gruja kaže: Nase najbolje ,,nacionalno blago" uz ,,minimalnu nadoknadu"zavrsava u Grckoj ili Italiji a mi lovimo sa onima sto preostanu,nazalost.A ako vec moram da prodam psa,bolje da prodam nekog tamo Engleza nego Srbina !
Ti sto prodaju najbolje na stranu su glupi ljudi. ;) Ne razmisljajuci da ce taj najbolji pas da ostavi najbolje potomstvo koje ce otici na stranu, a opet iz tog legla ostaviti najbolje za sebe, pa cemo sada da imamo dva najbolja psa, koja ce da daju najbolje potomstvo, i uvek cemo najbolje gonice da gajimo. Teoretski je ovo moguce, i pravi lovac ce ovo i uraditi, ali tu postoji jedan razlog koji se zove novac. ;) Postoji dobra stvar u tvom upisu "bolje Engleza nego Srbina", ali postoji losa "ako vec moram da prodam psa". Ako gajis pse zbog prodaje, to nije osobina dobrog lovca. Gajis pse za sebe, prvenstveno za lov, onda kroz par generacija, dodjes do neke svoje linije, radis sa tim psima, ti psi daju potomstvo, i eto, uvek se nadje nekoliko stenaca za prodaju, a da ti ne ostanes bez svog blaga.
Slazem se Grujo,cinjenica je da se nasi gonici
prodaju u inostranstvu to je samo dokaz njihove vrednosti ali to ne prodaju obicni lovci koji imaju samo tog jednog jedinog gonica kog dozivljavaju kao clana porodice vec ljudi kojima je to u neku ruku posao i siguran sam da ni oni nisu prodali svog prvog psa vec njegovo potomstvo ili njega kad su vec sebi ostavili nesto bolje(ili su mislili da je bolje) sad da li ce ga prodati u Grcku,Italiju...ili u Srbiju,Crnu Goru to je vec pitanje trzista, gde se vise placa tamo se i prodaje.
I neki nasi psi su otisli na stranu, prvenstveno u Grcku. Ali uglavnom su to bili psi nizeg kvaliteta, uglavnom mladi psi koji su sa nekih godinu dana pokazali manje kvaliteta nego ostali iz legla. Uvek, iz svakog legla, oni sa najmanjim predispozicijama odu za Grcku, oni srednji zavrse kod nasih lovaca, a ono najbolje ostaje.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Gospodo nismo se razumeli.Ja nisam rekao da su biglovi bolji od nasih gonica,vec ko poseduje bigla ili ima priliku da ga nabavi treba slobodno da ga pusti u lov.Greota je tako temperamentnog psa sa odlicnim nosem cuvati u kuci i juriti sa njim macke po ulici.Imao sam dosta muke da ubedim prijatelje kojima sam poklonio stene ,da ga puste malo u gater na divlju svinju.Ono je inace odraslo u stanu i bilo samo cuvar tepiha.Kada su je na kraju pustili odradila je vepra kao za utakmicu.Nos na tragu,oblajavanje,pokretanje i ,greska ,zahvat za njusku,ali izvukla se.Recicete,pa to rade i nasi gonici.Tako je ali nasi psi nisu kucni ljubimci vec svako tezi da dodje do sto radnije linije i takve pse kupujemo,od radnih roditelja.Ovom pricom zelim da potvrdim svoje ,i misljenje mr.Mihajla Hadzi-Pavlovica da su biglovi,iako pomodarska rasa sacuvali urodjene osobine gonica.Inace, posmatraci oko gatera su mislili da je u pitanju stene ruskog pegavog,pa ne mogu da se nacude kako malo stene a toliko ostro.
nidzamotocross,ja svoje pse ne prodajem,vec poklanjam prijateljima i klincima buducim lovcima,jer secam se vremena kad sam bio mali koliko su bili skupi rasni lovacki psi,pa sam tako cesto cuvao po nekog mesanca,vazno da je imao klempave usi.Prvi rasni pas mi je bio kratkodlaki jazavicar,ali slep(doneo mi ga otac,verovatno mu ga zato i dali).Svi koji me u Leskovcu znaju,a znaju me svi oni koji nesto rade za kinologiju,reci ce vam da sam perfekcionista sto se eksterijera tice,a za rad koliko vodim psa na teren ,toliko i ocekujem od njega.U grupi sa kojom lovim svi posedujemo ,,nase"rase gonica i zadovoljni smo ucinkom,ali imamo dosta vukova te nam cesto stradaju ,,dugi"gonici.Pre dve godine sam odstrelio vuka ispred dve posavke i jednog posavca.Gonili su ga ko zeca.A pre dve nedelje su vukovi rastrgli na dvesta metara od kuce jednu balkanku,bas su se ostrvili.
pez,ukratko u cemu je bila bolja.U isto vreme nabavili moji drugari dva srpska gonica ,,vrhunskih radnih linija",starosti kao i moje stene.Posto sam radio u kafani po ceo dan ,i vikendom ,retko sam svog bigla izvodio na teren,a oni su se ,,razbili "od izvodjenja po svim terenima oko Leskovca.Prvi zajednicki lov,moja zenka podize lisicu,puca je drugar,ona se vraca kod mene po tragu,njegov balkanac sedi pored vatre i nagreva se.Druga nedelja lova,oba srpska gonica se gube na Radanu,moj bigl radi za moje potrebe sasvim korektno.Podize zeca,ja normalno promasim,on prebaci potok,psic glasno goni,pucanj u daljini,neko ga obara,i pas se posle desetak minuta vraca.Ova dva specijalca su ostala u planini,sutradan je jedan od drugova otisao po pse i nasao ne svog vec onog drugog,od prijatelja.Ovaj nije ni hteo da ga uzme natrag,vec ga je poklonio nalazacu.Taj pas je zavrsio u Gadzinom Hanu u nekoj kompenzaciji,a kako cujem da se i tamo pogubio.Nego ,necu da generalizujem stvari,u svakoj rasi ima vrhunskih primeraka kao i onih manje vrednih,treba imati i srece pri odabiru.Moji drugovi vise ne cuvaju srpske gonice.
Od mene toliko,a ako se neko bude predomislio za par godina,ima od mene na poklon stene bigla,ali pod uslovom da nastavi da gaji i srpske gonice!Necu vise da vas smaram,uzivajte u rasi koju volite !Kada bi se svi slozili,na svetu ne bi postojalo ovoliko rasa pasa.
Grujo hvala na odgovoru tvoja prica potvrdjuje da za obuku sa stencima koji su od radnih kerova nije potrebno mnogo jer to sto treba da radi ima negde usadjeno u mozgu,potvrdjuje i to da se i od nekih linija kerova ma koliko bili eksterijerno dobri ne moze dobiti onaj pravi lovacki pomocnik a "vrhunska radna linija " se vidi tek na terenu.
Grujo Covece, pa sto ne rece prvo sve ovo pa onda onaj upis. Zbog loseg izrazavanja mozes da naidjes na pogresno shvatanje, i onda
Vidis Bigl ima istu sudbinu kao irski seter, i jos neke rase pasa. Prvenstveno je gajen kao lovni pas, a onda zbog njihovog da kazem slatkastog izgleda, sve vise se vodilo racuna o tome kako izgleda a zanemareno je to kako pas radi u lovu. Sve vise su se selekcije vrsile na osnovu lepote. Onda su nastali izlozbeni psi. A zaboravilo se na njihovu glavnu namenu.
Mozda nisi video moje informacije, ali i ja gajim gonice u okolini Leskovca, i vukovi su glavni problem, posle kradje kerova. Vec sam pisao da mi je vuk odneo iz dvorista NLT-a, sto se moglo desiti i kerusi sa stencima. Ali kod nas divljac ne odvlaci toliko, zbog konfiguracije terena, jedino DS moze da nam odvuce kerove daleko, ali posto DS ima sve manje, sve manje je i dobrih svinjara koji ce dugo ici za svinjama. Izvodimo ih u gater, i zbog toga uspevaju da nadju svinje i da ih isteraju ili oblajavaju, ali kada svinje prodju pucnjavu oni ne idu dugo za njima, sto je u neku ruku dobro. Mada smo imali i one koji su se vracali posle par dana.
A oko prodaje, naravno, u pravu si. Lepo je pokloniti psa, ali danas je malo pravih lovaca koji bi zasluzili dobrog gonica, a sem toga, kao sto je slucaj kod nas, kada dostignes nivo neke mini odgajivacnice, onda uvek ima pasa i za poklon i za prodaju a i izvoz. Sto nije lose, jer inostranstvo moze vrlo da unapredi nasu rasu.
Sa danasnje izlozbe. Po misljenju pedesetak ljudi koji su bili oko ringa, bio je najlepsi u rasi. Ali po misljenju "sudije" bio je drugi, samo zato sto je dobio koji evro vise.
Bajko(Baljko) Aldimis
nidzamotocross kaže:
Sa danasnje izlozbe. Po misljenju pedesetak ljudi koji su bili oko ringa, bio je najlepsi u rasi. Ali po misljenju "sudije" bio je drugi, samo zato sto je dobio koji evro vise.
Bajko(Baljko) Aldimis
Nidžo, prelijep pas! Ima svašta na suđenjima, ali ima i stvari koje samo sudije znaju, a ostali iz publike možda ne. Neka svakom ide na čast ono šta radi u životu. Imaš li još slika sa izložbe? Ko je bio prvi?
Hvala kolega. Ma od nervoze nisam ni hteo da slikam "pobednika" rase. Sudija nas je diplomatski izbacio iz ringa, a pobednik je lepo i kulturno platio pehar da ga nismo cak ni videlji u daljem takmicenju. A mali Leo je u subotu bio najlepsa beba, pored 5 malih balkanaca. Osvojio je sudiju kada je poceo da laje na 10 puta veceg bernandinca koji je stajao pored ringa. Izgledalo je presmesno. U nedelju nisam ni hteo da ga izvodim. I bolje.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.