Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zašto RWS?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zašto RWS?
Sotra

canis aureus kaže:
Ima li iko iskustva sa RWSovim DopelkernOM?!?
http://www.rws-mu...9094bf4ea0

ako ima ... kakva je preciznost, učinak na cilju i sl?!?!
Ja imam iskustva sa DK jer njega iskljucivo i koristim i to u calibrima 8x68s i 9,3x74R i to su zrna od 11,7 za osmicu i 14 za dvokuglaru. To su najlaksa zrna u tim kalibrima ,ali i najbrza i postizu najveci sok kod divljaci koja pada uglavnom 'u vatri'.Zrno ima jos jednu prednost sto se prilikom udara deli na dva dela od kojih jedan probija i obavezno imamo dobar krvni trag ( retko se desava i uglavnom se potraga zavrsava u krugu 30 metara).Ovo bas i nije reklama za mene jer uvozim rws,ali nije sve u trgovini ,a nazalost nas koji se bavimo ovim poslom svega 2-3 smo i lovci.Kod RWS ako ste na ceki i otvoren teren ide KS-kegel spic moze i TMS- tel mantel ,ako ima prepreka HM -hammantel ,a uvek su standardni id i uni clasic koji se ponasaju kao breneri pa ako udare lose divljac moze i da odnese .
Sotra

Podunavac
 To su najlaksa zrna u tim kalibrima ,ali i najbrza i postizu najveci sok kod divljaci koja pada uglavnom 'u vatri'.Zrno ima jos jednu prednost sto se prilikom udara deli na dva dela od kojih jedan probija i obavezno imamo dobar krvni trag ( retko se desava i uglavnom se potraga zavrsava u krugu 30 metara).[/quote]

Kolega Sotra pogrešio si što se tiče konstrukcije zrna. Zrno se ne deli na dva dela prilikom udara, nego ostaje u jednom komadu. Samo se odlično deformiše zbog svoje konstrukcije. Zrno je izrađeno iz dva dela, prednjeg sa mekšim olovom radi bolje deformacije i zadnjeg sa trvđim olovom radi očuvanja projektila i kontrolisanja dalje deformacije. Meko i tvrdo olovo u ovome zrnu su međusobno fizički odvojeni košuljicom.
Tri prsta 2Kolce

Cadara
 Kod H-mantela (HMK) se prednji deo zrna raspadne u paramparčad a druga polovina u obliku cilindra prosvira divljač.
Ja ga koristim u kalibru 7X57R od 11,2gr i za sada sam imao sve prostrele a daljine su bile do 120m, a priznaće te 7X57R nije neki jak kalibar da svira i buši.
H-mantel me je za sada prijatno iznenadio jer sam čuo dosta loše komentare o ovom tipu zrna.
Problem je samo previsoka cena ovog metka koja se kreće od preko 400 dinara po komadu, što je naspram PPU-ovog SP od 11,2gr (koji sasvim zadovoljava sve lovne situacije) od 80 dinara ipak mnogo, jako mnogo.
Dopel kern DK zrno nisam koristio za sada.

Sotra

Cadara kaže:
Kod H-mantela (HMK) se prednji deo zrna raspadne u paramparčad a druga polovina u obliku cilindra prosvira divljač.
Ja ga koristim u kalibru 7X57R od 11,2gr i za sada sam imao sve prostrele a daljine su bile do 120m, a priznaće te 7X57R nije neki jak kalibar da svira i buši.
H-mantel me je za sada prijatno iznenadio jer sam čuo dosta loše komentare o ovom tipu zrna.
Problem je samo previsoka cena ovog metka koja se kreće od preko 400 dinara po komadu, što je naspram PPU-ovog SP od 11,2gr (koji sasvim zadovoljava sve lovne situacije) od 80 dinara ipak mnogo, jako mnogo.
Dopel kern DK zrno nisam koristio za sada.
RWS je generalno skupa municija ,kad jos dodate carinu ,marzu i PDV dobijemo ovakve cene.Ja sam pokusao u zadnjih par godina sa Hinterbergerom koji je imao mnogo prihvatljiviju cenu ,a koristio je Federalova zrna i to je dalo dobre rezultate na trzistu.Medjutim prosle godine Federal i Norma su preuzeli fabriku i za sada ne postoji sansa da municija pod njihovim imenom stigne na nase trziste.Pogotovo su Svedjani istrajni u tome (setite se slucaja Ane Lind njihove premjerke) .
Sotra

javor
 Nego imam pitanje u vezi ovog Evolutiona...koliko vidim ima "obični" EVO i nekakav "silver edition EVO" koji je skuplji..?Ne znam u čemu je razlika,jer je isti tip zrna osim što je čahura "srebrena"???
Lisica

stojkuki
 Imas i treci ... Evolution green a i cetvrti evolution selection, limited edition. One perverzije za izgraviranim imenom na cauri. Seti se filma lepa sela lepo gore kad manda prebrojava metke ...
Sustinski isto zrno iste konstukcije. Green je kao ekolosko zrno ... No lead... Silver je niklovano pa posrwbreno i kosta oko 12 eur komad. Sustinski evolution obican je pravo svinjsko zrno. Odlican je za DS.
Nisam pucao sa ostalim ali sa silver jesam isti djavo pucao sam grupu od dva obicna i jedna silver i dobih grupu unutar MOA. Tako da, ... Jbg isti djavo, bar se meni cini

javor

stojkuki kaže:
Imas i treci ... Evolution green a i cetvrti evolution selection, limited edition. One perverzije za izgraviranim imenom na cauri. Seti se filma lepa sela lepo gore kad manda prebrojava metke ...
Sustinski isto zrno iste konstukcije. Green je kao ekolosko zrno ... No lead... Silver je niklovano pa posrwbreno i kosta oko 12 eur komad. Sustinski evolution obican je pravo svinjsko zrno. Odlican je za DS.
Nisam pucao sa ostalim ali sa silver jesam isti djavo pucao sam grupu od dva obicna i jedna silver i dobih grupu unutar MOA. Tako da, ... Jbg isti djavo, bar se meni cini
A vidio sam u katalogu neke gravirane i "zlatne" itd.Ta ne lovim ja vukodlake i vampire,nego DS Smile
Znači probao si "obični" EVO i onaj "silver selection EVO"? Razlika je samo u boji čahure i cijeni naravno???
Po cijeni (ako nisu poskupili u međuvremenu) kod nas u HR obični EVO košta oko 27kn a silver selection EVO 37kn
Lisica

stojkuki
 Ako se dobro secam obican evo je poslednji put bio 4.2 eur .30-06 11.9 grama. A silver selection je u istom kalibru bio oko 11.9 eur. Ako se ne varam za drugi nisam 100% siguran. Ali ako si svinjaros Evo vredi svake pare.

stojkuki
 Ili je to bio special edition ... Jbg ... Dve godine je proslo ...

javor

stojkuki kaže:
Ili je to bio special edition ... Jbg ... Dve godine je proslo ...
Ok,razumio sam.Ja govorim napamet jer uživo još nisam ni vidio,a kamo li probao takvo što.Gledao sam po katalogu i cijene se odnose na običnog EVO i silver selection EVO a ovih skupih graviranih što kažeš niti nemaju.A i pitanje je tko bi dao 300 i više eura za 30 komada tih što ti spominješ,a vidio sam na RWSovoj stranici pakuju se po 30komada u neku lijepu drvenu kutiju.Gluposti!
Meni je bitno ovo što ti kažeš za običnog EVO i eventualno "silver selectiona" a kao što rekoh njih ima u prodaji.Možda se i odlučim na takvo što i upucam karabin na njih,a pošto uglavnom lovim bez optike tad ću trošiti neke jeftinije..
Lisica

stojkuki
 Jes, evo proverio sam.
Sinoc iz lezeceg polozaja mrzelo me je da ustajem ...
U pravu si. Special Edition je u pitanju, on je bezobrazno skup. Naravno, nisam dilka pa da ga kupujem to je bio "prezent" prilikom jednog lova vani. i on kosta tih nekih 12-13 eur po komadu. Bruka, a iskreno ne vidim neku razliku od obicnog EVO metka. Cak i taj Silver edition je ... skup. Skup je i obican Evolution ali zaista vredi svake pare, pogotovo za svinjopuce. Meni su, evo da priznam, svi karabini sem jednog, bez obzira na kalibar upucani na Evolution od pre dve godine. Zaista je sjajan metak. Samo jedan je na Siera Game kingu.
A onda sa druge strane, posto ponekad odem na streliste Smile propucam i sa PPUom, zbog cene ... i onda skapiram da je ta tzv vanjska balistika i kod njega veoma korektna, i sta nam ostaje ... terminalna balistika. A tu je RWS Evolution ... perfektan. Jednom recju metak bez greske.

A sad odoh, ... treba nesto i da se puca ....

sheytan

stojkuki kaže:
posto ponekad odem na streliste Smile propucam i sa PPUom, zbog cene ... i onda skapiram da je ta tzv vanjska balistika i kod njega veoma korektna, i sta nam ostaje ... terminalna balistika. A tu je RWS Evolution ... perfektan. Jednom recju metak bez greske.

Bravo 2

S druge strane, i PPU može da zadovolji - uzNe se najteže zrno u konjkretnom kalibEru, i bira se mesto pogotka(što, načelno, treba raditi i sa Evolutionom i sa svakim drugim zrnom na svetu, složićete se), i rezooltat najčešće neće izostati! Stari A finansijski je PPU dostoopan i za najsiromašnijeg srbistanskog lofca! Odobreno

Moje skromno mišljenje... Naravno, ne znači da sam u pravu! iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

stojkuki
 Slazem se. Absolut(no)(votka).
Dans su sva zrna koja se proizvode dovoljo dobrih "letnih" arakteristika. Razlike postoje samo terminalnoj balistici i naravno. Ujednacenosti proizvodnje. Dok ne dozvole punjenje a ona pocinje igra ...
A terminalna alistika e prica za sebe i nikako se nemoze generalizovati. Mnogo zavisi od mesta pogotka, ugla, daljine .... E to je vec stvar iskustva ...

sheytan

stojkuki kaže:A terminalna alistika e prica za sebe i nikako se nemoze generalizovati. Mnogo zavisi od mesta pogotka, ugla, daljine .... E to je vec stvar iskustva ...

I to Jopet za praktično svako zrno POSEBNO! Odobreno

S druge strane, svi najčešće pričamo o TIPU/VRSTI zrna, a retko se pominje da je mnogo više bitno KOMBINACIJA KALIBAR & KONKRETNO ZRNO(plus npr. (NAJČEŠĆA) DALJINA na kojoj će se prethodna dva parametra konjbinovati)! Npr., neko zrno je u nekom kalibru ODLIČNO za krmećinu, dok u nekom drugom kalibru nije ni VRLO DOBRO... Sad Itd, itd...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 E sad ... Bilo bi dbro kada bi nesto detaljnije da na tu temu. Ja konkretno u svim kalibrima koje imam i koje koristim sa evolutionom imam odlicna iskustva.
Npr. .30-06 za BAR, .270 nikad nije omanuo, a 7rem mag u sjeri. Zasto? Namenski. .30 06 i 270 do 200 m perfektno. A 7mica za na daleko sjera se bolje pokazala.

Sa BAR om sam pucao bezmalo sve. Od srndaca do jelena i vepra, A posto nisam pucao sa 270 na swinju ne mogu napraviti to poredjenje.

Deder daj malo iskustva da nautchimo nesto, jbg da ne pravimo greske.
Posebno me zanima iskustvo sa PPU SP na swinjama. Neki drugari ga bog zna kako hvale a ja imam utisak da je zrno premekano za veprovinu. Sto se putanje tice to je ok, ali nisam probao u lovu pa me zanima sta mozes reci na tu temu, i ako imas iskustva u razlicitim kalibrima super.

sheytan
 Nemam ja konkretnog isqstva puno, pogotovu na krmadiji. Upucao sam samo jednog vepritja, 130-140kg, ali na cca. 25-30m, visoko pogodak(kičma), sa 11.7SP 300wm PPU, tako da je logično da je ostao...

Više isqstva imam sa srnama, ali na otvorenom praktično može bilo koji metak, jer se lako prati pogodjena jedinka...

Moji dobri prijatelji imaju više isqstva(sa više kalibara), i u priči sa njima i čitajući isqstva sa foruma, izgradio sam neki svoj stav, koji ne znači da je previše tačan, naravno. E, sad, da li da o tome nastavimo negde droogdi, da ne flekamo temo RWS i dalje, ili...? iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 Baci se na ppu

sheytan
 Odobreno

Čim nadjem lečka više vremeta, hoću, možda već večeraske! Ili na neq uopštenu temu, (Nemanja) Vidiću... Smeko

iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 Ok. Ce pratim ...

kempi

stojkuki kaže:
E sad ... Bilo bi dbro kada bi nesto detaljnije da na tu temu. Ja konkretno u svim kalibrima koje imam i koje koristim sa evolutionom imam odlicna iskustva.
Npr. .30-06 za BAR, .270 nikad nije omanuo, a 7rem mag u sjeri. Zasto? Namenski. .30 06 i 270 do 200 m perfektno. A 7mica za na daleko sjera se bolje pokazala.

Sa BAR om sam pucao bezmalo sve. Od srndaca do jelena i vepra, A posto nisam pucao sa 270 na swinju ne mogu napraviti to poredjenje.

Deder daj malo iskustva da nautchimo nesto, jbg da ne pravimo greske.
Posebno me zanima iskustvo sa PPU SP na swinjama. Neki drugari ga bog zna kako hvale a ja imam utisak da je zrno premekano za veprovinu. Sto se putanje tice to je ok, ali nisam probao u lovu pa me zanima sta mozes reci na tu temu, i ako imas iskustva u razlicitim kalibrima super.

Za kolegu stojkukija___ najvece veprove i svinje uopste velike telesne mase najbolje rusi i padaju u vatri bas 270 sa 150grn ili ti 9,7gr ppu-om, imam dosta iskustva a i 300wm i 25-06 i jos svasta nesto sam probao ali kombinacija sa 270 je nezamenjiva, probam i dalje trenutno kegel spitz u 270 pa cu vam javiti kako radi
dobar pogled

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Cal. 20/76 iskustva i mišljenja! LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 169 15.10.2019. 19:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,468
Najnoviji član: Darkoni94

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,588,298 posete www.srbijalov.com