak malo sire i tematski odudara od lova sakala,pa polako...
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 05.02.2011. 22:09
|

Moderator

|
A vidite ovo Vrsta sakala -ustvari podvrsta zlatnog C.a. lupaster,iz Etiopije,je bar do sada to bio.Nova genetska analiza u Oslu dr. Eli Rueness-DNK se nepoklapa ni sa jednom drugom vrstom sakala,ali je zato veoma slican(veoma blizak) vuku(canis lupus).....
Dobar pogodak
|
|
|
|
spaleph |
Objavljen 07.02.2011. 21:38
|

Član

Upisa: 136
Pristupio: 18.08.2009. 12:39
|
spaleph kaže:
Teren na kome se lovilo i odakle je krenula hajka, docek je bio u brdima sa snegom.

A na hajci

I ove godine tradicionalna hajka na Timočkog šakala 19.02.2011.godine.
Okupljanje u centru sela Selačka do 07,00 časova a lov počinje u 08,00 posle lova ručak.
Cena ručka 800 din, informacije i prijave na 063-458-460.
Dođite da se družimo.
Dobar pogled! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 13.02.2011. 10:44
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Kod Slave u Starom Selu, danas izašli na šakala i lisicu. Vrlo uspešan lov; ja ću postaviti slike, a Slava neka napiše par reči
Danas je 23 lovca lovilo teren u Donjem kraju, onaj isti gde se odrzala hajka 23.jan.
6 lovaca u pogonu a ostatak na cekanju sa gostima! Posrecilo se lovcu gostu iz Donje Tamnave Dejanu Milenicu a drugog sakala je odstrelio moj lovac iz sekcije Stevica Stanimirovic dok je lisicu odstrelio Djurica Stanimirovic koji je prosle nedelje odstrelio onog sakala kapitalca od 15.5kg i preko 10god zivota!PENZIONERA!!!!!
Druga ekipa je bila u Gornjem kraju njih 15 i gosti L.U.Kosmaj ali bez ulova ovoga puta !Promasili su 3 sakala pa cemo ispravku praviti sledece nedelje sa istim gostima i ko bude hteo da nam pomogne nije problem!! Bio je i Glisa iz Glibovca ali ga sreca nije htela!!!!!!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 13.02.2011. 10:47
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Jedna malo bolja slika
Ovo je ulovio Stevica Stanimirovic iz Starog Sela!!!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Ivan_Mld |
Objavljen 13.02.2011. 12:01
|

Mlađi član

Upisa: 21
Pristupio: 14.12.2009. 19:16
|
Ide li neko u subotu na sakalijadu u Pozarevac?
Mitar ima za litar 
|
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 13.02.2011. 18:37
|

Lovčina

Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|