Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Šakal (mali vuk) iz Trskara

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Šakal (mali vuk) iz Trskara
duka92
 canis aureus- Hvala vam na odgovoru ja nelazem a ni ta zena kuce su na 30 metara od atara to jest od njiva jutros mi je javljeno da su jos 10 komada videli poljocuvari na 100 metara od rendzera ( navodnog sistema ) culi su zavijanje i onda su obasjali bateriskom lampom i videli 10 komada. Dali sad to moze biti dobro za nase loviste kukuruza je puno dok se neskinu i dok se nekrene detaljno u loviste necemo moci nista da pricamo dok nevidimo na cemu smo .

KREC
 Canis = cestitam ti na brojnim odstrelima sakala a pogotovo onog u trku.Imas odlicnu optiku ali za moj ukus malo prevazidjen kalibar.Da li si razmisljao 7 x64 kalibru ? Kolega i ja ga imamo i to malo sto idemo veruj da smo prezadovoljni sa ucinkom.
dobar vam pogled,Mirko

canis aureus
 dukaBye
nisam ni rekao da lažeš! nego da je čudno da u letnjem periodu kada ima dosta hrane u polju napadaju na seoska domaćinstva jer se to češće dešava tokom zime kada je manje hrane.
A i za "napad" takođe sam izneo čuđenje jer kao i većina drugih živuljki tako i šakal izbegava svaki susret sa čovekom i baš je retkost da napadne! ILi nije imao kud da izbegne ili ... možda i besniloConfused

KRECBye
razmišljao sam o 7x64 i na toj temi sam samo iskazao svoje poštovanje prema tom kalibru i naveo da kad bih morao jedan "univerzalni" kalibar da imam verovatno bi to bio baš 7x64. Odličan kalibar!
ALI ni ovaj "prevaziđeni" ne zaostaje mnogo!! naročito što mi je omiljeni za lov DS gde mu svakako dajem prednost nad 7icama a za predatore su dobar izbor i manji kalibri položenije putanje ...
Ma 8ica je B) vidiš i sam da uspešno završava sve zadatke;)
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

KREC
 u mom LD tj mojoj grupi nas 5-6 ima karabine od 8x57,223,243,7x64 i kao najuniverzalniji se pokazao bas 7x64 jer tuce sve a lakse je pucati iz jednog nego iz 2 karabina.Naravno da je 8x57 zakon za svinje zbog svoje zaustavne moci,kao i 30-06.
poz.. i svako dobro i da i dalje tako nastavis.

duka92

canis aureus- nadam se da nema besnilo ko zna sta ih navodi na selo nadajmo se naj boljem i nadam se da ce biti sve uredu da ce biti i kod nas odstrela.puc pucSmile

Podunavac
 Canise ne samo da imaš zastareo kalibar koji je nastao u predprošlom veku, nego još imaš na njemu i cevku koja je nastala u II Svetskom ratu.ROFL
Jedino su ti optike moderne i sve bolje.B) Što ne pazariš lepo jedan 30-06 Spr. i objediniš dobre karakteristike i 7-ice i 8-ice?Grin
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Smeko
ROFL
Smeko

Eej, al bije ovaj "zastareli" bolje nego mnogi "savremeni"IzvolteGrin
I ja sam iz prošlog veka pa mi ništa baš ne faliYes ustvari kad malo bolje razmislimHmmm -uvek nešto zafaliHisterian ....(jedna hamerlessKA bi mi dobro došlaaaJaooo)
Dim

zoran-amsterdam
 Canis.....Sve cestitke za prikazano....Svaka je puska ubojita......`` Cuvaj ti kolega provereno a za promene uvek ima vremena....Jedno pitanje za tebe.Kod nas su se `izgleda`nastanili sakali..Da li je moguce da ti isti predatori su u stanju da stignu srnu???Nadjeno je par leseva a nisu psi na tom terenu(nema gonica,sigurno) neke su do pola pojedene a neke samo zadavljene i onako malo ostecene!P.S.U nasem lovackom drustvu do sada nije bilo sakala!Unapred hvala i DOBAR POGLED!Confused

Neca92

zoran-amsterdam kaže:
Canis.....Sve cestitke za prikazano....Svaka je puska ubojita......`` Cuvaj ti kolega provereno a za promene uvek ima vremena....Jedno pitanje za tebe.Kod nas su se `izgleda`nastanili sakali..Da li je moguce da ti isti predatori su u stanju da stignu srnu???Nadjeno je par leseva a nisu psi na tom terenu(nema gonica,sigurno) neke su do pola pojedene a neke samo zadavljene i onako malo ostecene!P.S.U nasem lovackom drustvu do sada nije bilo sakala!Unapred hvala i DOBAR POGLED!Confused

Da li si ovim u zagradi hteo da kazes da gonici mogu da stignu srnu? Hmmm
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

DakiNS
 Nije samo brzina u pitanju , potrefe se prilike pa jednostavno srna naleti na psa meni se to jednom desilo nisam mogao verovati da breton moze drzati srnu
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

zoran-amsterdam
 Neco,nisam to mislio reci vec zna se da na tom terenu nema gonica,samo sam to sam zeleo reci!Daki,imao sam priliku da gustoj vrzini dozivim da je terijer uspeo oboriti mladu srnuHmmm kako je doslo do toga ne znam ni sam...Sreca bili smo blizu i nije bilo posledica!Pitao sam za sakala jer je novost u nasem ionako siromasnom lovistu,sta ce biti sa ostalom divljaci ako se to ovako odrazilo na srne...!?Confused

canis aureus
 zoran-amsterdamBye
Hmmm
Kao i svaki drugi predator, tako i šakal, uvek bira lakše dostupan plen! Uvek će izdvojiti iznemogle, bolesne, stare, povređene ili ranjene jedinke kao i mladunčad druge divljači jer će ih kao takve lakše savladati. Većina predatora a sa naših prostora uglavnom svi su i lešinari što je opet jedan od lakših načina da se dođe do hrane, što je dobro za lovišta da postoje takvi "sanitarci" jer čiste lovište ...
Što se tiče srneće divljači, šakal će svakako pre odabrati već gore pomenute jedinke i vrlo su česti slučajevi da se srne viđaju bez svog podmlatka na terenima gde su se nastanili šakali ali pošto šakali love i "udruženo" a ne prezaju ni od dosta jačih od sebe nije iznenađujuće da u tim njihovim lovovima stradaju i odrasle i zdrave jedinke srneće divljači!
Pre par godina je pronađena jedna odrasla srna teže povređena. Sumnjalo se na lovokrađu i sitnu sačmu ali pošto je uhvaćena pronađeno je da je pobegla sasvim dugim lovcima tj šakalima. Bila je izujedana po nogama i stomaku ali uspela je da umakne. Rane su bile sveže, možda i ne preko 24h, što je moguće da su i šakali bili u blizini prateći je. ...
Da šakali ne prezaju od jačih od sebe imao sam priliku da se uverim kada sam video kako dva šakala prate divlju krmaču sa prasicima. Jedno prase su izdvojili iako je krmača jurišala na njih kao lavica, ugrizli ga i nakon toga pratili. Kada je zaostalo već ga je i krmača napustila, stigli su ... Stigao sam i ja i jedan je uspeo da mi utekne a drugi "lovac" postao je lovina;)

-da li kod Vas u lovištu ima tragova šakala? Oko tih strvina da li je bilo tragova? Čuje li se njihovo oglašavanje(zavijanje) u lovištu?
Dim

Podunavac

canis aureus kaže:
Smeko
ROFL
Smeko

Eej, al bije ovaj "zastareli" bolje nego mnogi "savremeni"IzvolteGrin
I ja sam iz prošlog veka pa mi ništa baš ne faliYes ustvari kad malo bolje razmislimHmmm -uvek nešto zafaliHisterian ....(jedna hamerlessKA bi mi dobro došlaaaJaooo)

Bez starca nema udarca!Stari A žena i oružja nikad dosta.Hoemo jo
Tri prsta 2Kolce

DakiNS

Podunavac kaže:

Bez starca nema udarca!Stari A žena i oružja nikad dosta.Hoemo jo
Opa Djurdjo sada se i prozivamoROFL
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

zoran-amsterdam
 Canis...Bravo 2...hvala na iscrpnom odgovoru!Do sada nismo na terenu imali sakala ali se sumnja... u terenu gde se nalaze duboke rupe od jazavca,jako velike i duboke gde nismo ni terijere tek tako olako u njih pustali jer se pas i ne cuje u tim dubinama!Tu je nadjena prva srna koja je bila tako-reci sva pojedena...Nedaleko od tog mesta je nadjena druga nedavno usmrcena i do pola pojedena...Prve sakale su primetile kolege iz susednog lovista na nekih 50 km od nas a kod nas su nakon tri dana stradale tri srne..Racunam,ako je lisica u stanju sastaviti i po deset kilometara sta je onda za sakala pedeset km...Mozda i gresimConfused a oglasavanje se culo...Prvo onako po nekada a trenutno se cuje svaki prvi sumrak...Sve ovo Vam prenosim od kolege koji zivi na tom terenu a ja sam inace voleo lisicu loviti na tom terenu jer je dosta zarastao i ima dosta kamenjara i lisicjih rupa....Posto uskoro idem za Srbiju ako je takva situacija....srbijalov

canis aureus
 zoraneBye
čim se čuje oglašavanje(zavijanje) znači da su tuConfused
Bilo bi dobro da se proprate tragovi kako bi se sa sigurnošću utvrdilo njihovo postojanje na tim terenima mada ako se već svakodnevno čuje njihovo karakteristično oglašavanje ... TU SU!
Pošto je vaše lovište takve konfiguracije terena a verovatno i "pokrivenosti" (pošumljenosti ...) sigurno da "dobro organizovani" šakali koji su odlični lovci mogu lakše hvatati i odrasle, zdrave jedinke srneće divljači!, pre nego što je to slučaj u, recimo, ravnicama Vojvodine i tamo gde su "čistiji" tereni.
50km nije velika razdaljina ako im pogoduje teren i uslovi na tom terenu, najpre da je teren "pun hrane".
Pošto voliš da loviš lisicu, eto, imaćeš priliku da zavoliš lov još jednog, po mom mišljenju, prilično "opasnijeg" predatora od lisiceYes
Iako se lisica povlači pred šakalom i napušta terene koje ovaj zaposeda ako imaju dovoljno hrane neće se mnogo "terati" mada je ipak ovaj jači pa je potiskujeConfused ... i na terenima na kojima "gazduje" desetak pa i više godina još uvek ima i lisice ... bićeš u prilici da srbijalov oba predatora na istim terenima.

iveli 3
Dim

KREC
 Te gamadi ima na sve strane,a proslo leto je i u mom udruzenju primecen jedan primerak hmm. U mom LD jos uvek nista nije vidjeno niti se culo zavijanje==hvala Bogu !

duskodugousko
 Prosle godine, na terenu moje sekcije pustao sam gonica ne bi li malo stekao kondicije za lov.U jednom neprohodnom bagrenjaku,ker je karakteristicno vrisnuo i zapocela je prelepa pesma,medjutim pas je gonio glasom koji do tada nisam cuo i bilo mi je jasno da je ispred njega divljac koju do tada nije sretao.Posle 10 min. na proseku ispred mene je istrcao sakal a nedugo posle njega i pomahnitali balkanac koji ga je neumorno gonio.Da stvar bude cudnija,posle minut-dva po psecem tragu se kretao i drugi sakal.Tada mi je postao jasan razlog nedostatka zeca u lovistu poslednje dve-tri god.Javio sam lovocuvaru da je sakal stigao i kod nas,a on mi se podsmesljivo obratio:,,Ma to ti se samo ucinilo." Nedugo zatim je organizovan lov na predatore i na istom terenu je pao prvi sakal.Od tada ga niko nije vise vidjao.Juce me zvao drugar i kaze da je iz kola video odraslog sakala,nedaleko od gradske deponije,kako nosi kosku u zubima i krece se preko neke livade.Doslo je vreme da se i mi pozabavimo sa lukovom zverkom..
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

petar
 [xhide]Ja se spremam sa jedno 10-tak mrcinista za ovu zimu. Znam da ova zivotinja cesto zaobilazi mrcinista, ali racunam na dugorocnu prognozu koja navodi da ce ova zima biti izuzetno jaka, i nadam se da ce sakal imati nedostatak hrane i vecu potrebu da dolazi na mrcinista da se susretne sa 7x64, Zrak 6x42 i novim Nex Torchom z9 B)[/xhide]
Just like old times!

canis aureus
 ... sve je manje vegetacije na "terenu", poljoprivredne kulture se skidaju, "čistine" su sve veće ... i susreti sa šakalom i drugim predatorima su sve češći!!...
U sinoćnom lovu ... po dolasku primetismo dva šakala u sam sumrak, na daljini od 300-350m. U blizini je šuma i sejanac hrasta. Pažnju im odvlači zvuk motora PUHa kojim dođosmo. Ako krenemo na njih šmugnuće ...
Dok im je skrenuta pažnja odlučujem da izšprintam Pilot do blagog uzvišenja kako bih imao bolju poziciju a samim tim i da im presečem put ka sejancu kuda su i naumili.
Dobrih 130-150m pređoh, čini mi se u sekundi!!, klečeći stav ... Swar na 6x ... imam ga u optici, obasjanog dugim svetlima džipa koji mi je sa desne strane ... zvižduk ... zastaje i DUM!! Prevrte se i zaskiča!
Iako mi se činilo da je bliže ipak ima punih 120 koraka!!
Na putu uz šumu, na mestu gde se "prevrnuo" krvi ima ali "kerine" ...
[xhide]Pratili smo krvavi trag još 30tak metara koliko je i bilo do sejanca. Tako se brzo Cenzurisano smračilo i tako se navukoše Cenzurisano oblaci da je bila tak'a Cenzurisano mrakača kao u samo Cenzurisano dupe da smo ušli a Cenzurisano šakala nie ... a Cenzurisano vepar toliko krvi da izbaci već bi odavno iskrvariJo ali ne i ovaj Cenzurisano ...
Ostali odoše na čeke ne bi li odstrelili DS ... a ja dobrih Cenzurisano sat i po provedoh u "pretraživanju terena" ne bi li ga na kraju pronašao ali Cenzurisano!!! OndaK poče i Cenzurisano kiša tako da mi i pomisao o jutarnjoj pretrazi CenzurisanoCenzurisano
Toliko sam Cenzurisano iznerviran i besan doš'o kući da ni Cenzurisano 4 sata, koliko sam imao za spavanje do ustajanja za Cenzurisano pos'o, nisam mogao da zaspim, Cenzurisano!!
I Cenzurisano to je to! ZA SAD!!!
HisterianHisterian

PS -ovo zatvorih zbog silnih Cenzurisano smajlićaGrin -hvala na razumevanjuGrin[/xhide]
Confused
Dim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Mali minsterlender KINOLOGIJA 10 27.08.2019. 11:32
Mali Tetreb (Ruževac) LOV NA SITNU DIVLJAČ 29 02.10.2012. 21:33
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,384,384 posete www.srbijalov.com