Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Ogradjena lovišta

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Ogradjena lovišta
aca81

nenadx kaže:
Znaci da je ona prva u hijararhiji,lepa zapazanja Aco,to je pravi lovac,kada posmatra i tumaci.Slike su takodje OK,dobro je zabeleziti pricu.Evo jednog paralelnog zapazanja iz otvorenog planinskog lovista.Vise puta sam posmatrao srndaca kako pase na drugom kraju livade gde su bile ovce i cobanin.Kada bi odlazile ovce,tada bi i srndac napustao livadu.Znaci,poznat miris coveka i stoke od kojih nepreti opasnost,davala mu je sigurnost.Na svaki drugi miris ili prisustvo reagovao bi begom......

Druze mene iskljucivo interesuje priroda i divljac,posto ne jedem meso nemam sukob interesa pa mogu na miru da se posvetim lovu na moj nacin,inace tvoja prica je poucna i znam da se mnoge vrste prilagodjavaju coveku i vide spasioca u njemu,taj srndac je znao da je bezbedan pored cobanina ali verovatno da nije bilo psa cuvara stada ili nije bio blizu,imam dve vrlo interesantne price ali posto nije tema ispricacu je na "lov srndaca"....POZ.
DOBAR POGLED

petar
 Aco pobogu, zasto ne jedes meso?Confused

Just like old times!

nenadx
 AcoBravo 2Verujem i da si u sukobu interesa,to nebi promenilo tvoj stav.Obavezno ispricaj price,na odgovarajucoj temi.
Dobar pogodak

petar
 Koje su cene u ogradjenim lovistima u Srbiji?Confused
Just like old times!

nenadx
 Zavisi,mislim isto kao i u ostalim,kada je rec o trofeju.Za ostalo je moguc pausalni odstrel.Ali treba proveriti.
Dobar pogodak

petar
 A zar nije logicno da u ogradjenom bude skuplje? Confused
Just like old times!

petar
 Da li sam u pravu da u ogradjenim lovistima ne vazi nista sto se tice sezone lova, jer je u stvari kao neka vrsta farmskog uzgoja pod kontrolim ljudi??Confused
Just like old times!

nenadx
 Petre,nisam u toku sa zakonom,posebno sada kada je sve jos nedoreceno i podlozno tumacenju.Trebalo bi da je ogradjeno loviste i dalje loviste,pa samim tim podlozno takvom tumacenju.A verovatno ako je nesto registrovano kao ogradjena farma,ili sl.podleze drugacijim pravilima.Znaci cisto pravne definicije,tumacenja.......pa je bolje da se posavetujes sa pravnikom ili proucis zakon,jer vidim da te to interesuje a niko neodgovara
Dobar pogodak

petar
 Ja mislim da sam tako procitao...e sad ne znam...Confused
Just like old times!

nenadx
 Dugujem svima izvinjenje.Na ovoj temi,avgusta meseca,dao sam informaciju o lovistu Morovic,koja nije u svim delovima najtacnija,pa bih to ovom prilikom ispravio.Prvo br.stanje divljaci je uglavnom tako kako sam dao,ali za loviste u celini tj.loviste Bosutske sume,a cine ga SU Morovic i SU Visnjicevo sa ukupnom P od 12.274 ha.Br stanje divljaci je iz okvirno perioda kada je dato na koriscenje(2001-2011)I drugo,ustanovljeno je kao otvoreno loviste..SU Morovic je ogradjen visokom zicom od reke ka naselju,odatle ka lovistu VU Morovic.Dalje ka Hrvatskoj neznam(nisam bio u tom delu)i dalje reka.Kako je tako ogradjeno i granicno VU,zakljucio sam da je ogradjeno loviste...Jos jednom se izvinjavam za ove propuste,
Dobar pogodak

petar
 Da pitam samo nesto, za ovakvu vrstu lovista.

Da li se u ogradjenim lovistima male povrsine divljac prihranjuje tokom cele godine, a ne samo zimi kao u otvorenim? Confused

Pitam zato sto sam slusao price da jedan ruski bogatas u Crnoj Gori ima jedno malo privatno loviste, ogradjeno oko 300ha, ali u njemu ima oko 300 muflona i oko 300 jelena lopatara i cuo sam da kao zbog male povrsine, koja je ogradjena, divljac ne migrira u potrazi za hranom i zbog velike brojnosti mora da prihranjuje divljac preko cele godine, pa me mnogo zanima?

Ako neko zna odgovor, hvala...Grin
Just like old times!

darkon
 Na 300ha,taj broj divljaci?!

petar
 Pa zato pitam...zbog prenaseljenosti...
Just like old times!

nenadx
 Odredjena povrsina zemljista trpi odredjeni broj divljaci,zavisno od prehrambene mogucnosti.Prehrambena mogucnost zavisi od biljnih vrsta,kolicine...ali i sastava tla itd.,pa njen odnos od vrsta i brojnosti divljaci.Konkretno,neznam to loviste,ali je svakako brojnost muflona i jopatara na toj povrsini prevelika da bi je zadovoljile biljne vrste koje su tu(ma kolike da su)Primer lovista Rakovica sa lopatarima na P od 190ha,maticni fond je 90 jedinki,vecinom se hrane prirodnom hranom,ali zbog kvaliteta i moguceg devastiranja biljne zajednice,obavezno se prehranjuju.......
Dobar pogodak

petar
 Znaci moraju se prihraniti cele godine ako im je veliki broj na maloj povrsini? Confused
Just like old times!

nenadx
 Obavezno,to je kao farmski uzgoj.Zna se koliko hrane treba,koliko soli,vode po grlu,pa sta nedostaje,dodavanje.
Dobar pogodak

petar
 Zanimljivo, ali izvestaceno, nije kao pravi lov. Jel to ono isto sto amerikanci prave, male ogradjene povrsine na kojima su mesanci divljih i pitomih svinja pusteni, i tu love? Confused
Just like old times!

nenadx
 Takve povrsine vise sluze kao reproduktivni centri i za proizvodnju mesa.A to sa amerima zaista neznam,lov polako ali sigurno gubi smisao,izmedju ostalog i sa tim manjim ogradjenim povrsinama,ali sta je tu je......
Dobar pogodak

petar
 Bice toga sve vise i kod nas, ako nas zeznu sa ovim zakonom, bice tih privatnih malih lovista koliko hoces, pa makar se u njima gajile curke i kunici za lov, a mozda i neka krupna divljac, ko ima novca.

Jedan moj prijatelj u Crnoj Gori ima malo privatno loviste sa kunicima, oko 20-tak hektara, ne znam kako stoji u zakonu, verovatno kao farma ili neki privatan posed, jako ih je puno tamo, ogradjeno je i on tamo lovi lukom i strelom i malokalibarkom, ali ih ne prihranjuje, jer je velika vegetacija dosta. Da vam kazem da nije uopste lako odstreliti kunica kad se krije po tom zbunju, ali ima ih dosta pa bude zanimljivo...B)
Just like old times!

nenadx
 Slazem se da ce ih biti sve vise.Ima tu najvise matematike naravno.Prvobitno,ograde su imale dobru namenu.Reprocentri,prihvatilista pri naseljavanju isl.U vecim ogradama,za posmatranje divljaci,zatim u Vojvodini da se zaustavi prolaz divljaci na kultivisana polja(znaci da neprave stetu na njima)Sada,vidi se da lovci zele trofej,bez mnogo napora,pa su takve ograde raj.Jos i narucis trofej sa odredjenim br.poena...
Kunic je zanimljiv,netrazi mnogo a....Problem kod njih moze biti prenamnozenost i bolest.
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Cal. 20/76 iskustva i mišljenja! LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 169 15.10.2019. 19:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,682,548 posete www.srbijalov.com