|
Šakal (mali vuk) iz Trskara
|
| duka92 |
Objavljen 20.09.2011. 20:58
|

Član

Upisa: 81
Pristupio: 03.12.2009. 18:41
|
canis aureus- Hvala vam na odgovoru ja nelazem a ni ta zena kuce su na 30 metara od atara to jest od njiva jutros mi je javljeno da su jos 10 komada videli poljocuvari na 100 metara od rendzera ( navodnog sistema ) culi su zavijanje i onda su obasjali bateriskom lampom i videli 10 komada. Dali sad to moze biti dobro za nase loviste kukuruza je puno dok se neskinu i dok se nekrene detaljno u loviste necemo moci nista da pricamo dok nevidimo na cemu smo . |
| |
|
|
| KREC |
Objavljen 21.09.2011. 14:56
|

Stari član

Upisa: 204
Pristupio: 09.12.2010. 15:58
|
Canis = cestitam ti na brojnim odstrelima sakala a pogotovo onog u trku.Imas odlicnu optiku ali za moj ukus malo prevazidjen kalibar.Da li si razmisljao 7 x64 kalibru ? Kolega i ja ga imamo i to malo sto idemo veruj da smo prezadovoljni sa ucinkom.
dobar vam pogled,Mirko |
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 21.09.2011. 15:26
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
duka
nisam ni rekao da lažeš! nego da je čudno da u letnjem periodu kada ima dosta hrane u polju napadaju na seoska domaćinstva jer se to češće dešava tokom zime kada je manje hrane.
A i za "napad" takođe sam izneo čuđenje jer kao i većina drugih živuljki tako i šakal izbegava svaki susret sa čovekom i baš je retkost da napadne! ILi nije imao kud da izbegne ili ... možda i besnilo
KREC
razmišljao sam o 7x64 i na toj temi sam samo iskazao svoje poštovanje prema tom kalibru i naveo da kad bih morao jedan "univerzalni" kalibar da imam verovatno bi to bio baš 7x64. Odličan kalibar!
ALI ni ovaj "prevaziđeni" ne zaostaje mnogo!! naročito što mi je omiljeni za lov DS gde mu svakako dajem prednost nad 7icama a za predatore su dobar izbor i manji kalibri položenije putanje ...
Ma 8ica je B) vidiš i sam da uspešno završava sve zadatke;)
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
| |
|
|
| KREC |
Objavljen 21.09.2011. 16:04
|

Stari član

|
u mom LD tj mojoj grupi nas 5-6 ima karabine od 8x57,223,243,7x64 i kao najuniverzalniji se pokazao bas 7x64 jer tuce sve a lakse je pucati iz jednog nego iz 2 karabina.Naravno da je 8x57 zakon za svinje zbog svoje zaustavne moci,kao i 30-06.
poz.. i svako dobro i da i dalje tako nastavis. |
| |
|
|
| duka92 |
Objavljen 21.09.2011. 17:36
|

Član

Upisa: 81
Pristupio: 03.12.2009. 18:41
|
canis aureus- nadam se da nema besnilo ko zna sta ih navodi na selo nadajmo se naj boljem i nadam se da ce biti sve uredu da ce biti i kod nas odstrela.  |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 21.09.2011. 17:38
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Canise ne samo da imaš zastareo kalibar koji je nastao u predprošlom veku, nego još imaš na njemu i cevku koja je nastala u II Svetskom ratu.
Jedino su ti optike moderne i sve bolje.B) Što ne pazariš lepo jedan 30-06 Spr. i objediniš dobre karakteristike i 7-ice i 8-ice?
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 21.09.2011. 19:40
|

Admin

|

Eej, al bije ovaj "zastareli" bolje nego mnogi "savremeni" 
I ja sam iz prošlog veka pa mi ništa baš ne fali ustvari kad malo bolje razmislim -uvek nešto zafali ....(jedna hamerlessKA bi mi dobro došlaaa )

|
| |
|
|
| zoran-amsterdam |
Objavljen 21.09.2011. 19:52
|

Član

Upisa: 82
Pristupio: 04.08.2010. 19:26
|
Canis.....Sve cestitke za prikazano....Svaka je puska ubojita......`` Cuvaj ti kolega provereno a za promene uvek ima vremena....Jedno pitanje za tebe.Kod nas su se `izgleda`nastanili sakali..Da li je moguce da ti isti predatori su u stanju da stignu srnu???Nadjeno je par leseva a nisu psi na tom terenu(nema gonica,sigurno) neke su do pola pojedene a neke samo zadavljene i onako malo ostecene!P.S.U nasem lovackom drustvu do sada nije bilo sakala!Unapred hvala i DOBAR POGLED! |
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 21.09.2011. 20:46
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
zoran-amsterdam kaže:
Canis.....Sve cestitke za prikazano....Svaka je puska ubojita......`` Cuvaj ti kolega provereno a za promene uvek ima vremena....Jedno pitanje za tebe.Kod nas su se `izgleda`nastanili sakali..Da li je moguce da ti isti predatori su u stanju da stignu srnu???Nadjeno je par leseva a nisu psi na tom terenu (nema gonica,sigurno) neke su do pola pojedene a neke samo zadavljene i onako malo ostecene!P.S.U nasem lovackom drustvu do sada nije bilo sakala!Unapred hvala i DOBAR POGLED! 
Da li si ovim u zagradi hteo da kazes da gonici mogu da stignu srnu?
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 21.09.2011. 20:53
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Nije samo brzina u pitanju , potrefe se prilike pa jednostavno srna naleti na psa meni se to jednom desilo nisam mogao verovati da breton moze drzati srnu
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| zoran-amsterdam |
Objavljen 21.09.2011. 21:04
|

Član

|
Neco,nisam to mislio reci vec zna se da na tom terenu nema gonica,samo sam to sam zeleo reci!Daki,imao sam priliku da gustoj vrzini dozivim da je terijer uspeo oboriti mladu srnu kako je doslo do toga ne znam ni sam...Sreca bili smo blizu i nije bilo posledica!Pitao sam za sakala jer je novost u nasem ionako siromasnom lovistu,sta ce biti sa ostalom divljaci ako se to ovako odrazilo na srne...!? |
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 21.09.2011. 21:20
|

Admin

|
zoran-amsterdam

Kao i svaki drugi predator, tako i šakal, uvek bira lakše dostupan plen! Uvek će izdvojiti iznemogle, bolesne, stare, povređene ili ranjene jedinke kao i mladunčad druge divljači jer će ih kao takve lakše savladati. Većina predatora a sa naših prostora uglavnom svi su i lešinari što je opet jedan od lakših načina da se dođe do hrane, što je dobro za lovišta da postoje takvi "sanitarci" jer čiste lovište ...
Što se tiče srneće divljači, šakal će svakako pre odabrati već gore pomenute jedinke i vrlo su česti slučajevi da se srne viđaju bez svog podmlatka na terenima gde su se nastanili šakali ali pošto šakali love i "udruženo" a ne prezaju ni od dosta jačih od sebe nije iznenađujuće da u tim njihovim lovovima stradaju i odrasle i zdrave jedinke srneće divljači!
Pre par godina je pronađena jedna odrasla srna teže povređena. Sumnjalo se na lovokrađu i sitnu sačmu ali pošto je uhvaćena pronađeno je da je pobegla sasvim dugim lovcima tj šakalima. Bila je izujedana po nogama i stomaku ali uspela je da umakne. Rane su bile sveže, možda i ne preko 24h, što je moguće da su i šakali bili u blizini prateći je. ...
Da šakali ne prezaju od jačih od sebe imao sam priliku da se uverim kada sam video kako dva šakala prate divlju krmaču sa prasicima. Jedno prase su izdvojili iako je krmača jurišala na njih kao lavica, ugrizli ga i nakon toga pratili. Kada je zaostalo već ga je i krmača napustila, stigli su ... Stigao sam i ja i jedan je uspeo da mi utekne a drugi "lovac" postao je lovina;)
-da li kod Vas u lovištu ima tragova šakala? Oko tih strvina da li je bilo tragova? Čuje li se njihovo oglašavanje(zavijanje) u lovištu?

|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 21.09.2011. 21:37
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Bez starca nema udarca! A žena i oružja nikad dosta.
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 21.09.2011. 21:41
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Podunavac kaže:
Bez starca nema udarca!  A žena i oružja nikad dosta.  Opa Djurdjo sada se i prozivamo
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| zoran-amsterdam |
Objavljen 21.09.2011. 21:49
|

Član

|
Canis... ...hvala na iscrpnom odgovoru!Do sada nismo na terenu imali sakala ali se sumnja... u terenu gde se nalaze duboke rupe od jazavca,jako velike i duboke gde nismo ni terijere tek tako olako u njih pustali jer se pas i ne cuje u tim dubinama!Tu je nadjena prva srna koja je bila tako-reci sva pojedena...Nedaleko od tog mesta je nadjena druga nedavno usmrcena i do pola pojedena...Prve sakale su primetile kolege iz susednog lovista na nekih 50 km od nas a kod nas su nakon tri dana stradale tri srne..Racunam,ako je lisica u stanju sastaviti i po deset kilometara sta je onda za sakala pedeset km...Mozda i gresim a oglasavanje se culo...Prvo onako po nekada a trenutno se cuje svaki prvi sumrak...Sve ovo Vam prenosim od kolege koji zivi na tom terenu a ja sam inace voleo lisicu loviti na tom terenu jer je dosta zarastao i ima dosta kamenjara i lisicjih rupa....Posto uskoro idem za Srbiju ako je takva situacija.... |
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 22.09.2011. 11:34
|

Admin

|
zorane
čim se čuje oglašavanje(zavijanje) znači da su tu
Bilo bi dobro da se proprate tragovi kako bi se sa sigurnošću utvrdilo njihovo postojanje na tim terenima mada ako se već svakodnevno čuje njihovo karakteristično oglašavanje ... TU SU!
Pošto je vaše lovište takve konfiguracije terena a verovatno i "pokrivenosti" (pošumljenosti ...) sigurno da "dobro organizovani" šakali koji su odlični lovci mogu lakše hvatati i odrasle, zdrave jedinke srneće divljači!, pre nego što je to slučaj u, recimo, ravnicama Vojvodine i tamo gde su "čistiji" tereni.
50km nije velika razdaljina ako im pogoduje teren i uslovi na tom terenu, najpre da je teren "pun hrane".
Pošto voliš da loviš lisicu, eto, imaćeš priliku da zavoliš lov još jednog, po mom mišljenju, prilično "opasnijeg" predatora od lisice
Iako se lisica povlači pred šakalom i napušta terene koje ovaj zaposeda ako imaju dovoljno hrane neće se mnogo "terati" mada je ipak ovaj jači pa je potiskuje ... i na terenima na kojima "gazduje" desetak pa i više godina još uvek ima i lisice ... bićeš u prilici da oba predatora na istim terenima.

|
| |
|
|
| KREC |
Objavljen 22.09.2011. 11:41
|

Stari član

|
Te gamadi ima na sve strane,a proslo leto je i u mom udruzenju primecen jedan primerak hmm. U mom LD jos uvek nista nije vidjeno niti se culo zavijanje==hvala Bogu ! |
| |
|
|
| duskodugousko |
Objavljen 22.09.2011. 12:24
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
Prosle godine, na terenu moje sekcije pustao sam gonica ne bi li malo stekao kondicije za lov.U jednom neprohodnom bagrenjaku,ker je karakteristicno vrisnuo i zapocela je prelepa pesma,medjutim pas je gonio glasom koji do tada nisam cuo i bilo mi je jasno da je ispred njega divljac koju do tada nije sretao.Posle 10 min. na proseku ispred mene je istrcao sakal a nedugo posle njega i pomahnitali balkanac koji ga je neumorno gonio.Da stvar bude cudnija,posle minut-dva po psecem tragu se kretao i drugi sakal.Tada mi je postao jasan razlog nedostatka zeca u lovistu poslednje dve-tri god.Javio sam lovocuvaru da je sakal stigao i kod nas,a on mi se podsmesljivo obratio:,,Ma to ti se samo ucinilo." Nedugo zatim je organizovan lov na predatore i na istom terenu je pao prvi sakal.Od tada ga niko nije vise vidjao.Juce me zvao drugar i kaze da je iz kola video odraslog sakala,nedaleko od gradske deponije,kako nosi kosku u zubima i krece se preko neke livade.Doslo je vreme da se i mi pozabavimo sa lukovom zverkom..
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
| |
|
|
| petar |
Objavljen 22.09.2011. 17:08
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
[xhide]Ja se spremam sa jedno 10-tak mrcinista za ovu zimu. Znam da ova zivotinja cesto zaobilazi mrcinista, ali racunam na dugorocnu prognozu koja navodi da ce ova zima biti izuzetno jaka, i nadam se da ce sakal imati nedostatak hrane i vecu potrebu da dolazi na mrcinista da se susretne sa 7x64, Zrak 6x42 i novim Nex Torchom z9 B)[/xhide]
Just like old times!
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 21.10.2011. 09:12
|

Admin

|
... sve je manje vegetacije na "terenu", poljoprivredne kulture se skidaju, "čistine" su sve veće ... i susreti sa šakalom i drugim predatorima su sve češći!!...
U sinoćnom lovu ... po dolasku primetismo dva šakala u sam sumrak, na daljini od 300-350m. U blizini je šuma i sejanac hrasta. Pažnju im odvlači zvuk motora PUHa kojim dođosmo. Ako krenemo na njih šmugnuće ...
Dok im je skrenuta pažnja odlučujem da izšprintam do blagog uzvišenja kako bih imao bolju poziciju a samim tim i da im presečem put ka sejancu kuda su i naumili.
Dobrih 130-150m pređoh, čini mi se u sekundi!!, klečeći stav ... Swar na 6x ... imam ga u optici, obasjanog dugim svetlima džipa koji mi je sa desne strane ... zvižduk ... zastaje i DUM!! Prevrte se i zaskiča!
Iako mi se činilo da je bliže ipak ima punih 120 koraka!!
Na putu uz šumu, na mestu gde se "prevrnuo" krvi ima ali "kerine" ...
[xhide]Pratili smo krvavi trag još 30tak metara koliko je i bilo do sejanca. Tako se brzo smračilo i tako se navukoše oblaci da je bila tak'a mrakača kao u samo dupe da smo ušli a šakala nie ... a vepar toliko krvi da izbaci već bi odavno iskrvariJo ali ne i ovaj ...
Ostali odoše na čeke ne bi li odstrelili DS ... a ja dobrih sat i po provedoh u "pretraživanju terena" ne bi li ga na kraju pronašao ali !!! OndaK poče i kiša tako da mi i pomisao o jutarnjoj pretrazi  
Toliko sam iznerviran i besan doš'o kući da ni 4 sata, koliko sam imao za spavanje do ustajanja za pos'o, nisam mogao da zaspim, !!
I to je to! ZA SAD!!!

PS -ovo zatvorih zbog silnih smajlića -hvala na razumevanju [/xhide]

|
| |
|