Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
kelt
 Lalo, ti za svaki slucaj da zlatiborac ovlazi, stavi dve merice Dragoljupe
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

hamerles
 Iskren da budem Sniper nisam nikada kupio kutiju baruta imao sam nekih nasledjenih zaliha ostalo od prethodnih kolena lovaca nekih 10kutija Zlatiborca nasledih i jednu kutiju Crnog lovackog baruta. Tako da mi se ta kolicina baruta nije razlikovala od kutije do kutije... Ostalo mi je jos mozda 200g sve skupa pa cu uskoro morati da kupim neku kutiju cisto da imam. To si u pravu za promenu gramaze jer je neka serija malo sitnija pa vise stane u mericu i naravno ispadne teze nisam imao to iskustvo ali vidjao sam kod drugih... Ali ne brini ta mala razlika ne moze da dovede do nezgode jer ja u principu volim malo vise baruta da stavim(malo vise). Poznajem jednog lovca koje je taj Zlatibor barut uvek punio mericu upo- merica mu je bila odseceno dno od papirne caure do ojacanja.. Puska mu jeste bila rasklimana ali nikad mu se nista nije desilo jednom mu se samo otvorila pri opaljenju ali na srecu nije doslo do povrede....

kelt
 MERICA IPO ZivioRodjoJaooo
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

hamerles

kelt kaže:
MERICA IPO ZivioRodjoJaooo
Tako je Kelt... Jos je i vec zapertlovane patrone dodatno zalivao voskom da bolje dihtujeOsmeh

Sniper Hunter
 [xhide]hamerles jer to ti opet z ... sa humorom "samo mu se otvorila puska" pa sta je trebalo da se desi da bi bilo opasno po tebi????" Merica ipo"momci kockate se sa ocima i rukama kada tako punite ,punio sam i ja bez vagice i LEE od kad znam za sebe nisam se rodio sa LEE u rukama ali nikada tako merica ipo i jos razne barute bez etiketa imao sam nabavljene orginal merice iz italije sa dancetom koje se srafi regulise, punio i crni barut kada nije imalo drugog ali ipak pocnes sa manje baruta pa napunis probno pa posle odvrnes malo dance ako je slabo ,doziras postepeno i tako za svaku promenu serije a ovo sta se radi je cist rizik"samo mu se otvorila puska"FrownFrown[/xhide]

sheytan
 Ba[xhide]ta-Hamer, poshto smo shvatili da volish shalu, ajde, molim te, nemoj previshe da se zezash na ovoj temi, jerbo dolazimo do ozbiljnih momenata, a to je KOLICHINA BARUTA u konkrevetnom metq!

Bash sam o tome planirao vecheras da vam pishem, a disqsija se taman u tom pravcu razvila! Bravo 2

Bata-Hamer je pomenuo da ima PO MERICU za oba kalibra, 12 i 16. E, TO NE MOZE TAKO!

A zashto ne moze? IZ VISHE RAZLOGA! Prvi smo vetj pomenuli - nije svaka serija ista, tj. nije ista GUSTINA svake serije "Zlatibora". Dopuna ovog istog razloga: Deshava se da je na qtiji deklarisano razlichito doziranje(U GRAMIMA, NARAVNO, NE PO ZAPREMINI!) od serije do serije, tako da ne treba dalje da prichamo koliq razliq mozete da napravite ovakvim NEOZBILJNIM postupanjem! A Sniper je dao dobru ideju, tj. takvu neq mericu sa shtelovanjem visine bi mogao svaki strugar da vam napravi, pa biste mogli za svaq seriju baruta da je podesite!

E, sad, prelazimo na drugi razlog, gde jopet skachem(o) sebi u stomak, na konto predjashnje priche! NISU SVE CHAURE ISTE, kao shto sam pomenuo ranije! Tj., NEKE IMAJU ULOZAK, NEKE NEMAJU! NEKE SU PREDVIDJENE ZA ZEVELO KAPISLU, NEKE ZA WINCHESTER TIP!
Shta ovaj "drugi razlog" u praxi znachi? Znachi da imamo npr. 4 mogutje konjbinacije TIPA CHAURE, koje treba RAZLICHITO PUNITI BARUTOM(naravno, uz sve druge parametre iste(isti chep, ista kolichina sachme, identichno zatvaranje), da bi se dobio isti efekat(pritisak, brzina)!

Tu sad dolazimo do VELIKOG SRANJA(ne znam kako drugachije da ga nazovem), koje samo u ovakvoj ludoj zemlji moze da se godinama provlachi. Opet je bata-Hamer pomenuo, da ima stare zalihe baruta, a za starije serije "Zlatibora" je DECENIJAMA bilo karakteristichno da daju podatke SAMO ZA ZEVELO CHAURU SA ULOSHKOM!!! A za nju je potrebna NAJVETJA KOLICHINA BARUTA! I, npr., to je 2.05g. OK, ali vi, npr., imate chauru BEZ ULOSHKA, predvidjenu za Winchester tip kapisle(JACHA KAPISLA!!!). Ne znam napamet, jer nisam qpovao te novije qtije baruta, ali otprilike cenim da je za IDENTICHAN PRITISAK/BRZINU u ovom drugom sluchaju potrebno MAXIMUM 1.80g baruta! NI SLUCHAJNO VISHE! E, a onih 0.25g vishe tje u toj prichi napraviti barem 300bar-a razlike u pritisq... Cry Za pritiske pricham "odokativno", mozda je i znatno vishe!
Josh jedan detalj: taj podatak shto je navodjen, navodjen je za "kruzno" zatvaranje(pertlovanje). Zvezdasto zahteva MANJE baruta, tj. pruza vetji otor prilikom otvaranja metka. Tek nedavno su pocheli i ovaj parametar da pishu po qtijama baruta... Cry

Znachi, uz ovaj poslednji parametar(kruzno ili zvezdasto zatvaranje), dolazimo do 4 x 2 = 8 mogutjih konjbinacija, tj. potrebnih gramaza baruta, ZA JEDNU VRSTU BARUTA, ako hotjemo da imamo ujednachen pritisak i brzinu!!! A "M. Blagojevic" je decenijama navodio SAMO JEDNU, i to najgoru mogutju(u ostalim konjbinacijama razvijao se znatno vetji prEtisak!)...[/xhide]
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

hamerles
 Ne sali se Hamer samo pisem sta sam ocima video kod drugihBye Kad smo kod Kapisle jeste da svaka kapisla nije za svaku vrstu baruta to stoji.Zlatibor barut zevelo kapisle itd. Nikakve razlike nema ako isti metak napunite sa istom kolicinom baruta i olova a na jedan stavite Zevelo kapislu a na drugi winchester ili chedite pa i fiocchi.... Kapisla tu ima samo ulogu detonatora a sve ostalo rade barutni pritisci.Znaci kapisla je samo potpaljivac. A sto se tice neujednacenosti baruta ja nisam naisao na neujednacen barut jer sam imao ocigledno celu seriju koja je bila ista. Ali sa novim barutom stavis manje probas pa exsperimentises na vise dok ne dodjes do nekih zadovoljavajucih rezultata jer metak sam sebi prilagodjavas kada ga radis u sopstvenoj proizvodnji... Malo vise baruta nece ostetiti ni vas ni pusku e sad zavisi koliko je to procenata vise na 50%vise moze da dodje do otvaranja puske pri opaljenju 5% vise necete ni osetiti u trzanju. Pretpostavljam da to znaju i cenjene kolege Sniper i Sheytan ja sam to nekad malo i exsperimentisao i spalio sam sebi obrve i trepavice pa iz debelog iskustva znam sta je barut i sta moze da napraviB)

sheytan
 [xhide]Bata-Hamer, shkolu vodimo Sniper i moja malenkost, a ti i ostali MOZETE DA PITATE i sl., a ne da iznosite svoje "(ne)znanje"! Bez uvrede, naravno! Ali, ovo shto si napisao za kapisle i doziranje moglo bi se i obrisati, jer jednostavno NIJE TACHNO!
Naravno, ako se pojavi josh neki znalac, apsolutno netjemo imati nishta protiv da nam se pridruzi, po potrebi ispravi i sl., ALI NEMOJTE, NI TI, HAMER, NITI OSTALI, neshto tvrditi, a da niste sigurni!

Nadam se da se vetjina slaze sa ovakvom konjcepcijom! iveli 3[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

hamerles
 Probaj napuni dva potpuno ista metka samo sa razlicitom kapislom pa se uveri. Ja to vazdan isprobavah tako da znam. e sad nemam nameru da ovde otvaram predavanje i diskusiju svoje znanje i iskustvo cuvam za sebe. A skola vam bas i nije nesto prebukirana pitanjima kako se puni lovacki patron pa da nema mesta nekoj diskusiji... Ovde su svi izgleda istomisljenici sa administratorima kako oni kazu tako je a dosta puta nisu u pravu pa i ne uvaze tudje misljenje vec samo svoje pa kakvo je takvo je a ostali se pridruzuju tome bes prava na svoje misljenje. Svaka cast i tebi sheytan i Sniperu na ovom predavanju ali nemoj da mi pricate za nesto sto niste probali a to je exsperimentisanje jedino tako mozes da prosiris znanje a to je ako znas dokle barutni pritisak moze da ide i dokle mozes da jacas punjenje. Jer ako punis sve kako pise cemu onda rucno punjenje kupis original metak i to je to, po meni rucno punjeni metak treba da bude jaci i superiorniji od originala do granice dozvoljenog. Postujem ovo sto ste ispisali o lee opremi itd ali ste ga brate mnogo zakomplikovali sve ovo moze mnogo prostije da se objasni da svako moze da shvati i da sam pokusa da puni nije to nauka...

sheytan
 Mila majko... Sniper i ostali admini, molim za intervenciju! Stari

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Sniper Hunter
 [xhide]hamerles ovde pricamo o modernom punjenju sto je i na pocetku naglaseno ,o tome o cemu pisemo kolega sheytan i ja a to je punjenje sa LEE presom a ne sa starim alatom i mericama odokativno ,znaci radi se po tabelama koje nismo izmislili ni sheytan ni ja nego ljudi koji znaju vise o barutu i punjenju nego svi mi zajedno znaci inzinjeri u fabrikama baruta ,i lovacke municije a tablice su rezultat eksperimentisanja ljudi koji se time bave profesionalno ,O cemu ja pisem ,pisem iz licnog iskustva ,moju municiju probam uvek u streljani na papirnim metama a ne senlucenjem u "vazduh"podelio sam dosta municije prijateljima i drugarima , neki su cak i ovde na forumu, koliko ja znam svi su imali pozitivno misljenje ,a o tvom znanju i eksperimentisanju ako je ovakvo kakvo si izneo u dosadasnjim postovima ovde na ovoj temi slobodno ga zadrzi za sebe , jer nije pozeljno, da se sire dezinformacije i informacije koje mogu da ugroze druge ako se upuste u tako nesto sto ti preporucujes u vezi punjenja ,na forumu ima dosta mladih i neiskusnih lovaca koji bi mogli pogresno da shvate to sto si ti napisao ne vidim gde su administratori lose postupili prema tebi i tvojim upisima i zato bih te zamolio da prestanes sa provociranjem jer cu biti prinudjen da brisem tvoje postove ,ne iz razloga sto imamo razlicita misljenja nego zbog foruma jer jednostavno takvim upisima narusavas ozbiljnost foruma .

Ovim se Lovacki portal Srbijalov ogradjuje od svake odgovornosti i nezeljenih posledica koje mogu nastati zbog upisa clana foruma hamerles i da su uputstva i misljenja koja su ovde izneta licna stvar svakog pojedinca kao clana foruma i Lovacki portal Srbijalov ne snosi nikakvu odgovornost zbog istog!
Srbijalov Admin Tim!
[/xhide]

Sniper Hunter
 Pojedini upisi medu kojima i moj su obrisani jer su bili totalnoVan teme

Lala

hamerles kaže:
...exsperimentisanje jedino tako mozes da prosiris znanje a to je ako znas dokle barutni pritisak moze da ide i dokle mozes da jacas punjenje... po meni rucno punjeni metak treba da bude jaci i superiorniji od originala do granice dozvoljenog. ...

Pitanja za one koji misle ovako da rade (experimentišući):

1. Kako možeš da znaš koliki ćeš pritisak izazvati dodavanjem viška baruta van tablica? Čime misliš da izmeriš pritisak u cevi? Ili dodaješ, pa ako cev izdrži dobro je, a ako ne izdrži? Onda bude ono 'JBG!!!!'?

2. Zašto misliš da bi ručno punjeni metak trebao da bude 'jači'? I gde je ta granica dozvoljenog, ako nije u tablicama? Ja sam mislio da se municija puni zato da bi dobio bolji posip, preciziju patronu, a ne samo 'jačinu'! Superiornost nije samo u jačini punjenja. Šta će mi municija, koja rita pušku i oplavljuje rame? Čemu to?

Mala napomena: kada bi bilo tačno da administratori ne daju članovima pravo na njihovo mišljenje, onda bi se, kolega Hamerles, polovina tvojih upisa brisala. Grešiš, kolega, pa ovaj forum je popularan baš zbog toga, što je jedino ograničenje mišljenja i upisa vezano samo za vredjanje, psovanje, širenje svih vrsta mržnji (rasna, verska, prema drugim nacijama, polna, itd.), optuživanje bez dokaza i sl. Imati svoje mišljenje ovde na Srbijalov ne da nije zabranjeno, nego je čak i poželjno.

Sniper, dobro je da si upisom skinuo odgovornost sa Srbijalov B), u slučaju da nekom padne na pamet da krka barut u čaure, napamet, i da experimentiše, da ne bude, ne daj Bože, 'boooooooommm', naduvana ili rascvetana cevka.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

hamerles
 Pre svega zelim da se izvinim adminima i svim mladjim clanovima ovog portala da ovo sto ovde pisemo NIKAKO NE POKUSAVATE DA RADITE KOD KUCE ono sto ja pisem nije moderno punjenje koje pisu Sheytan i Sniper vec punjenje starim metodama i sve to pisem iz licnog iskustva sa istim. Svaka cast za LEE opremu i upise... Pa sam i ja zrtva sopstvene radoznalosti i exsperimentisanja spalio sam trepavice obrve i pola kose i zato na sopstvenoj kozi osetio kako to izgleda zato sam to i na pisao ovde da bih taj mladji clan ovog portala mogao da PREPOZNA STA NE VALJA CINITI.... mozda na pravilan nacin nisam to docarao... Po svom licnom receptu za punjenje sacmene municije dugo godina isprobane drzim jedan recept koji je superioran bez ikakvis viskova sacme i baruta... Ako se nekada budemo uzivo druzili mi sa ovog foruma pokazacu i taj recept... Bez ljutnje adminiBye A omladinci pamet u glavu bez exsperimentisanja... Snipera i Sheytana pitajte kako se puni moderna municija B) A mene mozete da pitate do koje granice punjenja se desavaju havarije na pusci naravno ako to nekog zanima pozB)

sheytan
 [xhide]

hamerles kaže:
Pre svega zelim da se izvinim adminima i svim mladjim clanovima ovog portala da ovo sto ovde pisemo NIKAKO NE POKUSAVATE DA RADITE KOD KUCE ono sto ja pisem nije moderno punjenje koje pisu Sheytan i Sniper vec punjenje starim metodama i sve to pisem iz licnog iskustva sa istim. Svaka cast za LEE opremu i upise... Pa sam i ja zrtva sopstvene radoznalosti i exsperimentisanja spalio sam trepavice obrve i pola kose i zato na sopstvenoj kozi osetio kako to izgleda zato sam to i na pisao ovde da bih taj mladji clan ovog portala mogao da PREPOZNA STA NE VALJA CINITI.... mozda na pravilan nacin nisam to docarao... Po svom licnom receptu za punjenje sacmene municije dugo godina isprobane drzim jedan recept koji je superioran bez ikakvis viskova sacme i baruta... Ako se nekada budemo uzivo druzili mi sa ovog foruma pokazacu i taj recept... Bez ljutnje adminiBye A omladinci pamet u glavu bez exsperimentisanja... Snipera i Sheytana pitajte kako se puni moderna municija B) A mene mozete da pitate do koje granice punjenja se desavaju havarije na pusci naravno ako to nekog zanima pozB)

Da l' to bata-Sniper nas svesno sve zajebava, ili provocira admine, ili je neshto tretje u pitanju, ja nisam pametan... Cry

Bilo kako bilo, po meni nema nikakve logike da ovaj citirani post ostane u temi. Admini, shta kazete? iveli 3[/xhide]

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

hamerles
 To me najvise razocarava na ovom portalu ako neko drugacije misli odmah je provokator i uzurpatorConfused Kao u doba SFRJ ko drugacije misli odmah je drzavni neprijateljFrown I ako neko iznese svoje iskustvo to se ne vazi. vaze se vise neka prepisivanja sa interneta nego necije licno iskustvo... Ako nekom smeta moje prisustvo na ovom portalu Molim admine da mi izbrisu profil i sve upise. Hvala

Lala

hamerles kaže:
To me najvise razocarava na ovom portalu ako neko drugacije misli odmah je provokator i uzurpator

Džaba tebi objašnjavati Oi
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sniper Hunter
 [xhide]

hamerles kaže:
To me najvise razocarava na ovom portalu ako neko drugacije misli odmah je provokator i uzurpatorConfused Kao u doba SFRJ ko drugacije misli odmah je drzavni neprijateljFrown I ako neko iznese svoje iskustvo to se ne vazi. vaze se vise neka prepisivanja sa interneta nego necije licno iskustvo... Ako nekom smeta moje prisustvo na ovom portalu Molim admine da mi izbrisu profil i sve upise. Hvala

hamerles ako si razocaran niko te ne drzi vezanog za ovaj portal izneo si tvoje iskustvo i evo ja kao neiskusan i nacitan sa interneta sa samo 25 godina lovackog staza pitam tebe "Gde je granica izdrzljivosti" i na kojoj granici se desavaju havarije posto ja punim u mislima i na netu samo a pusku gledam samo u filmovima[/xhide]

hamerles
 Drzi me vezanog jer iskreno volim ovaj potral i ovu ekipu sto je tu prisutna. Nego me iznervira sheytan kako iznosim neznanje u vezi punjenja sacmene municije.I jos posle Dodatno se nesto ljuti,iskreno ne razumem zbog cega ako je najpametniji a ja samo prekidam predavanje koje on iznosi za koje ne videh bas nesto mnogo pitanja pristupih redovnom pisanju na temi i on meni iznosim neznanje. peti razred osnovne skole sam bio kada sam prvi patron napunio u zivotu. Iskren da budem voleo bih da se uzivo nadjemo na nekom gadjanu ili da organizujemo neko druzenje nas forumasa pa da svako kaze sta zna na delu malo ovom delulovac malo ovomRaanj a malo i ovomiveli 3 necu da vam remetim predavanjeBye

Sniper Hunter
 [xhide]Da nastavimo sa skolom (kud je i zapocesmo)????
Od ostale opreme za koju smatram da je potrebna prilikom punjenja bice vam potreban i drzac "sace" za napunjene patrone ,neophodno je po mom misljenju zbog odrzavanja reda na stolu za punjenje i radi lakseg odlaganja municije do sledece operacije ili zavrsetka punjenja ,sace se moze kupiti ili napraviti u sopstvenoj verziji od drveta , ja sam nasao na pijaci od tvrdog stiropora sluzi sa sejanje rasada za bastu ali radi posao i za ove stvari i kosta samo 90 din
i56.tinypic.com/2yv9h01.jpg
a ovo je napravljeno od drvene daske malo vece debljine zbog dubine da bi caure stajale stabilno u slucaju da doziramo precizno barut tj razmeravamo vagicom kao sto sam radio za LEE kugle ili ranije dok nisam imao LEE presu
i53.tinypic.com/14tsgoz.jpg
i ova je original kupljena ali moze da se koristi samo za odlaganje posle zavrsenog punjenja ,sa ovim dobijamo na brzini i urednosti prilikom punjenja
i53.tinypic.com/dh4dup.jpg[/xhide]

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,634,097 posete www.srbijalov.com