Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
Scorpion Hunter

alex kaže:
Krusik desetka(3mm) BK(Bez Korpice) samo cu to da koristim za lov fazana i zeca.
Alex posto iz tvojih upisa uocih da lovis sa jednocevkom nije ti los izbor municije. Samo ti je neki moj savet posto ces sa tim loviti fazana i zeca da probas Krusik BK ali sacmu 3,5mm... Ne zbog krupnoce sacme nego je daleko bolji metak kao nebo i zemlja. Ako mi ne verujes kupi dva patrona 1) 3mm BK, 2)3,5mmBK pucaj prvo 3mm pa zatim 3,5 osetices razliku i u trzaju puske i u ucinku na cilju... Ovo ti pisem jer sam i ja ranije koristio isti metak 3mm BK pa kada sam ga poredio sa 3,5mmBK video sam da je velika razlika... ;)

Sniper Hunter

kelt kaže:
bilo koja ,samo svoja. danas su se svi krstili kako je letelo perje i fazanasko i svraka i vrana. keltshotmaker pravi bolju dzebanu od talijanskeTri prsta

GrinBravo 2B) Srbijalov Samostalni Punioci!!!!

Podunavac

DESPERADOS kaže:
Da li ce sitnija sacma dalje da leti ili krupnija ?? Pod uslovom da imaju isto punjenje baruta .

Razmisli i samo ce se kasti ...;)

Kolega napisao sam proporcinalno barutnom punjenju. Što znači, ako jedan određeni patron ima početnu brzinu od 380 m/s onda taj patron tu brzinu ima i sa sačmom od 2,5 mm i sa sačmom od 4 mm. Sačma od 2,5 mm će imati krajnji domet do 250 metara a granica smrtne opasnosti za čoveka 12 metara. Dok sačma od 4 mm ima krajnji domet do 400 m a granica smrtne opasnosti za čoveka je 25 m. Pa ti sad ovo usporedi i vidi kakav je i koliki efekat na divljač, na različitim daljinama, u odnosu na granulaciju sačme.
Tri prsta 2Kolce

DESPERADOS
 Kolega Podunavac nije se odnosilo na tebe nego na pitanje nekog forumasa. Inace ta teorija o 400 metara je tesko moguca sa normalnim patronama.
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

DakiNS

DESPERADOS kaže:
Kolega Podunavac nije se odnosilo na tebe nego na pitanje nekog forumasa. Inace ta teorija o 400 metara je tesko moguca sa normalnim patronama.

Kolega kada se ispali metak pod uglom od 45 stepeni dobije se najdalji domet, u jednom lovu pre desetak godina sa sačmom 3 mm jedan kolega je pogodio drugog ispod oka na oko 250 m, i toliko je sačmica ušla duboko da nisu smeli ni da je vade
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

sheytan
 ^ Zna li neko vishe o ovom "uglu maximalnog dometa"? Koliko se setjam, mislim da je pricha bila o uglu izmedju 25 i 30 stepeni? Mozda greshim, naravno, pa se i izvinjavam! Kiss
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

DakiNS

sheytan kaže:
^ Zna li neko vishe o ovom "uglu maximalnog dometa"? Koliko se setjam, mislim da je pricha bila o uglu izmedju 25 i 30 stepeni? Mozda greshim, naravno, pa se i izvinjavam! Kiss

Na sajtu LSS ima Lovački leksikon i tamo piše 45 stepeni ali pošto ja njima mnogo ne verujem možda si ti u pravuSmeko

sheytan
 Grin

45 je neka najlogichnija pricha, ali sve mi u glavi da sam svojevremeno "uchio" da nije toliko, vetj pomenutih 20 i qsur, da izvinete... Smean

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Sniper Hunter
 Kada je bilo DSZ I ONO u skoli bilo je 45 stepeni ugao pod kojim zrno postize maksimalan domet ,ali posto tih nauka vise nema mozda se i ugao promenioConfused

DESPERADOS
 Kocike se tesko slazu , ugao , pa domet bez prepreka pa bas u oko , ipak je sve to vise slucajnost , koja ce tesko ikada da se ponovi , a mozda i hoce ko zna sve je moguce..Frown
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

DakiNS
 Ako imate mogućnost provere na nekom kanalu ili reci samo da bude bezbedno po moguće ribolovce proverite pa javite, na vodi se najbolje vidi, kolega Desperados nije pogodak u oko nego ispod pa je sačmica ušla pored nosa ispod kosti, kada smo gledali rendgenski snimak delovalo je neverovatno, jeste slučajnost ali i opomena da se nikada na puca prema kolegama ma koliko bili daleko ( mislim na metre ne na kilometreGrin)

Podunavac

DESPERADOS kaže:

Onda izvini pogrešno sam shvatio. A 400 metara je maksimalni domet po uglom elevacije od 30 stepeni. Naravno na ovoj daljini nema nikakav (koristan) efekat.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

sheytan kaže:

Maksimalni domet postiže se ispaljivanjem sačme pod uglom elevacije od 20 stepeni za sitnu sačmu i 30 stepeni za krupnu sačmu.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 B)

Hvala, dragi kolega! iveli 3

Zakljuchak: Nije Sheytan boodala!!! Dim

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

DakiNS
 Rekao sam ja da im mnogo ne verujemSmeko

apinest
 Karabinska zrna, odnosno zrna za oružje sa olučenim cevima, maksimalan domet postižu kada se ispaljuju pod uglom od 45 stepeni. Tako su nas učili i u vojsci, a LSS je doslovce prepisao "Leksikon lovačkog oružja" pokojnog magistra Dušana Bojovića koji je izašao iz štampe nedugo nakon autorove smrti, u oktobru 1994. godine. To mi je (uz jedan stari Lovački priručnik) bila prva lovačka literatura...

Hunter forever

DESPERADOS kaže:
Kocike se tesko slazu , ugao , pa domet bez prepreka pa bas u oko , ipak je sve to vise slucajnost , koja ce tesko ikada da se ponovi , a mozda i hoce ko zna sve je moguce..Frown

E pa kolega to se bas tako namesti kad ne treba,nije se igrati sa tim stvarima a mora se biti krajnje oprezan. Zbog broja nesavesnih lovaca mene ne bi ni cudilo da se tako nesto dogodi ponovo,ne daj BLAGI BOZE. Ne znam sta je u glavi ljidi koji ne obracaju paznju.
marka Engleski poenter marka

kimi
 Maksimalni domet iz streljačkog oružja ostvaruje se pod polaznim uglom 30-35 stepeni, ali njegova veličina može biti promenljiva i zavisi od:
-polaznog ugla
-početne brzine projektila
-vrste oružja
-vrste i količine barutnog punjenja
-meteoroloških uslova

ovo je prepisano iz priručnika za rukovanje vatrenim oružjem
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

Aca Velika Plana
 ja na ovu temu vise nemam sta da komentarisem,ipak ste malo preterali sa upisima,da ste lovci kao sto kazete i da pucate toliko koliko kazete sami bi onda znali kolika je efikasnost sacme u odnosu na njen precnik,sem tih listanja po knjizi,sam sam punio municiju i znam koliko moze dobar i efikasan metak da se napravi,sto daleko prevazilazi literaturu,to sto neko nezna i ne veruje da fazan moze pasti na 100 koraka i sto ga ne gadja na vise od 50 njegov problem.... svako ima svoje znanje prema tome necu nikog da kudim,ja volim izazove i da pustim divljac tj da joj pruzim sansu,ipak nisam u lovu da ostrelim sto vise nego da uzivam u radu svog Pas i odmorim dusu. B) pozdrav

DakiNS

Aca Velika Plana kaže:
ja na ovu temu vise nemam sta da komentarisem,ipak ste malo preterali sa upisima,da ste lovci kao sto kazete i da pucate toliko koliko kazete sami bi onda znali kolika je efikasnost sacme u odnosu na njen precnik,sem tih listanja po knjizi,sam sam punio municiju i znam koliko moze dobar i efikasan metak da se napravi,sto daleko prevazilazi literaturu,to sto neko nezna i ne veruje da fazan moze pasti na 100 koraka i sto ga ne gadja na vise od 50 njegov problem.... svako ima svoje znanje prema tome necu nikog da kudim,ja volim izazove i da pustim divljac tj da joj pruzim sansu,ipak nisam u lovu da ostrelim sto vise nego da uzivam u radu svog Pas i odmorim dusu. B) pozdrav

Kolega Aco od početka ti ukazujem na greške , meni izgleda uzaludno, citirao sam ti član iz lovačkog kodeksa , međutim ti ili nećeš ili ne možeš da razumeš poentu. U nekim upisima sam sebe si učinio smešnim, stalno pišeš o tvom velikom znanju , pa o dugogodišnjem lovačkom stažu, međutim pored razumevanja , znanja , staža i vaspitanja da nije lepo omalovažavati druge tebi nedostaju osnovne stvari , promašio si srž svih upisa, ja ti niti jednom nisam rekao ili izrazio sumnju da si imao neke maloverovatne pogotke nego ti celo vreme pokušavam reći da nisi kao lovac prihvatio i usvojio osnovne stvari iz lovačkog kodeksa a to je NE PUCA SE NI PREBLIZU NI PREDALEKO.Međutim ti stalno ignorišeš upozorenja i to pomalo potcenjivačim i uvredljivim rečima .Vidi moj sin je sedam godina stariji od tebe , meni ne smeta da mi se obraćaš kao svom vršnjaku, ali da me vršnjak nadmeno omalovažava iako ne da nije u pravu nego ima skroz pogrešna saznanja i stavove verovatnobih mnoogo drugačije reagovao, ovako još jednom ću da ti skrenem pažnju da je nelovački pucati preko 50 metara, e sada ako nisam bio dovoljno jasan mnogo mi je žao!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,420,400 posete www.srbijalov.com