hvala, ja imam 11 pasa, inače sada sam se setila jedne međunarodne utakmice u Nišu, davno je bilo i ne sećam se već kada,
mislim da je bio gater u Humu,
ja sam postavljala krvni trag, ne vlečku i dok sam čekala da dođu vodiči na trag slušala sam kako rade u gateru, lep i tečan zvonki glas,
gonič ''peva'' i to treba ceniti, pogotovo naš!!!!!!!!
Kao dugogodišnji član komisije za kinologiju LSS zalagao sam se (neka ostane zapisano) da se sa goniča skine etiketa štetočina u lovištu koje ste zalepili baš vi iz Vojvodine iz nekog patološkog straha da se gonič ne preseli u Vojvodinu. Niti je iko ikada potencirao da gonič goni divljač po Vojvodini ( bar ne mi iz Srbije) niti bi ijedan stvarni ljubitelj goniča voleo da vidi goniča kako goni divljač po Vojvodini, zato to što tamo gonič ne bi ni morao da koristi nos već samo oči pa bi vremenom postao to o čemu vi neopravdano govorite da je sada. Zalagao sam se da se u okviru komisije formiraju sekcije za goniče, ptičare, krvoslednike itd. i nisam uspeo, moram li opet da kažem ko je bio protiv ? Zašto ? Zato što bi se onda te ionako male pare, koje se izdvajaju komisijama, podelile i ne bi mogli da se organizuju kinološki kupovi. I tako smo mi tamo bili posmatrači diskusija o prvenstvima ptičara. Pavle Živanović iz Krupnja je, uz moju malu pomoć, uradio Pravilnik o upotrebljivosti lovačkih pasa, koji se nalazi u Savezu a da nikada nije zaživeo pod izgovorom da za svaku rasu postoji standard iz koga proizilazi uporeba rase!? U pripremi novog zakona smo privatnim vezama ispravili nepravdu nanetu goničima i goničlijama. E, sada ako to nekome smeta, moliću lepo, izvolte pa promenite, ali nemojte više pominjati 500 metara nadmorske visine. To što ja vojvođanima stalno podvlačim da streljaju pernatu divljač vabilicama, koje su, na veliku žalost, ušle i u Srbiju pod parolom: Kada mogu oni možemo i mi, je zasnovano na goloj istini, pa mi imponuje kada se neko prepozna i uvredi. Kamo sreće kada bi se svi uvredili, jer bi se onda prepoznali u svojoj veličini lovca koju su sami sebi skrojili. Na Skupštinama LSS koje su predhodile donošenju Zakona o divljači i lovu, tražio sam da se u dnevni red Skupštine uvrsti tačka u kojoj bi lovci dali svoje predloge i da predlog ode kao predlog lovaca a ne radne grupe.. Pogađate da je predlog odbijen. Zakon o divljači i lovu je donet a da lovci Srbije ( i Vojvodine ) o njemu nisu mogli da se izjasne na najvišem organu svoje krunske organizacije. Ciljao sam tada da pozovem lovce Vojvodine da se založe da u nov Zakon uđe i dozvoljena upotreba vabilica, da se ono što je tradicija i ozakoni, ali ...
I na kraju za tebe Lalo:
one koji kritikuju lov u Srbiji i pljuju po goničima ne brišeš. Ne znam šta to znači administrator ali vidim da si ti tu glavni i da možeš meni svašta da kažeš a ja tebi ne mogu. Možeš i da obrišeš ono šta napišem. Vidim da možeš i da polemišeš sa svima i da većina, valjda iz straha da ih ne obrišeš odmah uvije predhodni komentar u oblandu.
Evo ja kekoh jedan deo onoga šta me muči a ti Lalo sada briši. Kod tebe je i nož i pogača pa u zdravlje!
Posto sam od skoro na ovom portlu,i jako mi se svidja da mozemo negde pricati kao ljudi i deliti svoja misljenja u vezi raznih tema,procitao sam sve komentare i evo nekog mog zakljucka.Ja iskljucivo lovi sa gonicima jer lovim u brcko planiskim predelima tj u Kursumlji tako da ostale rase nebi imale efekta kod nas u lovu.Mislim da gonici nisu za rvnicarske predele i da bi imli los uticaj na divljac koja se tu nalazi,oni su za lov u brcko planiskim predelim tj izanad 500m.Sto se tice gonjenja divljaci i da gone samo jednu divlac to je jako ali bas jako retko,na primeru ako goni goni zeca ili neku drugu divljac i ona mu odmake ili je sagubi i dok je trazi ili juri pokrene se neka druga divljac sto se cesto desava u lovistim gde ima divljaci ,i ker je vidi epa ja jos nism video takvog gonica koji nece ostviti trag i pojuriti tu divljac koj se krenula.Nekazem ima kerova koji su vise orjentisani za jednu vrstu divljaci i ako naidju na tu divljac sigurno ce nj pre goniti nego neku drugu.Ja iskreno obozavam gonice i nemogu da zamislim lov bez njih u planini,ali realnost je realnost.pozz
ljudi poceli smo da preterujemo malo.ovaj sajt je namenjen prevashodno druzenju,razmeni saveta,iskustava a ne prepirkama i svadji.gonici se koriste svuda u svetu i to nebi trebalo da predstavlja nikakav problem.licno mislim da onaj ko jednom proba takav nacin lova ostane navucen do kraja zivota.ne znam koliko ste upuceni ali gledajuci neke dvd- ove i emisije o lovu u svetu nailzio sam na to da se u pogonu koriste bukvalno psi razlicitih vrsta i gonici,pticari,krvoslednici pa nisam primetio da je neko podigao galamu.ja volim gonice imao sam ih podosta i imacu ih nadam se jos dugo,i licno smatram da je potrebno zaloziti se za nase vrste gonica,jer po njima smo poznati i cuveni svuda u svetu!!!!isto kao sto za lov na pernatu divljac imamo pticare tako i za lov na krupnu divljac treba gajiti gonice,jos bolje nase.a sto se obuke tice tu je delom kriv i zakon,lss a i sama udruzenja.po noivom zakonu zabranjeno je drzati divlje zivotinje u ogradjenom prostoru(gatar..)a gde ja onda da obucim kera da radi samop na svinju???a kao drugo svako lovacko udruzenje treba da ima poligon za treniranje lovackih pasa,do sada nisam naisao na neko udruzenje koje poseduje ovakav poligon za lov visoke divljaci.ako neko zna nek mi kaze gde ima,jer za dobrog kera je potrebno mnogo rada i truda,to znaju svi koji imaju bilo koju vrstu pasa a za dobro obucenog gonica je tek potrbno ulagati godine rada i truda
@Vojagolubac: administratori Foruma su osobe koje vode računa da se poštuju pravila Foruma, i da ne dozvole da prodju komentari koji su neprikladni, uvredljivi, protivzakoniti i sl. Tačno je, imamo ovlašćenja da menjamo ili brišemo komentare, da o upis novih članova, da isključujemo članove koji svojim komentarima krše pravila itd., jednom rečju, upravljamo radom Portala.
To ne znači, da su administratori bolji lovci, pametniji i lepši od drugih članova. U diskusiji i razmeni mišljenja smo potpuno ravnopravni. Nikada ni jedan administrator nije isključio ili opomenuo nekog člana, zbog razlike u mišljenjima, nego samo zbog razloga, koje sam naveo (vredjanje, prozivanje, omalovažavanje). Tebi sam istolerisao jedan takav uvredljiv komentar, i nisam te isključio (što bi na bilo kom drugom forumu odmah uradili), nego sam ti samo obrisao komentar, i opomenuo te. I nisam te ničim 'popljuvao i uvredio' navedi mi kojim rečima sam to uradio? Ja jako pazim šta i kako napišem, kao učesnik u nekoj diskusiji, ali ako me svojim uvredljivim komentarima naterate da koristim administratorska ovlašćenja, onda ću to i da uradim, i neprikladni upisi moraju da prestanu. Suvodolac nije reagovao na dve opomene, nego je još dodao gas, prvo je uvredio Darkona, pa posle i mene, pa onda isprozivao LSS i KSS bez dokaza, i isključen je. To će se desiti svakom ko se bude slično ponašao. Neću dozvoliti besmisleno prozivanje bilo koje druge organizacije, jer neću da imamo problema sa bilo kime, i da se ruši ugled ovog Portala. Ne mislim ja da su LSS i KSS idealne organizacije, daleko od toga, moje mišljenje je da su mnogo stvari mogli bolje uraditi, ali nikada neću reći da uprave tih organizacija svesno uništavaju lovstvo ili kinologiju (goniče), ili da miniraju uzgoj domaće rase u korist strane, i još kojekakvih gluposti, što je rečeno. To su ozbiljne optužbe, i ako ih neko iznosi ili neka ponudi dokaze, ili ako ih nema, onda je to postaje obično prazno naklapanje, kojem nema mesta ovde.
Cela polemika je počela oko stava da su goniči hendikepirani zbog ograničenja u nadmorskoj visini. Kada se kaže da u ravnici nema uslova da se lovi srednjonogim goničima, onda to ima svoje razloge, i nekoliko članova (huntinggirl1, darkon i još neki), a i ja, smo naveli razloge zašto je tako. Reakcija nekoliko goničlija je bila kao da smo im prst u oko stavili: odmah vredjanje, prozivanje po teritorijalnom principu (vi vojvodjani), pa prozivke da mi mislimo da su goniči štetočine (glupost), pa opet generalizovanje da smo totalno protiv korišćenja goniča u lovu (ko je to napisao?). Ja zaista nemam ništa protiv korišćenja srednjonogih goniča, ali ne svugde i za svaku divljač, nego samo tamo gde oni mogu dati rezultat. Ti kažeš, da ne potenciraš korišćenje goniča u Vojvodini, ali se istovremeno zalažeš za ukidanje granice od 500 m NV?!? Da li si svestan šta pišeš? Contradictio in adjecto... A ti vojvodjani su baš zaguljeni neki ljudi, pa samo idu i lepe etikete štetočina svakoj rasi kera, koja nije ptičar?!? O čemu ti pričaš, molim te? Opet generarlizovanje, opet prozivke po teritorijalnom principu (vi iz Vojvodine...). Koji, bre, mi iz Vojvodine? Ja sam iz Vojvodine, huntinggirl1 je isto iz Vojvodine, još dosta članova je takodje iz Vojvodine, polovina njih ne zna uopšte šta ti to govoriš, i što prozivaš vojvodjane?
Vabilice, koje pominješ, su zabranjene zakonom. Ako imaš dokaz da ih neko koristi, napiši slobodno ko ih koristi, koje LU, na kom terenu, i kada, a možeš podneti prijavu i lovnom inspektoru. A nemoj nikad napisati 'vi vojvodjani koristite vabilice', generalizuješ i prozivaš, kao da svi lovci u Vojvodini koriste nedozvoljena sredstva. Ja ovde na Forumu sam već imao malo borbe sa pričama o nedozvoljenim sredstvima, a postoji i tema 'Krivolov i kako se boriti protiv', pa pročitaj tamo šta se piše.
Možete iznositi svoja mišljenja o goničima ili o bilo kojoj drugoj temi, koliko god hoćete, sve dok argumentovano razgovarate, niko se neće umešati. Ovo jeste mesto za razmenu mišljenja i za otkrivanje novih stvari - i ja sam ovde na forumu naučio dosta toga novog, veruj mi. Ali, onog momenta kada diskusija predje granice normale i postane uvredljiva, omalovažavajuća, umešaću se, koji god član da je u pitanju. Ni jedan član foruma, pa ni ja, nije najpametniji, i uvek u pravu. Dešava se i meni i svima drugima, da u nekom svom stavu nisam u pravu, ali onda korigujem svoj stav, a ne da tvrdoglavo branim pogrešno mišljenje, samo zato što je moje.
E, da, da ne zaboravim: nisam ja ovde glavni , glavni su članovi Foruma, moje je samo da usmeravam diskusiju u normalnom pravcu.
Ti i tvoj kolega koji je banovan, ste jedini koji u svojim komentarima potenciraju teritorijalnu pripadnost. Ni jedan član pre vas nije prozivao nikog na taj način, kao vojvodjane, šumadince, bosance, crnogorce, sandžaklije, nišlije, leskovčane... Kakve veze ima odakle je ko? Nemoj više da u negativnom kontextu koristiš bilo koju teritorijalnu odrednicu.
Moj komsija ima rodjake u Blacu i pobratime i oni skoro svake godine dolaze kod njega a posto on takodje cuva SG on im rado pokloni po koje stene a vise puta im i poklanja obucene pse.
Mozda si upoznat sa tim psima.
Vojagolubac, za sva pitanja vezana za Forum, možeš me kontaktirati ovde na Forumu, preko privatnih poruka, ili preko messengera (iznad pričaonice), ili baš ako moraš preko e maila, onda na moj e mail, imaš ga na mom profilu, klikni na moj nick, otvoriće ti se prozor profila, tamo piše e mail adresa.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?