Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
aleksa
 Ukljucicu se u diskusiju jer sam i sam relativno mlad lovac i lovim puskom koja ne spada u red laganih,a i te kako pridajem znacaj masi oruzja bez obzira o kojoj konstrukciji puske se radilo.Svaki od prethodnih postova ima smisla i svaki od lovaca je obrazlozio ali i na neki nacin opravdao posedovanje teze ili lakse puske.Mislim da sve pocinje i zavrsava se kod kolicine novca koju posedujemo i kod spremnosti da platimo neku pusku.Ne verujem da bi iko ko sada lovi sa tezim puskama tipa IZ-27,MP 153,IZ-43,TOZ novije produkcije itd.lovio sa tim puskama da je u trenutku kupovine raspolaga sa 3-4 puta vecom sumom novca namenjenom za kupovinu puske.Mozda bi imali u svom arsenalu neku od pomenutih ali da bi to bio jedini izbor,ne verujem.Jednostavno,ljudi su kupili ono sto su mogli i sada im ne preostaje nista drugo nego da se toj puski prilagode i pozitivnim stavom eliminisu eventualne nedostatke kojih svakako ima.
Ponavljam po ko zna koji put,lovim sa MP-153,varijantom 12/76 sa cevi od 71 cm i masom prazne od 3,450 kg.Kada sam kupovao pusku imao sam taman toliko novca da kupim najosnovniji model IZ-27 koji mi se nikako nije dopao,odluka je pala na MP-153 i cak mi je preostalo para za platneni redenik i 2 kutije od po 10 komada Red & Black.Njena masa mi svakako predstavlja problem jer pokusavam da maksimiziram uspesnost odstrela.Ne pucam na svaku divljac koju vidim ocima,cak ni na preblizu ali kada odlucim da pucam,zelim da to obavim na sto kvalitetniji nacin.Tu mi prave problem upravo masa ali i duzina puske,konkretno udaljenost podkundaka jer i nisam bas nesto krakat pa kad se malo vise obucem dolazi i vise promasaja kao posledica pomenutog.Posto ne mogu da je skratim,tj. priblizim podkundak,pokusao sam makar da resim problem mase.Recept:
Ako nemate dovoljno fizicke aktivnosti,nabavite makar jedan teg od 12 kg,popularnu bucicu i 2-3 puta nedeljno dizite po 15-ak puta u 3 serije.Poslednje vezbanje najkasnije u petak uvece.U nedelju se igrate sa svakom puskom ispod 4kg-a.Bye

stojkuki
 Jes mladjan i jak ovaj Aleksa. Smile Sala mala.
Vidi, sad cu da gurnem prst u oko mnogim rusofilima.
Nasa je nesreca sto se na nasem trzistu pretezno nalazi dostupno rusko oruzije koje spada u kategoriju teskih, a da je ostalo preskupo, odnosno da nema da se kupi budget frendly oruzije iz drugih zemalja osim iz rusije.
Ponovo cu se pozvati na moj poluautomat koji je vec pominjan. Star vise od 30 godina a lak ko pero, a nije kostao vise od 600 DM, odnosno da budemo IN, oko 300EUR. NOV!!!!
Sada se na netu u USA moze kupiti za toliko dolara. A odlican je i ne bih ga dao ni za 10puta vece pare.
Znaci ne mora da znaci da je lako oruzije skupo. To je pred ubedjenje i zabluda. Ima jako mnogo malopoznatih npr italijana koji prave jeftino a lako oruzije i na prvom mestu kvalitetno.

Samo nasi uvoznici to ne vole da rade jer ne mogu da zarade kao na nekom drugom. Obicno fabrike daju rabate oko 30% (zavisno od kolicina) a 30% na 400 EUR i 2000 nije isto. Izuzimam ruse kod kojih se oruzije kupuje za zaista smesne pare, plus bescarnska razmena, pa .. bla bla bla ....

Lala

Podunavac kaže:
I Lalin Lanber PA je lak. Nisam ga vagao ali sam ga držao u ruci. Zgodna puškica.

Nisi imao prilike da probaš moj Franchi, još je lakši od Lanbera!
U vezi teme, mislim da je početnicima bolje da štede i kupe odmah kvalitetnu pušku, nego da kupuju jeftino, pa da menjaju puške kao ciga konje, dok ne dodju do nečeg kvalitetnog. Makar i da pozajme neku paru, bolje je tako, jer u svakoj zameni (prodaji) puške, se malo izgubi u vrednosti, pa onda na kraju ispadne 'skuplja pita nego tepsija'.
Nezgoda je što početnici moraju da kupuju i ostalu opremu, pa ceh ispadne pozamašan, na sitnice ode lepa para!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Scorpion Hunter

Podunavac kaže:
Meni je skoro 40 godina ali mi još puška nije teška. A nosio sam i mnogo teža oružja od lovačke puške i po 14 časova bez odmora, po teškom terenu, ko zna koliko kilometara pa mi nije ništa bilo. Današnji lovci ko baletani, kukaju za 300 grama. Pa toliko je teška malo veća čokolada. A što reče Neca sve ljudine preko 100 kila.Confused

Kolega mladji sam od vas skoro 10 godina nije mi tesko nositi ceo dan ni Cuskiju od 10kg ali to ne svrstavam u uzivanje vec u maltretiranje. Nemam pri ruci pusku IZ-27 kalibra 12 da joj izmerim tezinu, to cu uciniti prvom prilikom jer je teska kao crna zemlja za nosenje...
Vukovar je ravnica druze moj lako je nositi po ravnici pusku od 5kg dodji kod mene da setamo bez pusaka sa rukama u dzepovima neces izdrzati celodnevnu setnju a kamoli sa jos dodatnim teretom u rukama. Zato neki ravnicarski lovci ne razumeju potrebu za laksim oruzjem...
Evo na primer moja grupa svi su 30 +-2 god ali svako gleda sto laksu pusku da nosi jer ljudi ne zele da se maltretiraju bez potrebe, nismo u ratu i ne zavisi nam zivot od oruzja pa da teglimo bespotrebnu gvozdjuriju nedelja je dan za uzivanje i opustanje,druzenje itd... Bye

DESPERADOS
 Sigurno je da u celodnevnom lovu svaki gram znaci puno kada se nosi , jos ako se nesto odstreli eto dodatnog tovara i nije ni lako ni jednostavno sve to nositi.
Zato je i nepotrebno ubedjivati mlade lovce sta znaci svaki gram .... videce kad im dodje vreme a dotle neka se muce malo , ima i u tome cari .Mladi ljudi mogu sve da izdrze pa im kilo gore dole ne predstavlja nista .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

Hunter forever

Zlatar kaže:
i37.tinypic.com/2hnrwhi.jpg

jedna italijanska 12ca i IZ u cal 20,nisam merio ali cenim da su skoro iste težine kad se drže za usta cevi ali kad se uzme normalno u ruke IZ deluje pola kila teži,stvar balansa nešto niži,tanji kundak i balans se prebacuje na potkundak.Isto kao kad se u PA stavi 5 patrona

Da pogadjam,italijanka je dole. Jel tako?
marka Engleski poenter marka

Milos88-Ivanjica
 A gore IZ 27 em1c,ista kao moja...
LOV JE Passrbijaloviveli

Zlatar
 Da,da gornja je IZ27 sport u cal 20.
Za težinu koju treba nositi se slažem sa starijim kolegama.Skoro sam dobio na poklon prsluk i uveče počeh da ga punim patronima i napakova slagaću skoro 40 patrona,oseća se težina,naravno poneo sam samo 20.
Doručak,voda,još ako pukneš krupnog zeca u prvih pola sataFrown
A tek planina i pogon...

Scorpion Hunter

canis aureus kaže:

270 kaže:
Cvele čestitam na izboruBravo 2 I tebi i svim mlađim lovcima želim što više ovakvih odluka pri kupovini puškeB)
Jer da nije vaše pomame za polu automatima i hromom u cevima ja bi o Suhl-ovim puškama mogo samo da sanjam, a eto zahvaljujući maloj tražnji vaše generacije njima pade cena pa ja samo ove godine kupih dve, doduše polovne ali PERFEKTNO očuvane i malo korišćene Suhl-ove bokerice od kojih jedna "Buhag Suhl Handwerksarbaiht" sa predivnom dubokom gravurom, a koštaše me koliko i ti novi "Baklava" PA! Čiju vrednost i pouzdanost sam imao prilike dobro da upoznam!
Zato samo napred, bar dok ne nađem da kupim i neku dobru polovnu "Suhl Položaru" da upotpunim kolekciju!Bye

Dimiveli 3

Na ovo imam da dodam nesto sto mi se cesto desava po nasim radnjama lovackog oruzja: Kad god sam usao u neku prodavnicu i pitao sta imaju u ponudi od Polozara prodavac mi kaze ''stace ti to ko jos lovi polozarom'' Mogu da zamislim sta mladom momku koji dodje da kupi pusku prodje kroz glavu u tom trenutku. I tako po preporuci prodavaca odvracaju ljude od klasike i prodaju PA.. Zato malo krivim prodavce....

canis aureus
 ... koji volE da se dokazIva nek' ponese i balvan u lov okačen o drugo rame pa nek tegli koliko mu volja ... a šta će dokazati i dal će biti najJAK ili nešto drugo ...Chut
hehehe, dobre su i navedene fizičke pripreme za lovni dan ... probajte i sa guranjem auta, po mogućstvu što većeg, ako ste u ravnici sa povučenom ručnom a ako niste dovoljno je samo uzbrdo!, svako poslepodne ili u ranim jutarnjim časovima sem u subotu pred nedelju i lov -ako vam se uopšte i bude išlo u lovConfused
ROFL

... lov nikako ne treba da bude maltretiranje već samo uživanje!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Sniper Hunter
 I ako imam 44godine ne predstavlja mi jos problem tezina oruzija i municije..... dokle neznam Grin

i40.tinypic.com/nvt7nm.jpg

eventualno moze biti problem prilikom izvrtanja camca ne daj BozeGrin

sheytan
 ^ Aiiiii... Koliko si ovdi na sliki imao mechitja na syebi?

RESPECT! Bravo 2
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

stojkuki
 Ja cu se kos po ovom pitanju sloziti sa Lalom.
Malo se peistedi, strpi i ondak lepa, kvalitetna i laka puca ...

sheytan
 ^ I ja sam za laq, ali mozda ne bash kao prvu, nego kao prvu neka qpi neq jeftiniju pushq, da se na njoj mlad lovac uchi(chishtjenje, rukovanje, manipoolacija po qtji, kolima i sl.(da ne "olupa" sqpu pushq na svaq prepreq oko sebe))... srbijalov
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

nidzamotocross
 Ja bih sebi za prvu puskicu izabrao Franchi-ev PA, odnos cene i kvaliteta je super, lagan, kvalitetan, jeste malo skup, ali kako Lala rece, bolje i pozajmiti neku paru a ne menjati puske stalno... Pa kad se i naviknes na nju, ima da padaju zecovi, fazancici, patkice.. Presrean A ovako, taman se naviknes na jednu, kupis drugu, pa sve tako... No no no Ciscenje, i odrzavanje se uci od malena, bar sam ja tako... ;) Samo PA + mladji lovac + vise od tri metaka u njemu = ne izadje na dobro... Smile Zato kad pocnem da lovim, PA, granicnik pa rokaj.. Pfft
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

canis aureus
 SniperU
dobro je da može čamac da ponese toliko olova koliko nosišYes
još malo pa će se voziš sa dereglijuuGrin

Hmmm a dal bi mogao tako "opremljen" i natovaren u lov na DS sa kolegom nemezom ... pa 30tak km po šumama i gorama gore-dole ...?!?
ili eventualno sutra samnom, ili već nekim "fazandžijom", u lov na fazana pa nekiJa 5km a i 10 ako zatreba po ardalama, kanalima ... a o zecu po nakislom oranju ... Frown

Kalanjikov
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

stojkuki
 Koliko 5, 10 km?
Do dorucka mozda. Ubijemo mi i po 20 ... A tu druze i noz oce da bude visak. A da ne kazem i suvisna municija

golf071
 PA bereta A 301A ima 3,5kg sa tri patrona.Merio sam je na preciznoj vagi licno.lovac
Novine

Cvele
 To sam i ja hteo da kazem, Sniper, lako je voziti se u camcu s' tolikom municijom, ali ici u pogon na svinje po brdsko planinskom terenu i po suvom vremenu je tesko, a kamo li kada padne sneg do kolena, e to su prave muke, pa i kada ides bez puske i municije(znam iz iskustva B)) Njanjanja
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Sniper Hunter
 Deco deco ima cika sniper vise km u nogama nego vi na kolima
i39.tinypic.com/2h6cz21.jpg
i40.tinypic.com/14jx3k0.jpg
i42.tinypic.com/z5sn5.jpg
Na ove visine i sneg u junu i julu mesecu se ne stize kolima nego penjanjem koje traje po 3 sata peske vukuci opremu koja je i teza od lovacke puske ,ne brinite se za snipera Grin snacice se on.
Izvinjavam se za Van teme
Cvele kupi sta ti dusa zeli ,kupujes sebi a ne nama po zelji ,ti ces sa tom puskom loviti ,ja sam moje izabrao.
I zelim ti da se napesacis bar pola onoga sto sam se ja napesacio i onda pisi iz iskustva.iveli 3

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,692,310 posete www.srbijalov.com