Vuk
|
matrix23 |
Objavljen 05.01.2013. 00:11
|

Član

Upisa: 53
Pristupio: 20.03.2011. 17:15
|
E pa gospodo u zadnjih par dana preko upisa na ovoj temi svedoci smo revolucionarnih otkrica u oblasti lovne balistike i lova na vukove. Naravno genijalnim otkricima mladjanog Nidze i njegovog oca dosadasnja saznanja o lovnoj balistici padaju u vodu i vaze nova:
- Puske sa neolucenim cevima najbolje rezultate postizu na daljinama 70 do 80m.a moze i vise.
-umesto normalne municije bolje je koristiti magnum punjenje pod uslovom da je puska sa lezistem 70mm ,ako nije nema efekta
-za takvu upotrebu magnum municije najpozeljnije su puske kombinirke ceske proizvodnje koje ispaljuju hiljade magnuma bez problema.
Ovo su najznacajnija otkrica a ima ih jos sijaset a pritom mladi nidza jos nije zaplivao lovackim vodama, kada bude krenuo sta li ce biti mozemo samo naslucivati.
O lovu na vukove da ne polemisemo jer ih nidza i njegov tata satiru sve sa buck shotom u magnum varijanti i nicim vise (jadni vukovi koliko li ih pobise) oni su zilavi ,ne izlaze na svetlost dana niti na cistinu samo u gustak zato karabin ne pomaze samo ZH i magnum na 80 metara. Gde sam ja dosad bio ,u kom neznanju hvala ti Nidzo Brate rodjeni.
P.S. Joe molim te pokusaj jos jednom sa objasnjenjem ali stavku po stavku mozda ima nade decko je mlad . |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 05.01.2013. 00:23
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Kolega matrix23 uz duzno postovanje ali mislim da nije u redu da prozivamo decka i da se podsmevamo sto on ne zna neke stvari o oruzju i lovnoj balistici ovaj forum je (bar kol'ko sam ja razumeo) edukativnog karaktera i u tom pravcu bi na odgovarajucim temama trebali da vodimo diskusije pa ko hoce da nesto nauci naucice ko nece nek tera po svome Dobar mu pogled.
Izvinjavam se adminima za
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.01.2013. 00:32
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Necu se upustiti u diskusiju sa matrixom, ali moram da mu napomenem da me je njegov upis jako povredio, i jako sam uvredjen. Hvala ali nije trebalo. 
Svi koji me poznaju ovde, a ponajvise kolega Pez, znaju da sam veliki zaljubljenik u prirodu,kinologiju,zivotinje i oruzje, a mislim da je to ono sto sacinjava LOV. Jos nikome na ovom forumu nisam silom nametnuo misljenje a uvek sam priznao svoju gresku. Priznajem mlad sam, brzoplet, ali umem da prihvatim svaciji savet i da kazem hvala i izvini.
Jos pricas gluposti koje ja nisam napisao. Za razliku od nekih ja ovde govorim istinu, ne pretvaram se. Kazi mi samo koliko si vukova video? Ili bolje nemoj da ne kvarimo ovu lepu temu koja je do sada tekla u nekom tihom smeru sa finim diskusijama o greskama i resenjima.
Ostao sam bez komentara.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.01.2013. 00:37
|

Lovčina

|
Podunavac kaže:
nidzamotocross kaže:
Kao sto sam rekao Vucica pala kao pokosena na 83 mojih koraka, normalnih, metak Sellier & Bellot 00 Buck Shot Magnum sa 15 kugli. Ogromna je razlika loviti vuka pa loviti zeca pa o tome pricati o granicnoj vrednosti dometa sacmarice. Vuk retko izadje na 40 metara. Jedino u hajkama se to desava. Ali u ovakvom mirnijem lovu, nece vuk prici na 40 metara. Kod ostale divljaci moze da se bira da li ces da pucas na 20, 40 ili 60 metara kod vuka ne. Jos i stoji ti u glavi da tog vuka vidis sad pa tek sa neku godinu, jer kada se copor jednom protera iz nekog gustisa, taj se vise na taj deo terena ne vraca dok ga glad ne natera. I vecina odstreljenih vukova kod nas je odstreljena na daljini od oko 50-60 metara pa cak i zastavinim polozarama 16-icama. Onda vec govorimo o manje slucajnosti. 
A to sto cale puca magnum iz 12/70, ne mora da me slusa, luda sreca a kvalitetna puska.. 
Nidžo zato postoji puška sa olučenim cevima. Na 80-90 metara je veća mogućnost dobrog pogotka karabinom nego sačmaricom i krupnom sačmom. A o efektu pogotka ne treba ni da raspravljamo, pošto je razlika kao dupe i oko. Ali da više ne šiljimo, svako ima svoje mišljenje i način lova. U preteranu kvalitetu ZH pušaka se nebi baš kladio, pogotovo što su rađene u vreme dok su na snazi bili stari standardi o tormentaciji pušaka sačmarica. Kad tad će doći do neželjenih posledica koje mogu da budu kobne.
Kolega Podunavac, vec sam napomenuo teren, vuka vidis sekundu i to kad preskoci neki puteljak ili sitnu proluku. Nece taj na cistinu. Pokusali su mnogi karabinima, nije islo.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 05.01.2013. 12:06
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
pez kaže:
Kolega matrix23 uz duzno postovanje ali mislim da nije u redu da prozivamo decka i da se podsmevamo sto on ne zna neke stvari o oruzju i lovnoj balistici ovaj forum je (bar kol'ko sam ja razumeo) edukativnog karaktera i u tom pravcu bi na odgovarajucim temama trebali da vodimo diskusije pa ko hoce da nesto nauci naucice ko nece nek tera po svome Dobar mu pogled.
Izvinjavam se adminima za 
U pravu si PEZ ovaj forum jeste EDUKATIVNOG karaktera a edukacija znaci sticanje znanja.E sad ako se nas pet trudi da mladom lovcu vrlo strpljivo preda neka znanja i oslobodi ga pogresnih i opasnih zabluda , koja su stecena iskustvom i proverena u praksi vec nebrojeno puta, onda naravno da se pocinje gubiti strpljenje posto mladi kolega i dalje tera svoju pricu.Drugo i sam priznaje da je tvdoglav i brzoplet te mislim da bi vise trebao da cita sta ovde pojedinci pisu nego da stalno vrti istu pricu i time ustvari dovodi u sumnju ostale po sistemu "nemate vi pojma, evo ja da vam kazem".Mozda mi i nemamo pojma ali eto pretekosmo par decenija lova pa cemo verovatno kao takvi neuki i umreti.Prvi nisam za bezuslovno verovanje u sve ono sto kazu stariji i iskusniji ali ako se neko trudi da ti cinjenimacama nesto objasni onda bar malo usvoji dok sam ne probas.
Nidzo molim te da mi odgovoris na sledeca pitanja ali molim te dobro razmisli i proveri pre toga :
1.Koliko si VIDEO da je tvoj otac odstrelio vukova PP sacmom.
2.Koliko si VIDEO ukupno odstreljenih vukova na terenu gde lovis u poslednjih 2 godine.
Eto nadam se da nije tesko da mi odgovoris.Dobar pogled |
|
|
|
mogli |
Objavljen 05.01.2013. 12:11
|

Član

Upisa: 51
Pristupio: 20.02.2011. 16:04
|
Podunavac kaže:
mogli kaže:
Kolega Podunavac cisto informativno. For 3" Magnum Buckshot Loads,Remington Recommends. You need a 12 gauge 3"magnum shotgun to shoot them.May be used with any choke,but best results with full choke. 12ga . 3 length .1225velocity fps .10 pellets.000BK buckshot
Kolega Mogli ti slobodno možeš da koristiš (pucaš) iz svoje puške koju god granulaciju želiš. Niko ti ne brani. O naprezanju cevi prilikom upotrebe krupne sačme promera 8-9 mm više ne želim da komentarišem. A onaj ko je napisao da se najbolji rezultati prilikom upotrebe krupne sačme postižu sa punim čokom, nema veze sa mozgom, pa da je sto puta amerikanac. Opšte je poznata stvar da čokovi imaju kontra efekat na krupnu sačmu. Krupnom sačmom se smatra sva sačma granulacije (promera) preko 4,5 mm, mada je taj kontra efekat vidljiv već prilikom upotrebe sače promera preko 3,5 mm. Za upotrebu krupne sačme se svuda u svetu koriste cilindrične cevi (bez čoka), kako za lovačke tako i za vojno-policijske potrebe. |
|
|
|
mogli |
Objavljen 05.01.2013. 12:14
|

Član

Upisa: 51
Pristupio: 20.02.2011. 16:04
|
kolega Podunavac ako mozes pogledaj na Remington ambalaz za PP patone |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.01.2013. 12:36
|

Lovčina

|
Evo odgovora na tvoja pitanja. Video sam desetak ZIVIH vukova, u lovu koji su onda bili odstreljeni (jedan nije). Ne pricam nista napamet, bio sam tu kada je cale pucao gore pomenutim metkom u Vucicu na pomenutih 83 koraka, cim sam ja brojao znaci da sam bio tu. Bio sam tu kada su pala jos 2 ili 3, nisam siguran u tacan broj, od PP-a. Jedan je pao od kugle.. Dok su ostali pali od karabinskog 7x57R zrna..
Ja ne kazem da prihvatam Magnum municiju a da imam pusku 12/70. Strogo sam protiv toga i to necu koristiti. Sto se tice PP-a, protiv njega sam za lov svinja, sto se tice vukova, zabrana je dosta nepromisljena, ali zakon je tu da se postuje kao sto cu ga i ja postovati kao i svi. I gde ja to ne prihvatam tvoje savete?
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 05.01.2013. 12:46
|

Veteran

|
nidzamotocross kaže:
Evo odgovora na tvoja pitanja. Video sam desetak ZIVIH vukova, u lovu koji su onda bili odstreljeni (jedan nije). Ne pricam nista napamet, bio sam tu kada je cale pucao gore pomenutim metkom u Vucicu na pomenutih 83 koraka, cim sam ja brojao znaci da sam bio tu. Bio sam tu kada su pala jos 2 ili 3, nisam siguran u tacan broj, od PP-a. Jedan je pao od kugle.. Dok su ostali pali od karabinskog 7x57R zrna..
Ja ne kazem da prihvatam Magnum municiju a da imam pusku 12/70. Strogo sam protiv toga i to necu koristiti. Sto se tice PP-a, protiv njega sam za lov svinja, sto se tice vukova, zabrana je dosta nepromisljena, ali zakon je tu da se postuje kao sto cu ga i ja postovati kao i svi. I gde ja to ne prihvatam tvoje savete?
Hvala Nidzo za odgovor .Znaci da ste u jednom lovu odstrelili 9 vukova ako sam te dobro razumeo.Ako je tako onda vase lovacko drustvo ozbiljno ugrozava ovu vrstu divljaci.Pa koliko se onda odstreli vukova na tvom terenu godisnje? |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.01.2013. 12:56
|

Lovčina

|
Ne ne kolega, daleko od toga. Nisi me dobro razumeo. "u lovu" znaci da ih nisam video slucajno prolazeci terenom. To je bilo ukupno za tri godine. Otkad se pojavila povecana populacija vukova. Za 2009. 2010. i 2011 godinu, tacnije za sezone u tim godinama. Jer se lovi samo kad ima snega. Prosle godine je odstreljeno samo 2 vuka. Ove godine se Vuk nece loviti, postoje tragovi, ali to je u granicama normale, nema potrebe za izlovljavanjem. Jedino da neki bude odstreljen u slucajnom susretu tokom lova na DS.
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 05.01.2013. 13:02
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Ne ulazeci u to koliko je PP dobar,a koliko los za odstrel vuka,ja bih rekao da nije zabranjen...osim ako nisam pogresno protumacio clan 77 Zakona o divljaci i lovstvu...
Zabrane u koriscenju oruzja i municije
Clan 77.
Zabranjeno je loviti:
1) Jelena evropskog i divlju svinju,osim podmlatka ovih vrsta,lovackom municijom kalibra ispod 7mm i tezinom zrna laksom od 9,0 grama;
2) Divlju svinju municijom za neolucene cevi,osim kugle;
3) Jelena lopatara,virdzinijskog jelena,muflona i divokozu,osim podmlatka ovih vrsta,lovackom municijom kalibra ispod 6,2 mm i tezinom zrna laksim od 6,0g;
4)Srnu i podmladak vrsta iz st.1 i 3 ovog clana lovackom municijom kalibra ispod 5,6 mm i tezinom zrna laksim od 3,5 g.
Ja ne vidim da postoji bilo kakvo ogranicenje u lovu predatora bilo kojom municijom za glatke cevi |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 05.01.2013. 13:03
|

Lovčina

|
Nidzo predprosle godine je na delu terena oko Studene vode, Poganista(pored Novicine farme) po meni dostupnim informacijama odstreljeno 4-5 vuka je li to tacno?
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.01.2013. 13:07
|

Lovčina

|
Neco, gore neko napisa da je zabranjeno. Ne znam ni ja vise..
Pez, znaci to je 2010 godina, od nase grupe je na tom terenu odstreljeno 3 vuka, dva crna(vuk i vucica) i jedan sivi(vucica), sto ne iskljucuje mogucnost da je neka druga grupa na tom terenu odstrelila jos nekog.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 05.01.2013. 13:14
|

Veteran

|
nidzamotocross kaže:
Ne ne kolega, daleko od toga. Nisi me dobro razumeo. "u lovu" znaci da ih nisam video slucajno prolazeci terenom. To je bilo ukupno za tri godine. Otkad se pojavila povecana populacija vukova. Za 2009. 2010. i 2011 godinu, tacnije za sezone u tim godinama. Jer se lovi samo kad ima snega. Prosle godine je odstreljeno samo 2 vuka. Ove godine se Vuk nece loviti, postoje tragovi, ali to je u granicama normale, nema potrebe za izlovljavanjem. Jedino da neki bude odstreljen u slucajnom susretu tokom lova na DS. 
Rzumeo sam hvala na pojasnjenju. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 05.01.2013. 13:14
|

Lovčina

|
Nidzo da pojasnimo i oko zabrane, Zabranjen je PP u lovu na DS i da ne rasplamsavamo dalje.
Ako znas Najdena(Novicin tast) od njega sam dobio informaciju o ona 4-5 vuka za koje sam te pitao, takodje mi je rekao da su sarplaninac i kavkaski ovcar na farmi udavili vucicu, znaci ova tri koji su odstreljeni i ova jedna, to je to, uklapa se.
P.S.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.01.2013. 13:21
|

Lovčina

|
E tako. Necemo vise o tome. 
Cuo sam i ja da su je udavili kad je napala Novicine ovce, ispricao mi je licno ovcar sa kojim smo dobri prijatelji jer mu cesto pravimo drustvo gore kada izadjemo u lov. On vise nije tu. Ja posteno nisam verovao u to. Nekako mi je nepoverljivo sve to. Moguce jeste, i ako jeste mislim da je to bila jako izgladnela jedinka koja je dopustila na onolikoj cistini da joj se priblize ovcarski psi, koji i nisu bas neke velike grdosije. Vrlo je moguce.
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 05.01.2013. 13:41
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
http://www.youtub...N8HIe837CA |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.01.2013. 13:50
|

Lovčina

|
Interesantna mi je ova zamka sa koljem u krug. Kod nas postoji mesto koje se zove Vucija Rupa gde su nekada stariji lovci kopali rupe koje i danas postoje, i u nju bi stavili jagnje ili jare ili neko meso pa su tako hvatali vuka koji bi upao u zamku. 
A kuci kod sebe imam ogrlice za pse pravljene od eksera od ko zna kad, da ih Vuk ne bi hvatao za vrat.
|
|
|
|
BOJK |
Objavljen 05.01.2013. 17:06
|

Član

Upisa: 197
Pristupio: 28.06.2012. 08:48
|
[
Kolega Bojk znaci li to da opravdavas ovakve postupke, sledeci put neka puca i 12/89 ja ne bih voleo da sam ni blizu tog strelca.
Da ja previse ne pametujem i skrecem sa teme, to sto taj sreckovic radi je veoma opasno jer se ne zna kad ce se puska raspasti, da li na prvom, petom, petnaestom ...mozda nikad... al' kad se desi desilo se i nema popravnog.[/quote]
Naravno da ne opravdavam, da mislim da je to u redu i ja bi radio isto, al nekom ne mozes neke stvari da objasnis |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 05.01.2013. 17:15
|

Lovčina

|
Nidzo ta zamka se zove "Ruska klopka"
Bojk
P.S.
|
|
|