A sad je vreme za nešto sasvim drugačije:
Začeci pravnog uređivanja lova počinju na našim prostorima još u doba vladavine Rima, da bi sve više bili uobličavani u vreme vladavine cara Dušana, Austro-Ugarske monarhije i Kneza Miloša, koji 1840. godine izdaje "zapoved", kojom uređuje pitanje lovostaja i zabranjuje lov pojedinih vrsta divljači.
Prvi Zakon o lovu donet je 1898. godine u Kraljevini Srbiji i to zasnovan na regalnom sistemu po kojem pravo lova pripada državi.
Kralj Aleksandar donosi Zakon o lovu 5.12.1931. godine, kojim se pravo lova pokušalo rešiti na jedinstven način za celu teritoriju Kraljevine Jugoslavije, jer se do tada pravo lova ostvarivalo po dva sistema regalnom - državnom i dominicinalnom - zakupnom, što je stvaralo nesuglasice unutar pojedinih banovina i između pojedinih banovina. Međutim ovaj zakon nije zaživeo na celoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, pa je na teritoriji koja je sada u okviru Republike Srbije primenjivan Zakon o lovu Kraljevine Srbije sa izmenama i dopunama iz 1904. i 1907. godine sve do početka Drugog svetskog rata, odnosno do 1941. godine.
Po završetku Drugog svetskog rata primenjuju se zakoni o lovstvu i to: Zakon o lovstvu Narodne Republike Srbije iz 1948. godine. Osnovni zakon o lovstvu iz 1965. godine, Zakon o lovstvu SR Srbije iz 1966. godine, Zakon o lovstvu SR Srbije iz 1976. godine, Zakon o lovstvu SAP Vojvodine iz 1977. godine i izmene i dopune iz 1979. godine, Zakon o lovstvu SAP Kosova iz 1977. godine, Zakon o lovstvu SR Srbije iz 1986. godine, Zakon o lovstvu iz 1993. godine i Zakon o divljači i lovstvu iz 2010 godine.
Ideja da se nagomilani problemi reše kroz donošenje novog zakona i potom podzakonskih akata nije realizovana.
Svim dobronamernim ljudima koji vole prirodu i lov zajednički je interes rešavanje problema koji su prisutni u lovstvu.
Analiza zakona pokazuje da su pojedine odredbe nesprovodive sa stanovišta lovne struke i resornom ministru je upućena molba da se pravilnici rade na jednostavan, svima razumljiv odnosno primenjiv način.
Prevelika centralizacija (preveliki broj poslova je u nadležnosti ministra i resornog ministarstva), neadekvatna lovna politika (ne postoji od kraja 60-ih godina) i nedostatak osnovnih dokumenata lovne politike na nivou države, neusklađenost ekonomske i socijalne komponente (sa sadašnjim prihodima od lovstva nema organizacije dobre službe lovstva niti na ovakav način), neadekvatan zakon o divljači lovstvu i prateća regulativa (podložna raznim tumačenjima ad hoc), komplikovan lovni turizam (prenošenje lovačkog oružja i municije, veterinarska uverenja i sl.), mala prosečna lovačka obrazovanost lovaca, slaba obučenost i mali broj profesionalnih radnika u lovstvu.
Pozitivni pomaci u lovstvu su, da je održana tradicija dela preduzeća LŠPG Jelen sa u Evropskim razmerama poznatim lovištem Kozara iz Bačkog Monoštora, održana je krovna organizacija lovaca, Lovački savez Srbije, kao deo tradicije lovstva Srbije od 1896. godine i Lovački savez Vojvodine od 1921 godine sa dobrim rezulataitma u gotovo 30 % udruženja širom naše lepe i lovački napaćene otadžbine.
Aha
Temudjin, naterao si me da ovaj tvoj upis pročitam 3 puta, veruj mi na reč! Konačno jedan PRAVI upis, koji pogadja u srž problema.
Sa najvećim delom tvog upisa se, zamisli, slažem potpuno!
Jedino sa čime se ne slažem, da je uspeh i pozitivni pomak, ako 30% LU ima dobre rezultate; to baš i nije za hvalu, jer to logično znači da 70% LU nema dobre rezultate!
A da smo napaćeni, i to ne samo lovački, jesmo.
Eto... može da se piše i bez slonova i miševa, majmuna i magaraca, rabina i devica, biskupa i sveštenika, i da svi koji čitaju odmah razumeju smisao. Valjda će biti još ovakvih upisa. I boljih!
Temudjin ocigledno nije samo posmatrac ptica, podseca me na jednog lovnog eksperta kojeg znam.
Mislim da ovom njegovom upisu nije mesto na ovoj temi vec na temi misljenja lovnih radnika,
a mozda bi bilo najbolje otvoriti novu temu recimo pod nazivom,
"Predlozi za unapredjenje srpskog lovstva", gde bi on a i mi ostali kao i svi dobronmerni ljudi mogli izneti misljenja i stavove, a u cilju dobrobiti divljaci i lovaca pre svega.
Samo na nacin da uspostavi uslove na dobrobit divljaci i lovista i na zadovoljstvo najveceg dela lovacke populacije, drzava moze da ostvari i svoj interes.
Svakome bi trebalo biti jasno da se interes drzave i odrzivi razvoj divljaci i njenog stanista i interesi najsireg dela lovacke populacije poklapaju i da jedno bez drugog i nije moguce ostvariti.
Posto ovaj portal prate i predstavnici drzave za njih je jako korisno da saznaju misljena i stavove obicnih lovaca, da vide i shvate kako to lovci dozivljavaju celu ovu situaciju koja je proistekla nakon usvajanja i jednog i drugog zakona.
Jasno je da su svi akteri ove price napravili citav niz gresaka i ishitrenih poteza i da nisu do kraja sagledali svu tezinu poduhvata koji treba ostvariti.
Trebace mnogo mudrosti, narocito od strane drzave, da se poduhvat najbezbolnije izvede do kraja. Ne sme se dozvoliti da divljac i lovac budu kolateralna steta u ovom nazovi sukobu.
Ne sme se dozvoliti da pojedinci, prodajuci nam svima svoj interes kao opsti, dovedu u pitanje sutrasnjicu srpskog lovstva.
Mi koji ovde nesto pisemo i iznosimo svoje stavove, mozemo dosta doprineti u rasvetljavanju mnogih problema i jasnijem sagledavanju celokupne situacije.
Pozitivni pomaci u lovstvu su, da je održana krovna organizacija lovaca, Lovački savez Srbije, kao deo tradicije lovstva Srbije od 1896. godine i Lovački savez Vojvodine od 1921 godine sa dobrim rezulataitma u gotovo 30 % udruženja širom naše lepe i lovački napaćene otadžbine.
Aha
Ja baš mislim da je tih 30% uspešnih LU najveći poraz "krovne organizacije lovaca" LSS i LSV!
Kako to neko može tumačiti uspehom?
Po meni samo onaj koji ne želi da preuzme odgovornost za onih 70% neuspešnih LU!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
..napisa kolega temudjin..mala prosečna lovačka obrazovanost lovaca, slaba obučenost i mali broj profesionalnih radnika u lovstvu.
..e pa kolega kad bi obuka bila na adekvatnom mestu uz adekvatno vremensko trajanje od nekoliko meseci, a ne uz kotlić jedno prepodne..i to deset sluša, a trideset kuva, pa na kraju diplome i to je to...kakva je tu greška od strane države, lošeg vremena u kom živimo, sankcija ili bilo čega drugoga??? tu nema opravdanja, jer da se htelo moglo se popraviti znanje naših lovaca, pa sad je polaganje lovačkih ispita smešno, a u predhodnih petnaestak godina je bilo još smešnije (ćitaj žalosnije)..ko je tu nadležan i dali je i to uspeh krovne organizacije sa tako dugom tradicijom???.Jasu li nam takvi stručnjaci ocenili i onoga srndaća svetskog prvaka. pa da nam se celi svet smeje i izruguje sa nama!! ...šta je tu uradila krovna organizacija da se ne izblamira...30 posto uspešnih udruženja, pa kako nije sramota nekoga da se pohvali sa time
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Dok se administratori ne odluce (ako se uopste odluce) da ovo prebace u temu koju sam predlozio nastavicu pisanje ovde.
Sta je sa odgovornoscu ljudi koji su nas u ovu situaciju u lovstvu doveli? Koliko je odgovorna drzava? Koliko su odgovorni savezi i njihova rukovodstva? Koliko su odgovorne strucne sluzbe saveza? Sta je sa odgovornoscu rukovodstava udruzenja i lovackih drustava, i na kraju koliko je odgovoran svaki pojedinac u nasoj brojnoj lovackoj organizaciji?
Koliko smo postovali stari zakon o lovstvu, koliko su se predstavnici drzave starali o njegovom sprovodjenju, koliko su lica zaposlena na tim poslovima, bila strucna i motivisana da rade?
Sta nam se sada desava? Pricamo sve nesto u futuru, sta ce biti i kako bi trebalo, napisati pravilnike koji jos nisu gotovi.
A sta je sa sada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zasto se zakoni ne postuju, zasto odgovorni drzavni organi i pojedinci u njima ne reaguju na brojne nepravilnosti i zloupotrebe na svim nivoima. Zasto se u savezima proglasavaju nenadlezni za pitanja i probleme po udruzenjima, zasto drzavni i pokrajinski sekretarijati ne preduzmu nesto povodom stvari o kojima smo svi ovde mesecima pisali i za koje postoje dokumentovani dokazi (slučaj B.Palanka)?
Sta ce nam vredeti sto imamo novi i savremeniji zakon o divljaci i lovstvu, ako svi nastavimo da se ponasamo kao do sada. Ako se ne promenimo sami u svojim glavama i ako nas drzava prinudom ne natera "spoznaniju prava".
Ako svi ostanemo ovakvi kakvi jesmo dzaba reforma,
jadna divljac i priroda.
Ako i dalje isti ljudi budu u prilici da budu na sopstvenu dobrobit najumnije glave naseg lovstva, i nezamenljivi stucnjaci i lovni radnici.
Naravno imamo mi itekako strucnih lovnih radnika uvazenih profesora i eksperata samo sto nikako da dodju do prilike da to i pokazu.
Sada je prilika i sto se mene tice, DRZAVO, ako te ima, samo napred, lovci su uz tebe.
Pojedinačne upise nije moguće prebacivati na druge teme.
Srbijalov Admin Tim.
sto kaze lala,bravo temudjin..ali nikako da nam pojasnis tu hijerarhiju na zapadu..znaci,obican lovac............min.poljoprivrede.ko je sve izmedju?koliko predsednika,sekretara,clanova,njihovih zamenika,UO,NO,IO...koliko dnevnica?udostoji nas odgovora ako znas a mislim da dosta znas..
Pričali smo na temi 'Nestaje li LSS', o potrebi da lovci imaju svoju organizaciju, i ako sam dobro shvatio poentu i mišljenje u komentarima, nema dobrog lovstva bez DOBRE lovačke organizacije. To je i moje mišljenje.
Ja samo želim jednu stvar: da se uspostavi ISKREN dijalog izmedju saveza, ministarstva, JP, nauke, lovnih radnika, turističkih organizacija... Neka sednu već jednom i neka se dogovore, neka se smeste u neku salu za sastanke i neka ne izlaze dok ne ostvare ODRŽIV dogovor, i SPROVODIVE propise! Ako treba da sastanče 3 dana, nema veze, organizovati im i noćenje i ishranu, ali neka se već jednom dogovore! A ako posle 3 dana ne budu u stanju da postignu dogovor, onda im lepo zahvaliti na trudu, i poslati ljude koji mogu da se dogovore. Lovci su sludjeni, niko pojma nema kako će sve dalje da se odvija, pritiska nas zakon o udruženjima, pritiskaju nas zakon o divljači i lovstvu, pravilnici, izmene, instrukcije, pritiska nejasan stav i namere saveza (barem meni nejasan)... Sad sam se setio onog govora u Skupštini koji je održala predsednica kluba vladajuće većine, kako nas je okarakterisala, prilikom usvajanja zakona o divljači i lovstvu. Koliko me je onda povredio njen stav o lovcima, kako vreme odmiče i kako počinjemo da se ponašamo u pojedinim momentima, ispašće na kraju da je ona bila u pravu.
Jedva sam cekao da se pomene Obrenovic i tradicija LSSi LSV!!!!
Juce me je nazvao jedan prijatelj koji mi je rekao da ce i ovo doci na red jer zna coveka koji ovo pise u dusu!!!!
Hvala mu na prognozi !
Drago mi je da ce se situacija i komentari za izradu pravilnika o lovocuvarskoj sluzbi uzeti u razmatranje nadleznih a to nam je i bio cilj da neko procita to sto mi pisemo i predlazemo!!!
Ovaj forum je poceo sa radom kako bi par prijatelja razmenjivao informacije vezane za lov i za desavanja oko lova!
Svi ste svesni da je forum "Srbija lov" jedan od pokretaca lovaca koji ih tera da malo razmisljaju svojom glavom i da se razmenjuju informacije!!!!To izgleda pojedincima ne odgovara jer imamo situaciju da se sa ovog portala rusi piramida koja je davala informacije svom clanstvu na kasicicu kako bi mogla da ima nosecu ulogu u celoj ovoj prici!!!!
Lovci su bili toliko neobavesteni da ni sada pojedinci neznaju da imamo nov zakon o divljaci i lovstvu!!!
Pojedini neznaju da dozvola vazi 7 dana za sitnu divljac ili za lov sakala ,lisice i divlje svinje!!
Da se za grupni lov pise dozvola za 3 i do 20 lovca na jednoj dozvoli itd......
Verujte mi da je savez organizovao seminare, polaganje lovackih ispita kako treba da je obilazio L.U. edukovao lovce ljudi bi se pre osvestili i shvatili bi sta se sprema i sta se desava !!
Ovo sto Mi radimo na ovom forumu gura prst u oko svima !!!!
Da li ste ocekivali da ce te pojedine informacije dobiti iz lovackih novina koje samo sto ne dizu savez u nebesa????
Da li ste ocekivali da ce se glas obicnog lovca cuti i doci do svih odgovornih????
Da li ste ocekivali da broj gostiju koji nisu registrovani pre podne premasiti i 30 ljudi koji nesto kao kradom citaju u srahu da se ne pomenu nedaj boze u negativnom kontekstu???
Kada je na B-92 krenula emisija INSAJDER da li ste ocekivali sve ono sto je sledilo posle nje??????
Vreme je da se saberu racuni i da svi koji to zasluzuju odgovaraju za sve sto nam se desavalo i zasta realno postoje dokazi koji se vrlo lako mogu proveriti!!!
Nemojmo se zaklanjati iza tudjih imena odrasli smo ljudi pa ko sta ima neka javno kaze i dokaze ako moze!!!Necemo da lazemo,krademo i prozivamo postene i one koji to nezasluzuju vec sve one koji su nas doveli do ivice provalije a nece sa nama u abis vec hoce da se povuku sa ivice !!Ne gospodo ako padamo padamo svi zajedno pa kako nam bude!!!!
Posto smo Mi administratori u zadnje vreme pod velikim pritiskom pojedinaca iz javnog , politickog zivota ove zemlje mogu da kazem u svoje ime da cu ovo sto sam zapoceo i usta sam svesno usao igurati do kraja!!!!!!O posledicama ako ih bude bude ali sada nema stajanja i nema NAZAD !!!!Sve sto iznosim radi u interesu lovaca koji ce jedva da plate clanarinu u svojim udruzenjima a ne da bi dobio neku funkciju u zivotu!!Od ovoga se nezivi hvala bogu vec i lov i ovaj portal su cista volonterska stvar u mom zivotu!!!!!!! Nastavljamo sa pruzanjem informacija nasem clanstvu a jedna nova je da je predlog o lovnim oblastima prosao Vladu i da se ceka kad ce biti objavljen u sluzbenom glasniku!!!!
Savez se normalno pobunio i gleda da to nekako stopira ako moze jer im to nikako ne odgovara a po ovom pitanju se jos niko zvanicno nije oglasio?????
Obaveštenje Ministarstva finasija, Poreska uprava broj:
413-00493/2010-12, u vezi PDV na članarinu
- da članarina, koju udruženja naplaćuju od svojih članova, a koju koriste za ostvarivanje funkcija za koje su osnovana, nemaju karakter naknada po osnovu prometa dobara i usluga, te saglasno članu 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost, (Sl.gl. RS br. 84/04,..... 61/07), nisu predmet oporezivanja PDV;
- da, što se tiče naknada koja lovačka udruženja-korisnici lovišta, (upotrebljena je neprecizna formulacija lovačkog područja Srbije) naplaćuju od fizičkih lica, radi se o prometu usluga u skladu sa odredbama člana 17. stav 1. Zakona o PDV, za koje postoji obaveza obračunavanja i plaćanja PDV;
- da, ukoliko lovačka udruženja nisu obveznici PDV, ista nisu u obavezi da obračunavaju i plaćaju PDV na izdate lovačke dozvole.
Dakle, ako dobro kapiram prethodi upis, LU su u obavezi da iznos koji članovi plate godišnje za aktivnost u LU, razvrstaju po pozicijama i nameni, pošto su neke stavke oporezive, a neke nisu?
Nisam siguran koliko LU će to u praksi da uradi, i da lovcima objasni ako, npr., plate 10 000 dinara, koliko je od toga članarina, a koliko ostale stavke. Čekam da mi moje LU pošalje obaveštenje, da vidim da li su to uradili.
Vreme je za sledeću priču:
U zakonu o divljači i lovu lepo piše ministar i ministarstvo nadležno za poslove lovstva ... i ništa više!
U zakonu o ministarstvima hmmm.. nema ni traga lovstvu.
Pitanje glasi:
Kako se odlučilo o nadležnosti ministarstva i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Odgovor glasi:
Nisam našao odogovor!!!!!
'Bem ti miša!! Ja ovo pitanje ne mogu da komentarišem, nisam dovoljno stručan! Ali stvarno ne piše koje je ministarstvo nadležno...
Gde je Sremac, gde je Punisher, gde nam se izgubila 'pravna služba' portala? Ovo je izvan mojih mogućnosti diskusije.
Tu sam ja Lalo pa valjda i mi konja za trku imamo!!!!
Ministarstvo polj.sumarstva i vodoprivrede clan 8 kaze izmedju ostalog
posle pominjanja generalnog ispektorata u delu o upravi za veterinukao oragan uprave u sastavu min.polj obavlja poslove drzavne uprave koji se odnose na:
Uprava za sume kao organ uprave u sastavu min.polj.suma i vodoprivrede obavlja poslove drzavne uprave i strucne poslove koji se odnose na politiku sumarstva,ocuvanja suma, unapredjivanje i koriscenje suma i divljaci sprovodjenje mera zastite divljaci itd!!!
Mislim da je to odgovor !!
..ako mogu kao laik jednu...lovstvo je privredna grana usko povezana sa tim ministarstvom, pa ja neznam kome je tu nešto nejasno, većina stručnjaka koji sede u LSS -u su inženjeri upravo te struke šumarstva i poljoprivrede... nego opet ide ona nepiše nigde,,ma dajte ljudi nebudite deca..mada možda je bolje da lovstvo bude pod nadležnošću ministarstva unutarnjih poslova....možda bi bilo pročišćenjije..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
slavaplana kaže:
Tu sam ja Lalo pa valjda i mi konja za trku imamo!!!!
Ministarstvo polj.sumarstva i vodoprivrede clan 8 kaze izmedju ostalog
posle pominjanja generalnog ispektorata u delu o upravi za veterinukao oragan uprave u sastavu min.polj obavlja poslove drzavne uprave koji se odnose na:
Uprava za sume kao organ uprave u sastavu min.polj.suma i vodoprivrede obavlja poslove drzavne uprave i strucne poslove koji se odnose na politiku sumarstva,ocuvanja suma, unapredjivanje i koriscenje suma i divljaci sprovodjenje mera zastite divljaci itd!!!
Mislim da je to odgovor !!
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Aha,
samo jos pojasnite sta je divljac, a sta delatnost ponavljam delatnost .. lovstvo.
Navedeno se odnosi na pecurke u sumi i gle .... divljac.
Naravno jes jednom
Aha
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?