Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Malokalibarsko oružje, da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Malokalibarsko oružje, da ili ne?
bela
 nisam nešto upućen mk puške niti me nešto previše privlače,ali me interesuje da li je dozvolojen u lovu kod nas da se koristi?lovac
vižlan i terier

Lala
 Bela, najstrožije je kod nas zabranjena malokalibarka za lov. To je omiljeno oružje krivolovaca, naročito na srneću divljač, zbog slabog praska prilikom pucanja, a nanosi velike štete na divljači, pošto zrno nema košuljicu, nego je čisto olovo. Ima vrlo dobru preciznost, i ubitačna je. Ali čak i skroz loš pogodak teško oštećuje divljač, koja se odvuče, i skapa u mukama.
Ne volim je videti, osim na strelištu, gde je odlična za trening.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

dusanandra
 Ja sam se takmicio sa Brno 2 nekoliko godina dok sam bio aktivan strelac a sad povremeno odem na streliste da me zelja mine. Brno 2 je preteca CZ 452 i mislim da su fantasticne obe za tu namenu ali mogle bi biti i u lovistima za odstrel stetocina, sumskih koka i krznasica. Metak 22lr je preslab za nesto ozbiljnije a na trzistu ima ruska IZ 94 SEVER kombinovana 20/76x.22WM i idealna je za takav lov. 22WM je nesto jaci od 22lr ali neznacajno i vodi se kao malokalibarski pa me cudi da su dozvolili uvoz ovakve puske i prodaju je kao lovacku a zna se da iz cevi 22WM moze da se ispaljuje 22lr.

Sniper Hunter
 Ma izasla je nova brno 455 to je tek nesto deblja i kraca cev drugi korak uvijanja nesto se mislim ali ono FIK me muciGrin
http://www.czub.cz/en/catalog/80-rimf...MATCH.aspx

Lala

dusanandra kaže:
Brno 2 je preteca CZ 452 i mislim da su fantasticne obe za tu namenu ali mogle bi biti i u lovistima za odstrel stetocina, sumskih koka i krznasica. Metak 22lr je preslab za nesto ozbiljnije.

Mislim da nisi u pravu: srneća divljač se često krivolovi baš sa 22lr, razlog sam naveo u prethodnom postu. Lično sam nekoliko puta čuo, dok sam pecao u nekoj vukojebini, prigušen prasak malokalibarke, a jednom sam i video kako u daljini pada srna na ispaši. Srneća divljač po Fruškoj Gori je ranije desetkovana baš sa 22lr, kada se iz brojnih vikendica tuklo sve što mrda, bez puno buke, prasak je slabiji od petarde. Bilo je jedno vreme dozvoljeno predatore tući sa tim oružjem, ali je zabranjeno, mislim zbog rizika (velik domet, rikošeti, fragmentacija zrna).

dusanandra
 Krivolov je nesto drugo.Ja sam mislio na koriscenje MK puske kod savesnih lovaca.A ko hoce da krivolovi on ne pravi pitanje ni u sta puca ni iz cega puca. SVE SU TO BUDALE ZELJNE MESA!!!!(mislim na KRIVOLOVCE)!!!

AcaNik
 kapiram da neko ubije zbog mesa ali ne razumem da neko stane kolima, upuca srne, sedne i odveze se daljeSad
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Lala
 Ovo je snimljeno na strelištu, kada smo posle istrčavanja pasa, otišli malo da treniramo. Šta mislite, šta bi se sa ovom spravom moglo napraviti u lovištu, ako se dozvoli da ovo bude upotrebljavano u lovu? Na slici sam ja, a pogotke u meti bolje da ne pokazujem - grupa pogodaka na 50 metara je strahovita Smile, čak i za prosečnog strelca kao što sam ja. Puška je vlasništvo višestrukog internacionalnog šampiona i duplog evropskog prvaka u IPSC disciplini i disciplini pištolj 9mm, ujedno i instruktora streljaštva.
Lala priložio:
dsci0171_2.jpg

bela

AcaNik kaže:
kapiram da neko ubije zbog mesa ali ne razumem da neko stane kolima, upuca srne, sedne i odveze se daljeSad

jedino da je primetio nekog . možda tebe Aco pa ko je lud da ga neko prijavi sa odstreljenom srnom ili srndaćem?Pravilo
vižlan i terier

neca90
 Posto sam u zadnje vreme malo cesce na strelistu,interesuje me da li postoji gornja granica u takmicenju malokalibarskom puskom,tj koliko meta sme najvise da bude udaljena?Hmmm

dusanandra
 Neco,u streljastvu MK puskom imas dve kategorije a to su standardna mk puska i serijska mk puska.Serijska je Brno 2 i neke druge slicne konstrukcije a Standardna je mk puska masivnog kundaka i ima diopter a ne klasicne nisane.Pre nekoliko godina bila je aktuelna ANSChutZ (citaj AINSIC) zaboravio sam koji model. Za obe kategorije su mete udaljene 50m i puca se trostav ili lezeci.Mozda si sve ovo znao ali neka se nadje na forumu,lepa je tema.PozdravBye

darkon
 I ko puca oko 270 krugova,taj je dobar.Grin

dusanandra
 270 krugova od 30 hitaca je ok ali na takmicenju se puca 60 kom na 12 meta tj. 5 komada u metu da se lakse izbroje krugovi.Moj najbolji rezultat u karijeri je bio 512 krugova lezeci (na takmicenju a na treningu neki krug vise)a trostav nikad nisam ni pucao.Uvek sam bio los u poslednjoj seriji od 20 komada kad pucam sporo(zamorim se) a najbolje rezultate sam imao kad se prvi povicem sa streljacke linije.Bravo

darkon
 Dusandra,sa serijskom MK puskom se puca 30 takmicarskih metaka,ne racunajuci probne.

A 270 krugova iz serijske je vise nego OK.

neca90
 Dusanandra,moram priznati da nista od ovoga nisam znao,jer sam novopecen u ovim vodama,tako da mi je svaki savet i odgovor dragocenYes.Hvala na odgovoru i tebi i Darkon-uB)

dusanandra
 Sa serijskom mk puskom (Brno 2)bez probe se pucalo 40kom lezeci stav a trostav 30kom (stojeci,klececi,lezeci po 10 kom iz svakog stava) a lezeci stav standardna mk puska sa diopter nisanom(kao one za bijatlon) 60kom.Bar je tako bilo do 2000.godine. Mozda je nesto promenjenoConfused

darkon
 Ja sam pucao posle 2000. godine.
Mislim da se pravila nisu menjala,ali sve je moguce.
Pucali smo sa serijskom MK,lezeci 30 takmicarskih metaka,trostav takodje 30 metaka,neracunajuci probu.
Za standardnu MK se i dalje puca 60 komada,kao i kod standardne vazdusne.

Kad sam trebao da predjem iz kadeta i pocnem sa standardnom MK,prestao sam sa treniranjem,zbog obaveza oko skole.

dusanandra
 Ja sam imao jako dobre rezultate sa serijskom mk tako da sam sa njom nastupao samo jednu sezonu i vec sledece presao na standardnu mk ali se nisam nesto proslavio (bio sam bolji sa serijskom)a ubedjen sam da je serijska 40 kom jer mi je u secanju nesto preko 360 krugova(mislim 9.2 da mi je bio prosek to znam sigurno)pa mozda zbog toga ali ko zna nije ni vazno.Mozda mi je to trener racunao sa probnim.Vazno je da su lepa secanja.Na kraju nista drugo i ne ostane.Grin

darkon
 Mogu da kazem da i dalje volim ovaj sport i uvek se rado prisecam nekih tamo trenutaka.
Ja sam najbolji rezultat sa serijskom postigao na prvenstvu Srbije,278 krugova i ostavio mnoge u cudu.
Izuzetno lep sport,koji zahteva veliku posvecenost.

Lala
 Hajde se držite teme, da li malokalibarke treba koristiti u lovu ili ne?
O sportskom streljaštvu imate posebnu temu.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,620,722 posete www.srbijalov.com