Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zabrana lova

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zabrana lova
Sremac75
 Bolje bi bilo da su naredili obavezno prihranjivanje divljači, pod pretnjom velikih novčanih kazni.
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

sabatti

Sremac75 kaže:
Bolje bi bilo da su naredili obavezno prihranjivanje divljači, pod pretnjom velikih novčanih kazni.
Sremac gde idu moje pare od dozvole sto od svake dozvole ne izdvoje po 1000 za hranu divljaci,ja 5 godina imam plac u blizini kragujevca ,nikada nisam video lovocuvara ili nekog iz udruzenja da hrani divljac?hranim ja divljac,ali nemam vremena svaki dan da idem da obilazim hranilista.nikad nisam bio neko ko stalno kuka na vlast ali ovo me iznerviralo strasno.jbt ako je pao sneg nije nas olupao meteor.

DakiNS
 Kolega ako daju deo novca za prihranu divljači šta će im ostati za reprezentaciju i regres
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Indjijanac
 kod nas u Indjiji je danas bio regionalni lovni inspektor,doneo nam je instrukciju odštampanu i objasnila da se instrukcija donosi u skladu sa zakonom i da u pomentom članu zakona stoji da se zabranjuje lov divljači zaštićenih lovostajem,a pošto su lisica i šakal po pravilniku zaštićeni Confused,navodi da je zakon stariji od instrukcije,a takodje i da korisnik lovišta može regulisati brojnost predatora ali samo preko stručne službeConfused,do prestanka vanredne situacije svaki vid lova zabranjen
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

sabatti
 ne razumem deo ZABRANJEN LOV DIVLJACI ZASTICENE LOVOSTAJEM? jer je sada lovostaj na patke i guske?a i ne zameram ljudima koji ne prihranjuju divljac,ima i onih koji ni sebe ne mogu da prehrane,mozda i ja za nekoliko godina necu biti u mogucnosti da izdvojim novac za kukuruz.

Sremac75

Indjijanac kaže:
kod nas u Indjiji je danas bio regionalni lovni inspektor,doneo nam je instrukciju odštampanu i objasnila da se instrukcija donosi u skladu sa zakonom i da u pomentom članu zakona stoji da se zabranjuje lov divljači zaštićenih lovostajem,a pošto su lisica i šakal po pravilniku zaštićeni Confused,navodi da je zakon stariji od instrukcije,a takodje i da korisnik lovišta može regulisati brojnost predatora ali samo preko stručne službeConfused,do prestanka vanredne situacije svaki vid lova zabranjen

Isto je i bilo i kod nas u Bačkoj Palanci!
Juče je bio lovni inspektor i objasnio da se instrukcija odnosi na svu divljač, i zabranio izdavanje dozvola za lov.
Ali to nije bila prepreka Piškaćevim Palančanima koji su i sinoć peglali na Dunavu, kako su to prijavile komšije iz Čelareva!

A o prihrani divljači nema ni govora!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

dreger
 pa sto onda pise u zakonu da drustva treba da pojacaju lov predatora u tim situacijama,i od kad su to lisica i sakal zasticeni lovostajem?i u LU ZR nema nikakvog lova.

Lala

Lala kaže:
Kolege, vi ili niste čitali instrukciju, ili vaši iz uprava LU sami odlučili da zabrane bilo kakav lov, pa i lov na predatore (što je moguće, imaju pravo na to, oni gazduju lovištem). Instrukcija ne kaže tako, i mislim da svako LU treba da se pridržava ove Instrukcije.
Dakle, u Instrukciji, u tački 4. piše:
'Korisnici lovišta mogu u periodu trajanja vanredne situacije, radi sprečavanja mogućih šteta na divljači, da intenziviraju kontrolu i regulisanje brojnosti predatora: vuka, šakala i lisice, u skladu sa tačkom 1. ove Instrukcije.'

A u tački 1. piše slično, da ne ponavljam, uz ogradu da se to čini u meri u kojoj je neophodno. Procenu mere vrše LU koji gazduju lovištem, koliko ja razumem.

Kopletan tekst instrukcije možete pogledati klikom na link u vesti na naslovnoj strani.
Jasno je da ne samo da je dozvoljen lov predatora, i da nema govora o zabrani tog lova, nego se daje instrukcija da se taj lov čak intenzivira! Ali, nema grupnog lova (hajke), nego pojedinačni lov čekanjem.
Nemojte pisati napamet, prvo pročitajte šta piše u tom dokumentu.
Proverite prvo da li je vaše LU samostalno odlučilo da ne izdaje nikakve dozvole; ako tako postupe, onda ne poštuju instrukciju Ministarstva, od kojeg očekuju da za koji mesec dobiju lovišta! Pa onda nek uprave LU dobro procene, kako će postupiti. Ako LU zabrane lov na predatore, šta će napisati u izveštaju koji su dužni da podnesu Upravi za šume? Da nisu intenzivirali lov na predatore, nego ga obustavili?

Izgleda da nešto ne štima, u ovom mom upisu! Nisam dovoljno pažljivo čitao! Naime, u tački 1. instrukcije piše da 'korisnici lovišta moraju privemeno da obustave lov na lovostajem zaštićene vrste divljači. Izuzetno, korisnici lovišta mogu regulisati brojna stanja vuka, šakala i lisice, samo u meri neophodnoj za sprečavanje šteta...'.

Začkoljica je u formulaciji 'lovostajem zaštićene vrste divljači'; po Pravilniku o proglašenju lovostajem zaštićenih vrsta....., u te vrste spadaju i vuk, i šakal, i lisica!!!!
Tek sad je iskomplikovano! Po tački 1. formalno, obustavlja se svaki lov; tačka 4. kaže da se intenzivira kontrola i regulisanje brojnosti predatora! A ZODL kaže u čl.76, da je zabranjeno u uslovima visokog snega i poledice loviti lovostajem zaštićenu divljač!

Dakle, da li sam pogrešio u stavu da se mogu loviti predatori u pojedinačnom lovu?
Nastaviću...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

mirko knezevic

Sremac75 kaže:

Indjijanac kaže:

Isto je i bilo i kod nas u Bačkoj Palanci!
Juče je bio lovni inspektor i objasnio da se instrukcija odnosi na svu divljač, i zabranio izdavanje dozvola za lov.
Ali to nije bila prepreka Piškaćevim Palančanima koji su i sinoć peglali na Dunavu, kako su to prijavile komšije iz Čelareva!

A o prihrani divljači nema ni govora!

Sta reci a ne nasmejati se....Grin Strasno,svi lovci sedi kuci a mi koji smo nesto idemo da sami konacno malo odmorimo dusu....Grin Grin Grin Jao boze sta se ovde radi...
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Lala

Lala kaže:

Lala kaže:
Kolege, vi ili niste čitali instrukciju, ili vaši iz uprava LU sami odlučili da zabrane bilo kakav lov, pa i lov na predatore (što je moguće, imaju pravo na to, oni gazduju lovištem). Instrukcija ne kaže tako, i mislim da svako LU treba da se pridržava ove Instrukcije.
Dakle, u Instrukciji, u tački 4. piše:
'Korisnici lovišta mogu u periodu trajanja vanredne situacije, radi sprečavanja mogućih šteta na divljači, da intenziviraju kontrolu i regulisanje brojnosti predatora: vuka, šakala i lisice, u skladu sa tačkom 1. ove Instrukcije.'

A u tački 1. piše slično, da ne ponavljam, uz ogradu da se to čini u meri u kojoj je neophodno. Procenu mere vrše LU koji gazduju lovištem, koliko ja razumem.

Kompletan tekst instrukcije možete pogledati klikom na link u vesti na naslovnoj strani.
Jasno je da ne samo da je dozvoljen lov predatora, i da nema govora o zabrani tog lova, nego se daje instrukcija da se taj lov čak intenzivira! Ali, nema grupnog lova (hajke), nego pojedinačni lov čekanjem.
Nemojte pisati napamet, prvo pročitajte šta piše u tom dokumentu.
Proverite prvo da li je vaše LU samostalno odlučilo da ne izdaje nikakve dozvole; ako tako postupe, onda ne poštuju instrukciju Ministarstva, od kojeg očekuju da za koji mesec dobiju lovišta! Pa onda nek uprave LU dobro procene, kako će postupiti. Ako LU zabrane lov na predatore, šta će napisati u izveštaju koji su dužni da podnesu Upravi za šume? Da nisu intenzivirali lov na predatore, nego ga obustavili?

Izgleda da nešto ne štima, u ovom mom upisu! Nisam dovoljno pažljivo čitao! Naime, u tački 1. instrukcije piše da 'korisnici lovišta moraju privemeno da obustave lov na lovostajem zaštićene vrste divljači. Izuzetno, korisnici lovišta mogu regulisati brojna stanja vuka, šakala i lisice, samo u meri neophodnoj za sprečavanje šteta...'.

Začkoljica je u formulaciji 'lovostajem zaštićene vrste divljači'; po Pravilniku o proglašenju lovostajem zaštićenih vrsta....., u te vrste spadaju i vuk, i šakal, i lisica!!!!
Tek sad je iskomplikovano! Po tački 1. formalno, obustavlja se svaki lov; tačka 4. kaže da se intenzivira kontrola i regulisanje brojnosti predatora! A ZODL kaže u čl.76, da je zabranjeno u uslovima visokog snega i poledice loviti lovostajem zaštićenu divljač!

Dakle, da li sam pogrešio u stavu da se mogu loviti predatori u pojedinačnom lovu?
Nastaviću...

Medjutim, ZODL kaže isto tako:

Lov bez odobrenja
Član 69.
Divljač se može loviti bez odobrenja samo u slučaju kada od divljači nastupi neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi ili neposredna ugroženost imovine pravnih i fizičkih lica.
Lov bez odobrenja u slučaju iz stava 1. ovog člana organizuje i vrši korisnik lovišta na čijoj teritoriji je nastupila neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi ili neposredna ugroženost imovine pravnih i fizičkih lica.
Korisnik lovišta dužan je da odmah po izvršenom lovu iz stava 2. ovog člana divljači obavesti lovnog inspektora i nadležnu veterinarsku službu radi veterinarsko-sanitarnog pregleda ulovljene divljači.

Da li je divljač imovina Republike Srbije? Jeste, naravno! Da li je jedan deo te imovine ugrožen? Jeste, srneća divljač, i DS, po ovom kijametu su jako ugrožene od strane predatora, naročito recimo srne i sada suprasne krmače. Šakali i lisice bi pirovali po lovištu, da se ne primeni ovaj član 69. ZODL, i da korisnik ipak i u uslovima iz čl. 76. koji zabranjuje lov, može da lovi predatore!!! Da ne pominjem vukove, tamo gde ih ima, šta mogu da urade...

Ovo je moje mišljenje, i smatram da dobro čitam ZODL. Nisam pravnik, ali mislim da je ovo osnov za regulisanje broja predatora i tokom zabrane lova. I ostajem pri stavu, da treba ići u pojedinačni lov na predatore, jer srne i DS nemaju šansu protiv predatora po ovakvom snegu, bez pomoći ljudi. Hteo bih da čujem i vaše mišljenje.

huntinggirl1
 za vuka je sada raj, on je car na snegu i lov mu ne predstavlja nikakav problem,
a sirote srne nemaju kuda, pa ni ostala divljač ne može da mu parira nikako...
zato treba sada loviti vuka i šakala, oni su na snegu kao na suvom... i lepo love li love...
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

Lala
 Pa eto, koleginice, čitam da su mnoga LU potpuno obustavila SVAKI LOV, a i da su bile posete lovnih inspektora ponegde, koji su zabranili svaki lov, pa i na predatore, u onim LU koja su davala dozvole za pojedinačni lov predatora.
Ne mogu ja da sudim ko je u pravu, napisao sam svoje mišljenje, koje ima pokriće u ZODL, i sa te strane takodje mislim da je Instrukcija dobra. I da ne treba prestati sa izlaskom na predatore. U čl.69 piše da korisnik lovišta organizuje onaj lov bez odobrenja; ko je trenutno korisnik lovišta? Savez, koji gazduje preko LU!
Naravno, stoji i činjenica da je pravo svakog LU da može da zabrani svaki lov, pa i lova na predatore, svojom odlukom, ali to onda ne odgovara tački 4. Instrukcije.
Zaista se zakomplikovalo!
Cilj je sačuvati plemenitu divljač, mislim da insistiranje na potpunoj zabrani svakog lova nije u interesu divljači, i lovaca, a u krajnjoj liniji ni u interesu države.

huntinggirl1
 Pa baš nisam sigurna da su inspektori u pravu, a instrukcija lepo kaže treba čuvati divljač i nabraja koju,
isto kaaže da treba loviti lisicu, šakala i vuka ako su direktno ugroženi ljudi i divljač, mislim da se to mora jako brzo sa inspektorima rešti, pošto vuk i šakal sada prave velike pireve....
lisica se teško kreće i naš lovočuvar ih jako malo vidja, svega par jedinki od kada je ovakvo nevreme....
treba zvati ministarstvo i dobro se informisati, barem oni koji imaju vuka u terenu.

Lala
 Videću sutra da pokušam da stupim u kontakt, i dobijem neko pojašnjenje.

huntinggirl1
 malo mi je nejasno to,
lovci hrane sada pojačano, divjač nema gde da se skloni od vukova i šakala, a zabrana i na njih, malo nelogično ili ja ne razumem dobro,
ipak treba pitati nadležne

Gedza66
 Gedza66
Objavljen 26.01.2012. 17:33
Član

Upisa: 157
Pristupio: 15.02.11
Status: Offline
U petak 27. januara Upravni odbor udruženja će na predlog upravnika lovišta, zbog obilnih padavina i visine snega, doneti Odluku o proglašavanju vanrednog stanja u lovištu, na osnovu koga će biti zabranjena svaka vrsta lova na krupnu krupnu divljač (divlje svinje) i štetočine.

I na ovaj način, pozivam sve članove Lovačkog udruženja "Bogiša Popović Giša" iz Vlasotinca, da podrže ovu odluku i apelujem, da se svi odazovemo akciji intezivnog prihranjivanja divljači, iznošenjem zrnaste hrane, koja će biti organizovana u narednom vikendu.

Verujem da istinskim lovcima nije trebalo biti uskraćeno pravo na lov gusaka i pataka. Ovakvu brojnost gusaka ja ne pamtim u svojoj lovačkoj karijeri, koja traje od 84. Ono što sam juče video je stvarno nezapamćeno. Po mojoj skromnoj proceni radi se o najmanje 3000 gusaka. Doslovno su udarale po krovovima najviših zgrada i kuća. Pataka je takodje u izobilju. Nešto slično nam se dogodilo u januaru i februaru 1985 godine.

Iz mog napred citiranog posta se može videti da ne treba čekati instrukcije nadležnih, već treba reagovati kada je to potrebno. Tim reagovanjem je bila zabranjena svaka vrsta lova na delu lovišta, gde lovom a naročito grupnim lovom uz upotrebu lovnih pasa, može realno biti ugrožena odredjena vrsta divljači (srneća, zec i divlja svinja). Navedenom odlukom lov na migratornu divljač nije zabranjena i lovila se. Nakon ove instrukcije nadležnih, zabraniće se i lov na ovu divljač.

Sa pravom se pitamo, ZAŠTO?

Ako je za utehu, juče su lovočuvari mog udruženja, u delu lovišta gde se uglavnom lovi guska i patka, zatekli grupu od tri lovca u nameri bespravnog lova u delu lovišta gde se intezivno prehranjuje jarebica. Oružje je oduzeto, prijave napisane a da li su isti hteli da pored gusaka i pataka, puknu i na neku jarebicu.......? pitanje je na koje će odgovor dati nadležni.

Ako je cilj instrukcije nadležnih u preventivi, onda je opravdana, mada iskreno verujem da je to plod neke odluke po inerciji.

Zašto prosto, kada može i složeno. Dok mi protumačimo zakon i dok o tome autentično tumačenje daju nadležni, ode zima a sa njima guske i patke a nama će ostati samo jedno ružno sećanje i propuštena mogućnost uživanja u istinskom lovu.Cry
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

punisher
 Moje misljenje je da je instrukcija u blagoj koliziji sa ZODL, a i sami članovi 69. i 76. zakona su u koliziji. Bilo kako bilo, možda je pravac delovanja trenutno povlačenje instrukcije i izdavanje nove sa preciznije definisanim parametrima lova na predatore. De facto su oni sada glavni i de facto će napraviti pir po lovištima ako im se na stane u kraj, ali u razumnoj meri, jer nije dobro niti nekontrolisano peglanje predatora, mada opet kažem njihova prednost u odnosu na ostalu divljač je ovoga momenta znatna te bi smanjenjem njihovog broja dali ostaloj divljači šansu za opstanak.
Dakle možda je rešenje da neko u ministarstvu proguta ponos, prizna da je instrukcija nedorečena i povuče istu hitno iz upotrebe dok nije izazvala teže posledice po fond divljači, a potom izdati novu, dorađenu instrukciju.
Ostaviti na tumačenje inspektorima koji nisu pravnici, kako i šta treba, šta se sme, a šta ne, vrlo je diskutabilno i dovešće do šarolike primene instrukcije pa će se negde peglati predatori a negde ne, što nije dobro,
Potrebna je unifikacija primene instrukcije na celoj teritoriji, a ne polovična primena uz svakolika tumačenja njenih odredaba.

dreger
 lalo citali smo mi instrukciju i ne pricamo napamet,ali stvari su takve da je svaki lov zabranjen pa i na predatore,samo izgleda da ovi sto vode nasa udruzenja nisu procitali,pa ce posle da bude "najezda sakala u srednjem banatu"itd.i opet pitam da mi neko kaze od kad do kad je lovostaj na sakala i lisicu posto je lala preneo da po pravilniku spadaju u lovostajem zasticenu divljac.

Sremac75
 Mislim da ovaj put ipak nisu kriva LU nego da su im to "naredili" lovni inspektori kojima je to isto naredio onaj ko je iznad njih!
PraviloPraviloPravilo
Palica

Lala

dreger kaže:
lalo citali smo mi instrukciju i ne pricamo napamet,ali stvari su takve da je svaki lov zabranjen pa i na predatore,samo izgleda da ovi sto vode nasa udruzenja nisu procitali,pa ce posle da bude "najezda sakala u srednjem banatu"itd.i opet pitam da mi neko kaze od kad do kad je lovostaj na sakala i lisicu posto je lala preneo da po pravilniku spadaju u lovostajem zasticenu divljac.

Evo Pravilnik, pa pročitaj, čl.2
http://www.ecolss.com/Zakoni/pravilni...0_2010.pdf

A nastala je poprilična konfuzija sada, kada lovni inspektori zabranjuju, instrukcija kaže 'intenziviraj regulisanje brojnog stanja predatora', čl.69 i čl.76 ZODL jedan drugom smetaju...
A kalendar lova pogledaj u navigaciji, na levoj strani ekrana.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Beogradski sajam lova, ribolova i nautike LOVAČKI SAJMOVI 89 17.05.2024. 14:07
Umetnost na temu lova, slike i ostalo. GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 102 26.04.2019. 17:04
Smešni video na temu lova SVAŠTARA 314 24.02.2018. 01:43
Umetničke slike na temu lova SVAŠTARA 47 09.08.2017. 22:40
Metode i načini lova kod drugih... METODE LOVA 45 24.12.2016. 20:26
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,624,757 posete www.srbijalov.com