Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vuk

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vuk
Boban
 Nije bitno kada su odstreljeni,u svakom slucaju sve cestitke na trofejima.Bravo 2

duskov
 Bila je to negdje, davna 1990 godina, april mjesec. Lovostaj na zeca ali se lisica još mogla loviti. Na žabljaku. Ramovo ždrijelo okupano jutarnjim suncem kao da je jedna dočekalo da ga nešro prodrma. Bio sam na konak kod svog prijatelja Mira Dedejića. Čitavu noć smo pričali i nalagali šporet jer je bilo hladno jer, naprosto zima nije još bila prošla a sa prozora smo svu noć gledali dvije "dosadne" lisice kako kruže oko Mirove kuće bez obzira što su mi se kerovi pomamljivali zbog njihove blizine.
Jedva sam dočekao juto kao i moji kerovi Ćina i Caki. Ćina je bila SG iz Valjeva a Caki posavac iz Zatona iz Bijelog Polja. Istog trena kada sam ih pustio otišli su uz brdo, mislim da se zove Smiljača koje je sa svoje sjeverne strane obraslo tamnom smrčevom šumom. Ne dugo zatim čuo je njihov vrisak ali sam vidio da nijesu gonili lisicu već sam razočarano ustanovio da gone zeca. Ipak, iako sa puškom, starom ruskom, orozarom "šesnaesticom, pratio sam ih idući polako prema sjevero zapadu, obronkom gdje je desna strana bila potpuno obrasla crnogoricom a lijeva bila okrenuta prema žabljačkom polju.
Bilo je još snijega i na jednom jestu primijetih da je prošao ogroman vuk koji je gonio malo, premalo lane i to prema polju. Odmah sam shvatio šta mu je bila sudbina.
Nakon pet minuta hoda i zastajkivanja jer sam uzivao slušajući kerove koji su već dugo pokušavali da zeca istjeraju na čistinu ispred mene se podiže veliki tertreb gluhan. Ja onako iznanađen ali ipak oduševljen počnem pratiti tetreba i gledam put suvih borovih i smrčevih vrhova, bez namjere da pucam. Jer tereb je rijedak i treba ga zaštititi po svaku cijenu.
Ipak, u mom vidokrugu se nešto promijeni. Spustim pogled i ugledam vuka koji je netremice pratio glas kerova koji gone.
Ogroman i veličanstven ali sa namjerom da uz lane jelovnik proširi i sa mojim ljubomcima.
Zategao sam oroz što sam tiše mogao ali se on istog trena okrenuo i pogledao me. sreli su nam se pogledi. Pucao sam, jednom, dva puta i on je nestao u jednu dubodolinu. Gađao sam ga "četvorkom" i bio ubijeđen da nema ni najmanje šanse da sam uradio bilo šta iako je bio udaljen od mene nekih 40-tak metara.
Pripunio sam pušku kruopnijom sačnom i potrčao nekako u pravcu gdje je zamakao. Išao sam ivicom dubodoline i vidio da nije izlazio.
Vratim se na početak i ondna polako vidim krv u snijegu. Ne mnogo. Poneka kap. Dvadesetak metara odakle sam ga prvi put gađao vidim leži. Opružen, skoro bijel i ogroman. Ne mrda. Razmišljam da li da pucam ponovo, za svaki slučaj ali ipak, zbog sopstvenog osjećanja časti-odustajem.
Vuk je bio ogroman. Mužjak. Pogodile su ga samo tri kugle "četvorke" i to u predjelu vrata. Na mjestu gdje se spajaju glava i vrat. Nisam mogao da vjerijem da sam ga ubio sa toliko "malo vatre".
Zvao sam "pomoć" i sav ponosan saopštio da sam ulovio svog prvog vuka. Kada smo ga drli našli smo mu djelove laneta u stomaku.
Tako je to bilo tada. Kožu i lobanju sam poklonio domaćinu ali ovu uspomenu nosim, trajno sa sobom. Ponekad, kao i sada je ispričam, i sjetim se nekih lijepih vremena...

zoranp
 Dule vala ljepote kod tebe dolje..svaka čast na ulovu i vjerujem da imaš šta pamtiti, jer takvo nešto se neponavlja nikada više!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

PEZ
 Kolega duskov Odobreno

nidzamotocross
 Videti vuka tokom lova u prirodi je najlepsi prizor koji moze snaci lovca. Smile Iako mlad i ja sam imao prilike da ugledam tu velicanstvenost. Duskov Aplauz
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

alex
 KOlega stvarno divno svaka cast
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

PEZ
 Evo i traga Gorskog cara,kome je u subotu 16.juna moja desetomesecna kuja SG bila vecera

PEZ
 jos jedna

PEZ
 i jos ova

huntinggirl1
 strašno, to je ko kanda stari samotnjak koji samo naše ljubimce čeka, ali po nekog i mi dočekamo..
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

PEZ
 Koleginice huntinggirl1 ne bih rekao da je samotnjak,pre mislim da je u pitanju neka starija zenka sa svojim stencima jer neki tragovi koje sam sutradan nasao nedaleko od kuce ukazuju na to,naime radi se o tome da sam na jednoj livadi nasao na tri mesta uvaljanu travu od po par kvadrata i nekakav izmet i parce creva, onda sam ukapirao(i po tome pretpostavljam da je u pitanju zenka) da je tu ona hranila mlade povracajuci im polusvarenu hranu,neznam mozda i gresim,u svakom slucaju voleo bih da se sretnem sa NJOM ili NJIM,ne da bih ga odstrelio vec da vidim koliki(a) je kad ima ovako "malu sapicu".

duskov
 Mnogo sam bio ponosan u trenutku kad sam ulovio vuka. Ali ne do kraja, posebno kako godine idu razmišljam i o tom događaju. Koliko je taj vuk preživio stravičnih zima, mećava, gladi, mrazeva, bježanja od pušaka, zamki, izbjegavanja otrova, sajli, konkurenata, borbi... I onda je u jednom trenutku nabasao na mene polulovca nespremnog čak i da oprosti jedan tako surov život.
Ova moralna dilema traje i sada dok ovo pišem. Nisam siguran šta je bilo presudno da povučem oroz, da ga odstrijelim. Možda strah iako to baš i nije neka posebna vrlina, možda lovačka strast, moguće trenutak slabosti ili neka velika i mistična životrna dilema.
Možda sam mu skratio muke ali je moralna dilema ostala i danas. Možda sam i takav strašan,težak život trebao da poštedim.
Uostalom, život se ne uzima često i posebno ne volim da to ja uradim. A vuk je bio skoro bijel, ko zna koliko star, zubi su mu bili žuti i podosta zatupljeni. Koščat, duge zimske dlake i ogromnih nogu, šape kao krplje...
I tako, i nakon ulova koji za mene predstavlja uspomenu koju nosim kao krst i nekako kao posebno dragu amajliju, postoji temeljna dilema da li sam trebao povući oroz!?
Povukao sam, ostalo, znate...

neca90
 Kolega,razumem te u potpunostiOdobrenoI ja sam na pocetku lova,a relativno skoro sam poceo da lovim,imao neki cudan osecaj u stomaku kad povucem obarac,a divljac se stroposta...Ali zaista se to recima ne moze opisati...nije ni kajanje,nije ni cudjenje...zaista ne postoje reci da se definise toConfused

Nazalost,nisam imao prilike da ulovim vuka,ali verujem da svako od nas je bar jednom imao taj osecaj sa bilo kojom vrstom divljaci kao i ti sa vukom,makar sa prvim odstrelima.Sigurno da nije isti osecaj gadjati prepelicu i evropskog jelena,tako da to zavisi i od vrste divljaci,ali verujem da je veliko zadovoljstvo i cast uloviti vuka,pa jos kao u tvom slucaju sacmarom,meni omiljenom polozarom;)

zoranp
 Duskov, neco jako lepa dva teksta i spominjanje jedne nažalost sve manje lovcima poznate emocijeOdobreno...ubijanje nije prirodni nagon čoveka niti bilo kojeg drugog bića, osim u slučaju da se radi o čistom opstanku, što onda i ima svoju svrhu!! Lov kao takav ima neku uzvišenu dimenziju, ali ga u zadnje vreme potpuno preuzima jedan trend ubijanja bez granica i bez gledanja divljači kao divljači, već samo neko pražnjenje nekih likova!! Zato sam uvek govorio i ostao veran dobroj staroj definiciji lovstva UZGOJI, ZAŠTITI I TEK ONDA ISKORISTI i to samo viškove, a ostalo je u domenu suživota sa živim svetom oko nas, jer bez njega neće biti ni nas!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nenadx
 Šta dodati na prethodna razmisljanja i pisanja sem bravo
Na pezovo bih rekao da se po viče pokazatelja može ponesto zaključiti,te često iz tih razloga iznosim na forumu neka posmatranja, iskustva....Recimo kod mužijaka je prednja šapa proporcionalno šira od ženkine. Tako mu je odnos dužine prema širini 1, 3 - 1. A kod ženki 1, 5 - 1, pa se pod određenim uslovima može po tragu odrediti pol. ...
Dobar pogodak

PEZ
 Kolege moja pretpostavka da se radi o vucici je sinoc potvrdjena,opet je prosla istim putem samo sto je ovoga puta pored njenog traga bilo jos dva manja od njenih stenaca.

nenadx
 Odlično pez,svaki lovac treba da obraća pažnju na znakove u prirodi i potvrdi svoje pretpostavke,te ih podeli sa kolegama.Odobrenozato sam se nakratko ubacio
Dobar pogodak

PEZ
 Hvala kolega nenadx. Bye

nidzamotocross
 Sinoc mi se desio nezapamcen dogadjaj. Vuk mi je odneo terijera sa lanca, u selu. Cry Kucica je svega 20-tak metara udaljena od kuce, inace ga drzim u boksu ali sada smo ih premestili da bi promenili zicu na boksevima, stojali su tu 2 dana i eto jutros smo zatekli samo pokidan lanac, krv, dlaku, i tragove vuka. Cry Malopre su mi javili da je i u obliznjem selu prethodnu noc nestao pas sa lanca. Kolega pez, ovi tragovi su sa Kukavice ili ne? Posto se selo nalazi na drugoj strani planine, vuk mozda zbog vucice i mladih , u nedostatku hrane dolazi do kuca i pravi stetu. Sad
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

DamirKS
 Udri to pravo u meso! Shock

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,733,224 posete www.srbijalov.com