I kod mene je isti problem, prošle god. ispucam 100-tinjak metaka iz Ansutz .22 i poslije toga uzmem da provjerim optiku na karabinu i prvi metak maltene sprašim pod noge kad sam povukao obaraču (a ona bi trebalo biti potpuno podesiva) i od tad razmišljam samo da je zamijenim sa nekom (Timney ili Rusan). Ovu drugu mi je lakše nabaviti‚, za sad nemam nekog majstora u mojoj okolini kome bih je mogao povjeriti za štelovanje a sam se ne usuđujem.
Zdravo svima,nov sam na forumu,i nov sam u ovom sportu.Pa me zanimaju neka misljena iskusnijih lovaca posto sam u razmisljanju kupovine prvog karabina,pa se nadam da cu uz vase savete da se odlucim sta da odaberem.
Kao prvo znam da neki nisu pristalice zastavinog oruzija jer vidim po temama da je dosta takvih,ali kod nas se dosta koriste i mogu da kazem da su ljudi pretezno zadovoljni. Takodje imam i pistolj CZ 999 Scorpion i mogu da vam kazem da me ni jednom do sada nije izneverio u streljani i ja sam zatovoljan tim oruzijem tako da se nadam da ce tako biti i sa karabinom.
Zanima me da li neko ima neki od ovih karabina ili zna nekog da ima i kako su se pokazali,koji je naj bolji tj da li postoje neke razlike,kakav je kvalitet ovih sa kundakom od polimera i sl.inace svima je cena oko 50000,00 dinara,neka hiljada manje vise.
modeli su:
prvi M70 PS
Drugi M70 PSS
treci M70 American Style
Zanima me kakva im je zavrsna obrada,kvalitet same puske,preciznost...
A kao drugo zanima me u kom kalibru ga odabrati. Inace sa njim planiram da lovim divlju svinju i srndaca.
Ja razmisljam izmedju tri kalibra
na prvo mesto je 9.3x62
na drugo mesto je 308 Win
i na trece mesto je 8 x 57 JS
e sada me zanimaju vasa misljena,koji kalibar je najbolji za to i sl.
unapred hvala svima na savetima
Најбољи је онај који одради посао како треба
Застава је одлична а уз још мало била би још боља
Ти избори су ствар укуса. Завршна обрада је таква да је боље ако можеш да их погледаш више па да себи одабереш један
Ако ћеш и дивљу свињу и срндаћа онда ти је избор само 8х57 са тим калибрима које си навео. Да хоћеш само свињу, онда је то без размишљања 9,3х62.
AcaNik kaže:
Најбољи је онај који одради посао како треба
Застава је одлична а уз још мало била би још боља
Ти избори су ствар укуса. Завршна обрада је таква да је боље ако можеш да их погледаш више па да себи одабереш један
Ако ћеш и дивљу свињу и срндаћа онда ти је избор само 8х57 са тим калибрима које си навео. Да хоћеш само свињу, онда је то без размишљања 9,3х62.
aha pa to sam i ja mislio sto se tice modela jer svaki je sam po sebi slican,pa onda kad odem da kupim onda cu da se tada odlucim koji model da uzmem,ali za kalibar jos ne mogu da se odlucim meni se nekako najvise svidja 9.3x62, ali eto neki kazu da nije za srndaca nego samo za svinju, 308 Win neki kude neki hvale,a ovaj
8 x 57 je neka sredina... bas sam u nedoumici sta da uzmem a da izvucem maximum iz toga...
moze li neko da mi napise iskustva iz lova sa tim kalibrima,kako se divljac ponasa pri pogodtku,onda gde je najmanji trzaj , i koliku stetu koji nanosi,tj koliko je koji efikasan. znam da cete svi da kazete ako je pravo mesto svi su efikasni,ali mene zanima uopsteno u praksi kako to ide. takodje me zanima cena tih metkova i vrste koji od ovih kalibra je naj rasprostranjeniji i za koga ima najsiri spektar biranja municije po gramazi,zrnu i sl. Izvinite ako mnogo pitam ali nov sam u ovome,a bas imam zelju da naucim hvala svima
Zdravo svima,nov sam na forumu,i nov sam u ovom sportu.Pa me zanimaju neka misljena iskusnijih lovaca posto sam u razmisljanju kupovine prvog karabina,pa se nadam da cu uz vase savete da se odlucim sta da odaberem.
Kao prvo znam da neki nisu pristalice zastavinog oruzija jer vidim po temama da je dosta takvih,ali kod nas se dosta koriste i mogu da kazem da su ljudi pretezno zadovoljni. Takodje imam i pistolj CZ 999 Scorpion i mogu da vam kazem da me ni jednom do sada nije izneverio u streljani i ja sam zatovoljan tim oruzijem tako da se nadam da ce tako biti i sa karabinom.
Zanima me da li neko ima neki od ovih karabina ili zna nekog da ima i kako su se pokazali,koji je naj bolji tj da li postoje neke razlike,kakav je kvalitet ovih sa kundakom od polimera i sl.inace svima je cena oko 50000,00 dinara,neka hiljada manje vise.
modeli su:
prvi M70 PS
Drugi M70 PSS
treci M70 American Style
A kao drugo zanima me u kom kalibru ga odabrati. Inace sa njim planiram da lovim divlju svinju i srndaca.
na prvo mesto je 9.3x62
ovo su inace ti modeli
U slicnom sam problemu, samo cekam prostor (citaj uslove) da nabavim karabin.
Od ova tri, u obzir dolazi samo prvi, jer ima mehanicke nisane, pa mozes da ga nosis i u pogon DS bez optike.
Sto se tice kalibra......moj izbor je 8x57, ali ne bih odbio ni 3006, znaci srednjak bilo koji....
Ali, kada pricamo o modelu, svakako ovaj prvi sto ima mehanicke nisane, jer dok skupis pare za optiku(pravu, a ona kosta), ona druga dva bez nisana su neupotrebljiva.
Uz to, treba pitati ovde (pre svega procitati sve prethodne upise oko okidanja), kakav okidac zelis....sa snelerom, jednostruki, dvostruki(sneler plus okidac), ili podesivi obican......i videti iskustva. Ja sam dugo na forumu, ali priznajem, nisam jos sve procitao. Za tvoje potrebe.....a i moje, srednjak kalibar je pravi, samo se treba dobro informisati, a toga ne manjka na ovom forumu
Što se tiče modela, Tomash je rekao sve što sam i ja hteo. A što se tiče kalibra, sa sva tri možeš lepo da loviš. Baš lepo... Kad se raspitaš, svaki će da ti kaže ono što se njemu sviđa, a ne ono što se tebi sviđa. Tako da uzmi lepo, na strelištu ili u lovu ako si u mogućnosti, pa pukni par metaka iz sva tri kalibra, zatim taj utisak uporedi sa izborom municije za sva tri kalibra na našem tržištu i doćićeš do konačnog izbora.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
modeli su:
prvi M70 PS
Drugi M70 PSS
treci M70 American Style
na prvo mesto je 9.3x62
ovo su inace ti modeli
U slicnom sam problemu, samo cekam prostor (citaj uslove) da nabavim karabin.
Od ova tri, u obzir dolazi samo prvi, jer ima mehanicke nisane, pa mozes da ga nosis i u pogon DS bez optike.
Sto se tice kalibra......moj izbor je 8x57, ali ne bih odbio ni 3006, znaci srednjak bilo koji....
Ali, kada pricamo o modelu, svakako ovaj prvi sto ima mehanicke nisane, jer dok skupis pare za optiku(pravu, a ona kosta), ona druga dva bez nisana su neupotrebljiva.
Uz to, treba pitati ovde (pre svega procitati sve prethodne upise oko okidanja), kakav okidac zelis....sa snelerom, jednostruki, dvostruki(sneler plus okidac), ili podesivi obican......i videti iskustva. Ja sam dugo na forumu, ali priznajem, nisam jos sve procitao. Za tvoje potrebe.....a i moje, srednjak kalibar je pravi, samo se treba dobro informisati, a toga ne manjka na ovom forumu
hvala puno na pomoci znaci jos jedan plus za 8 x 57 to jeste malo je bezveze sto nemaju nisane ali ovaj u hromirano beloj varijanti mi bas zapao za oko ,nekako mi deluje bas zanimljivo...razmislicu jos malo,hvala i tebi u svakom slucaju na odgovoru
Uz to, treba pitati ovde (pre svega procitati sve prethodne upise oko okidanja), kakav okidac zelis....sa snelerom, jednostruki, dvostruki(sneler plus okidac), ili podesivi obican......i videti iskustva.
mozes li mi reci samo ovo sa okidacima,o cemu se tu radi jer iskreno nemam pojma sta je ovo sa snelerom?
Kolega dexy, od ovih koje ti pominjes imam 2 , nemam 308. Izbor kalibra bi po meni trebalo da odredi pre svega sta ces vise da lovis sa njim i teren na kome lovis, odnosno daljine pucanja, ova dva koja ja imam nisu za neka "daleka" pucanja, dok je 308 dosta balisticki bolji ( bar tako kazu strucnjaci) a i ima veci izbor municije, tako da opet se vracamo na pocetak, ako oces domacu municiju za osmicu i ima nekoliko elaboracija ali je ponuda u prodavnicama obicno 2 12,7 grama sp i grom od 12 grama, a za devetku ima samo jedna elaboracija od 18,5 grama sp i to je to, cak i strane municije u ovim kalibrima nema bas puno , dok za 308 ima vec mnogo siri izbor zrna i tezina kao i proizvodjaca (stranih). Nadam se da sam ti bar malo pomogao, a sto se tice okidaca , ako ces karabin da koristis u pogonu gde treba brzo da se puca , onda bih ti preporucio jednu podesivu obaracu, a za sve ostale slucajeve, po meni je sa ubrzicom! Dobar pogled!
krilas kaže:
Kolega dexy, od ovih koje ti pominjes imam 2 , nemam 308. Izbor kalibra bi po meni trebalo da odredi pre svega sta ces vise da lovis sa njim i teren na kome lovis, odnosno daljine pucanja, ova dva koja ja imam nisu za neka "daleka" pucanja, dok je 308 dosta balisticki bolji ( bar tako kazu strucnjaci) a i ima veci izbor municije, tako da opet se vracamo na pocetak, ako oces domacu municiju za osmicu i ima nekoliko elaboracija ali je ponuda u prodavnicama obicno 2 12,7 grama sp i grom od 12 grama, a za devetku ima samo jedna elaboracija od 18,5 grama sp i to je to, cak i strane municije u ovim kalibrima nema bas puno , dok za 308 ima vec mnogo siri izbor zrna i tezina kao i proizvodjaca (stranih). Nadam se da sam ti bar malo pomogao, a sto se tice okidaca , ako ces karabin da koristis u pogonu gde treba brzo da se puca , onda bih ti preporucio jednu podesivu obaracu, a za sve ostale slucajeve, po meni je sa ubrzicom! Dobar pogled!
Znaci ovako devetka ispada,od nje odustajem,sad razmisljam izmedju osmice i 308 win. neznam za koju od te dve da se odlucim. Nekako mi je ovaj 308 Win deluje zanimljivije.
da li neko ima karabin u tom kalibru? i da li neko zna kakav je kada je u pitanju krupna divljac ? za srndaca znam da je oke,ali da li je dovoljno jak za divlju svinju?
308 bolje radi sa laksim zrnima, dok 8x57 bolje radi sa tezim zrnima, sto se tice snage tj energije tu su negde ,ako gledamo ppu, ali generalno 8x57 zbog vece mase i precnika ima bolju predaju te energije od 308, mada sa dobrim pogotkom pasce i sa jednim i sa drugim kalibrom!
dexy_cg88 kaže:
mozes li mi reci samo ovo sa okidacima,o cemu se tu radi jer iskreno nemam pojma sta je ovo sa snelerom?
procitah i ovaj link sto ti je DakiNS ostavio, i tu je sturo objasnjeno, ja znam o cemu se radi, pa opet ne mogu da se odlucim oko nacina okidanja, ali ajde i tebi da dam par saveta i jos vise te zbunim oko izbora .....
Karabinom sa optikom pucas na velike daljine (relativno velike, oko 100-150m), i milimetarsko pomeranje cevi karabina prilikom okidanja, pomera pogodak na desetine i desetine centimetara na cilju!
Postoji takozvani sneler ili ubrzica, tj kada samo pipnes okidac on opali i iznenadi te, tako su najbolji pogodci.
Ako si vidjao kod drugih kolega ili po oglasima, video si karabin sa jednom cevi, a dva okidaca? E taj zadnji je sneler, njega povuces pre pucnja i onda prvi(glavni) okidac bude super osetljiv, na sam dodir reaguje. To je dvostruki sneler, jer izgleda kao da ima dva okidaca.
Postoji i jednostruki, gde je sve na glavnom okidacu, odnosno ako zelis ubrzani okidac, prvo ga gurnes u napred i onda okidanje bude na dodir.
Napet Sneler(aktiviran) se koristi prilikom lova na stojecu divljac na vecim daljinama (srneca, divlja svinja sa ceke), NIKAKO u lovu pogonom, i napinje se pred samo pucanje, da bi se sto manje mrdala puska prilikom povlacenja okidaca.
E sad sto dilema kakav sneler? I jedan i drugi ti u sustini daju isto, samo ako je u pitanju Zastava, treba videti sta se bolje pokazalo, jer znaju da zahebavaju, sto ce ti najbolje reci IvicaL sa teme lisica....
Kod okidaca bez snelera, ima samo glavni okidac kojem se dotezanjem ili otpustanjem srafa podesava sila okidanja, i ona je uvek ista kada se podesi, ovo je vise za lov pogonom i pucanja na stojecu divljac na kracim daljinama. Ja sam za karabin sa snelerom koji manje zahebava(nebitna forma), a ako to nije slucaj, uzecu sa obicnim podesivim jer ne nameravam daleka pucanja.
dexy_cg88 kaže:
procitah i ovaj link sto ti je DakiNS ostavio, i tu je sturo objasnjeno, ja znam o cemu se radi, pa opet ne mogu da se odlucim oko nacina okidanja, ali ajde i tebi da dam par saveta i jos vise te zbunim oko izbora .....
Karabinom sa optikom pucas na velike daljine (relativno velike, oko 100-150m), i milimetarsko pomeranje cevi karabina prilikom okidanja, pomera pogodak na desetine i desetine centimetara na cilju!
Postoji takozvani sneler ili ubrzica, tj kada samo pipnes okidac on opali i iznenadi te, tako su najbolji pogodci.
Ako si vidjao kod drugih kolega ili po oglasima, video si karabin sa jednom cevi, a dva okidaca? E taj zadnji je sneler, njega povuces pre pucnja i onda prvi(glavni) okidac bude super osetljiv, na sam dodir reaguje. To je dvostruki sneler, jer izgleda kao da ima dva okidaca.
Postoji i jednostruki, gde je sve na glavnom okidacu, odnosno ako zelis ubrzani okidac, prvo ga gurnes u napred i onda okidanje bude na dodir.
Napet Sneler(aktiviran) se koristi prilikom lova na stojecu divljac na vecim daljinama (srneca, divlja svinja sa ceke), NIKAKO u lovu pogonom, i napinje se pred samo pucanje, da bi se sto manje mrdala puska prilikom povlacenja okidaca.
E sad sto dilema kakav sneler? I jedan i drugi ti u sustini daju isto, samo ako je u pitanju Zastava, treba videti sta se bolje pokazalo, jer znaju da zahebavaju, sto ce ti najbolje reci IvicaL sa teme lisica....
Kod okidaca bez snelera, ima samo glavni okidac kojem se dotezanjem ili otpustanjem srafa podesava sila okidanja, i ona je uvek ista kada se podesi, ovo je vise za lov pogonom i pucanja na stojecu divljac na kracim daljinama. Ja sam za karabin sa snelerom koji manje zahebava(nebitna forma), a ako to nije slucaj, uzecu sa obicnim podesivim jer ne nameravam daleka pucanja.
aha shvatio sam,samo nisam bio znao da se to tako zove. hvala puno na odgovoru. ipak cu uzeti klasic onda na podesavanje sile okidanja,i njega nastelovati na neku sredinu,jer mislim da ce mi tako najvise odgovarati. hvala jos jedno
krilas kaže:
308 bolje radi sa laksim zrnima, dok 8x57 bolje radi sa tezim zrnima, sto se tice snage tj energije tu su negde ,ako gledamo ppu, ali generalno 8x57 zbog vece mase i precnika ima bolju predaju te energije od 308, mada sa dobrim pogotkom pasce i sa jednim i sa drugim kalibrom!
po svemu sudeci izgleda da ce izbor pasti na 8x57...
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?