Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Metak za jesenji lov 2010

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Metak za jesenji lov 2010
dalibor
 pa sada zavisi za koga je sta dobar metak recimo remington light magnum (cal. 12) ja inace koristim i prezadovoljan sam sa njima sto se tice zeca, fazana, jarebice, patke...ali kao sto vecina ovde ponavlja vazno je samo dobar pogled i mirna ruka Smile
Hunting is a passion! Pas

nenad_franc

Boban kaže:
Cene su solidne,neznam kod kog si isao mislim na radnju ali cene su od 30-50d nije strasno.Kod Hantera u radnji ima bas veliki izbor.

bobane,isao sam kod hantera,lovacku pricu i zmaja i svuda su iste cene! baby magnum sam platio 60 dinara i belot r&b 57 dinara!

Limun
 Ja sam kod Peđe oružara kupio RC za 16-icu i on je najpovoljniji 37 din. U svim ostalim navedenim prodavnicama je skuplji kod mene u TS-u je 42 din. Inače u Zmaju je najjeftiniji Krušik 31 din.
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Predator

270 kaže:
Ja lično već godinama za jesenji lov koristim "Krušik Specijal" u cal. 12 sa 34 gr. sačme, krupnoće 3,5 mm (8) i kombinaciju donja cev 1/4 a gornja 1/2 čoka i mogu reći da sam prezadovoljan kvalitetom i ujednačenošću metka kao i odnosom kvaliteta i cene! Ovom kombinacijom pucam fazana, zeca, divlju plovku a uzgred i sve štetočine koje izađu tokom lova pred cev na daljinama od 30 do 50 metara a promašaje i pogotovo ranjavanje sveo sam na minimum! Prednost korišćenja iste municije iste krupnoće sačme je u tome što kada se jednom navikneš nema razmišljanja o preticanju već sve ide instinktivno! Cena kutije ove municije u zavisnosti od radnje do radnj kreće se od 750 do 850 dinara a nabavkom veće količine i preko udruženja može biti još jeftinija! Ovaj metak pored mnogo drugih testirao sam u pogledu ravnomernosti snopa i probojnosti sačme (koja zavisi od brzine i tvrdoće sačme) i isti je u nekim ili u oba elementa nadvisio poznatije (čitaj skuplje) elaboracije! A u praktičnom lovu sam već pomenuo odlične rezultate! Još jedna bitna prednost je što ove municije ima svugde pa nemoramo da pravimo zalihe, ili se navikavamo na drugu kad određena količina ponestane, već svuda može da se dokupi. I nešto što možda nekima nije bitno ali meni i pojedinima jeste je to da kupujem jeftino DOMAĆI proizvod odličnog kvaliteta! Jedna preporuka pogotovo mladim lovcima. Ne zasnivajte mišljenje o nekoj elaboraciji municije samo na osnovu tuđih priča, uzmite nekoliko elaboracija i iz SVOJE puške ih probajte na papir pa na leteće mete pa tek onda u praktičnom lovu i od onih koje vas zadovolje uzmite naj jeftiniju i ne menjajte! PozdravBye

Evo ja sam poslušao kolegin savjet i kupio kutiju Krušikovog "Specijala" od 34 grama sa sačmom od 4,0 milimetra (bez korpice). Za vrijeme lova, pitao sam vođu grupe mogu li poslije lova ići sa ocem probati pušku (MP-27 M) i dobio dozvolu. Probao sam četiri metka u kantu (od 10 litara) u vodi, dva iz polučoka i dva iz punog čoka. Prvi put sa daljine od oko 35 metara, a drugi put 10-ak metara dalje. Sudeći po onom što sam vidio, posip se širi daleko više po vertikali nego po horizontali. Dao sam ocu da proba jedan metak iz svoje puške (IŽ-27) i on je postigao isti rezultat iz punog čoka. Glavni snop je tri puta pogodio metu, a periferni je bacao 20-ak centimetara lijevo i desno, i mislim bar metar iznad i ispod kante. Četvrti metak koji nije direktno pogodio kantu, ispaljen je iz polučoka sa 45-50 metara i glavni snop je pogodio 10-ak cm ispod kante, što smatram svojog greškom u nišanjenju. Nisam primjetio neku veliku razliku između posipa iz cijevi različitih čokova. Sve ovo mi ne bi bilo toliko loše (mada bih više volio da se posip više širi u horizontalnoj, nego u vertikalnoj liniji), da nisam poslije pola sata čistio cijevi puške. Olovo je toliko meko da sam morao koristiti čelični nastavak da bi' dobro očistio cijevi. Nakon tog čeličnog, prošao sam sa onom standardnom četkom, pa poslije nauljenom najfinijom. Kad ni nakon toga nisam bio nimalo zadovoljan kako mi izgledaju cijevi kod potpuno nove puške, provukao sam kroz njih nekoliko puta komad krpe i ponovo sam ugledao tanki sloj olova koji je ostao na krpi.
To je moje prvo iskustvo sa Krušikovom municijom, ali mogu da kažem da sam toj municiji našao više mana nego vrlina. Najžalije od svega mi je to što nisam pogledao da li su sačmena zrna probila kantu, jer ako nisu takav metak u lovu bi sigurno češće doveo do ranjavanja, nego do odstela divljači. Daću ovoj municiji još koju šansu do početka sljedeće sezone, ali za sad ima jedan minus. Sad

Sasvim prirodno

darkon
 Mislim da tu nije kraj minusa.
Kod mene je dobio par minusa i izbacio sam ga iz upotrebe.

270
 Kolega Predator, ja sam u predhodnom tekstu naveo municiju "Krusik Specijal" znači punjenje od 34 gr. ali sa plastičnom korpicom odnosno "koncetratorom" dok si ti kupio "Krušik Specijal BK" odnosno sa plastičnim čepom bez "koncetratora"! Ni ja ovom BK verzijom nisam bio zadovoljan kao ni sa sličnom municijom bez koncentratora drugih proizvođača npr. "Sellier & Bellot". Jedini metak takve vrste koji me je zadovoljio bio je "Rottweil" ali o njegovoj ceni od oko 130 din. u većini radnji ne treba pričati! Koristio si sačmu od 4mm i primećuješ da nema mnogo razlika u posipu između različito čokiranih cevi što je i očekivano jer čokovi imaju bitan uticaj samo do sačme krupnoće 3,5mm (8) a na krupniju nemaju značajan ili čak imaju kontra efekat. Probaj verziju sa koncentratorom i sitniju sačmu, npr 3,5mm (8) pa nam javi utiske! Darkon, voleo bih ti da navedes "minuse" metka koji koristim a koje si uočio! jedan od metaka koji si preporučijo bio je "Nobel Sport" dispersante koji sam i ja koristio i bio zadovoljan učinkom, ali ne i ujednačenosti serija. Naime naletao sam na serije ovog metka kod kojih je posle pucanja ostajalo mnogo nesagorelog baruta, koji je iz cevi dospevao u glavu puške u užasno je prljao, zbog čega sam prestao da ga koristim!

270
 I još nešto zaboravih da kažem! Ne može se pravi utisak o posipu dobiti pucajući u plutajuću metu na vodi. Nije čudo što imaš utisak da se snop više širi po vertikali jer ne pucas na ravan upravno postavljenu u odnosu na osu cevi već na zakošenu. Pravi utisak dobijas na papiru upravno pstavljenom na osu cevi. Ja za proveru posipa koristim papirnu ili kartonsku metu veličine 1x1 metar sa kružnicom prečnika 75cm i na sredini za nišanjenje obojenim krugom prečnika 10cm!

Predator

270 kaže:
I još nešto zaboravih da kažem! Ne može se pravi utisak o posipu dobiti pucajući u plutajuću metu na vodi. Nije čudo što imaš utisak da se snop više širi po vertikali jer ne pucas na ravan upravno postavljenu u odnosu na osu cevi već na zakošenu.

Razmišljao sam i o ovom, i mislim da ima logike to što si napisao. Nego, slažeš li se da je sačma daleko mekša kod Krušika nego kod ostalih proizvođača? To me najviše razočaralo. Morao sam koristiti čeličnu četku da očistim cijev na novoj pušci! Sad

Sasvim prirodno

darkon
 Kao sto sam napisao,sa italijanskom municijom kojom lovim sam prezadovoljan.
Prosle godine sam resio da probam specijal,34g.punjenje,sa casicom,krupnoca sacme 3.5mm,jer sam cuo od nekih lovaca da ga hvale,a dosta je jeftin.
Nas trojica smo je kupili i koristili za lov plovki,fazana i zeca.
Prvi izlazak na plovke,potpuno razocarenje.Probali smo kakav je posip i to mi je bilo,mogu da kazem ok.Pucanje i obaranje na nekoj daljini od 40m je bilo misaona imenica.Ajde da sam samo ja u pitanju,nego i ostali koji su lovili sa mnom,isti ucinak.
Dobro mozda los dan,odlucujemo jos jedna proba,u pitanju lov fazana.
Izlazak na fazana,isto.
Na manjim daljinama,nesto i moze,ali opet malo vaca daljina,nikako.
Par fazana,primetno su pogodjena,otpadne po neko pero i nastavlja bez problema.
Tad sam ga koristio i vise ne.
Nikako nisam mogao da ostvarim,ni priblizne rezultate sa njim,kao sa municijom kojom lovim.
Vidim da su ga neki clanovi foruma ishvalili,tako da ne znam o cemu se radi,mozda ne znam da pucam sa nasom municijom.Confused

Sto se tice nobel sporta(disperzant),meni je bez obzira na seriju,imao vise nesagorelog baruta od vecine proizvodjaca,ali sam sa tim metkom prezadovoljan i ne menjam ga.Redovno cistim oruzje i nemam nikakvih problema.

270
 Darkon, i ja redovno čistim oružije i do sad mi se nije desilo da dođem iz lova a da se prvo ne pobrinem za kera pa očistim oružije a tek onda gledam svoje potrebe! A posle pucanja nekih serija Nobel Sporta morao sam glavu da izduvavam kompresorom a polu-automat da rasturam kompletno odnosno iz glave vadim mehanizam za okidanje kako bi ih potpuno očistio Ja sam sa krušikom imao odlične rezultate i na graničnim daljinama. Predprošle godine u novembru "Specijalom" 3,5mm odstrelio sam krupnog lisca u punom zimskom krznu na oko 45 metara da nije mrdnuo i to iz 1/4 čoka!
Predator, od nekih proizvođača jeste mekša sačma kod Krušika, ali od nekih je i tvrđa! naj mekša je ukoliko isključimo manje poznate proizvođače po mom iskustvu kod S&B! i sa ovom tvrdoćom Krušik ima zadovoljavajuću penetraciju!
Problem zaolovljavanja cevi nije samo do municije već i do oružija. Ista municija koja je cevi moje IZ 27 zaolovila u toj meri da sam morao da koristim onu spiralnu žicu od nerđajućeg čelika za pranje sudova pa i "Robla solo MIL" kako bi ih očistio kod "Lanbera" jedva da je ostavila po neki trag olova koji se običnom krpom skinuo!!! Zato ja iz IZ 27 pucam samo municiju sa koncetratorom a problem gustog posipa ovakve municije rešavam korišćenjem slabijih čokova (donja 1/4 , gornja 1/2 a samo po nekad gornja 3/4) Bye

aca
 po mom iskustvu belot je najbolji metak jes da je malo skuplji ali samo njega koristim za lov nijedan drugi.pozdrav.dali ima jos neko ko koristi ovu municiju

DakiNS
 Kod mene vlada veliko razočarenje u Krušikovu patronu. Posle lova i ispaljena tri metka normalno čišćenje .Naprskam cev Top Ganom ostavim 10min.da odstoji ,provučem žičanu četku obloženu pamučnom krpicom krpica crna totalno, promenim krpicu i tako tri puta krpica čista, ponovim postupak sa TOp ganom ponovo ista situacija, da ne duljim 12 krpica mi je trebalo da očistim desnu cev i nisam siguran da sam očistio nije mi se više dalo.Leva cev pucano sa belot vega 3 krpice cev čista. Brate sat i po sam čistio pušku gore nego u vojsci posle manevarske municije

270
 Koristi bolje ulje. Top-Gun je po meni naj niža klasa ulja za čišćenje, ja koristim Sinol i takvih problema oko čišćenja nemam ni posle 100 opaljenih metaka za redom. Posle naprskavanja cevi pre provlačenja krpice prođem nekoliko puta mesinganom četkom (klasičnom, ne spiralnom) ostavim da odstoji 30-40 minuta i već druga krpica izlazi gotovo čista!

DakiNS
 LALO JBG gde se dede ono MLAI ČLAN taman sam se počeo osećati lepo

Brzo rasteš!

arnotije
 [quote]Limun kaže:
Ja sam kod Peđe oružara kupio RC za 16-icu i on je najpovoljniji 37 din. U svim ostalim navedenim prodavnicama je skuplji kod mene u TS-u je 42 din. Inače u Zmaju je najjeftiniji Krušik 31 din.[/quotra

U kom gradu se nalazi radnja Zmaj,dobra je cena?I koji je to Krusik od 31 dinar,da nije standard od 30 gr.?

DakiNS

270 kaže:
Koristi bolje ulje. Top-Gun je po meni naj niža klasa ulja za čišćenje, ja koristim Sinol i takvih problema oko čišćenja nemam ni posle 100 opaljenih metaka za redom. Posle naprskavanja cevi pre provlačenja krpice prođem nekoliko puta mesinganom četkom (klasičnom, ne spiralnom) ostavim da odstoji 30-40 minuta i već druga krpica izlazi gotovo čista!
Hvala na savetu ali glupo mi je da bacam tek otvoreno,do sada sam koristi sinol,

nenad_franc

arnotije kaže:
[quote]Limun kaže:
Ja sam kod Peđe oružara kupio RC za 16-icu i on je najpovoljniji 37 din. U svim ostalim navedenim prodavnicama je skuplji kod mene u TS-u je 42 din. Inače u Zmaju je najjeftiniji Krušik 31 din.[/quotra

U kom gradu se nalazi radnja Zmaj,dobra je cena?I koji je to Krusik od 31 dinar,da nije standard od 30 gr.?

ima radnja zmaj u krusevcu! a dal ima jos negde ne znam Confused

Jank
 Za mene je Krušik Specijal dobar i dovoljan, cena i "Lovcu" je 30 din. Počinjem desetkom pa kasnije osmicom. E sad zadnjih dana kada je hladnije i divljač se pre podiže onda prvu cev punim osmicom a drugu šesticom...ako promašim prvom (uvek zbog žurbe) onda je tu druga cev za veće rastojanje.......A ako nemam prilike za pucanje onda pljosku iz levog džepa ......pa oj Moravoooo moje selo ravno...:uF
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

arnotije

nenad_franc kaže:

arnotije kaže:
[quote]Limun kaže:

ima radnja zmaj u krusevcu! a dal ima jos negde ne znam Confused

Hvala na odgovoru,a mogli bi kad pisete ime radnje ubacite i grad ili cak i adresu,ima nas koji ne znamo gde se nalaziSmile Ne verujem da ce admin da to protumaci kao reklamu;)

Lala
 Za sada nije problem da se ti napiše, Arnotije, ali mslm da ćemo ubuduće malo pripaziti na reklamiranje
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Pravilnik o lovostaju divljači 2010. PROPISI O LOVU 38 08.12.2011. 22:23
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,620,674 posete www.srbijalov.com