Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
Aca Velika Plana
 Druze Daki,ja zeca gadjam sa udaljenosti od 30-50 metra udajenosti u ravnicarskom predelu,kako je kod mene znas i sam moravski teren,a imam i teren u brdu,tu je tek nadmudrivanje il ga gadjas kad ga vidis ili ode u gustis. Confused kolega Sheytan ja sam od 7 godine usao u lov sa dedom i caletom listao literature od 6-7 razreda osnovne s tim i kodeks i ujedno bio clan podmlatka i ucestvovao u mnogim akcijama,prvog ostreljenog fazana imam sa 16 godina a zeca sa 18! B)

ps kolega Daki da ti nama lovis jos dugi niz godina Smile ,lep je to staz i znam da si iskusniji pa mozes to iskustvo da prenosis na nas mlade ! Smile B) vidis da coek lovi zeca sa 50 grama olovo a ja ga lovim sa 28 !!! Grin Smeko malo sam odmako od teme,sta da se radi ne zamerite! Smile

DakiNS

Aca Velika Plana kaže:

damir001 kaže:
Nisam neki ljubitelj fazanskog mesa...Ali mislim da mi je ovo sigurica za zeca... Smile

sa tim metkom ga imas i na 70 metra ako ga dobro povezes Grin samo sto ces malo da lomis zubice za rucak! Grin Grin a tek da ne pricam na 30 metra sta ces da mu uradis! Shock! Nervozan

ja koristim BP F2 Clasic za 12 kalibar a za 16 M90 i RC 3.5 mm

Aco na ovaj deo sam skrenuo pažnju ne samo tebi nego i svima koji čitaju ono što pišemo a to nije zanemarljiv broj s tim što moraš da znaš da naši upisi često imaju edukativan karakter a kontra efekat je mlađe i neupućenije dovesti u zabludu, da li si me sada razumeo
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Aca Velika Plana

DakiNS kaže:

Aca Velika Plana kaže:

damir001 kaže:
Nisam neki ljubitelj fazanskog mesa...Ali mislim da mi je ovo sigurica za zeca... Smile

sa tim metkom ga imas i na 70 metra ako ga dobro povezes Grin samo sto ces malo da lomis zubice za rucak! Grin Grin a tek da ne pricam na 30 metra sta ces da mu uradis! Shock! Nervozan

ja koristim BP F2 Clasic za 12 kalibar a za 16 M90 i RC 3.5 mm

Aco na ovaj deo sam skrenuo pažnju ne samo tebi nego i svima koji čitaju ono što pišemo a to nije zanemarljiv broj s tim što moraš da znaš da naši upisi često imaju edukativan karakter a kontra efekat je mlađe i neupućenije dovesti u zabludu, da li si me sada razumeo

razumeo sam ja tebe Daki od pocetka,nego surova istina je ovo sto sam napisao a to valjda svi znaju, i sam znam da mnogi citaju nase upise ali od negde trebaju i da nauce nije taj post malo ....znam i sam dokle je granica ipak ako znas drugcije da objasnis reakciju ovog metka na 30 metra na zeca kazi mi molim te kako ce da bude po tebi .... za fazana necu da pricam on je jos meksi! Chut B)

DESPERADOS
 Ovo je forum o lovu i prilikama u lovu , neznam zasto se stalno namece misljenje da treba mladji clanovi stalno nesto da nauce i da mi moramo stalno da ih ucimo i sve na tu temu !!!
Ljudi nije ovo skola ovo je forum a ko hoce nesto da nauci i da nikada nista nije znao niti video kako izgleda lovacka puska ovde moze za manje od mesec dana da savlada sve sto jednom lovcu treba , posle samo to da proveri u praksi i eto lovca na brzinu .
Internet je cudo nekada je starim lovcima trebalo 10 godina lova da nauce ovo sto se danas moze nauciti za par meseci i to po bilo kom osnovu osim naravno prakse ali i to je mnogo olaksano kada odprilike znas kako sve izgleda treba se samo malo podsetiti i eto uspesnog starta mladog lovca.
Zato batalite vise te price treba mladi da nauce itd , te mislio sam ovo te ono , ko hoce da nauci a konkretno nezna o cemu se radi treba samo da pita i dobice dosta odgovora a na njemu je samo da vidi koji mu odgovara .
Nekada je moglo samo da se pita komsija ili neki rodjak itd. za neko misljenje i ono sto su oni mislili da je dobro to se ili prihvatalo ili nije , a danas ovde na forumu moze se izvuci zakljucak mnogo , mnogo lakse jer se dobije more informacija o svemu.

Zato sam ja zato da svako pise ono sto on misli da je dobro ili potrebno za tu vrstu lova i svoja iskustva podeli sa ostalima a kome treba detaljnije neka pita.
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

Hunter forever
 Da li je neko koristio Fetter municiju i kakva su iskustva? Ja sam kupio kutiju trapa da vezbam gadjanje,naravno ne na divljaci.
marka Engleski poenter marka

DakiNS

Aca Velika Plana kaže:

razumeo sam ja tebe Daki od pocetka,nego surova istina je ovo sto sam napisao a to valjda svi znaju, i sam znam da mnogi citaju nase upise ali od negde trebaju i da nauce nije taj post malo ....znam i sam dokle je granica ipak ako znas drugcije da objasnis reakciju ovog metka na 30 metra na zeca kazi mi molim te kako ce da bude po tebi .... za fazana necu da pricam on je jos meksi! Chut B)

U jednom lovu prošle godine jedan da kažem imućan čovek lovio je sa nama u komercijalnom lovu, pucao je beretom cal 20 sa tom patronom. Na nekih dvadesetak metara je odstrelio zeca , ali to više nije bio zec nego sito skoro sve rane su bile prostrelne, igrom slučaja taj zec je dopao meni. Dok sam ga drao malo sam razgledao jer se tada najbolje vidi efekat. Strašno , iskreno malo mi je bilo mučno jer je sav sadržaj iz stomaka curio posvuda. Zeca sam skuvao i nahranio pse. Sada kada sam možda previše slikovito opisao učinak takve municije svako može da izvuče zaključak da li mu je potrebna ili ne , a to koliko se pridržavamo starih lovačkih pravila ili kodeksa lovaca naka nam je samima na dušu. Da ne dužim po meni a i po pravilima nelovački je pucati na daljinama preko 50 metara istina nekada u brzini nismo ni svesni udaljenosti ali sa vremenom se dobije i taj osećaj. Nije uvek potrebno , čak je i štetno koristiti prejaku patronu , morali bi svi imati etičku samokontrolu. i da završim jednim pitanjem. Pošto na forumu stalno pominjemo da nismo mesari da li onda moramo po svaku cenu, čak i po cenu totalnog uništenja lovine uvek odstreljivati?

DakiNS
 Kolega Desperados da li tvoj upis znači da se treba iznositi svako iskustvo čak i ako je pogrešno ili protivno nekim regulativama? Po prošlom upisu sam tako zaključio . Svi mi smo od nekog učili a sada da li je učitelj bio dovoljno obučen i naučen da nam prenese dovoljno znanja to je pitanje. I sam kažeš da mladi mogu da sve nauče preko interneta, a kako da odrede šta je napisano ispravno a šta ne?Yes

Podunavac

DakiNS kaže:
U jednom lovu prošle godine jedan da kažem imućan čovek lovio je sa nama u komercijalnom lovu, pucao je beretom cal 20 sa tom patronom. Na nekih dvadesetak metara je odstrelio zeca , ali to više nije bio zec nego sito skoro sve rane su bile prostrelne, igrom slučaja taj zec je dopao meni. Dok sam ga drao malo sam razgledao jer se tada najbolje vidi efekat. Strašno , iskreno malo mi je bilo mučno jer je sav sadržaj iz stomaka curio posvuda. Zeca sam skuvao i nahranio pse. Sada kada sam možda previše slikovito opisao učinak takve municije svako može da izvuče zaključak da li mu je potrebna ili ne , a to koliko se pridržavamo starih lovačkih pravila ili kodeksa lovaca naka nam je samima na dušu. Da ne dužim po meni a i po pravilima nelovački je pucati na daljinama preko 50 metara istina nekada u brzini nismo ni svesni udaljenosti ali sa vremenom se dobije i taj osećaj. Nije uvek potrebno , čak je i štetno koristiti prejaku patronu , morali bi svi imati etičku samokontrolu. i da završim jednim pitanjem. Pošto na forumu stalno pominjemo da nismo mesari da li onda moramo po svaku cenu, čak i po cenu totalnog uništenja lovine uvek odstreljivati?

Rođo B). Bravo 2
Tri prsta 2Kolce

Aca Velika Plana

DakiNS kaže:

Aca Velika Plana kaže:

druze pa ti ako znas da gadjas a ne sumnjam na tvoje iskustvo zec se ne gadja u stomak kao sto je taj covek uradio,ja licno sam sa 32 grama olova u 16 kalibru ostrelio zeca na 60 koraka i prakticno ga ceo snop poklopio u predelu glave,ipak treba znati da nisanis i povezes ako hoces dobar pogodak sa manje stete,a ako ides u lov samo da ostrelis onda ne gledas gde gadjas! Pozdrav i jos nesto lovac za kog kazes da je mesar to ti je lovac koji je otisao u lov da ulovi 10 zeca 10 petla da namiri svoj ego i napuni zamrzivac Besan Besan ,a lovac koji je izasao u lov da se druzi ce ipak da ostreli 1 zeca i jednog fazana pa kakav bude ili nece nista da odstreli...Smile

Šta reći nego se samo diviti umeću pucanja mlađe generacije i to na 60 koraka Bravo 2

DESPERADOS

DakiNS kaže:
Kolega Desperados da li tvoj upis znači da se treba iznositi svako iskustvo čak i ako je pogrešno ili protivno nekim regulativama? Po prošlom upisu sam tako zaključio . Svi mi smo od nekog učili a sada da li je učitelj bio dovoljno obučen i naučen da nam prenese dovoljno znanja to je pitanje. I sam kažeš da mladi mogu da sve nauče preko interneta, a kako da odrede šta je napisano ispravno a šta ne?Yes

Lose si procenio napisano , pocetnici ovde mogu sve da nace ama bas sve , samo treba citati a cak ako nekome nesto i nije jasno moze konkretno da pita i dobice bar nekoliko odgovora .Dokaz za to je i ova tema koja se razvukla bas mnogo .
Konkretno sam mislio i tako napisao da ovo nije skola niti pocetnicki forum vec forum svih lovaca Srbije isto tako i simpatizera .
Povod je bio pisanje kako su neki iz kolevke postali lovci i lovili cim su prohodali pa imaju mnogo godina lova iza sebe i love sa cetvorkom i sesticom .
E vidis to nikakve veze sa lovom nema , koga ne interesuje lov nego samo ceka da pocne sezona na fazana i zeca taj ce 100 godina da lovi ali svest ce mu ostati na nivou pocetnika .Koga interesuje lov i ko postane pravi lovac , bavi se lovom na pravi nacin i ima ranovrsno oruzje i stalno je prisutan u lovistima kako lovom tako i prehranom za dve ili tri godine ce znati mnogo vise nego taj stogodisnjak.
Imam takvih primera i to dosta .
To neznaci da je neko kao covek manje vredan od ostalih ali kao lovac sigurno jeste.

J... OFF Teme...Sad
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

DESPERADOS
 Ovo je korisno pa da se podsetimo :

TABLICE OBRAČUNA EVROPSKIH I AMERIČKIH MERA,
Težine
1 gram = 15,432 grains
1 grai = 0,0684 grama
1 gram = 0,0327 oz (unce)
1 oz (unce) = 28,35 grama
1 kg = 2,2046 libra (funte)
1 libra = 0,43359 kg
Dužine
1mm = 0,039371 in (inča ili cola)
1 in=25,399 mm
1 m = 3,2808 ft (stopa)
1 ft =30,4797 cm
1 m = 1,0936 yd. (jard)
1 yd. = 91,4392 cm
Pritisak
1 bar = 14,233 lb/sq.in
1 lb/sq.in. = 0,07031 bar
Udarna snaga /"E"/
1 Joule (Džul) = 0,7233 foot-lb
1 foot/lb = 1,13825 Joule

DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

canis aureus
 ... na 60 koraka 32g sačme i ceo snop ...
koji je to metak?! iz kog i kakvog čoka, cevi, puške?! kakav je to koncentrator sačme?!
Zbunjen
još ne videh tako nešto! toliko uzan snop na toj daljini ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Aca Velika Plana
 puska IZ 12 u kalibru 16 bokerica,gornja cev pun cok metak M90 sestica sa punom casicom,mada neki kazu da je pun cok na moju gornju cev a neki da je dupli cok ebem li ga i ja neznam fixni je,bez problema pada fazan na 80 metra sto se neki i cudili u mojoj grupi....

apinest
 60 koraka je otprilike nekih 45-50 m. Ako na toj daljini može da se održi "ceo snop" (a to su krajnje daljine za pucanje sitne sačme i lova niske divljači), onda su to neka nova dostignuća u lovnoj balistici, konstrukciji i laboraciji lovne sačmene municije. Bilo bi dobro da se ovo malo obrazloži.

Aca Velika Plana

apinest kaže:
60 koraka je otprilike nekih 45-50 m. Ako na toj daljini može da se održi "ceo snop" (a to su krajnje daljine za pucanje sitne sačme i lova niske divljači), onda su to neka nova dostignuća u lovnoj balistici, konstrukciji i laboraciji lovne sačmene municije. Bilo bi dobro da se ovo malo obrazloži.

Grin sto bi reko moj jedan kolega stanes ti na 70 koraka pa ti ja pokazem kako se gadja pod uslovom da natrtis dupe i obuces 3 para farmerice ako te probije kugla 4 mm placas veceru i pice posle previjanja! Grin Grin kad mi je to reko valjao sam se po zemlji,al mozda tu ima istine,sve zavisi kakav je koncetrator,olovo,punjenje,sve ima svoje mere... ja kad sam pogodio to samo sam zino ko budala i Krsti

Nikola Vojinovic
 Kada sam krenuo u lov, ucio sam od starijih lovaca, koristi se sacma 8 (3,5) ; 6 (4,0) i naravno 4 (4,5), krusik specijal naravno, mislim da je gramaza 34g, eventualno sacma 10 (3,0) ako se lovi grlica i golub!
Ispucao sam vagon municije, uglavnom na flase... vremenom sam poceo i da pogadjam bas bas dobro, tj. nisam promasivao!
Mlad i zeljan da uci (tada nije bilo foruma) poceo sam da isprobavam novu municiju i njene mogucnosti, a lovio sam od avgusta do januara (ptice) i od maja do januara svinju, tako da sam cele godine mogo da testiram municiju...
Punio sam, kupovao "semi magnume", neka cuda od 36 - 40g, mucio se... dok nisam shvatio da ne ide!
Prvi "proboj na mozak" sam napravio kada me prodavac nagovorio da kupim Fiochi 32g sa sacmom 11 (1,7) i probam da lovim grlicu, kako sam ispucao preko 100 patrona upucao sam se do maksimuma! Zavoleo ovu municiju i kasnije samo preso na isti metak samo sa krupnijom sacmom u lovu na plovku, a kasnije te sezone i na fazana i zeca, steko sam takvo poverenje u taj metak, da sam zeca odstreljivao sa svim granulacijama, a plovke i fazani su padali na impozantnim daljinama!
Prestali su da uvoze pomenuti metak... morao sam da menjam proizvodjaca, opet mi prodavac predlozi nesto novo na trzistu RC Disperzante 33g sa sacmom 7 (2,7) kao prvi patron i RC Serie oror 35g sa sacmom 5 (3,0) i 3 (3,5), e tu sam se tek odusevio! Idealna kombinacija za fazana u gustisu i zeca "na skok" kako se inace lovi kod mene...
Kasnije sam smanjivao gramaze i krupnocu sacme, tako da sada pucam prvi patron 28 - 30g sa sacmom od 1,7 do 3,0 i drugi plafon 35g sa sacmom 3,0 do 4,0 a sto se proizvodjaca tice, mislim da su danas svi pribliznih kvaliteta i nijanse su u pitanju... vazno je opredeliti se za jednog i "upucati" se sa gramazom...

Po mom misljenju, najbolji je patron koji ce imati sto slabiji trzaj, sa sto sitnijom sacmom, steci osecaj za brzinu sacme i proceniti daljine pucanja! Sa sitnom sacmom, na malim daljinama, zec pada puno lakse, kozu mu ne probija sacma, od stete se javlja samo podliv, bez unutrasnjih krvarenja, preloma ... Nije problem pogoditi zeca sa sacmom 36g 4,5 do 5,0 i na daljinama preko 50 m ali po meni ne treba ni pucati, jer je velika verovatnoca da ce otici, a i ako se puca sa tim, od zeca ostaje bas ono sto Daki kaze...
Priroda, kerovi i lov!

Neca92
 Danas sam bio u nabavku municije za predstojecu sezonu. Smile Za prvi patron sam uzeo MB Trikolor 36gr (60 din) a za drugi RC4 caccia Seria Oro 35gr (48din)... Videcemo kako ce se pokazati u nedelju! Smile
Moj cale kao i uvek, S&B red and black kartonac (57din)... Ovo su cene u Krusevcu! Smile
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

apinest

Aca Velika Plana kaže:
puska IZ 12 u kalibru 16 bokerica,gornja cev pun cok metak M90 sestica sa punom casicom,mada neki kazu da je pun cok na moju gornju cev a neki da je dupli cok ebem li ga i ja neznam fixni je,bez problema pada fazan na 80 metra sto se neki i cudili u mojoj grupi....
Uzmi ti lepo prijatelju metak K-100 ili neki njemu sličan (granulacije 3,5-4-4,5 mm), pa udri zeca i fazana na 100 metara, nije to puno dalje od 80...Frown

Scorpion Hunter

DESPERADOS kaže:

DakiNS kaže:

Lose si procenio napisano , pocetnici ovde mogu sve da nace ama bas sve , samo treba citati a cak ako nekome nesto i nije jasno moze konkretno da pita i dobice bar nekoliko odgovora .Dokaz za to je i ova tema koja se razvukla bas mnogo .
Konkretno sam mislio i tako napisao da ovo nije skola niti pocetnicki forum vec forum svih lovaca Srbije isto tako i simpatizera .
Povod je bio pisanje kako su neki iz kolevke postali lovci i lovili cim su prohodali pa imaju mnogo godina lova iza sebe i love sa cetvorkom i sesticom .
E vidis to nikakve veze sa lovom nema , koga ne interesuje lov nego samo ceka da pocne sezona na fazana i zeca taj ce 100 godina da lovi ali svest ce mu ostati na nivou pocetnika Koga interesuje lov i ko postane pravi lovac , bavi se lovom na pravi nacin i ima ranovrsno oruzje i stalno je prisutan u lovistima kako lovom tako i prehranom za dve ili tri godine ce znati mnogo vise nego taj stogodisnjak.
Imam takvih primera i to dosta .
To neznaci da je neko kao covek manje vredan od ostalih ali kao lovac sigurno jeste.

J... OFF Teme...Sad

E sa ovim ne mogu da se slozim nikao Frown
Ima ko sebi ne moze da priusti vise od jedne puske sacmarice pa ne znaci da si ti sa 10 ili 20 puskaka i karabina bolji lovac od njega... Znam starije ljude koji su na pocetku svoje lovacke karijere kupili TOZ 63 i sa njom kao jedinom puskom love ceo svoj lovacki staz i niko od njih u lovu nije bolji drugar i kolega i niko vise ne postuje etiku i pre svega druzenje... Poruka mladima ucite od starijih ljudi koji su posteni a ne neposteni.
Po vama je kako sam ja shvatio samo lovac koji ima desetak pusaka stvarno smesno Frown

DESPERADOS
 Ne izvrci moje reci kolega ,

Nikako se ne radi o broju pusaka ili o parama , nego o pravim i lovcima u pokusaju . Ko cita pravilno razumece ko ne cita nikad i nece.
Ima mnogo primera kao sto ti pises i za i protiv , ja samo pisem ovo sto vidim na lovistu po Centralnoj Srbiji .
Nikako ne treba generalizovati stvar ali ovo sto vidim oko 70 % lovaca je tako .
Nikada nisu ucestvovali u nikakvoj akciji niti prehrani a love samo provernom municijom to jest 4 i 6 , sto krupnija sacma to bolje tako pricaju ti stari lovci sveznalice .

A na kraju i ne treba da se slozimo jer ako svi mislimo isto to ne valja i vodi u jednoumlje....Shock
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,417,109 posete www.srbijalov.com