Pištolji
|
DakiNS |
Objavljen 09.04.2015. 07:03
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Koliko znam zrno ne mora imati ništa eksplozivno u sebi da bi bilo zabranjeno. Ako se prisetite Ženevskom konvencijom zabranjeno je korištenje municije koja nema zatvorenu košuljicu jer je nehumana. Cilj korištenja vojno policijske municije je ranjavanje i zaustavljanje (osim kod sadista amera) , a ne kasapljenje. Zato nisam pristalica a nadam se i zakonodavac , upotrebe i prodaje takve municije. Kako će nabavljati takvu municiju onaj koji bi je eventualno koristio u obrambene svrhe , tako bi je nabavljali i oni sa lošim namerama.
"Što ne želiš sebi , nemoj ni želeti drugima"
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 09.04.2015. 11:41
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Ako sam ja dobro razumeo odredbu Zenevske konvencije (a prihvatam da mozda i nisam dobro razumeo),koriscenje municije koja nema zatvorenu kosuljicu (ili dum-dum municije) je zabranjeno u smislu dejstva po neprijateljskoj pesadiji u ratu,dok ne postoji izricita,a ni posredna,zabrana civilima da ovu municiju poseduju u mirnodopskim uslovima!Pa lovacka karabinska municija je,neka me neko ispravi ako gresim,klasicna dum-dum municija,pa se u mirnodopskim uslovima legalno poseduje bez ikakvih smetnji,naravno,uz ispunjenje opstih uslova.Pa ako moze karabinska dum-dum municija (za pusku,dakle),po kojoj logici ne moze za pistolj???Naravno,ovo je sve u smislu Zenevske konvencije,dok drzave mogu ove stvari i da razdvoje,ali ova konvencija to ne razdvaja.U suprotnom,svako ko ima,recimo,SP municiju za lovacki karabin krsi Zenevsku konvenciju...pa kako onda se prelazi preko toga da ko zna koliko nasih lovaca krsi Zenevsku konvenciju???
Drugo je pitanje sta ce civilima RIP municija,Hydra Shok,Hollow point,i sl.,i da li drzava to treba da dozvoli ili ne treba,ali iako je to negde zabranjeno,to nije zbog Zenevske konvencije,vec zbog odluke koju je vlast takvu u svojoj zemlji donela,ja bar mislim. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 09.04.2015. 12:12
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Женевска конвеција се односу на војнике тј оружане снаге.
Дум-дум метак је метак са зрном које у себи има експлозивно пуњење. То није ловачки метак! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 09.04.2015. 14:18
|

Admin

|
Neco , pištolji i revolveri se ne mogu nositi u lov , tako da ne spadaju u lovačko oružije.
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 09.04.2015. 15:46
|

Lovčina

|
Не могу се носити ни по новом закону јер неспособни шормаз ни за то није умео да се избори! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 09.04.2015. 16:44
|

Admin

|
Nemoj tako Aco , pa čovek ostao poremetjen što ga bili zajcem po tintari
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 09.04.2015. 18:46
|

Lovčina

|
Куд није био мрки медвед ;) |
|
|
|
neca90 |
Objavljen 09.04.2015. 19:08
|

Veteran

|
DakiNS kaže:
Neco , pištolji i revolveri se ne mogu nositi u lov , tako da ne spadaju u lovačko oružije.
Znam Daki,samo sam hteo da kazem da ako je sasvim u skladu sa Zenevskom konvencijom posedovati municiju za duge cevi koja nije FMJ (ili kako to Nemci kazu,Volmantel),zasto to isto ne vazi i za kratke cevi.Ti mozes da posedujes,a da ne ides niti u lov,niti na streliste.Zenevska konvencija ne deli municiju za duge i za kratke cevi.To je poenta mog upisa;) |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 09.04.2015. 19:39
|

Admin

|
Razumemo se Neco , nego sam hteo naglasiti da zakonodavac imajući u vidu da se kratke cevi ne nose u lov , što znači da će se koristiti kao sredstvo odbrane , dakle uglavnom protiv ljudi , sigurno neće dozvoliti prodaju te municije. Iskreno i meni je suviše opasna, zbog rasprskavanja.
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 09.04.2015. 20:22
|

Veteran

|
Slazemo se Daki |
|
|
|
zajko |
Objavljen 09.04.2015. 21:47
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 15.01.2011. 18:24
|
Naravno da će biti dozvoljena HP ili JHP municija,kao u dugim tako i u kratkim cevima.Taj naziv dum-dum su ubacili u prvi nacrt zakona i neznajući šta on uopšte znači nadam se da drugari lovci i pistolerosi znaju da to nema ama baš nikakve veze sa JHP i HP municijom.Stvarno ne vidim u čemu je problem?Ženevska konvencija?Hm,ne bih o tome,previše žuči će biti proliveno samim pisanijem,setit se samo 99...kakva crna ženevska konvencija  |
|
|
|
Tomash |
Objavljen 09.04.2015. 22:51
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
zajko kaže:
Naravno da će biti dozvoljena HP ili JHP municija,kao u dugim tako i u kratkim cevima....
Nemojmo preterivati kolega...
Duge cevi su jedno, i one se koriste za lov.
Naravno da divljac treba da ostane na mestu, da bude pronadjena i naravno, da se sto manje pati.
Zato i postoji lovacki metak, i bas zato "siljkan" nije dozvoljen u lovu.
Ali kada smo kod kratkih cevi...............................
To se koristi za sta? Pa za streljastvo, ili samoodbranu. Treceg nema!
Za streljastvo je sacuvaj Boze, a za samoodbranu nije, jer je to metak za ubijanje!
A da ne pricamo o potencijalnim zloupotrebama tog zrna. Recimo samo, onaj lik sto je pucao u Beka....Da je bilo to zrno, sta mislis da li bi covek preziveo?
Ili sutradan, neki klinac kada bude pljackao prodavnicu ili nekoga na ulici, pa kada naidje na otpor, pa sruci dva-tri takva na onoga koji se brani.....
Ili sutra Vi dragi kolega, kada na vas potegne klinac od 16-17 godina, a Vama u cevi ta kasetna municija, pa to dete sutra nema sanse za popravni....
Zna se samo jedno:
Pistolj se koristi na meti ili ljudima. To nije za lov.
A Ovakva municija sluzi za egzekucije, i ne sluzi nicemu dobrom! |
|
|
|
zajko |
Objavljen 09.04.2015. 23:33
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 15.01.2011. 18:24
|
Kriminalcima zakon nikad neće biti problem ni u nabavci oružja ni u nabavci municije.Nadam se da se u tome slažemo.Ako je HP metak za ubijanje,zašta onda služi FMJ?Možda čak i više za ubijanje jer HP ostaje u onome u koga se gadja,a FMJ ima velike šanse da pronadje i drugu(nevinu) žrtvu.Svaka letalna municija služi za egzekuciju,bez pardona ubija i jedna i druga i treća...Nikako ne bih voleo biti u nedoumici šta i kako sa golobradim klincem koji je potegao na mene da me UBIJE...naravno da bih odbranio ili umro pokušavajući da odbranim bližnje moje i sebe,ali tu već zalazimo u temu samoodbrane gde kod nas prvo moraš biti mrtav pa tek onda uzvratiti vatru,pa hmmmm možda i ne budeš osudjen na dugu zatvorsku kaznu...Slažem se da se pištolj koristi na mete i ljude,loše ljude
Beko je preživeo jer ga je upucao "amater",barem sam ja tako čuo.Eto amater nije uhvaćen već poduži period.Opačić i mnogi drugi su ubijeni sa FMJ...ne ubija ni oružje,ni municija...već naravno ljudi |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 09.04.2015. 23:53
|

Admin

|
Kolega zakon je odavno razoružao poštene ljude a naoružao i osokolio krimose. Pošten će poštovati zakon i neće nositi oružije , što krimos zna, zato su i egzekucije olakšane , zbog rizika nošenja oružija. Sa druge strane na žalost imao sam prilike da se nagledam žrtava dum-dum i lovačke municije. Kada biste to uživo videli , a i posle u slučaju da je žrtva preživela , da vidite ožiljke posle silnih operacija ne bi vam opalo na pamet ništa slično.
|
|
|
|
Zlatar |
Objavljen 10.04.2015. 01:07
|

Član

Upisa: 156
Pristupio: 06.07.2011. 03:26
|
canis aureus kaže:
Zlatar kaže:
...

ZlatarU 
sadE vido ovu Zbroju ... tak'u još ne vido ov u nas 
ljubitelj sam ČZ-ja i u posedu su mi dve duge cevi i jedna kratka ... a na strelištu sam isprobaov'o većinu njinog kratkocevnog asortimana al ovaku ko tvoju
učini mi se da je Jeriho na prvi pogled il možda Tanfoljo ...
to je model pre Fantoma? i Šedova?
nešto dorada sitnih..t.z.v.
CDP Custom Defensive Pistol

A SP-01 Taktikal evo šta je pokazala posle hiljadu metaka

|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 10.04.2015. 17:08
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ženevska konvencija obuhvaća samo municiju za vojnu namenu u ratu. Nema veze sa municijom za policijsku upotrebu, kao ni civilnu bez obzira dali u sportske ili samoodbrambene svrhe. Dum dum municija nema eksplozivno punjenje u zrnu, nego polukošuljicu. A ime je dobilo po gradu u Indiji gde su ga proizvodili Britanci, a ne zbog toga što dva puta puca kao što mnogi misle.
Ne vidim zbog čega bi bilo zabranjeno nabavljanje municije sa polu košuljicom za kratke cevi? Ja ih posedujem i kupujem u slobodnoj prodaji. Zrno koje se širi prilikom pogotka ima dve namene. Prva je efikasnije zaustavljanje napadača (zaustavna moć), a druga manja penetracija i probojnost. Zrna sa punom košuljicom su opasna za korištenje na javnom mestu jer osim napadača mogu da rane (ili usmrte) i slučajne prolaznike koji su se našli na liniji vatre.
U Srbiji su zakoni o oružju i municiji zastareli (iz komunističkog doba) i nemaju mnogo veze sa logikom.
Građanima treba da bude dostupna što letalnija i efikasnija municija za odbranu od napadača, a isto tako i organima reda. Što se tiče kriminalaca oni i tako ne poštuju zakone, a za svoje pare mogu da nabave sve šta hoće na crnom tržištu.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 10.04.2015. 18:26
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
... a tema je ?!?!
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 10.04.2015. 18:36
|

Lovčina

|
Код нас нема да се нађе та муниција са мехим врхом за 9Пара. Мени само један меткић остао а мој Викинг их баш волео! Штета.
Многима од нас је рад Арчибалда Рајса прва асоцијација кад се помене Дум-Дум метак.
 |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 10.04.2015. 18:40
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Zlatar kaže:
canis aureus kaže:
Zlatar kaže:
...

...
nešto dorada sitnih..t.z.v.
CDP Custom Defensive Pistol
A SP-01 Taktikal evo šta je pokazala posle hiljadu metaka

ZlatarE pa posle 'iljadu metaka nEje se prikazala na lepo 
Ranije sam imao staru 75B, najobičniju, ... verujem da je ispucala barem jedno 15x više no tvoj Custom i da nije "tanjena" povratna opruga ne bi li se navlaka "ubrzala" ne bi imala ni jedan kvar niti oštećenje a 'vako zbog customizovane povratne opruge riknula je spojnica pa je morala da se zameni.
Posle te 75B se "trošila" jedna 85tica i takođeR je ispucala ohoooho i koliko se sećam drugar je menjao posle 7-8000 ispucanih metaka oprugu kako bi olakšao okidanje, a znači ni to nije bilo potrebno.
Duže vreme sam imao VZOR50 i VZOR70 u 7,65 ... i sve OK! Samo puni i praši!
E sadE imam 75BD i za sadE nema nik'ih problema, kvarova, zastoja, ...
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 10.04.2015. 18:58
|

Veteran

|
Duže vreme sam imao VZOR50 i VZOR70 u 7,65 ... i sve OK! Samo puni i praši!
A koja je razlika izmedju modela 50 i 70?Meni oni,barem na slikama deluju identicno,a siguran sam da nisu...
P.S.Pogresno sam tehnicki citirao,al' nema veze. |
|
|