|
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
| Lala |
Objavljen 02.11.2011. 18:26
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
B)
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| Djura33 |
Objavljen 02.11.2011. 19:45
|

Član

Upisa: 125
Pristupio: 13.04.2011. 11:49
|
Daki, slazem se. |
| |
|
|
| Aca Velika Plana |
Objavljen 02.11.2011. 19:45
|

Stari član

Upisa: 389
Pristupio: 06.04.2011. 08:42
|
DakiNS kaže:
Aca Velika Plana kaže:
ja na ovu temu vise nemam sta da komentarisem,ipak ste malo preterali sa upisima,da ste lovci kao sto kazete i da pucate toliko koliko kazete sami bi onda znali kolika je efikasnost sacme u odnosu na njen precnik,sem tih listanja po knjizi,sam sam punio municiju i znam koliko moze dobar i efikasan metak da se napravi,sto daleko prevazilazi literaturu,to sto neko nezna i ne veruje da fazan moze pasti na 100 koraka i sto ga ne gadja na vise od 50 njegov problem.... svako ima svoje znanje prema tome necu nikog da kudim,ja volim izazove i da pustim divljac tj da joj pruzim sansu,ipak nisam u lovu da ostrelim sto vise nego da uzivam u radu svog  i odmorim dusu. B) pozdrav
Kolega Aco od početka ti ukazujem na greške , meni izgleda uzaludno, citirao sam ti član iz lovačkog kodeksa , međutim ti ili nećeš ili ne možeš da razumeš poentu. U nekim upisima sam sebe si učinio smešnim, stalno pišeš o tvom velikom znanju , pa o dugogodišnjem lovačkom stažu, međutim pored razumevanja , znanja , staža i vaspitanja da nije lepo omalovažavati druge tebi nedostaju osnovne stvari , promašio si srž svih upisa, ja ti niti jednom nisam rekao ili izrazio sumnju da si imao neke maloverovatne pogotke nego ti celo vreme pokušavam reći da nisi kao lovac prihvatio i usvojio osnovne stvari iz lovačkog kodeksa a to je NE PUCA SE NI PREBLIZU NI PREDALEKO.Međutim ti stalno ignorišeš upozorenja i to pomalo potcenjivačim i uvredljivim rečima .Vidi moj sin je sedam godina stariji od tebe , meni ne smeta da mi se obraćaš kao svom vršnjaku, ali da me vršnjak nadmeno omalovažava iako ne da nije u pravu nego ima skroz pogrešna saznanja i stavove verovatnobih mnoogo drugačije reagovao, ovako još jednom ću da ti skrenem pažnju da je nelovački pucati preko 50 metara, e sada ako nisam bio dovoljno jasan mnogo mi je žao!
na zalost ja ne idem na to da meni neko ko nije strucno lice drzi predavanja o lovu,a jos nesto ja ne vidim da sam nekog omalozavao. a opet ste mi obrisali upis,prema tome ako mislite da vas neko postuje onda bi bio red da ne brisete upise cisto da vam kazem onako prijateljski da ne kudite prema drugima i da malo zadrzite svoja misljenja za sebe ako naravno ne zelite dalju raspravu. pozdrav |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 02.11.2011. 20:00
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Kolega Aca Velika Plana: molim te, da se uzdržiš od kvalifikacija o bilo čijoj stručnosti, jer ni sam nisi dovoljno kompetentan da tudju stručnost ocenjuješ. Dakijev upis ti je skrenuo pažnju, da svojim tvrdoglavim insistiranjem na nerazumnim daljinama pucanja, kršiš Lovački kodeks, kako to ne razumeš?
Čisto za tvoju informaciju: DakiNS je višedecenijski (mislim oko 30 godina) lovac; kinološki sudija još od bivše SFRJ (ne sudi više); čovek koji poznaje perfektno oružje i municiju, i naravno, lov. Toliko o stručnosti, koju ti bezobrazno osporavaš.
Molim te još jednom, da ne reaguješ ishitreno u svojim upisima, nego da probaš da shvatiš šta ti se sugeriše. I na kraju, kao što je Daki napisao, pokaži poštovanje prema starijim lovcima, i to isto piše u Kodeksu, koji kažeš da si čitao. Možda jesi čitao, ali nisi shvatio; pročitaj ponovo i Kodeks, i bonton.
Shvati ovo kao opomenu. Posle brisanja upisa, sledi opomena, posle opomene ban, samo ovaj put će biti nešto duži.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| klaja |
Objavljen 02.11.2011. 20:40
|

Lovčina

Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|

kutija je stara nekih 20-25 godina,municija naravno ispucana. |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 02.11.2011. 20:44
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
klaja kaže:

kutija je stara nekih 20-25 godina,municija naravno ispucana.
Iz Wien kettner?
|
| |
|
|
| DESPERADOS |
Objavljen 02.11.2011. 20:47
|

Lovčina

Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
Auuuu od kad ovo ne videsmo , hvala za podsetnik .... nije lose baciti oko na istoriju .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ ..  .. 308W CAR.. 
|
| |
|
|
| Scorpion Hunter |
Objavljen 02.11.2011. 21:10
|

Veteran

Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
DakiNS kaže:
Aca Velika Plana kaže:
ja na ovu temu vise nemam sta da komentarisem,ipak ste malo preterali sa upisima,da ste lovci kao sto kazete i da pucate toliko koliko kazete sami bi onda znali kolika je efikasnost sacme u odnosu na njen precnik,sem tih listanja po knjizi,sam sam punio municiju i znam koliko moze dobar i efikasan metak da se napravi,sto daleko prevazilazi literaturu,to sto neko nezna i ne veruje da fazan moze pasti na 100 koraka i sto ga ne gadja na vise od 50 njegov problem.... svako ima svoje znanje prema tome necu nikog da kudim,ja volim izazove i da pustim divljac tj da joj pruzim sansu,ipak nisam u lovu da ostrelim sto vise nego da uzivam u radu svog  i odmorim dusu. B) pozdrav
Kolega Aco od početka ti ukazujem na greške , meni izgleda uzaludno, citirao sam ti član iz lovačkog kodeksa , međutim ti ili nećeš ili ne možeš da razumeš poentu. U nekim upisima sam sebe si učinio smešnim, stalno pišeš o tvom velikom znanju , pa o dugogodišnjem lovačkom stažu, međutim pored razumevanja , znanja , staža i vaspitanja da nije lepo omalovažavati druge tebi nedostaju osnovne stvari , promašio si srž svih upisa, ja ti niti jednom nisam rekao ili izrazio sumnju da si imao neke maloverovatne pogotke nego ti celo vreme pokušavam reći da nisi kao lovac prihvatio i usvojio osnovne stvari iz lovačkog kodeksa a to je NE PUCA SE NI PREBLIZU NI PREDALEKO.Međutim ti stalno ignorišeš upozorenja i to pomalo potcenjivačim i uvredljivim rečima .Vidi moj sin je sedam godina stariji od tebe , meni ne smeta da mi se obraćaš kao svom vršnjaku, ali da me vršnjak nadmeno omalovažava iako ne da nije u pravu nego ima skroz pogrešna saznanja i stavove verovatnobih mnoogo drugačije reagovao, ovako još jednom ću da ti skrenem pažnju da je nelovački pucati preko 50 metara, e sada ako nisam bio dovoljno jasan mnogo mi je žao!
Daki slazem se sa 99% tvojih upisa ali sa ovim se nebih slozio samo iz jednog razloga: Oko cega se vi ljudi raspravljate meni nikako nije jasno . Pa nije fazan papirna meta pa da ga gadjas na odredjeni broj metara na koliko ti pozelis da bi bilo po kodeksu Svi znamo kako se to prakticno radi kada prodjes ceo dan i ne vidis ni jednog fazana zelja ti je da ga odstrelis pucas kad se digne na 40-50m (ne preko 50) ako poleti blize pustis ga da odmakne i tu imas prednosti nad njim (prvo kada ga pustis dalje da odleti dobijes rasireniji snop sacme i lakse ti je da ga pogodis,drugo za to vreme kvalitetnije i opustenije nanisanis Trece lakse ga je pogoditi na 30m nego na 10m jer na 30m imas snop sacme od skoro 1m ako pucas iz 1/2coka... Ne vidim neku gresku u lovackoj etici ako ga pogodis na 50m. To je normalno za ove brdske uslove zato razumem Acu jer smo blizu isti su nam tereni desava se da se po mrazu ne podigne ni jedan jedini fazan u toku dana o zecu da ne govorim nisam ga video mesecima zaboravio sam kako izgleda ... Vise stete lovistu nanesu neke druge stvari nego lovac koji na 50m odstreli fazana  |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 02.11.2011. 21:17
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Cuo sam samo reci hvale za taj model od Rottweila ali ga nazalost nisam pucao.Rekao bih da je to patron slicnih karakteristika kao Bellotov Red & Black koji sam naprotiv pucao i odusevljen sam njime.Ne vidim u cemu bi toliko mogao da prednjaci Rottweil da mu cena bude toliko visoka i visa od Red & Black i da bude toliko hvaljeniji osim mozda imena i zemlje porekla.
Voleo bih da se oglasi neko ko je,rekao bih,imao privilegiju da puca ova dva vrhunska patrona i iznese neka iskustva i zakljucke koji bi opravdali toliku cenu.
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 02.11.2011. 21:20
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolega u tome i jeste stvar . Kolega Aca non-stop forsira priče o pogocima na 8o metara a ja ga pokušavam opasuljiti da takvo pucanje nije lovački jer od nekoliko pucanja možda jednog pogodiš da padne a ostali odlete ranjeni i negde skončaju, to je po meni čisto nanošenje štete, molim te pročitaj njegove upise unazad sedam dana pa će ti biti jasnije. Ja ni u jednom momentu nisam pomenuo nestručnost niti njegovo neznanje ali sam podebljao u njegovim upisima ono sa čim se ne slažem i što odudara od lovačke etike
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 02.11.2011. 21:29
|

Veteran

|
Moram da se osvrnem i na ovu raspravicu u vezi sa daljinom pucanja.U potpunosti se slazem sa time da nije eticki pucati na daljinama iznad 50 metara jer je drasticno veca sansa da se na toj udaljenosti fazan rani nego odstreli.Takodje se slazem i da je veoma tesko proceniti udaljenost na kojoj se divljac nalazi.Mogu da razumem one koji po ceo dan ne vide fazana pa kada im se ukaze sansa pucaju i nerezonski.Ali kada se malo dublje razmisli,problem je u nedostatku divljaci.Tamo gde ima dovoljno divljaci,nemoguce je da se ne ukaze makar jedna dobra sansa u toku lovnog dana pa nema ni potrebe pucati na velikim daljinama i uglavnom ranjavati divljac.
Jos bih dodao da nam se cesto cini da je divljac mnogo udaljenija nego sto zaista jeste,zavisno od ugla pod kojim se krece i subjektivnog misljenja.Mozda su ovi fazani koje je imenjak Aca odstreljivao iznad 50 metara u stvari bili daleko blize. |
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 02.11.2011. 21:36
|

Admin

|
aleksa kaže:
Moram da se osvrnem i na ovu raspravicu u vezi sa daljinom pucanja.U potpunosti se slazem sa time da nije eticki pucati na daljinama iznad 50 metara jer je drasticno veca sansa da se na toj udaljenosti fazan rani nego odstreli.Takodje se slazem i da je veoma tesko proceniti udaljenost na kojoj se divljac nalazi.Mogu da razumem one koji po ceo dan ne vide fazana pa kada im se ukaze sansa pucaju i nerezonski.Ali kada se malo dublje razmisli,problem je u nedostatku divljaci.Tamo gde ima dovoljno divljaci,nemoguce je da se ne ukaze makar jedna dobra sansa u toku lovnog dana pa nema ni potrebe pucati na velikim daljinama i uglavnom ranjavati divljac.
Jos bih dodao da nam se cesto cini da je divljac mnogo udaljenija nego sto zaista jeste,zavisno od ugla pod kojim se krece i subjektivnog misljenja.Mozda su ovi fazani koje je imenjak Aca odstreljivao iznad 50 metara u stvari bili daleko blize.
Upravo to kolega nelovačkim ponašanjem još više nesvesno osiromašujemo lovište, kasnije se svi žalimo kako nema divljači .Lovački kodeks je davno napisan i u Evropi se svuda poštuje u gotovo identičnom obliku, nije ga izmislio ni LSS a ni ja, u jednom upisu sam napisao da se sa vremenom dobije tačan osećaj ili skoro tačan za udaljenosti
|
| |
|
|
| Scorpion Hunter |
Objavljen 02.11.2011. 21:42
|

Veteran

|
aleksa kaže:
Jos bih dodao da nam se cesto cini da je divljac mnogo udaljenija nego sto zaista jeste,zavisno od ugla pod kojim se krece i subjektivnog misljenja.Mozda su ovi fazani koje je imenjak Aca odstreljivao iznad 50 metara u stvari bili daleko blize. Jos nesto da dodam kada ga pogodis na vecoj visini dok padne koliko jos metara odmakne? A kad koracas iskoracas do mesta gde je pao a ne gde si ga pogodio... |
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 02.11.2011. 21:48
|

Admin

|
Za takav slučaj neki kažu da je fazan frigovao,e sada da se pohvalim da sam i ja nelovački postupio i to ne jednom, gađao na nekih tridesetak metara a on frigovao na stopedeset, u .ebote kakav sam ja tek strelac
|
| |
|
|
| Scorpion Hunter |
Objavljen 02.11.2011. 21:57
|

Veteran

|
DakiNS kaže:
Za takav slučaj neki kažu da je fazan frigovao,e sada da se pohvalim da sam i ja nelovački postupio i to ne jednom, gađao na nekih tridesetak metara a on frigovao na stopedeset, u .ebote kakav sam ja tek strelac 
Nisam na to mislio. Nego kada ga pododis dok malo visocije leti dok padne moze i nekoliko metara dalje da padne od mesta pogotka pa da ti se ucini da si ga odstrelio na 50m a u stvari pogodio si ga na 40 i kusur metara... Ima i toga  |
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 02.11.2011. 21:59
|

Admin

|
Razumeo sam te kolega samo se šalim , ima tamo jedan smajlićB)
|
| |
|
|
| Scorpion Hunter |
Objavljen 02.11.2011. 22:03
|

Veteran

|
DakiNS kaže:
Razumeo sam te kolega samo se šalim , ima tamo jedan smajlićB) B) |
| |
|
|
| klaja |
Objavljen 02.11.2011. 22:08
|

Lovčina

|
klaja kaže:

|
| |
|
|
| klaja |
Objavljen 02.11.2011. 22:11
|

Lovčina

|
Sniper Hunter kaže:
klaja kaže:

Iz Wien kettner?
neznam stvarno odakle je,stari pokojni dobio od lovca svabe koji je godinama dolazio kod nas u lov. |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 02.11.2011. 22:15
|

Veteran

|
Skorpion,to je ono kretanje po inerciji.Posebno jasno se vidi ako gledas odstrel sa strane a lovac puca na fazana koji leti od njega.E,sad da li ga gura snop ili je neki fizicki zakon u pitanju ili oba,uglavnom padne uvek dalje od mesta gde je pogodjen,vertikalno na tlo.
Sto se tice onog subjektivnog ocenjivanja daljine,prve nedelje ove sezone polece fazan ispred mog caleta i on na nekih 25-30 metara opaljuje,pogadja fazana,on naglo propada ali u niskom letu sa obe obesene noge i dosta otresenog perja nastavlja i odjednom pada na ne vise od 100 metara.Mislim da mogu dobro da ocenim tu udaljenost od 100 metara jer sam ranije dosta trcao sprint na uoravo 100 metara.Kasnije,kada smo doruckovali jedan kolega iz grupe komentarise taj dogadjaj i kaze-Odlete fazan,pogodjen 300 i vise metara i pade kao kruska.E,to je to subjektivno misljenje ili nesvesna izjava,preuvelicavanje,sta li je? |
| |
|