Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
DakiNS

aleksa kaže:
Skorpion,to je ono kretanje po inerciji.Posebno jasno se vidi ako gledas odstrel sa strane a lovac puca na fazana koji leti od njega.E,sad da li ga gura snop ili je neki fizicki zakon u pitanju ili oba,uglavnom padne uvek dalje od mesta gde je pogodjen,vertikalno na tlo.
Sto se tice onog subjektivnog ocenjivanja daljine,prve nedelje ove sezone polece fazan ispred mog caleta i on na nekih 25-30 metara opaljuje,pogadja fazana,on naglo propada ali u niskom letu sa obe obesene noge i dosta otresenog perja nastavlja i odjednom pada na ne vise od 100 metara.Mislim da mogu dobro da ocenim tu udaljenost od 100 metara jer sam ranije dosta trcao sprint na uoravo 100 metara.Kasnije,kada smo doruckovali jedan kolega iz grupe komentarise taj dogadjaj i kaze-Odlete fazan,pogodjen 300 i vise metara i pade kao kruska.E,to je to subjektivno misljenje ili nesvesna izjava,preuvelicavanje,sta li je?

kako šta je ? Pa naše lovačke pričeSmeko
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

aleksa

DakiNS kaže:

aleksa kaže:
Skorpion,to je ono kretanje po inerciji.Posebno jasno se vidi ako gledas odstrel sa strane a lovac puca na fazana koji leti od njega.E,sad da li ga gura snop ili je neki fizicki zakon u pitanju ili oba,uglavnom padne uvek dalje od mesta gde je pogodjen,vertikalno na tlo.
Sto se tice onog subjektivnog ocenjivanja daljine,prve nedelje ove sezone polece fazan ispred mog caleta i on na nekih 25-30 metara opaljuje,pogadja fazana,on naglo propada ali u niskom letu sa obe obesene noge i dosta otresenog perja nastavlja i odjednom pada na ne vise od 100 metara.Mislim da mogu dobro da ocenim tu udaljenost od 100 metara jer sam ranije dosta trcao sprint na uoravo 100 metara.Kasnije,kada smo doruckovali jedan kolega iz grupe komentarise taj dogadjaj i kaze-Odlete fazan,pogodjen 300 i vise metara i pade kao kruska.E,to je to subjektivno misljenje ili nesvesna izjava,preuvelicavanje,sta li je?

kako šta je ? Pa naše lovačke pričeSmeko

Nista drugo.Grin

Podunavac
 U Hrvatskoj je zakonski određena maksimalna daljina gađanja puškom sa glatkim cevima za svaku divljač. Npr. Lisica, šakal, fazan i patka 50 m. Guska, zec i divlja mačka 40 m. Jarebica, prepelica, šljuka, golub...35 metara. Isto je tako zakonski određena i veličina sačme za određenu divljač. Npr. Lisica i šakal 3,5-4,5 mm. Zec, guska i divlja mačka 3,0-4,0 mm. Fazan, patka, liska crna i vrana siva 3,0-3,5 mm. Jarebica, prepelica, šljuka, golub, vrana gačac, svraka, šojka i čavka 1,7-3,5 mm.

Vidim da nekima ovde nije jasan pojam preblizu i predaleko. Lovačkom sačmaricom ne bi trebalo da se puca na divljač na daljinama manjim od 20-ak metara i većim od 50 metara.
Tri prsta 2Kolce

Hunter forever
 Podunavac istu velicinu sacme za pomenute lovine koriste lovci ovde kod mene samo sto to kod nas nije odredjeno zakonom. Dobar pogled
marka Engleski poenter marka

Podunavac
 Ovde je moglo da se pročita da pojedine kolege love fazana i zeca sačmom od 4,5 mm pa čak i krupnijom.
Nije mi namera da hvalim i veličam hrvate, ali ovo je odlično rešeno. Zakonske odredbe daju mogućnost lovniku da pre lova prekontroliše municiju "sumnivim" i nesavesnim lovcima i odstrani ih iz lova zbog neadekvatne municije. Ne samo zbog nepoštivanja divljači, nego i sa aspekta bezbednosti ostalih učesnika u lovu.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 ^ Mislim da lovnik ima pravo da to uradi i ovdi! Bravo 2
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

mirko knezevic
 Ih kad bi to kod nas malo zazivelo.... Ovi nasi bre nose 4.5mm u obe cevi za zeca i fazana....Grin Pa sve pricaju ja kad pogodim to je kraj,a ne znaju kako zvizde ta sacma kad prelece preko nekog lovca.... Sacma 3.5mm sasvim dovoljna za patku zeca fazana....
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

DESPERADOS
 To je ono sto je nasem narodu uslo u glavu i nikako da izajde , velika vecina takoznanih starih i proverenih lovaca lovi samo CETVORKOM i SESTICOM !!! Cry

Uzas jedan . Frown
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

Indjijanac
 takvo ograničenje ako nema u zakonu u svakom LU može da se reguliše internim pravilnikom ili odlukom UO a mogu da ga sprovode grupovodje,lovnik,lovočuvar..sve je stvar do kog stepena discipline u lovu dobacuje društvoFrown
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Lovac Stari

klaja kaže:

klaja kaže:
i39.tinypic.com/vhdkiq.jpg
kutija je stara nekih 20-25 godina,municija naravno ispucana.

Ima ovo mladicu jos uvek u prodaji Stari, i preko i kod nas.
Samo sto ja ne koristim nista preko 3,5mm.
A sto lepo mirisu cevi posle pucnja ili ispucani kartonski crni!
Dobar pogled.

Lala
 Posle usvajanja Zakona o divljači i lovstvu, a dok je još bilo u toku pisanje odgovarajućih pravilnika, jednom prilikom sam nadležnima iz Uprave za šume uputio predlog da u nekom od pravilnika regulišu veličinu sačme koja se sme koristiti u lovu na odredjenu divljač.
Baš ovo o čemu pišete (korišćenje prekrupne ili presitne sačme, rizici u lovu, razbijanje ili ranjavanje divljači...) su bili razlozi da uputim jedan takav predlog, kao običan lovac.
Ne znam zašto ta korisna sugestija nije pretočena u neki član odgovarajućeg pravilnika.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

vlada lovac
 U Hrvatskoj je zakonom pored odredjene granulacije sacme od-do, daljine pucanje na sitnu divljac, regulisana i maksimalna daljina pucanja na krupnu divljac, sto je po meni OK jer na tim daljinama mozemo da imamo siguran pogodak i verovatno pad u vatri, nego nepotrebno ranjavanje pucajuci na preko 200m, tako da je to jos jedan nedostatak kod nas koji se mogao otkloniti prilikom usvajanja nacrta zakona

aca
 sta mislite sta da uzmem bellot kartonski ili plasticni?

canis aureus
 Jes' bre ...
... nešto gledam ovija dana, kako poče ovaj jesenji lov na pernato i ušato i ko zna još našta sve, ovi stari lovci sa najdužim stažom i "iskustvom" ništa sitnije od 4,5mmConfused ako baš nema ondaK 4mm ali to je krajnja granicaStari i tu nema rasprave jer "nemoj ti da učiš oca kako ..."
"... ne samo fazan i zec nego od ovoga pada i sve ostalo!"Zbunjen...Frown
-malo se više obratila pažnja na "disciplinske i bezbednosne ..." pa se sad privikavaju uz negodovanjeYes ali ...Confused ... i tako su raspoređeni po grupama gde ono "ostalo" mogu samo pogledom da proprateDragoljupe

a jel tuče taj RotFel na 100 meterI i kako obara na te daljine?!Zbunjen
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Scorpion Hunter
 Hrvati...Cenzurisano
A po njihovom zakonu ni kod nas lovci ne koriste drukciju sacmu...

Postujte pravila foruma ,nikakvi upisi na rasnoj ,politickoj ,verskoj pripadnosti !
koliko puta da to ponavljamo,prilikom pristupanja forumu prihvatili ste ta pravila ,prema tome i sankcije koje iz nepostovanja istih proizilaze !
Srbijalov Admin Tim!

mirko knezevic
 E ovaj rotvel sam trazio da kupim sada za sezonu,ali ga nije imalo...Confused
Onda sam trazio onaj rotvel tiger,ni njega nije bilo,na kraju sam uzeo rotvel specijal 36g punjenje i mogu vam reci odlcan metak.
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

aca
 mirko da li je taj special sa nosacem ili bez?

mirko knezevic
 Ja mislim da je sa nosacem,nisam otvarao metak al na sajtu njihovom po onoj slici bih rekao da ima nosac.Confused
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

nenad_franc

mirko knezevic kaže:
Ja mislim da je sa nosacem,nisam otvarao metak al na sajtu njihovom po onoj slici bih rekao da ima nosac.Confused

ja ga otvarao i ima kopicu!

aca
 hvala vamB)

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,474
Najnoviji član: springer

Poslednje vesti
Обавештење корисницима ловишта о поступању з...
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,902,896 posete www.srbijalov.com