|
Osnovno o sačmenoj municiji za početnike
|
| DakiNS |
Objavljen 07.10.2013. 22:42
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
,
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| PEZ |
Objavljen 07.10.2013. 22:45
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
E sad kolege kolika je ustvari razlika u sirini snopa izmedju municije sa i bez korpice, ima li ko takav podatak, verujem da je ta razlika zanemarljiva, Naravno podrazumeva se da je pucano iz iste cevi.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 07.10.2013. 22:55
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Vidim da ću imati još testova da odradim ,mada sam do sada odradio dosta dobro je Daki se predao slažem se sa pez-om i sa keltom ,samo da dodam važan je i kvalitet korpice ,i termičke osobine plastike ,ne zaboravimo da donji deo koji naleže na barut zaptiva cev i da on doprinosi sagorevanju ,ako se desi da barutni gasovi prodru u snop dolazi do slepljivanja kuglica ,rupa u posipu ,ima o tome da se naglaba do besvesti....
|
| |
|
|
| pejcha lovac |
Objavljen 07.10.2013. 22:59
|

Mlađi član

Upisa: 19
Pristupio: 23.09.2013. 20:49
|
Ništa lepo na strelište pa udri ... Svi čokovi redom, prvo minicjija bez koprice a nakon toga sa korpicom, nek bude neka univerzalna daljina, pa da se prati posip, a ako treba na kraju promeniti daljinu, pa da se vidi kako sve to deluje jedno sa drugim i kakav uticaj to ima... Dok ne probamo ljudi nikada nećemo znati, samo polemišemo....  |
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 07.10.2013. 23:14
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
kelt kaže:
Pez je 100% u pravu. Miroslawe tvrdoca korpica je gledajuci na taj deo tj. zid casice , priblizna kod svih i neverujem da to ima nekakvog uticaja na posip. tvrdoca korpice je vazna u drugom smislu a to je kod njenog sabijanja i ona se pravi po tezini sacme za koju je namenjen Malo posto se pojavila na nasem trzistu municija M90 naletela serija sa tvrdjim zidom casice te smo muku mucili sa njom na manjim daljinama, vodjen tim iskustvom zato sam to i naveo kao mogucnost. Tako da ono sto Daki tvrdi apsolutno ima logike. U zavisnosti od casice periferna zrna skoro i da ne postoje, kod patrona bez korpice koristi se dosta tvrdja sacma (bar je koriste renomirani proizvodjaci) da bi se sto vise umanjila deformacija perifernih zrna, no sa konkretnog pitanja presli smo na pricu o posipu... |
| |
|
|
| kimi |
Objavljen 08.10.2013. 00:12
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Samo dno korpice je spiralnog oblika i ima oblik opruge. Postoje korpice koje u donjoj zoni naležu sa dva prstena ili što bi rekli imaju duplo dihtovanje.
Što se tiče prosecanja korpice npr korpica za skit metak je više prosečena od korpice za trap što je i logično jer skit se puca na manjim daljinama.
Primetio sam da dosta ljudi koji pucaju glinene golubove kombinuje metkove, prvi metak pucaju skitom a drugi je klasični trap.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 08.10.2013. 08:55
|

Admin

Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
MiroslaW citat:
Malo posto se pojavila na nasem trzistu municija M90 naletela serija sa tvrdjim zidom casice te smo muku mucili sa njom na manjim daljinama, vodjen tim iskustvom zato sam to i naveo kao mogucnost. Tako da ono sto Daki tvrdi apsolutno ima logike. U zavisnosti od casice periferna zrna skoro i da ne postoje,
Belotova mundža vega upravo je dokaz tome , da li samo serija koje kupih 12 kutija ili uopšteno ne znam ali garantujem da se korpica ne odvaja dvadeset metara od sačme. Kolega Rančer bio je prisutan jednom pogotku sa takvom municijom. Od petla ostadoše glava, krilca ,koža sa leđa i rep. Zbog toga je moja tvrdnja da čok ne utiče mnogo ukoliko je mundža sa korpicom. I posebno sam naglašavao da je razlika od proizvođača do proizvođača.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| Macvanski lovac |
Objavljen 08.10.2013. 09:50
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Sniper Hunter kaže:
Vidim da ću imati još testova da odradim ,mada sam do sada odradio dosta  dobro je Daki se predao  slažem se sa pez-om i sa keltom ,samo da dodam važan je i kvalitet korpice ,i termičke osobine plastike ,ne zaboravimo da donji deo koji naleže na barut zaptiva cev i da on doprinosi sagorevanju ,ako se desi da barutni gasovi prodru u snop dolazi do slepljivanja kuglica ,rupa u posipu ,ima o tome da se naglaba do besvesti....
Auuuu,covece,jel vidite koliko predznanje je potrebno da bi se koristila odredjena municija u odredjenoj pusci salim se naravno,dobro je znati ovakve stvari,ali ko jos u lovu ima vremena da razmislja o tome ;)
Rodjen da budem lovac
|
| |
|
|
| lovacsajuga |
Objavljen 08.10.2013. 10:14
|

Član

Upisa: 86
Pristupio: 23.01.2013. 11:53
|
Macvanski lovac kaže:
Sniper Hunter kaže:
Vidim da ću imati još testova da odradim ,mada sam do sada odradio dosta  dobro je Daki se predao  slažem se sa pez-om i sa keltom ,samo da dodam važan je i kvalitet korpice ,i termičke osobine plastike ,ne zaboravimo da donji deo koji naleže na barut zaptiva cev i da on doprinosi sagorevanju ,ako se desi da barutni gasovi prodru u snop dolazi do slepljivanja kuglica ,rupa u posipu ,ima o tome da se naglaba do besvesti....
Auuuu,covece,jel vidite koliko predznanje je potrebno da bi se koristila odredjena municija u odredjenoj pusci  salim se naravno,dobro je znati ovakve stvari,ali ko jos u lovu ima vremena da razmislja o tome ;)
Svaka čast na ovako lepoj i "konstruktivnoj" diskusiji...i lepo i poučno...
To može samo SRBIJALOV!!!
Dejan
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 08.10.2013. 12:23
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Macvanski lovac kaže:
Sniper Hunter kaže:
Auuuu,covece,jel vidite koliko predznanje je potrebno da bi se koristila odredjena municija u odredjenoj pusci  salim se naravno,dobro je znati ovakve stvari,ali ko jos u lovu ima vremena da razmislja o tome ;)
U pravu si kolega u lovu niko nema vremena da razmišlja o tome ,ali zato prilikom kupovine municije pred sezonu ima i te kako vremena ,a posebno mi što punimo municiju,treba da se obrati pažnja na komponente ,ako je moguće da se puni metak sa najboljim mogućim i odgovarajućim komponentama ,u tome je poenta samostalnog punjenja ,meni nije cilj da dobijem što jeftiniji metak ,ako je tako može i sa novinskom hartijom i crnim barutom da se napuni metak i sečenom sačmom na kocke iz limova i valjanoj malo u pivskoj flaši ......
|
| |
|
|
| igorst |
Objavljen 08.10.2013. 15:01
|

Član

Upisa: 62
Pristupio: 24.10.2012. 19:22
|
Iznacitao sam se dosta strucne literature na ovu temu i svi tvrde da cokovi dolaze u pravi izrazaj kad se koristi municija bez korpice.Spored njih korpica samo produzi dejstvo coka za nekih 5-6 metara, primer ako polu cok na 20m bez korpice ima posip od 50cm ,s korpicom se dobije isti posip na nekih 26m.
igorst 
|
| |
|
|
| kelt |
Objavljen 08.10.2013. 15:35
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
DakiNS kaže:
MiroslaW citat:
Malo posto se pojavila na nasem trzistu municija M90 naletela serija sa tvrdjim zidom casice te smo muku mucili sa njom na manjim daljinama, vodjen tim iskustvom zato sam to i naveo kao mogucnost. Tako da ono sto Daki tvrdi apsolutno ima logike. U zavisnosti od casice periferna zrna skoro i da ne postoje,
Belotova mundža vega upravo je dokaz tome , da li samo serija koje kupih 12 kutija ili uopšteno ne znam ali garantujem da se korpica ne odvaja dvadeset metara od sačme. Kolega Rančer bio je prisutan jednom pogotku sa takvom municijom. Od petla ostadoše glava, krilca ,koža sa leđa i rep. Zbog toga je moja tvrdnja da čok ne utiče mnogo ukoliko je mundža sa korpicom. I posebno sam naglašavao da je razlika od proizvođača do proizvođača.
postoji jedna nus pojava kod prolaska sacme kroz cok a to je sabijanje u grozdove kad je sacma mekana a brzina jako velika. jos ako je pun cok ili super cok moze pogodak da izgleda kao da je jedinacno zrno bilo u pitanju. dakle resenje za siguran pogodak na malim daljinama je mundza brzine do 380m/s najbolje bez korpice ili sa korpicom renomiranog proizvodjaca. ako punite sa domacim korpicama iste obavezno rasecite po onim vezicama
|
| |
|
|
| Macvanski lovac |
Objavljen 08.10.2013. 16:13
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Sniper Hunter kaže:
Macvanski lovac kaže:
Sniper Hunter kaže:
U pravu si kolega u lovu niko nema vremena da razmišlja o tome ,ali zato prilikom kupovine municije pred sezonu ima i te kako vremena ,a posebno mi što punimo municiju,treba da se obrati pažnja na komponente ,ako je moguće da se puni metak sa najboljim mogućim i odgovarajućim komponentama ,u tome je poenta samostalnog punjenja ,meni nije cilj da dobijem što jeftiniji metak ,ako je tako može i sa novinskom hartijom i crnim barutom da se napuni metak i sečenom sačmom na kocke iz limova i valjanoj malo u pivskoj flaši ...... 
Eh,da,to me podseti na '90-e,kada su deda,otac i stric izlivali olovo u gvozdenoj ploci,koja je izbusena burgijom od 4,5mm,onda uzmu crep,prospu te valjcice na ravan beton i trljaj,valjaj u krug,znam da su zumbom busili neki filc i korice od svesaka,nas djaka,koje su stavljali kao poklopac...kazu da se dosta promasivalo,zbog nepravilnih "kuglica" ali kad pogori jedna,divljac je padala,jer je zbog nepravilnog oblika pravila veliku stetu na mesu....sta ces bila kriza
Rodjen da budem lovac
|
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 08.10.2013. 19:43
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
kelt kaže:
postoji jedna nus pojava kod prolaska sacme kroz cok a to je sabijanje u grozdove kad je sacma mekana a brzina jako velika. jos ako je pun cok ili super cok moze pogodak da izgleda kao da je jedinacno zrno bilo u pitanju. dakle resenje za siguran pogodak na malim daljinama je mundza brzine do 380m/s najbolje bez korpice ili sa korpicom renomiranog proizvodjaca. ako punite sa domacim korpicama iste obavezno rasecite po onim vezicama Zaboravih da napomenem da se pucalo iz klasicinih cokova tj pola coka... Sacma koja se nalazi u korpici ne dolazi u direktni dodir za zidom coka i koliko sam primetio na usporenim snimcima u trenutku izlaska iz cevi nema oblik grozda vec oblik casice u kojoj se nalazila a tek po napustanju casice formira oblik grozda. |
| |
|
|
| igorst |
Objavljen 08.10.2013. 20:04
|

Član

Upisa: 62
Pristupio: 24.10.2012. 19:22
|
Usporeni snimak korpice. http://youtu.be/U... . http://youtu.be/9...
igorst 
|
| |
|
|
| xxxvrsix |
Objavljen 09.10.2013. 11:36
|

Mlađi član

Upisa: 31
Pristupio: 28.12.2012. 08:41
|
slow motion, balistic gel...
http://www.youtub...hZf_x8Esms |
| |
|
|
| xxxvrsix |
Objavljen 09.10.2013. 11:46
|

Mlađi član

Upisa: 31
Pristupio: 28.12.2012. 08:41
|
http://www.youtub...RFI-FUGD1g
wad |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 09.10.2013. 17:12
|

Lovčina

Upisa: 7756
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Evo ovo je dobar primer meke i rasečene korpice koju sačma napušta odmah po izlasku iz cevi. Ova korpica služi samo da se sačma ne oštećuje prilikom prolaska kroz cev i da je manje poolovljava.
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 12.10.2013. 19:09
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Evo konkrevetne fotke, za sve neverne Dakije :

Znači, sve piše na metama. Pre svega kačim zbog leve - 6m, metak sa čašicom, 33g 3.5mm. Brojao sam, qj ne veruje i ima dživaca, nek broji i on - 123 zrna su u meti, a treba da ima cca. 130, koliko se sećam, + - . Znači, SVE je van čepa, sem možda par komooda, koje je prekrila čepeva roopa. 
Čep je otprilike vaki, sa tankim vezama izmedju listova(iako ja mislim da ni to nije toliko presoodno): http://www.google...CC8Q9QEwAg
Desna meta - metak i cev za bleezu, kako i najčešće putzkam... 
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 12.10.2013. 19:25
|

Admin