Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vuk

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vuk
golf071
 Bravo 2 Zagubica je raj......
Novine

aca81

270 kaže:
100 evra za Vuka ne da je mala cena nego je toliko mala da je to kriminalno!
Pa ljudi radi se o vrsti koja gotovo izumire!
Silne zemlje se polomiše i potrošiše silne pare da ga vrate u staništa u kojima je nekad carevao bar u minimalnom broju a mi ga gotovo tretiramo kao štetočinu!!!
Da se lično pitam Vuk bi bio trajno zaštićena vrsta od strane države a odstrel bi bio dozvoljen samo po posebnoj dozvoli i to jedinki koje silaze u naselja i toliko su izgubile strah od ljudi da ih već ugrožavaju!
Izgleda da ćemo o tome kao i o mnogim drugim stvarima da razmišljamo tek kad bude kasno odnosno kad se kao vrsta svede na broj ispod održivog minimuma!
Za smanjenje brojnosti krivi su mnogo više drugi faktori od intenzivnog lova, ali mi lovci bi ipak trebali da budemo savesniji i nikako negativno ne doprinosimo negovom nestanku sa ovih prostora!

Druze postujem tvoje znanje i iskustvo posebno u polju balistike i oruzja ali mislim da nisi realno sagledao stvari ovoga puta,kada bi celokupnu situaciju gledao kao ljubitelj prirode i divljih zivotinja mozda imas MALO prava ali sagledaj stvari i realnost na terenu.Vuk pravi veliku stetu seljacima i lovcima i upravo oni bi trebalo da se pitaju o brojnosti vuka ili makar da im se nadoknadi deo gubitka i stete sto bi se i moglo nekako regulisati kad su stocari u pitanju ali kako neko meni moze nadoknaditi gubitak jednog psa koji je kao clan porodice i samim tim neprocenjivo vazan.Lepo je videti vuka na TV i jos lepse u ZOO vrtu gde ON izgleda zaista ugrozeno ali u planini je situaciju sasvim drugacija.Vuk je nas kralj planina i tvrdim da je najiteligentnija,najlukavija i najopreznija divlja zivotinja kojoj mogu pozavideti i lija na lukavstvu i DS na inteligenciji pa tako vuku treba samo malo prostora i divljine da bi opstao i preziveo u nekom razumnom broju zavisno od podneblja i okoline.Ove godine u mom kraju je stradalo vise stotina grla stoke od vukova i ko zna koliko pasa pa neka neko ode iz organizacije za zastitu zivotinja objasni tim ljuduma kako je vuk dobra zivotinja i da je treba sacuvati od istrebljenja,a kad smo kod istrebljenja vuka ubedjen sam u to da se na nasim prostorima nemoze istrebiti tako sposobna vrsta ali se moze drzati u nekom prihvatljivom broju.
DOBAR POGLED

aca81
 Stanje na terenu za ovu godinu kaze da je stradalo vise od stotinu ovaca,koza,krava i konja od vuka + lovni i ostali psi a ubijeno je u prethodnih tri meseca trinaest vuka a ima ih sigurno jos preko pedeset koji stalno migriraju dolaze i odlaze ali brojka nije sigurno manja,vidjeni su copori i sa po petnaestak vuka
DOBAR POGLED

Cvele
 Samo nam jos to 'fali.... da ga stave pod zastitu drzave...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

270
 O zaštiti bilo koje životinjske vrste je kasno razmišljati i delovati kad se broj svede na minimum!
Sada je baš pravo vreme da se razmišlja o zaštiti Vuka kada ga kod nas ima u još iole solidnom brojnom stanju!
A što se tiče štete koju nanosi ona može da se spreči i bez metka,gvožđa ili otrova! Problem je u tome što takva zaštita košta a LU ne mogu da podnesu taj trošak pa baš iz tog razloga zaštita treba da pređe u ruke države isto kao što je trajno zaštićen i Medved i da ona obezbedi sredstva za zaštitu i nadoknadu štete!
Na žalost ova država nije bogata i ima preče stvari od ovog, ali kad jednom to bude došlo na red plašim se da će biti kasno!
Aco, nema te životinjske vrste koju čovek ne može da istrebi! Mnoge je istrebio svesno a mnogo veći broj nesvesno svojim delovanjem! Nestanak svake vrste sa ove planete je nepovratan i težak udarac na njen sve manji Biodiverzitet.

Izumiranje na Tasmaniji

Iako davno izumro u Australiji do vremena dolaska prvih evropskih doseljenika, tilacin je preživeo na Tasmaniji do 1930-ih. U vreme dolaska prvih doseljenika na Tasmaniju njihova populacija bila je najbrojnija na severu ostrva i u početku su bili retko viđeni. Međutim kasnije, među stanovništvom Tasmanije, postaju okrivljeni za napade na ovce. To je dovelo do uspostavljanja sistema premija za njihov odstrel. Kompanija The Van Diemens Land uvodi takve premije od 1830.g. a između 1888. do 1909. tasmanijska vlada plaća 1funtu po glavi odstreljene životinje a 10 šilinga za mladunče. Ukupno je plaćeno 2.184 premije, ali se veruje da je broj ubijenih tasmanijskih tigrova bio mnogo veći. Pored ovoga, na njihovo izumiranje uticala je i ugroženost od divljih pasa dovedenih od strane doseljenika, zatim erozija staništa, izumiranje vrsta koje su im bile prirodni plen (tasmanijski emu) i kataralna bolest koja je zahvatila i mnoge primerke u zatočeništvu. Šta god bio razlog tek do 1920.g. životinja je postala izuzetno retka u divljini. Bilo je nekoliko pokušaja da se vrsta spasi. Uprava nacionalnog parka Wilsons Promontory u australijskoj državi Viktoriji 1908. planirala je da na nekoliko lokacija naseli ovu vrstu.
Poslednji poznati ubijeni tasmanijski tigar je ustreljen 1930.g. od strane jednog farmera u Mawbanni na severoistoku ostrva. Životinja, verovatno mužjak, je pre toga dugo viđana oko njegovog kokošinjca. Poslednji zatočeni tasmanijski tigar (kasnije nazvan Bendžamin iako pol nikada nije potvrđen) je uhvaćen 1933.g. i poslat u zoološki vrt u Hobartu gde je živeo tri godine. Prema sačuvanim fotografijama čini se da je to bila ženka jer se ne vidi skrotalna torba karakteristična za mužjake. Ovaj tasmanijski tigar umro je 7. septembra 1936.g. Umro je zbog zapuštenosti jer je bio izložen ekstremnim vremenskim uslovima visokim temperaturama tokom dana i temperaturama ispod nule za vreme noći. Ovaj tasmanijski tigar snimljen je u crno-belom filmu od 62 sekunde 1933.g. kojeg je snimio prirodnjak Dejvid Flej ( David Fleay). Od 1996.g u Australiji se 7. septembar obeležava kao Nacionalni dan ugroženih vrsta u znak sećanja na smrt poslednjeg poznatog tasmanijskog tigra.
Iako je postojao pokret za zaštitu tilacina od 1901.g. zbog političkih problema ovo nije moglo da se realizuje sve do 1936.g. Službenu zaštitu ove vrste vlada Tasmanije uvela je 10 jula 1936.g. 59 dana pre uginuća poslednjeg poznatog primerka.

aca81

270 kaže:
Silne zemlje se polomiše i potrošiše silne pare da ga vrate u staništa u kojima je nekad carevao bar u minimalnom broju a mi ga gotovo tretiramo kao štetočinu!!!
Da se lično pitam Vuk bi bio trajno zaštićena vrsta od strane države a odstrel bi bio dozvoljen samo po posebnoj dozvoli i to jedinki koje silaze u naselja i toliko su izgubile strah od ljudi da ih već ugrožavaju!
Izgleda da ćemo o tome kao i o mnogim drugim stvarima da razmišljamo tek kad bude kasno odnosno kad se kao vrsta svede na broj ispod održivog minimuma!
Za smanjenje brojnosti krivi su mnogo više drugi faktori od intenzivnog lova, ali mi lovci bi ipak trebali da budemo savesniji i nikako negativno ne doprinosimo negovom nestanku sa ovih prostora!

Druze postujem tvoje znanje i iskustvo posebno u polju balistike i oruzja ali mislim da nisi realno sagledao stvari ovoga puta,kada bi celokupnu situaciju gledao kao ljubitelj prirode i divljih zivotinja mozda imas MALO prava ali sagledaj stvari i realnost na terenu.Vuk pravi veliku stetu seljacima i lovcima i upravo oni bi trebalo da se pitaju o brojnosti vuka ili makar da im se nadoknadi deo gubitka i stete sto bi se i moglo nekako regulisati kad su stocari u pitanju ali kako neko meni moze nadoknaditi gubitak jednog psa koji je kao clan porodice i samim tim neprocenjivo vazan.Lepo je videti vuka na TV i jos lepse u ZOO vrtu gde ON izgleda zaista ugrozeno ali u planini je situaciju sasvim drugacija.Vuk je nas kralj planina i tvrdim da je najiteligentnija,najlukavija i najopreznija divlja zivotinja kojoj mogu pozavideti i lija na lukavstvu i DS na inteligenciji pa tako vuku treba samo malo prostora i divljine da bi opstao i preziveo u nekom razumnom broju zavisno od podneblja i okoline.Ove godine u mom kraju je stradalo vise stotina grla stoke od vukova i ko zna koliko pasa pa neka neko ode iz organizacije za zastitu zivotinja objasni tim ljuduma kako je vuk dobra zivotinja i da je treba sacuvati od istrebljenja,a kad smo kod istrebljenja vuka ubedjen sam u to da se na nasim prostorima nemoze istrebiti tako sposobna vrsta ali se moze drzati u nekom prihvatljivom broju.
DOBAR POGLED

Cvele

Lala kaže:
Prošle godine je na naučnom skupu o lovstvu u Žagubici, jedan ruski stručnjak za vukove imao fenomenalno predavanje, neke delove sam imao prilike da čujem prepričane.
Dakle, u istočnoj i južnoj Srbiji vuka ima i to poprilično, štaviše, karpatski vuk preuzima izgleda primat u brojnosti u odnosu na domaćeg vuka.
U Vojvodini vuka praktično nema, osim na vršačkom području, i u Vojvodini je trajno zaštićen.
Dakle, ne treba generalizovati - svaki deo Srbije, tj. svaki region se razlikuje.
Hajke na vuka su uglavnom, po mom mišljenju, turističke manifestacije bez nekog rezultata. Vuk je suviše oprezna životinja da bi sedeo i čekao se da par stotina lovaca vrzma po terenu. Zbriše on mnogo ranije.
Ali hajde da se vratimo na temu - 'Lov na divlje svinje', a o vuku ima posebna tema, pa ako ste raspoloženi, može se nastaviti tamo.
Nazad na temu

To upravo i ja hocu da kazem... kad bi' se vuk tako "tamanio" gde bi' nam bio kraj...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Aca Velika Plana
 Druze Nikola,za podrucje oko Dimitrovgrada si uveliko u pravu sto se tice stanja vucje populacije,pre 2 godine sam gostovao u tamonosnjem lovu na DS,sneg 15 cm,milina za lov na DS,imam rodbinu u tom kraju,tecu i tetku i bracu i sestre,koji muce muku sa vukom u poslednje vreme nanose im velike stete na stadima ovaca,da se vratim na temu,lovili smo DS,digli jedno krdo od 9 komada i gle cuda,copor vukova od 7 komada ni manje ni vise provlacio se kroz retku sumu na samom vrhu,jedan za drugim,u kratkom hodu,bez zurbe,prateci vodju copora koji je nemilice svaki lavez pasa ispratio stajanjem i osluskivanjem gde se nalaze,pratili smo ih jedno pola sata i izgubili svaki trag,kada smo se popeli u tom delu planine ako nije bilo jedan mali milion vucjih tragova ,nezna se koj procitati.... naravno,vlasnici svojih pasa okacise pse o povodnike,i vratismo se kucama,sutra dan smo ponovo izasli i pali su 2 vepra kapitalca,na pitanje jucerasnjeg dogadjaja,zbog cega se vracaju kuci posle vidjenja vukova,kazu tih 7 komada prosle godine su nam pojeli 3 pasa,2 Posavca,i jednog Balkanca,od tada ne pustamo,jer se nikada nisu vracali koji je otisao za njima... Sad
Populacija u tim delovima oko Pirota,Dimitrovgrada,Bugarske granice je po mom misljenju u expanziji,planiram u januaru ici na DS ponovo u tim krajevima,pa cemo videti kako je trenutno stanje sa vukovima,ali,cim ih vidjaju u lovistu znaci da im se broj naglo povecava... Confused Hmmm

Gedza66

270 kaže:

100 evra za odstrel vuka u komercijalnom lovu je zaista OK, ako ne i niska cena.

U organizovanim hajkama na vuka, ova naknada je solidarno placena kotizacijom i ne bi je trebalo naplaćivati od ucesnika koji eventualno odstreli vuka.

Da li ovu naknadu odstrela treba naplacivati u određenom procentu od clanova udruženja ili takve treba nagrađivati?

Ove godine je u našem lovistu, odnosno opštini (Vlasotince), od strane "Gorskog cara" bilo preko 100 zaklanih ovaca i koza, preko 50 zaklanih domacih i lovačkih pasa. Koliko li je srnece divljaci, zeca i divljih nazimadi stradalo, može se samo pretpostavljati. Njihovu trenutnu brojnost, ne pamte ni najstariji žitelji.

Kako ga onda zvati u ovom delu Srbije: štetočina ili vrsta divljači koja izumire.Zbunjen
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Indjijanac
 mislim da je gedža u pravu,što se tiče hajki,naplata sa kotizacijom je sasvim dovoljna,a pritom se dobije samo kontra efekat ukoliko nekom izadje vuk,on se predomisli i nepuca jer možda nema kod sebe 100e,i zbog nesporazuma oni koji su terali i grebali se kroz žbunje u trnje ispadne da su se džabe trudiliLisica
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

nenadx
 Priroda funkcionisanja sistema nije ograničena na jedan ili par činioca...da je tako odavno bi živi svet zamro.Svako funkcionalno mesto u tom sistemu zauzima više vrsta,koja ustvari predstavljaju zaštitnika (rezervoar) uloge u okruženju ,što je prirodna strategija opstanka i funkcionisanja.Znači jedna vrsta iščezne sa određenog prostora,a to mesto zauzima druga sa istom ulogom.....
Vuk je ugrožen ili Istrebljen,ali u Nemačkoj, Britaniji,Švajcarskoj, Austriji,Francuskoj,Mađarskoj....a tumačenjem skoro svih evropskih studija o ovoj vrsti, kod nas bi je trebalo biti do tri puta manje od sadašnjih procena.....
Cena? - Zavisno od shvatanja i mesta, te uloge lovstva i lovca koja će se prihvatiti u našem društvu...tako će se odrediti da li se odstrel vuka treba naplatiti,ili dati besplatna kvota za odstrel ili čak nagrađivati odstrel. Sve ima svoje opravdanje.Pomenuo bih samo da ako se naplaćuje, prema gazdinskim (ekonomskim) parametrima cena vuka bi za odrasli primerak trebala biti više hiljada evra (za razliku od nekih drugih vrsta,ova cifra se lako može ekonomski opravdati)... Svake druge naplate su neozbiljne i neprihvatljive,a može se samo govoriti o organizaciji lova...(povezano sa pomenutih 100eu).
P.S.Cvele je citirao Lalu,a znate li da je zvanična populacija vuka u Vojvodini najgušća u Evropi
Dobar pogodak

temudjin
 Malo dodatnih info za upis Nenadx-a, populacija vuka na teritoriji Vojvodine vise ne postoji vec samo subpopulacija u delu do Vrsackog brega. U Deliblatskoj pescari vuka nema vec vise godina.
Podatak potvrdjen od dr M.Milenkovica vodeceg strucnjaka za vuka u Srbiji!

nenadx
 Hvala Temudjine na ovoj po meni veoma važnoj informaciji - konačno sa kompetentnog izvora. Prema zvaničnim podacima (ili se varam) ovo nameće pitanje : pa gde su tih 20 do 40 vukova, kada su zakonom zaštićeni u Vojvodini i pri tom se svake godine pojave tekstovi o banatskom vuku, zaštiti, važnoj ulozi u okruženju....
Dobar pogodak

Evodija
 Temuđine jesili se ti to ugledao na bivšeg premijera srbije Mirka cvetkovićakoji je izjavio: "Sada sam slobodan intelektualac,pa ču u srbiji i inostranstvu davati intelektualne usluge"
Pusti ti to.
Ima vukova u Vojvodini. Ceo dan si bio sa njima. Samo su bili u "jagnjećoj brigadi", pardon "jagnjećoj koži", pa ih nisi prepoznao.Jaooo
Dođi ti na LoSoSe, tamo te očekujemo sa utiscima iz LSVROFL

nenadx
 Znači i ovde nije tema vuk,već temudjin? Ja na ovom našem sajtu nisam zbog njega...a naravno svako ima svoje sfere interesovanja,ali o njima piše na odgovarajućim temama.Nadam se da bar toliko možemo da ispoštujemo jedni druge. Pozdrav
Dobar pogodak

Evodija
 NENADX, izvini,prihvatam.Odobreno

nenadx
 Evodije,drago mi je da se razumemoOdobreno
Dobar pogodak

huntinggirl1
 tema je najinteresantnija divljač, molim ne kvarite nam raspoloženje upadima o ovcama i sličnim živuljkama...

hvala

vreme je za lov VUKAAAAAAAA

Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

DakiNS

huntinggirl1 kaže:
tema je najinteresantnija divljač, molim ne kvarite nam raspoloženje upadima o ovcama i sličnim živuljkama...

hvala

vreme je za lov VUKAAAAAAAA

Ma bio ali nas vuja prevarioConfused
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

bturjane
 Da ja pitam vas cenjene kolege koliko Vas je lovilo vuka i ulovilo uopste ali i u planinskom lovu pa da nastavimo diskusiju sa konkretnim cinjenicama ;)
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,482
Najnoviji član: Radovan Dacovic

Poslednje vesti
ИЗВЕШТАЈ СА РЕДОВНЕ И ВАНРЕДНЕ СКУПШТИНЕ ЛОВ...
SVE VIŠE MEDVEDA NA TARI
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛСЦС
ОТВОРЕН 16. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
ШАКАЛ ВАСА ЈЕ ИМПРЕСИВАН ПЛИВАЧ И МАРАТОНАЦ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Vojo
· 30.05.2026. 09:29

Pozdrav kolege lovci, da li neko zna dobrog oružara Beograd ili okolina, treba mi zbog moje toz 34, ne radi mi levi indikator zapetosti udarnih igala,hvala, pozdrav?

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

67,001,159 posete www.srbijalov.com