Sada vec stvarno ne razumem poentu.
Pa nije li 8x57 maltene nestao sa trzista ... Pa se najednom vraca ...
Ljudi bre sve je to moda ... Potreba oruzarske industrije da prodaja novo i novo oruzije, pa se izmisljaju svakakve trice i kucine, poput short magova, ultra magova i slicno. A sta je novo napravljeno od kalibara skoro .... Nista sem 338 lapue koja je jos uvek nedovrsen kalibar.
Znaci to sto nesto na americkom trzistu pada je stvar toga sta i koliko njihovi karteli hoce da prodaju .... Ali hajde da ne divanimo o tome ...
I jos jedna konstatacija ... ne postoje dva ista pogotka ... Svako ko je pucao malo vise zna o cemu pricam ....
270 kaže:
Jedan mali podatak za ljubitelje cal. 30-06spr., nije sasvim u temi ali je ipak dotiče!
Analizom prodaje 5 naj većih Američkih distributera municije, po procentu opadanja prodaje u periodu 1996-2011 godine ubedljivo na 1. mestu je cal. 30-06spr., na 2. mestu su revolverski 357 Mag. i 38spl.!
U navedenom periodu su i svi rašireni, popularni, karabinski kalibri doživeli pad prodaje (223 Rem., 270Win., 7mm R.M., 300W.M., 308Win.....) što je očigledna posledica ekonomske krize, ali ni jedan u tako velikom procentu kao 30-06spr.!!! Što osim krize, ukazuje na drastičan pad popularnosti i potražnje ovog kalibra u zadnjih 15 godina!!!
Ljubitelji kalibra 30-06 su sudeci po ovim podatcima vrhunski strelci profesionalci jedan metak jedna glava nema senlucenja i trosena municije. A kalibar 30-06 je toliko dobar da za razliku od ostalih kalibara sa koima se mora vezbati da bi bio uspesan u lovu sa 30-06 si vrhunski strelac bez vezbanja. I izgleda da su ljubitelji kalibra 30-06 sve neki sirotani i ocigledno se ova SEKA bas na njih nameracila.
Ovo su pravi razlozi pada prodaje mundze za kalibar 30-06 .
O padu popularnosti nema mi govora ne ne .
[quote]stojkuki kaže:
Niko nije dobar strelac bez vezbanja!! To zaboravi. Pucanje je stvar rutine i uvezbanosti. Ko ti kaze drugacije, ... Laze te ...[/quote]
Slazem se u potpunosti sa tvojim upisom.A ti nisi video da ja napisah da se salim.
kempi kaže:
Podunavac odakle ti informacija da je najpopularniji na svim kontinentima??
Kolega loše čitaš ili loše shvaćaš pročitano. Vidiš kako mladi kolege kao Nidža brzo shvaćaju pročitano štivo. Radi im mozak kao kompjuter, za razliku od nas starijih koji moramo da pročitamo jedno te isto tri puta da bismo shvatili značenje.
Nisam rekao da je najpopularniji na svim kontinentima, nego da je najzastupljeniji na kugli zemaljskoj. Podatak nije iz Kalibra koji kolega 270 tako oštro napada, ali ipak zna sadržaj svakog broja, što upućuje na zaključak da ga pročita od korica do koprica.
Ovaj podatak se može naći i u evropskim i u svetskim statistikama o zastupljenosti pojedinih kalibara i nije nikakva vojna tajna. Sad što pojedincima ovaj podatak ne odgovara, ko im je kriv.
leleee svasta ce bude ovde do kraja. MOJE MISLjENjE je da 30-06 pokriva skore sve vrste lovova od divlje svinje do srnece divljaci sa razlicitim tezinama zrna sto je jako povoljno za skromni dzep nasih lovaca. Drugo malo je na neki nacin bandoglavo utrkivati dva promera zrna jer neko misli da ima naj karabin na svetu svaki kalibar ima svoju primenu a neki kalibri su i proizvod pomodarstva samo treba biti realan.
Podunavac kaže:
Podatak nije iz Kalibra koji kolega 270 tako oštro napada, ali ipak zna sadržaj svakog broja, što upućuje na zaključak da ga pročita od korica do koprica.
Naravno da čitam, naročito od kada je prestao da izlazi "Alan Ford"! Mora čovek i nečim da se zabavi! Al ne kupujem nikako, dovoljno bacam para na druga s...a, pa bi mi ovo baš bilo višak!
Inače što se tiče popularnosti, nisam siguran da je većina uvek u pravu, 30-06 svoju popularnost duguje dugoj upotrebi u vojnoj sili koja ga je raširila sa svojim oružijem gotovo na svim kontinentima + jeftina džebana zbog hiper produkcije + gomila jeftinog vojnog oružija prilagođena za lovačku upotrebu i eto ti recepta za popularnost!
Da je SSSR bio malo otvoreniji posle IIWW ili da je ne daj bože Nemačka dobila rat, naj popularniji bi bili i naj rašireniji 7,62x54R ili 8x57IS! Po meni lično oba bolja od 30-06, sa teškim (dugačkim zrnima) precizna koliko i on a mekši po trzaju i manje siledžijski po efektu na lakšu divljač! A da je Švedska postala vojna sila, većina bi sad lovila svu divljač sa 6,5x55!!!
Sviđalo se to nekome ili ne 30-06, 8x57IS, 308, 223, 7x57, 6,5x55, 7,62x54R...su vojni kalibri koji su našli primenu i u lovu a i 243 i 7x64 konstruisani su u vojne svrhe i imali kratkotrajnu upotrebu u pojedinim vojnim jedinicama. 270W. je bio i ostao lovački kalibar, konstruisan isključivo za lovačku namenu da što efikasnije i na velikim daljinama obori svu srednje tešku divljač, precizan i mekog povratnog trzaja prlikom upotrebe i kao takav i bez pomoći jeftine vojne municije i prerađenog vojnog oružija dostigao naj veću popularnost od svih "ne magnum lovačkih kalibara"!!!
Da nije bilo favorizovanja 30-06 od strane pokojnog Duška Bojovića u Srbiji ne bi ni prismrdeo odličnom 8x57IS, postao je pomodarstvo i mnogi su i ne znajući zašto, da bi bili u trendu odbacili "seljački" 8x57IS i nabavili 30-06 a onda po Srpskom običaju, kuj da ne hvali jedino što ima!!!
Do pre 10-tak godina od 10 karabina 9 su prodavana u cal. 30-06, ali bar u mojoj okolini i malo šire taj odnos se iz godine u godinu menja u korist 8x57IS i 7x64, a da se ne lansira lažna priča da 270W. nije dozvoljen u Srbistanu za odstrel DS, njegova popularnost bi i još više rasla!!!
Već sam 30-06 nazvao "Zlatna sredina ničega" i svima je jasno da ne volim ovaj kalibar, za sve dovoljan za ništa odličan!
Krupne DS i Kapitalnog Jelena na manjim i srednjim daljinama, ili u pogonu, mnooogo bolje će odraditi 8x57IS, 9,3x62.. a na većim 300WM, 8x68S...! Sa ne previše velikom razlikom u buci i Trzaju u odnosu na 30-06 sa težim zrnima (8x57IS čak i mekši od njega i manje bučan)
Sve ostalo u Srbistanu što na srednjim što na većim daljinama mnooogo bolje će odraditi 270W., 25-06... ili Jevropski 7x64, 6,5x57 ...
Za štetočine, pored ovih iz predhodne kategorije, mnooogo bolji od 30-06 su 223, 243W, 6mmRem., 5,6x50R...
Za papir su tu 308, 6,5x55...
Da li će 30-06 pokriti sve navedeno? HoćeI, isto kao i 8x57, 7x64, 270W., 308.. Ali oni će bar u nečemu biti na vrhuncu zadatka a 30-06 baš u ničemu!!!
Ovo je moj lični stav i ne namećem ga nikom, 270W ne hvalim kao većina 30-06 zato što imam karabin u tom kalibru, jer sam imao oba kalibra (a i mnoge druge, i nije mi problem opet da ih imam) nego jer sam lično mnogo zadovoljniji sa 270W! Za mene je 30-06 bio epizoda i završena priča za sva vremena, a ako mi ikada bude zatrebao drugi "univerzalac" (stari se, daljine gađanja se smanjuju ) biće to 8x57IS!!!
Juhuuuuu ....
Ovo pocinje da biva veselo....
Svi mi ovde u srbistanu koji trosimo 30-06 pojma nemamo, i ostatak sveta takodje. Bas volimo da imamo puske u kalibru koji je sredina nicega ... I obozavamo da nam divljac ponese nase lose pogotke ....
Da ne k..njam previse ....
Ode ova rasprava tamo gde ne treba.
Ovako:
270, to je tvoj stav. Super. Divno. Izneo si ga, procitali smo ga (neko detaljnije neko manje, ali ocigledno jesmo) .... Ne slazemo se i tu je kraj.
Ispad samo 270 win i 8x57 su dobri kalibri ... Ma hajde molim te ..
Moj stav je malo sloodniji. Svaki kalibar je dobar ako se za datu cev i date uslove lova pravilno odabere metak, i ako onaj ko obarac povlaci zna sta radi. I tu je kraj ...
A to da je sredina nicega ... Gledam svoj dnevnik lova ... I brojim, ... Imsetim se svih divnih lovova i odstrela sa tom sredinom nicega ...
Bas je nikakva ta sredina ...
Iskljucujem se ...praticu raspravu ali necu se ukljucivati ... Jer ne ... Stvarno otislo tamo di ne treba ....
Da nije bilo potrebe za zrnima veceg promera i vecih tezina tesko da bi i nastali.Mnogo veci strucnjaci od nas prisutnih na ovom forumu su vrlo pazljivo analizirali potrebe za siguran odstrel divljaci te tako i nastadose razni kalibri i uglavnom svaki od njih ima paletu divljaci na koju se puca.Ja sam zastupnik teorije da sve sto probije bundevu moze da odstreli i divljac ali to ne znaci da ce je usmrtiti na mesu i da se ta divljac nece muciti pre nego sto ugine.Nikog ovde nisam cuo da spomenu Gnadesus ili ti metak samilosti kojim se dostreljuje ranjena divljac.Iako nisam ljubitelj americkih kalibara bio sam prinudjen da sa njima lovim skoro 7 godina i promenio sam sigurno 20-tak raznih i nikakvu razliku ne vidoh(kad je odstrel divlaci u pitanju) izmedju 30-06, 308, 7RM i 35 Welen.Govorim naravno o istoj paleti divljaci na koju sam pucao.Medjutim video sam razliku izmedju 25-06 i recimo 35 Welen te sam empiriskim putem(bez tablica i sl.) uverio sebe da je ipak potrebno tezu divljac pucati vecim kalibrom i tezim zrnom.Neko rece ovde da je 7x64 bio vojni metak.To sigurno nije tacno 7x64 je konstruisan iskljucivo kao lovacki i prvenstveno je bio namenjen jelenskoj divljaci
Moj stav je malo sloodniji. Svaki kalibar je dobar ako se za datu cev i date uslove lova pravilno odabere metak, i ako onaj ko obarac povlaci zna sta radi. I tu je kraj ...
icega ...
Joj što volim da ubacim ugalj (upis) i zatvorim vtata, a vatrica se samo rasplamsava i širi!!!
Stojkuki konačno dođosmo do onog što sam i hteo da kažem a da to ja nisam reko!!!
Pa pun mi je više nenadjebivog 30-06, od kad ga pokojni Duško Bojović pomenu u ZOV-u davne 80- i neke u Srbistanu samo on postoji i ništa bre više drugo nije "in", i ne valja za krivi!!!
Eto, ja ne vodim dnevnik, malo sam neažuran po tom pitanju ali naj lepše i naj bolje odstrele sam imao sa 8x57IS i sa 270W. i šta sad, treba da se pravdam što to nisam uspeo sa 30-06 a imao sam ga, sram me bilo...!
Inače, da potvrdim ovaj deo tvog upisa, ispljuvao sam ja i 7,62x39, ali to važi kada ja lično stojim iza njega odnosno lovim sa njim. Moj prijatelj sa kojim sam ranije naj više lovio je naj više odstrela izvršio (dobar deo i u mom prisustvu) sa Zastavom M85 u ovom cal. i municijom Igman SP 8g. i imao samo jednu nastreljenu a ne pronađenu divljač, a imućan čovek koji je mogao da ima karabin koji hoće i u kom kalibru hoće i istovremeno kad i njega imao je 30-06,8x57 i 30-30!! I mogu ja sad da se mrštim na pomen ovog kalibra i da k...m kad on nije tu kako to ništa ne valja al šta bi mogo da kažem u njegovom prisustvu kad je čovek sa njim na moje oči rušio sve, i bliže i dalje, i na stajanju i u trku i dočekao ono što sam ja propustio!!!
Gosn. Joe slažem se u potpunosti sa vama i sam sam u predhodnom upisu naveo teža zrna i veće kalibre za liov krupnije divljači i ne trebaju ni meni tablice da vidim razliku između 223 i 8x57, uvideo sam je i između 8x57 i 30-06, ali stvarno nisam video neku preveliku razliku u dobrom efektu između 30-06, 7mm RM i 270W., izvinjavam se možda sam malo "neotesan" (190cmx125kg) ali je tako, i naj bolje mi je legao ovaj zadnji pomenuti!
Ja ne patim da budem "in" (gaze godine, primiče se 40-ta) pa ću da nastavim da lovim sa ovim što mi leži i eventualno ga dopunim "seljadinom" (8x57IS)!
Za 7x64 sam siguran da niste u pravu ali nije ni bitno...
Malo sam odužio ali jutros me loše vreme vrati iz lova tako da sam imao vremena na pretek...
Pozz i dobar pogled..
P.S. još mi se ne javi sadašnji ili bivši NEZADOVOLJNI vlasnik 270-tice, dal da dam glas u nekim novinama..???
.Sto se tice 7x64 lako je proverljivo.Medjutim vidim da se pok. Dusko Bojovic ovde cesto pominje sa blagom dozom negativne konotacije.Obzirom da sam sa njim drugovao 27 godina znam koliko je imao lovackog iskustva a sto se tice poznavanja oruzja i municije imao je u d.....u mnogo vise nego mnogi od nas u glavi.Iako smo bili u stalnom sukobu jel je on preferirao americke kalibre a ja evropske nikad se naravno nismo "zestoko" sukobljavali oko toga .Dule je pored 30-06 ,243, 300 mag. i jos nekih imao u kolekciji i ceski ZKK u kalibru 270 i sa njim cesto lovio ali DS nikad.Cak mu je bio drazi za lov na srndaca nego 243 za koji usput budi receno i nije imao reci hvale.Izbor kalibra je stvar pojedinca njegovog nacina i pristupa lovu,licnog afiniteta kao i mogucnosti, isto kao i izbor zene (crna,plava, smedja,....) .Neko voli popa neko popadiju dok ja licno preferiram popovu kcerku(jos ako su bliznakinje) radosti nema kraja
Duško je bio veliki stručnjak i trudio se da unese bar malo lovačke kulture i poznavanja balistike koliko je mogao svojim tekstovima od kojih su naj čitaniji oni u rubrici ZOV! Ne pominjem ga u negativnoj konotaciji već smatram da su njegovi tekstovi loše shvaćeni od većine!
U svojim tekstovima nigde nije kudio 8x57IS, 7x64, 270 pa ni druge kalibre, i nikad nije napisao da je 270 nedovoljan za DS i preporučivao ga uz 7x57, bar u svojim tekstovima, lovcima koji zaziru od jakog trzaja, kao univerzalni za svu divljač. Njegova lična preporuka je bila 30-06, sad što su drugi to pogrešno shvatili da je samo to nešto pravo i naj bolje nije on čovek bio kriv!!!
Nisam znao da nije imao reči hvale za 243Win. bar nisam stekao takav utisak čitajući njegove tekstove ali eto tu se u potpunosti slažem sa njim što može da se vidi po mojim upisima na temi 243Win.
Nisam iščitao ni manji deo ovoga što se pisalo, ali vidim da u suštini jedni hvale, drugi kude...
30-06 koristim od početka lovačke karijere, eto prvi karabin bio kipp, imali u tom kalibru, pored meni ne zanimljivog 243win., ja ga uzeh tada i prezadovoljan.
Puknem, pogodim, tu je.
Promašim, desi se, ali retko, ode.
Ranjavanja i izgubljene divljači nisam nikada imao, a pogodaka je bilo i dobrih, i onih manje dobrih.
Verujem da bih i sa tim 270Win. bio uspešan, dobro, ne baš podjednako kao sa 30-06, jer je on ipak...
Svaki lovac ima neki svoj omiljeni kalibar i neki koji mu se manje svidja i sve to zavisi od mnogo faktora.Ako je neko dobar lovac, ima mirnu ruku, dosta iskustva u lovu, zna gde da gadja divljac i zna da odabere pravi momenat za pucanje i pritom lovi sa karabinom kalibra 30-06 koji je dobro upucan on nece imati problema da efikasno odstreli bilo koju vrstu divljaci u Srbiji to je cinjenica. E sad naravno da svaki kalibar ima neke prednosti i mane u razlicitim vrstama lova na razlicitu divljac ali kako u Srbiji vrlo mali broj lovaca ima mogucnost da menja karabine i isproba kako koji kalibar obara koju divljac ljudi cesto celu lovacku karijeru love sa jednim karabinom najcesce nekog sredjeg kalibra 7-8 mm. Ako hvale taj kalibar i kunu se u njega to uopste ne znaci da taj kalibar i jeste naj bolji izbor ali svakako znaci da se sa njim moze uspesno loviti sto je vecini sasvim dovoljno da se i oni odluce za taj kalibar sa kojim mogu uspesno da love svu divljac u Srbiji a kako se cesto preporucuje 30-06 otuda i njegova popularnost.
A to sto nema nikog da se javi da je nezadovoljan sa koriscenjem kalibra 270Winchester nikako nemoze biti dovoljan razlog zbog kog ce neko da zakljuci da je 270Wincester bolji izbor od 30-06. Potrebno je da se javi mnogo mnogo vise korisnika kalibra 270Wincester i da prenesu svoja iskustva jer generalno lovci Srbije ni blizu nisu upoznati sa karakteristikama kalibra 270Winchester ni teoretski ni prakticno a kalibar 30-06 je svima vec dobro poznat sto teoretski sto prakticno sa svim svojim vrlinama i manama .
U sustini naj manje onih koji love sa nekim kalibrom ne menjaju ga a o njemu pisu da je to los kalibar i da nisu zadovoljni sa njim .
Eto, najzad manje više dođosmo do suštine, odnosno već se nazire šta to na ovoj temi ne štima, a to je "GENERALIZOVANJE"
To što će mo ja, kempi,nenadex... da imamo bolje rezultate sa 270W. od 30-06 na DS ne znači da će iste imati canis aureus, stojkuki, Joe...
Ako ja kažem da je za mene bolji 270W. za svinju, to opet ne mora da znači da će Žika, Pera ili Mika biti manje uspešni u lovu DS sa 30-06!!!
A ni Pera, Mika ili Žika neće znati da li su uspešniji sa 270W. ili 30-06 dok ne probaju oba u raznim situacijama i ne vide šta im bolje leži!!!
A da bi Pera, Mika ili Žika u opšte shvatili da postoje i drugi kalibri kojim može da se uspešno odstreli DS osim "nenadjebivog" 30-06 i da će možda, ponavljam možda sa njima biti i uspešniji eeee, zato služi ovaj Forum!
Pa će posle više proćitanih upisa na forumu možda Pera, Mika ili Žika da probaju i 270W. i 9,3x62 i onda posle stečenog ličnog iskustva i spram ličnih afiniteta, Pera shvati da je 30-06 ipak "nenadjebiv", Mika ukapira da je do tada "nenadjebivi" u stvari preslab i da je pravi 9,3x62 a Žika ustanovi da bolje pogađa sa mekanim 270W. i da je bitniji dobro plasirani pogodak pri kome sve što uradi "nenadjebivi" radi isto mekši i prijatniji za pucanje 270W.!!!
Pozz...
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?